menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΜΕΝΑ ΘΑΣΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Διδακτικό σενάριο της μελέτης χαρακτηριστικών μεγεθών της κυκλικής κίνησης με εφαρμογές και βιωματικές δραστηριότητες STEM

Διδακτικό σενάριο της μελέτης χαρακτηριστικών μεγεθών της κυκλικής κίνησης με εφαρμογές και βιωματικές δραστηριότητες STEM
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η διδασκαλία πραγματοποιείται στην αίθουσα του τμήματος με τη μορφή της Μικτής Μάθησης όπου γίνεται χρήση ψηφιακών εργαλείων όπως ο διαδραστικός πίνακας, tablets, laptop, έξυπνο κινητό της εκπαιδευτικού για τις ανάγκες του πειράματος. Το σύνολο των δραστηριοτήτων πραγματοποιείται με την εφαρμογή διαδραστικής παρουσίασης, η οποία δημιουργήθηκε με την εφαρμογή “genially’’.

Η πειραματική διαδικασία πραγματοποιείται με την εφαρμογή phyphox στο smartphone του εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται η δραστηριότητα με τίτλο «Κεντρομόλος Επιτάχυνση», όπου  η εφαρμογή phyphox υπολογίζει το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας από το γυροσκόπιο και το μέτρο της κεντρομόλου επιτάχυνσης από το επιταχυνσιόμετρο του έξυπνου κινητού.

Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες 3-4 ατόμων στην αίθουσα με ανάλογο αριθμό tablets, ενώ είναι απαραίτητη η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και η χρήση του διαδραστικού πίνακα. Οι ομάδες αποτελούνται από μαθητές/μαθήτριες διαφορετικών δυνατοτήτων, έτσι ώστε να ακολουθείται η μέθοδος της συμπερίληψης για την επίτευξη των στόχων της δραστηριότητας.

Οι μέθοδοι διδασκαλίας που προτείνονται είναι η διερευνητική/ανακαλυπτική μέθοδος, η οποία αποτελείται από τα εξής βήματα:

Βήμα 1ο. Πρόκληση ενδιαφέροντος

Βήμα 2ο. Προβληματισμός και διατύπωση υποθέσεων

Βήμα 3ο. Δραστηριότητες και πειραματισμός

Βήμα 4ο. Διατύπωση παρατηρήσεων, αποτελεσμάτων, συμπερασμάτων

Βήμα 5ο. Εφαρμογές, γενίκευση, μικρο-ερμηνείες

 Ως προς την αξιολόγηση των μαθητών, είναι ένας συνδυασμός διαμορφωτικής, ώστε να επιτυγχάνεται συνεχής έλεγχος της επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων, και αθροιστικής αξιολόγησης με online quiz, διότι τα δεδομένα που παρέχουν μπορούν να υποστηρίξουν τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.

Το σενάριο είναι σχεδιασμένο με τη μορφή της καθοδηγούμενης διερευνητικής προσέγγισης με ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες των Φύλλων Εργασιών. Οι μαθητές αλληλοεπιδρούν με εκπαιδευτικά περιβάλλοντα και μέσω σύγχρονων εφαρμογών και κατάλληλων δραστηριοτήτων ερευνούν, αναλύουν, επεξεργάζονται πληροφορίες και εξάγουν συμπεράσματα.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα πειράματα που αξιοποιούν τη χρήση smartphone μπορούν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών, καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη φυσική με εργαλεία που ήδη διαθέτουν. Υπάρχει μια πληθώρα πειραμάτων που καθίστανται πιο προσιτά και προσφέρουν επιπλέον μέσα στους μαθητές, χρησιμοποιώντας μια απλή τεχνική για την απομακρυσμένη διαχείριση του πειράματος.

Η εφαρμογή phyphox προσφέρει έναν εύκολο τρόπο χρήσης, ενσωματώνοντας μια λειτουργία απομακρυσμένης πρόσβασης. Μέσω αυτής, είναι εφικτός τόσο ο έλεγχος του πειράματος όσο και η παρακολούθηση των πειραματικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από μια δεύτερη συσκευή.

Επιπλέον, η εφαρμογή περιλαμβάνει ενσωματωμένα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν, επιτρέποντας σε κάθε χρήστη – όπως τον εκπαιδευτικό – να ελέγχει και να τροποποιεί κάθε στάδιο της ανάλυσης. Αν και η άμεση ανάγνωση των ακατέργαστων δεδομένων των αισθητήρων μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διδασκαλία της ανάλυσης δεδομένων, συχνά αποσπά την προσοχή από τη βασική κατανόηση του φυσικού φαινομένου που εξετάζεται και απαιτεί επιπλέον μαθηματικές δεξιότητες από τους μαθητές.

Η ανάπτυξη αυτού του προσομοιωτικού εργαλείου αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν στη διδασκαλία της φυσικής, καθιστώντας την πιο κατανοητή και προσιτή.



Συνεργασίες

Για την πραγματοποίηση του Διδακτικού Σεναρίου συνεργάστηκαν μαθητές όλων των γνωστικών επιπέδων.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΖΗΝΑ

Στόχος δράσης

Τα μαθησιακά αποτελέσματα ως προς τις γνώσεις είναι, οι μαθητές να: 1. Αναγνωρίσουν τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει κεντρομόλος επιτάχυνση σε όλο το φάσμα της εμπειρίας τους (δεξιότητες και στάσεις) και των γνώσεων τους από την καθημερινή ζωή έως τις βασικές λειτουργίες του σύμπαντος. 2. Ερμηνεύουν τις κινήσεις μέσω των αναπαραστάσεων τους. 3. Χρησιμοποιούν τις γραφικές παραστάσεις ώστε να υπολογίσουν χρήσιμα μεγέθη 4. Ερμηνεύουν δεδομένα γραφικών παραστάσεων, να εξοικειωθούν με την έννοια του σφάλματος στις πειραματικές διαδικασίες και να συνάγουν συμπεράσματα. 5. Εφαρμόσουν τη διερευνητική μέθοδο για τη λύση φυσικών προβλημάτων. 6. Κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ κεντρομόλου επιτάχυνσης και γωνιακής ταχύτητας. 7. Μετρήσουν πειραματικά την κεντρομόλο επιτάχυνση με σύγχρονα λογισμικά που χρησιμοποιούν τους αισθητήρες ενός κινητού τηλεφώνου . Τα μαθησιακά αποτελέσματα ως προς τις δεξιότητες είναι, οι μαθητές: 1. Να εξοικειωθούν με την διαδικασία πρόβλεψη – επιβεβαίωση - συμπέρασμα και συγκεκριμένα με την διερευνητική μέθοδο. 2. Να συνεργάζονται και να επικοινωνούν προκειμένου να εξάγουν αποτελέσματα της διερεύνησής τους, με γραπτό και προφορικό τρόπο. 3. Να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και να επιβεβαιώνουν ή να απορρίπτουν τις αρχικές τους απόψεις. 4. Να συμμετέχουν ενεργητικά στην εκπαιδευτική διαδικασία. 5. Να κάνουν χρήση του διαδικτύου και αξιοποιούν αποτελεσματικά τον χρόνο τους. 6. Να εξοικειωθούν με την συγγραφή της εργαστηριακής αναφοράς Τα μαθησιακά αποτελέσματα ως προς τις στάσεις είναι, οι μαθητές να: 1. Αναπτύξουν θετική στάση απέναντι στον επιστημονικό τρόπο σκέψης και εργασίας. 2. Αναγνωρίσουν τον ρόλο που παίξει η φυσική στο φάσμα των εμπειριών τους και των γνώσεων τους από την καθημερινή ζωή.

Χρόνος δράσης

1 διδακτική ώρα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας