menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Η ιστοριογραμμή του Θουκυδίδη

Η ιστοριογραμμή του Θουκυδίδη
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων κρίθηκε ότι υπηρετείται καλύτερα στο πλαίσιο της ερμηνευτικής - κειμενοκεντρικής μεθόδου, με την οποία διερευνώνται σε βάθος τα κίνητρα των πρωταγωνιστών στις εκάστοτε συνθήκες της εποχής. Επιπλέον, οι μαθητές δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά και με τη συνεχώς μειούμενη καθοδήγηση από τον εκπαιδευτικό. Επιδιώκεται, επιπλέον, η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος και η ενεργή συμμετοχή των μαθητών μέσα από τη χρήση αρκετών διαδραστικών ψηφιακών εργαλείων με βάση την ιστοριογραμμή ( https://www.sutori.com/en/story/e-istoriogramme-tou-thoukudide--qX1wiK3kEKAPX14qJwXxk8iM ) σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί όσο πιο ζωντανά το ιστορικό πλαίσιο των κερκυραϊκών. Με τη χρήση αυτών των εργαλείων επιδιώκεται, τέλος, η ενίσχυση του ρόλου των μαθητών στη διερεύνηση και αποκάλυψη της γνώσης.

Κατά την εφαρμογή του παρόντος σεναρίου, οι μαθητές/ μαθήτριες εργάστηκαν κατανεμημένοι σε έξι ομάδες με τρία άτομα ή δύο γιατί η αποτελείται από δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες διότι, κατά την άποψη της διδάσκουσας, είναι καλύτερος ο συντονισμός των ολιγομελών ομάδων.

Μελετήσαμε πρώτα την εισαγωγή από το σχολικό βιβλίο και με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο πρόγραμμα www.myheritage.gr, o "Θουκυδίδης" , με πρόσωπο που προήλθε από τις προτομές που τον αναπαριστούν και με τεχνητή φωνή, μας εξιστορεί τη ζωή και το έργο του αυτοπροσώπως. Στη συνέχεια, με τη χρήση της χρονικής σειράς των γεγονότων προσθέσαμε στην ιστοριογραμμή εμφυλίους πολέμους που ταλάνισαν την Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Αναζητώνται τα αίτια του πολέμου και παρουσιάζονται με παραπομπή σε βίντεο στο youtube. Επίσης , γίνεται αναφορά και σύγκριση ανάμεσα στους δύο μεγάλους στρατηγούς των Αθηναίων, τον Νικόστρατο και τον Ευρυμέδοντα, για να διαφανεί η αξία της διαμεσολάβησης αλλά και πως η στάση των δύο ανδρών και οι ανθρώπινες επιλογές καθορίζουν την ιστορία. Με φηφιακά εργαλεία, που ενσωματώνονται επιχειρείται η ανατροφοδότηση των μαθητών, π.χ κουίζ, κρυπτόλεξο, κόμικ...


Αποτελέσματα / επίδραση

Χρησιμοποίησαν  αποτελεσματικά τα ψηφιακά περιβάλλοντα μάθησης.

Παρήγαγαν με τη βοήθεια των ΤΠΕ πολυτροπικά κείμενα και παρουσιάσεις, και τις αξιοποίησαν προκειμένου να αντιληφθούν σχεδιαγραμματικά την χρονική και αιτιακή σχέση των ιστορικών γεγονότων.

Είδαν κριτικά τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας και, μέσω της σύγκρισης, κατανόησαν τις σημερινές.

Έμαθαν να αναζητούν μόνοι τους και να ανακαλύπτουν τη γνώση με κριτική ματιά σχετικά με την αξιοπιστία της. Ολοκλήρωσαν τις ζητούμενες δραστηριότητες συνεργαζόμενοι και εμπλεκόμενοι σε μια ομαδική προσπάθεια.

Ανέλαβαν ρόλους οι οποίοι θα τους προσφέρουν μια βιωματική εμπλοκή στην κριτική αποτίμηση της ιστορίας.



Συνεργασίες

Οι μαθητές συνεργάστηκαν μεταξύ τους σε ομάδες.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ταραμάνη Λαζαρία

Στόχος δράσης

Σκοπός του μαθήματος τίθεται να κατανοήσουν οι μαθητές, με βάση τα γεγονότα του κερκυραϊκού εμφύλιου, την παθογένεια των εμφύλιων πολέμων στη διαχρονικότητά τους. Ως επιμέρους διδακτικοί στόχοι τίθενται να κατανοηθούν: Η εισαγωγή στη ζωή και στο έργο του ιστοριογράφου, οι εμφύλιοι πόλεμοι στην Ελλάδα, η στάση του Νικόστρατου ,οι ευθύνες των Αθηναίων και, ειδικότερα, του Ευρυμέδοντα, η επικράτηση του νόμου του ισχυρότερου και η ηθική εξαχρείωση των ανθρώπων κατά τον κερκυραϊκό εμφύλιο πόλεμο.

Χρόνος δράσης

Δεκέμβριος 2024

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας