menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Το σχολείο μας, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, έχοντας πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας, πρωταγωνιστεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και με κεντρικό άξονα τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του, γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική. Παρέχει στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε, αφού νιώσουν πρώτα την αποδοχή και τον σεβασμό, να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους μέσα από το ήθος, την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα και την επιβράβευση.

Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος αισθητικής  αγωγής, τα παιδιά  ήρθαν σε επαφή και με τις εννέα μορφές τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, θέατρο, αρχιτεκτονική, κόμικς, ποίηση, λογοτεχνία, κινηματογράφο, μέσα από τη θεματική ενότητα με τίτλο:  «Παιδικές περιπέτειες στον κόσμο των τεχνών». Μέσα από μια εκπαιδευτική και διερευνητική διαδρομή στις τέχνες τα παιδιά παρατηρήσαν, πειραματίστηκαν, ανακαλύψαν, συνεργάστηκαν και αλληλεπίδρασαν με τους άλλους. Κατάφεραν  να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία τους, την κριτική τους ικανότητα, την αισθητική αντίληψη και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους. Ταυτόχρονα  προσέγγισαν γλωσσικές και μαθηματικές έννοιες αναπτύσσοντας τις γνωστικές τους  δεξιότητες.

Όλα όσα επεξεργάστηκαν, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σχολείο μας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, με καλεσμένους γονείς και φίλους των παιδιών, αλλά και αξιότιμους ομιλητές.

 Πρόγραμμα

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν τον μαγικό κόσμο της τέχνης μέσα σε βιωματικές συνθήκες μάθησης που τα επέτρεψαν να παίξουν, να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν, δημιουργήσουν, να διερευνήσουν και να μάθουν. Συγκεκριμένα:

  • Δημιούργησαν εικαστικά έργα χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές και υλικά (κολάζ, χαρακτική, ζωγραφική με τέμπερες και νερομπογιές, νερομπογιές, ξηρά παστέλ, μαρκαδόρους κ.α.) εμπνευσμένα από διάσημους ζωγράφους όπως τους Picasso, Claude Monet, Piet Mondrian, Yiayoi Kusama, James Rizzfri, Paul Klee, Van Gogh, Frida Kahlo, Salvador Dali.

 

  • Κατασκεύασαν γλυπτά από πηλό, γύψο και ανακυκλώσιμα υλικά.

 

 

  • Δημιούργησαν και έγραψαν αυτοσχέδια ποιήματα και limericks καθώς και εικονόλεξα των ποιημάτων εμπνευσμένα από Έλληνες ποιητές όπως τους Κ. Παλαμά, Γ. Ρίτσο, Θ. Χορτιάτη, Ζ. Παπαντωνίου, Γ. Δροσίνη, Γ. Κρόκο, Δ. Σολωμό, Β. Ρώτα.

 

  • Δημιούργησαν τα δικά τους κόμικς και αξιοποιήσαν την εφαρμογή chatterpix για να δώσουν φωνή στους ήρωές τους.

 

 

  • Συνδύασαν διαφορετικά υλικά και κατασκεύασαν μακέτες με παράξενα κτίρια, σπίτια και γέφυρες.

 

  • Οργάνωσαν έκθεση φωτογραφίας με τοπία και στιγμιότυπα από τη φύση.

 

  • Διακόσμησαν το δικό τους photobooth, πήραν πόζα και φωτογραφήθηκαν στη γωνιά του κινηματογράφου.

 

  • Έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια εμπνευσμένα από κλασσικά παραμύθια.

 

  • Κατασκεύασαν τις δικές τους κούκλες με υφάσματα και χρωματιστά χαρτόνια.

 

  • Ζωγράφισαν εμπνευσμένα από μουσικές μελωδίες, χόρεψαν και συμμετείχαν σε αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα.

 

ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το σχολείο μας, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, έχοντας πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας και σεβασμό στις ατομικές ικανότητες κάθε μαθητή παρέχει πολύπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη προφέροντας εξατομικευμένη φροντίδα και εκπαίδευση. Παρέχει στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε, αφού νιώσουν πρώτα την αποδοχή και τον σεβασμό, να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα τους μέσα από το ήθος, την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα και την επιβράβευση.

Η συμμετοχή των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας στο πρόγραμμα “Netiquette” αποτέλεσε μία ολοκληρωμένη προσπάθεια εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης των παιδιών μας για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου. Οι μαθητές μας συνεργάστηκαν σε ομάδες, δημιούργησαν ένα κόμικ με τίτλο « Ασφάλεια στο διαδίκτυο» σχετικό με τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς σε αυτό και έδωσαν φωνή στους ήρωες μέσω της εφαρμογής chatterpix. Η δημιουργία κόμικ ήταν μια εξαιρετική αφορμή, ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο και ενθάρρυνε την ανταλλαγή απόψεων, την ανοιχτή επικοινωνία και την καλλιέργεια των γλωσσικών τους δεξιοτήτων. Συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας αλλά και της κριτικής τους σκέψης.

Σύμφωνα με τις μελέτες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής η έκθεση των νηπίων σε ψηφιακές οθόνες (τηλεόραση, smartphones, tablet, videogames κτλ.) επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ανάπτυξή τους, ενώ μακροπρόθεσμα τη συμπεριφορά, τον ύπνο, το βάρος και τις σχολικές τους επιδόσεις. Μέσα από τη δράση αυτή οι μαθητές κατανόησαν τη ορθή χρήση των ψηφιακών μέσων στη σύγχρονη εποχή, τον επιτρεπόμενο χρόνο έκθεσής τους στις οθόνες, τους κινδύνους που

εμπεριέχει η πολύωρη ενασχόληση τους μπροστά σε αυτές και τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς απέναντι σε άλλους χρήστες.

Η δημιουργία των παιδιών παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σχολείο μας την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 με θέμα: «Παιδικές περιπέτειες στον κόσμο των τεχνών», προσφέροντας μία διαφορετική προσέγγιση στην ενημέρωση της κοινότητάς μας σχετικά με τα θέματα της διαδικτυακής ασφάλειας.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας