menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Η επεξεργασία δορυφορικών εικόνων μέσω του Copernicus Browser επιτρέπει στους μαθητές να αναλύσουν δεδομένα από δορυφόρους, εξάγοντας χρήσιμες πληροφορίες για περιβαλλοντικά φαινόμενα και αλλαγές στη Γη. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βασικά στάδια:
Οι μαθητές χρησιμοποιούν φασματικές ζώνες και δείκτες για να αναδείξουν περιβαλλοντικά φαινόμενα:
Η παραπάνω διαδικασία όχι μόνο ενισχύει τη διαθεματική μάθηση μεταξύ φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και πληροφορικής, αλλά δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν πραγματικά δεδομένα στη μάθησή τους, αποκτώντας δεξιότητες που σχετίζονται με την επιστήμη των δεδομένων και τη γεωπληροφορική.
Η διδασκαλία πραγματοποιείται στην αίθουσα του τμήματος με τη μορφή της Μικτής Μάθησης όπου γίνεται χρήση ψηφιακών εργαλείων όπως ο διαδραστικός πίνακας, tablets, laptop, έξυπνο κινητό της εκπαιδευτικού για τις ανάγκες του πειράματος. Το σύνολο των δραστηριοτήτων πραγματοποιείται με την εφαρμογή διαδραστικής παρουσίασης, η οποία δημιουργήθηκε με την εφαρμογή “genially’’.
Η πειραματική διαδικασία πραγματοποιείται με την εφαρμογή phyphox στο smartphone του εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται η δραστηριότητα με τίτλο «Κεντρομόλος Επιτάχυνση», όπου η εφαρμογή phyphox υπολογίζει το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας από το γυροσκόπιο και το μέτρο της κεντρομόλου επιτάχυνσης από το επιταχυνσιόμετρο του έξυπνου κινητού.
Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες 3-4 ατόμων στην αίθουσα με ανάλογο αριθμό tablets, ενώ είναι απαραίτητη η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η χρήση του διαδραστικού πίνακα. Οι ομάδες αποτελούνται από μαθητές/μαθήτριες διαφορετικών δυνατοτήτων, έτσι ώστε να ακολουθείται η μέθοδος της συμπερίληψης για την επίτευξη των στόχων της δραστηριότητας.
Οι μέθοδοι διδασκαλίας που προτείνονται είναι η διερευνητική/ανακαλυπτική μέθοδος, η οποία αποτελείται από τα εξής βήματα:
Βήμα 1ο. Πρόκληση ενδιαφέροντος
Βήμα 2ο. Προβληματισμός και διατύπωση υποθέσεων
Βήμα 3ο. Δραστηριότητες και πειραματισμός
Βήμα 4ο. Διατύπωση παρατηρήσεων, αποτελεσμάτων, συμπερασμάτων
Βήμα 5ο. Εφαρμογές, γενίκευση, μικρο-ερμηνείες
Ως προς την αξιολόγηση των μαθητών, είναι ένας συνδυασμός διαμορφωτικής, ώστε να επιτυγχάνεται συνεχής έλεγχος της επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, και αθροιστικής αξιολόγησης με online quiz, διότι τα δεδομένα που παρέχουν μπορούν να υποστηρίξουν τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.
Το σενάριο είναι σχεδιασμένο με τη μορφή της καθοδηγούμενης διερευνητικής προσέγγισης με ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες των Φύλλων Εργασιών. Οι μαθητές αλληλοεπιδρούν με εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και μέσω σύγχρονων εφαρμογών και κατάλληλων δραστηριοτήτων ερευνούν, αναλύουν, επεξεργάζονται πληροφορίες και εξάγουν συμπεράσματα.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]