menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου

Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου

Η ιστοριογραμμή του Θουκυδίδη

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων κρίθηκε ότι υπηρετείται καλύτερα στο πλαίσιο της ερμηνευτικής - κειμενοκεντρικής μεθόδου, με την οποία διερευνώνται σε βάθος τα κίνητρα των πρωταγωνιστών στις εκάστοτε συνθήκες της εποχής. Επιπλέον, οι μαθητές δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά και με τη συνεχώς μειούμενη καθοδήγηση από τον εκπαιδευτικό. Επιδιώκεται, επιπλέον, η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και η ενεργή συμμετοχή των μαθητών μέσα από τη χρήση αρκετών διαδραστικών ψηφιακών εργαλείων με βάση την ιστοριογραμμή ( https://www.sutori.com/en/story/e-istoriogramme-tou-thoukudide--qX1wiK3kEKAPX14qJwXxk8iM ) σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί όσο πιο ζωντανά το ιστορικό πλαίσιο των κερκυραϊκών. Με τη χρήση αυτών των εργαλείων επιδιώκεται, τέλος, η ενίσχυση του ρόλου των μαθητών στη διερεύνηση και αποκάλυψη της γνώσης.

Κατά την εφαρμογή του παρόντος σεναρίου, οι μαθητές/ μαθήτριες εργάστηκαν κατανεμημένοι σε έξι ομάδες με τρία άτομα ή δύο γιατί η αποτελείται από δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες διότι, κατά την άποψη της διδάσκουσας, είναι καλύτερος ο συντονισμός των ολιγομελών ομάδων.

Μελετήσαμε πρώτα την εισαγωγή από το σχολικό βιβλίο και με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο πρόγραμμα www.myheritage.gr, o "Θουκυδίδης" , με πρόσωπο που προήλθε από τις προτομές που τον αναπαριστούν και με τεχνητή φωνή, μας εξιστορεί τη ζωή και το έργο του αυτοπροσώπως. Στη συνέχεια, με τη χρήση της χρονικής σειράς των γεγονότων προσθέσαμε στην ιστοριογραμμή εμφυλίους πολέμους που ταλάνισαν την Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Αναζητώνται τα αίτια του πολέμου και παρουσιάζονται με παραπομπή σε βίντεο στο youtube. Επίσης , γίνεται αναφορά και σύγκριση ανάμεσα στους δύο μεγάλους στρατηγούς των Αθηναίων, τον Νικόστρατο και τον Ευρυμέδοντα, για να διαφανεί η αξία της διαμεσολάβησης αλλά και πως η στάση των δύο ανδρών και οι ανθρώπινες επιλογές καθορίζουν την ιστορία. Με φηφιακά εργαλεία, που ενσωματώνονται επιχειρείται η ανατροφοδότηση των μαθητών, π.χ κουίζ, κρυπτόλεξο, κόμικ...

Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου

Συναυλία με τραγούδια του Δημήτρη Λάγιου, του Μίκη Θεοδωράκη και του Αλέκου Ξένου.

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2024, το Νέο Θέατρο Ζακύνθου γέμισε μελωδίες, συγκίνηση και πολιτιστική μνήμη σε μια ξεχωριστή συναυλία με τίτλο "Στων Αστεριών τη Χόβολη". Τρία Μουσικά Σχολεία – της Ζακύνθου, των Χανίων και της Λεμεσού – ένωσαν τις φωνές και τις μουσικές τους, τιμώντας το έργο τριών σπουδαίων Ελλήνων συνθετών: Δημήτρη Λάγιου, Μίκη Θεοδωράκη και Αλέκου Ξένου.

Η συναυλία αποτέλεσε έναν ύμνο στη μουσική κληρονομιά, αναδεικνύοντας μέσα από τις ερμηνείες των μαθητών την αστείρευτη δύναμη της τέχνης να ενώνει λαούς και γενιές. Το κοινό ταξίδεψε μέσα από τα διαχρονικά έργα των μεγάλων δημιουργών, βιώνοντας την ένταση, το πάθος και τη βαθιά ανθρωπιστική τους διάσταση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία των απογόνων των συνθετών, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στη μουσική αυτή συνάντηση. Οι παρουσιαστές της βραδιάς, Αλέξης Κωστάλας και Άγγελος Πυριόχοςμε το χαρακτηριστικό του στυλ και τη ζεστασιά του λόγου τους, καθοδήγησαν το κοινό σε ένα ταξίδι στη μουσική ιστορία της Ελλάδας. Μέσα από την παρουσίαση, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της ζωής και του έργου των τριών συνθετών που εκπροσωπήθηκαν στη συναυλία: του Δημήτρη Λάγιου, του Μίκη Θεοδωράκη και του Αλέκου Ξένου.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, παρουσιάστηκαν βίντεο και φωτογραφικό υλικό που αφορούσαν τους τρεις συνθέτες, προσφέροντας στο κοινό μια πιο προσωπική και συναισθηματική εικόνα για τη ζωή τους και τις καλλιτεχνικές τους διαδρομές. Τα βίντεο περιλάμβαναν σπάνια ντοκουμέντα, ενώ οι φωτογραφίες έδιναν μια αυθεντική αίσθηση της εποχής τους και των στιγμών που σημάδεψαν την πορεία τους στη μουσική.

Παράλληλα, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πληροφορίες για τα έργα που εκτελέστηκαν, όπως οι μουσικές ιστορίες που ενέπνευσαν τα τραγούδια των συνθετών και τις κοινωνικές ή πολιτικές συνθήκες που διαμόρφωσαν τις δημιουργίες τους. Αυτές οι πληροφορίες ενίσχυσαν την κατανόηση των έργων και προσέφεραν στους παρευρισκόμενους μια πιο βαθιά εκτίμηση για την αξία της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς.

Η κορύφωση της βραδιάς ήρθε με την εκτέλεση των έργων των συνθετών, τα οποία παρουσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα Μουσικά Σχολεία Ζακύνθου, Λεμεσού και Χανίων. Οι μαθητές απέδωσαν με εξαιρετική αφοσίωση και ταλέντο τραγούδια, του Δημήτρη Λάγιου, όπως " Ηρώων γη", και του Αλέκου Ξένου, όπως

"Άκρα του Τάφου Σιωπή" και στο τέλος και τα τρία Σχολεία μαζί ερμήνευσαν το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη" Μαργαρίτα Μαγιοπούλα". Η μουσική τους εκτέλεση συνδυάστηκε με συγκινητικές στιγμές και έντονες ερμηνείες, μεταφέροντας το κοινό στην καρδιά της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Η συναυλία αυτή δεν ήταν απλώς μια μουσική παρουσίαση, αλλά μια αναδρομή στον χρόνο, που απέδωσε την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μουσικής ως πηγή έμπνευσης και έκφρασης. Οι θεατές έφυγαν με την αίσθηση ότι είχαν ζήσει μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη με συναισθηματική ένταση και εκπαιδευτική αξία.

Στα πλαίσια του τριήμερου των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε ονοματοδοσία του Αμφιθεάτρου του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου «Αλέκος Ξένος» και του στούντιο ηχοληψίας  «Δημήτρης Λάγιος», το οποίο παράλληλα εγκαινιάστηκε, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους δύο σπουδαίους Ζακύνθιους Συνθέτες.

Μπορείτε να δείτε τη συναλία εδώ:https://www.facebook.com/100040987104172/videos/506929148483342

 

Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου

Η Ζάκυνθος "ομιλεί"

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην "Ομιλία", ένα είδος θεάτρου που παίζεται την περίοδο των Αποκριών με επιρροές τόσο από το κρητικό θέατρο, αλλά και από την ιταλική comedia dell’arte. Είναι μία μείξη δηλαδή λόγιας και λαϊκής κωμωδίας που καλλιεργήθηκε κι αναπτύχθηκε στη Ζάκυνθο, ένα μοναδικό είδος στην ιστορία του θεάτρου.Στηρίζεται στο έμμετρο ομοιοκατάληκτο 15σύλλαβο. Στο αφιέρωμα μαθαίνουμε για αυτό το είδος μέσα από τη συνέντευξη στους μαθητές και τις μαθήτριες του Β2 Γυμνασίου , που εκπόνησε την εργασία και δημιούργησε το βίντεο, της πρώην Διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου και συγγραφέως Ομιλιών, της Μιμίκας Σταμίρη, με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων που παίχτηκαν φέτος και πέρσι στην Ζάκυνθο, την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας