Οι περιπέτειες μιας σακούλας

menu
Μαθητικές δημιουργίες
Με αφορμή το παραμύθι που διαβάσαμε “Οι περιπέτειες μιας σακούλας” της Κασίντη Χριστίνας, οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν τη δική τους ταινία βασισμένη στα γεγονότα της ιστορίας. Αρχικά, επέλεξαν τους ρόλους που θα υποδυθούν και εργάστηκαν ομαδικά για να δημιουργήσουν τα κοστούμια και τα θεατρικά αξεσουάρ των χαρακτήρων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η βιντεοσκόπηση της δραματοποίησης, την οποία παρουσίασαν σε άλλα τμήματα του σχολείου μας, με σκοπό την ενημέρωση και την παρότρυνση σε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής που σέβεται τις θάλασσες.
Ως συνέχεια της δράσης, οι μαθητές διακόσμησαν τις δικές τους πάνινες σακούλες, προωθώντας τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών αντί των πλαστικών. Χρησιμοποίησαν ειδικά χρώματα για υφάσματα και δημιούργησαν μοναδικά σχέδια εμπνευσμένα από τον βυθό της θάλασσας. Μέσα από αυτή τη δημιουργική διαδικασία, αποτύπωσαν κοράλλια, κύματα και θαλάσσια πλάσματα, ενισχύοντας το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης και της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των μαθητών και μαθητριών για τη θεματική της δράσης μάς ενέπνευσαν να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Έτσι, οργανώσαμε μια εκπαιδευτική εκδρομή στην Ακτή Ντοβίλ, με σκοπό τον καθαρισμό της παραλίας. Στη συνέχεια τα παιδιά οργάνωσαν ένα πικ-νικ μηδενικών απορριμάτων στην παραλία. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνέλεξαν κοχύλια, φύκια και άμμο, τα οποία αργότερα αξιοποιήσαμε σε ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό εργαστήριο. Ένας γονέας της τάξης, ο οποίος είναι γεωγράφος, μας παρουσίασε ένα μέρος του επαγγέλματός του και μας έδειξε το στερεοσκόπιο, μέσα από το οποίο είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να παρατηρήσουμε θαλάσσιους μικροοργανισμούς.
Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, οι μαθητές και οι μαθήτριες όχι μόνο κατανόησαν τη σημασία της προστασίας των θαλασσών, αλλά έζησαν βιωματικά την αξία της συνεργασίας, της ανακάλυψης και της ενεργού συμμετοχής στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τον φορέα iSea, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια δράση προστασίας θαλάσσιων ειδών. Είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα ονοματίσουν ένα σαλάχι ή έναν καρχαρία του Αμβρακικού Κόλπου, με σκοπό την καταγραφή και την προστασία του είδους. Με ενθουσιασμό, αποφάσισαν να δώσουν όνομα σε ένα σαλάχι, το οποίο ονόμασαν "Σαρλάντα".
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]