From Waste to Wonder: A recycling journey.

menu
Συνεργατικά Προγράμματα
Το Δημοτικό Σχολείο Λάππα συμμετέχει κάθε χρονιά σε πλήθος δράσεων με στόχο την καλλιέργεια αξιών όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα και η συνεργασία. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές ενθαρρύνονται να αναπτύξουν υπεύθυνες στάσεις απέναντι στην κοινωνία και τον πλανήτη. Η ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην καθημερινή διδασκαλία προάγει την αειφορία και την κοινωνική δικαιοσύνη, προσφέροντας ταυτόχρονα τις βάσεις για μια καλύτερη, πιο βιώσιμη ζωή για τις επόμενες γενιές.
Βασιλική Γούλα
Επικοινωνία με σχολείοΟι μαθητές της Γ’ τάξης, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2025, συμμετείχαν στο πρόγραμμα eTwinning με θέμα «Ανακύκλωση και Βιώσιμο Μέλλον» και τίτλο «Από τα σκουπίδια στο θαύμα: Το ταξίδι της Ανακύκλωσης». Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και να ανακαλύψουν πώς η ανακύκλωση μπορεί να συμβάλει σε ένα βιώσιμο μέλλον.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές αξιοποίησαν ανακυκλώσιμα υλικά για να δημιουργήσουν χρηστικά αντικείμενα, εφαρμόζοντας την επαναχρησιμοποίηση στην πράξη. Συγκεκριμένα, κατασκεύασαν μολυβοθήκες από πλαστικά μπουκάλια, καθρέφτες από παλιά CDs, καλάθια από εφημερίδες, κορνίζες από ξυλάκια, διακοσμητικά κεριά, γλαστράκια και ταΐστρες πουλιών. Παράλληλα, αξιοποίησαν Νέες Τεχνολογίες και ειδικότερα, προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης για τη δημιουργία ψηφιακών παρουσιάσεων, αφισών και λογοτύπου του έργου.
Το πρόγραμμα συνδέθηκε διαθεματικά με διάφορα γνωστικά αντικείμενα, όπως η Γλώσσα, η Μελέτη Περιβάλλοντος, οι ΤΠΕ και τα Εικαστικά, ενισχύοντας τη διεπιστημονική μάθηση.
Στο έργο συμμετείχαν σχολεία από την Πολωνία, την Τουρκία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ μαθητών από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, το πρόγραμμα συνδέθηκε με τις δράσεις του «Ενεργού Πολίτη», ενισχύοντας την κοινωνική ευαισθητοποίηση των μαθητών.
Η διάχυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε στην τοπική και σχολική κοινότητα μέσω έκθεσης των δημιουργιών των μαθητών στον χώρο του σχολείου και μέσω δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα του σχολείου. Παράλληλα, οι μαθητές συμμετείχαν στον εορτασμό των 20 χρόνων του eTwinning, δημιουργώντας μια αφίσα και παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των δράσεών τους μέσω βίντεο και τραγουδιού τα οποία δημοσιεύτηκαν σε Padlet.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είχε άμεσα και ορατά αποτελέσματα τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές συνεργάστηκαν δημιουργικά με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, αντάλλαξαν ιδέες και ανέπτυξαν κριτική σκέψη γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την καθημερινότητά τους. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, εξοικειώθηκαν με τη χρήση της τεχνολογίας με εκπαιδευτικό σκοπό, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στην επικοινωνία, τη συνεργασία και την παρουσίαση.
Η δράση καλλιέργησε θετικό κλίμα εντός της τάξης, ενίσχυσε τη δημιουργικότητα των μαθητών και τους παρακίνησε να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Παράλληλα, το σχολείο ενισχύθηκε ως κοινότητα μάθησης, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών σε μια διεθνή παιδαγωγική ανταλλαγή που προσέφερε νέες ιδέες, έμπνευση και προοπτικές εξέλιξης.
Τα παραγόμενα έργα (τραγούδι, αφίσες, logo, παρουσιάσεις, ψηφιακά βίντεο κ.ά.) αποτέλεσαν απτά δείγματα της δουλειάς των μαθητών και αναδείχθηκαν σε κατάλληλους ιστότοπους, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της σχολικής μονάδας.
Το σχολείο μας συνεργάστηκε αρμονικά με σχολεία από την Τουρκία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και την Πολωνία. Η επικοινωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών και των συντονιστών του έργου πραγματοποιήθηκε κυρίως μέσω Zoom για τις τηλεδιασκέψεις και μέσω WhatsApp για άμεση και συνεχή ανταλλαγή μηνυμάτων. Στην πλατφόρμα αυτή, εκτός από ερωτήσεις και ανακοινώσεις, καταγράφονταν εντυπώσεις από τις δραστηριότητες, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την υλοποίησή τους στην τάξη.
Οι εργασίες των μαθητών αναρτήθηκαν στο TwinSpace, τη συνεργατική πλατφόρμα του eTwinning, όπου δημιουργήθηκαν ειδικές σελίδες και φόρουμ. Εκεί, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να σχολιάσουν τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν, να ανταλλάξουν απόψεις και να δουν το έργο μαθητών από άλλες χώρες, ενισχύοντας έτσι τη διαπολιτισμική επικοινωνία και την αίσθηση του «ανήκειν» σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα μάθησης.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email education@qualitynet.gr