menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο Fox in the Pine

Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο Fox in the Pine

Από το δέντρο στο δάσος

Η δράση ξεκίνησε με την αφήγηση της ιστορίας «Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις ένα δέντρο;» (Emma Carlisle, εκδόσεις Μάρτης) στον υπαίθριο χώρο της αυλής του σχολείου μας. Στη συνέχεια, τα παιδιά έγιναν ξεναγοί, παρουσιάζοντας στους συμμαθητές τους το αγαπημένο τους δέντρο μέσα από έναν περίπατο στην αυλή. Η ομάδα αφιέρωσε χρόνο στην παρατήρηση των δέντρων, εξερευνώντας τον φλοιό, τα φύλλα και τους καρπούς τους.

Μετά την προσεκτική παρατήρηση, τα παιδιά σχεδίασαν τα δέντρα και, μέσα από μια θεατρική δραστηριότητα, μετασχημάτισαν τα δέντρα σε δάσος, ανακαλύπτοντας τη μετάβαση από το ατομικό στο συλλογικό.

Την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, η ομάδα ήρθε σε επαφή με τον Στόχο 15 [Ζωή στη Στεριά], εξερευνώντας έννοιες όπως η βιοποικιλότητα και οι απειλές προς τα οικοσυστήματα, όπως οι πυρκαγιές και η αποψίλωση. Οι μαθητές εκφράστηκαν εικαστικά μέσω ζωγραφικής και κατασκευής μακέτας, αποτυπώνοντας την έννοια του δάσους σε δύο και τρεις διαστάσεις.

Σε πρακτικό επίπεδο, η ομάδα συνεργάστηκε με την περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος, γνωρίζοντας το έργο της και αποφασίζοντας να την υποστηρίξει έμπρακτα μέσω της υιοθεσίας μιας αρκούδας.

Η δράση κορυφώθηκε με επίσκεψη στο περιφερειακό άλσος Λαγυνών. Σε ένα μικρό πευκοδάσος, οι μαθήτριες και οι μαθητές:

  • Καθάρισαν το μονοπάτι, συνοδεία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Κοινότητας.
  • Φύτευσαν αρωματικά φυτά, ακολουθώντας τις υποδείξεις δασολόγου-γονέα.
  • Οργάνωσαν ένα πικ-νικ μηδενικών απορριμμάτων.

Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο Fox in the Pine

Οι περιπέτειες μιας σακούλας

Με αφορμή το παραμύθι που διαβάσαμε “Οι περιπέτειες μιας σακούλας” της Κασίντη Χριστίνας, οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν τη δική τους ταινία βασισμένη στα γεγονότα της ιστορίας. Αρχικά, επέλεξαν τους ρόλους που θα υποδυθούν και εργάστηκαν ομαδικά για να δημιουργήσουν τα κοστούμια και τα θεατρικά αξεσουάρ των χαρακτήρων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η βιντεοσκόπηση της δραματοποίησης, την οποία παρουσίασαν σε άλλα τμήματα του σχολείου μας, με σκοπό την ενημέρωση και την παρότρυνση σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής που σέβεται τις θάλασσες.

 

Ως συνέχεια της δράσης, οι μαθητές διακόσμησαν τις δικές τους πάνινες σακούλες, προωθώντας τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών αντί των πλαστικών. Χρησιμοποίησαν ειδικά χρώματα για υφάσματα και δημιούργησαν μοναδικά σχέδια εμπνευσμένα από τον βυθό της θάλασσας. Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία, αποτύπωσαν κοράλλια, κύματα και θαλάσσια πλάσματα, ενισχύοντας το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης και της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.  

 

Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των μαθητών και μαθητριών για τη θεματική της δράσης μάς ενέπνευσαν να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Έτσι, οργανώσαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Ακτή Ντοβίλ, με σκοπό τον καθαρισμό της παραλίας. Στη συνέχεια τα παιδιά οργάνωσαν ένα πικ-νικ μηδενικών απορριμάτων στην παραλία. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνέλεξαν κοχύλια, φύκια και άμμο, τα οποία αργότερα αξιοποιήσαμε σε ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό εργαστήριο. Ένας γονέας της τάξης, ο οποίος είναι γεωγράφος, μας παρουσίασε ένα μέρος του επαγγέλματός του και μας έδειξε το στερεοσκόπιο, μέσα από το οποίο είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε θαλάσσιους μικροοργανισμούς.  

 

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, οι μαθητές και οι μαθήτριες όχι μόνο κατανόησαν τη σημασία της προστασίας των θαλασσών, αλλά έζησαν βιωματικά την αξία της συνεργασίας, της ανακάλυψης και της ενεργού συμμετοχής στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον φορέα iSea, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια δράση προστασίας θαλάσσιων ειδών. Είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα ονοματίσουν ένα σαλάχι ή έναν καρχαρία του Αμβρακικού Κόλπου, με σκοπό την καταγραφή και την προστασία του είδους. Με ενθουσιασμό, αποφάσισαν να δώσουν όνομα σε ένα σαλάχι, το οποίο ονόμασαν "Σαρλάντα".

Ιδιωτικό Συστεγαζόμενο Νηπιαγωγείο Fox in the Pine

Από τη Φύση στο Τραπέζι: Μαθαίνουμε να Καταναλώνουμε Υπεύθυνα

Αφορμή για τη δράση μας στάθηκε ένα εκπαιδευτικό βίντεο σχετικά με την σπατάλη τροφίμων που οδήγησε σε μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού Bravo Schools, το νηπιαγωγείο μας πραγματοποίησε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας "Μπάρμπα Στάθης". Εκεί, οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας λαχανικών, αποκτώντας μια βιωματική κατανόηση της έννοιας της υπεύθυνης παραγωγής. Μέσα από παιχνίδια, δραστηριότητες κατασκευής και παρακολούθηση εκπαιδευτικού βίντεο, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη σπατάλη τροφίμων και τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης. Επιπλέον, έκαναν γευστική δοκιμή λαχανικών και συμμετείχαν σε ένα παιχνίδι μνήμης σχετικό με τα τρόφιμα. Εκτός από αυτή τη δράση, υλοποιήσαμε και άλλες σχετικές δραστηριότητες στο σχολείο μας για να ενισχύσουμε την κατανόηση των παιδιών σχετικά με την υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση. Υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας μια σύμβουλο απορριμμάτων και κλίματος, η οποία ενημέρωσε τα παιδιά για τον καφέ κάδο κομποστοποίησης και τη σημασία της ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων. Η σύμβουλος έφερε στο σχολείο έναν τέτοιο κάδο, και τα παιδιά συμμετείχαν σε σχετική βιωματική δραστηριότητα, όπου έμαθαν πώς λειτουργεί η κομποστοποίηση και πώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων. Επισκεφθήκαμε τη λαϊκή αγορά του δήμου Τριλόφου, όπου οι μαθητές αγόρασαν φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ήρθαν σε επαφή με τοπικούς παραγωγούς.Στη συνέχεια φτιάξαμε  σαλάτες στο σχολείο με τα φρέσκα προϊόντα που αγοράσαμε, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση των παιδιών με τη διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης.Τέλος, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας κάδο κομποστοποίησης, όπου τα παιδιά θα έριχναν φλούδες και υπολείμματα τροφών, μαθαίνοντας βιωματικά τη διαδικασία της κομποστοποίησης και τη σημασία της στη μείωση των απορριμμάτων.Όλες αυτές οι δράσεις συνέβαλαν στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και στην ανάπτυξη υπεύθυνων καταναλωτικών συνηθειών από τους μικρούς μαθητές μας.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας