menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΠΠΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΠΠΑ

From Waste to Wonder: A recycling journey.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2025, συμμετείχαν στο πρόγραμμα eTwinning με θέμα «Ανακύκλωση και Βιώσιμο Μέλλον» και τίτλο «Από τα σκουπίδια στο θαύμα: Το ταξίδι της Ανακύκλωσης». Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και να ανακαλύψουν πώς η ανακύκλωση μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές αξιοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά για να δημιουργήσουν χρηστικά αντικείμενα, εφαρμόζοντας την επαναχρησιμοποίηση στην πράξη. Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν μολυβοθήκες από πλαστικά μπουκάλια, καθρέφτες από παλιά CDs, καλάθια από εφημερίδες, κορνίζες από ξυλάκια, διακοσμητικά κεριά, γλαστράκια και ταΐστρες πουλιών. Παράλληλα, αξιοποίησαν Νέες Τεχνολογίες και ειδικότερα, προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία ψηφιακών παρουσιάσεων, αφισών και λογοτύπου του έργου.

Το πρόγραμμα συνδέθηκε διαθεματικά με διάφορα γνωστικά αντικείμενα, όπως η Γλώσσα, η Μελέτη Περιβάλλοντος, οι ΤΠΕ και τα Εικαστικά, ενισχύοντας τη διεπιστημονική μάθηση.

Στο έργο συμμετείχαν σχολεία από την Πολωνία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μαθητών από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, το πρόγραμμα συνδέθηκε με τις δράσεις του «Ενεργού Πολίτη», ενισχύοντας την κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Η διάχυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε στην τοπική και σχολική κοινότητα μέσω έκθεσης των δημιουργιών των μαθητών στον χώρο του σχολείου και μέσω δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου. Παράλληλα, οι μαθητές συμμετείχαν στον εορτασμό των 20 χρόνων του eTwinning, δημιουργώντας μια αφίσα και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δράσεών τους μέσω βίντεο και τραγουδιού τα οποία δημοσιεύτηκαν σε Padlet.

Το εν λόγω πρόγραμμα βοήθησε τους μαθητές στο να αποκτήσουν δεξιότητες περιβαλλοντικού γραμματισμού, να αναπτύξουν κριτική σκέψη γύρω από τα θέματα κατανάλωσης και σπατάλης και να ενισχύσουν τη δράση τους για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΠΠΑ

ΔΕΝΤΡΟ-ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΖΩΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΑ!

Τον Δεκέμβριο οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στη δράση «Δέντρο – λιχουδιά για ζωάκια και πουλιά» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εθνικός χειριστής του διεθνούς δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Οικοσυστήματα και τα Δάση» και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Συγκεκριμένα, οι μαθητές κλήθηκαν να στολίσουν με τους εκπαιδευτικούς τους αλλιώτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα-με βρώσιμες λιχουδιές για πουλιά-στην αυλή του σχολείου τους.

Η παραπάνω δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια διαφόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εκπονούνται φέτος στο σχολείο μας και συνδυάστηκε με το πρόγραμμα «Σχολικής Διαμεσολάβησης» και τις δράσεις του «Ενεργού Πολίτη» ενώ παράλληλα εντάχθηκε στο πρόγραμμα eTwinning “From waste to Wonder”: The recycling Journey”.

  • Ενημέρωση και συζήτηση για τα πτηνά του αστικού ιστού:

Αρχικά, έγινε συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τα διάφορα είδη πτηνών που ζουν στην περιοχή του σχολείου μας και πώς αυτά προσαρμόζονται στο αστικό περιβάλλον. Συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως την έλλειψη τροφής και την καταστροφή των φυσικών οικοτόπων τους. Επιπλέον, οι μαθητές παρατήρησαν φωτογραφίες και παρακολούθησαν βίντεο για τα πτηνά, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα είδη που θα βοηθούσαν.

  • Δημιουργία "πρωτοκόλλου τροφοδοσίας":

Μαθητές και εκπαιδευτικοί φτιάξαμε έναν οδηγό σχετικά με το ποια υλικά είναι ασφαλή να χρησιμοποιήσουμε στην κατασκευή των βρώσιμων στολιδιών και συζητήσαμε ιδέες για τον τρόπο κατασκευής αυτών.

  • Εξήγηση της έννοιας του ενεργού πολίτη:

Συζητήσαμε με τους μαθητές την έννοια του ενεργού πολίτη και τη σημασία του να υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον. Επιπλέον, παρουσιάσαμε παραδείγματα ενεργών πολιτών που προστατεύουν το περιβάλλον ή συμβάλλουν στην ευημερία των ζώων.

  • Συζήτηση και σχεδιασμός του στολισμού:

Συζητήσαμε με τους μαθητές πώς και πού θα τοποθετηθούν τα στολίδια στα δέντρα. Κάθε μαθητής πρότεινε σημεία στον χώρο όπου τα πτηνά κατά τη γνώμη του θα ήταν πιο ευπρόσδεκτα.

  • Συγκέντρωση υλικών

 

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι συγκέντρωσαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα απαραίτητα τρόφιμα και υλικά, όπως σπόρια, ταχίνι, σουσάμι, ριζογκοφρέτες, σταφίδες κ.α.

 

  • Κατασκευή στολιδιών

Οι μαθητές κατασκεύασαν ταΐστρες και διάφορα στολίδια όπως:

  • γιρλάντες με δαμάσκηνα, ποπ κορν και σταφίδες, ριζογκοφρέτες και φρουτάκια που κόπηκαν σε διάφορα σχήματα χριστουγεννιάτικα.
  • γιρλάντες με ρολά από χαρτί υγείας τα οποία άλειψαν με ταχίνι και σπόρια.
  • στολίδια με κουκουνάρια τα οποία επίσης άλειψαν με ταχίνι και σπόρια.
  • στολίδια από πορτοκάλια από τα οποία έβγαλαν την ψίχα και τα γέμισαν με τροφή ή νερό.
  • στολίδια από χοντρό χαρτόνι (από χαρτόκουτα) όπως δεντράκια, καμπανούλες, αστεράκια, αγγελάκια τα οποία άλειψαν με ταχίνι, σπόρια, σουσάμι, σταφίδες.

 

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανακυκλώσιμα.

 

  • Τοποθέτηση των στολιδιών:

Αφού ετοιμάσαμε τα στολίδια μας, ήρθε η ώρα να τα τοποθετήσουμε στα δέντρα! Οι εκπαιδευτικοί έδειξαν στους μαθητές πώς να τοποθετούν τα βρώσιμα στολίδια στα δέντρα, ώστε να είναι ασφαλή για τα πτηνά και να παραμείνουν σταθερά.

  • Κατασκευή φωλιάς και παρατήρηση πουλιών

Το επόμενο χρονικό διάστημα οι μαθητές παρατηρούσαν τα πουλάκια που επισκέπτονταν τα σημεία με τις ταΐστρες και τα βρώσιμα στολίδια. Επιπλέον, κατασκευάσαμε φωλιά η οποία τοποθετήθηκε σε κατάλληλο σημείο στην αυλή μας.

 link βίντεο παρουσίασης: https://shorturl.at/rz8tq

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας