ΔΕΝΤΡΟ-ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΖΩΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΑ!

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Το Δημοτικό Σχολείο Λάππα συμμετέχει κάθε χρονιά σε πλήθος δράσεων με στόχο την καλλιέργεια αξιών όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα και η συνεργασία. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, οι μαθητές ενθαρρύνονται να αναπτύξουν υπεύθυνες στάσεις απέναντι στην κοινωνία και τον πλανήτη. Η ενσωμάτωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στην καθημερινή διδασκαλία προάγει την αειφορία και την κοινωνική δικαιοσύνη, προσφέροντας ταυτόχρονα τις βάσεις για μια καλύτερη, πιο βιώσιμη ζωή για τις επόμενες γενιές.
Βασιλική Γούλα
Επικοινωνία με σχολείοΤον Δεκέμβριο οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στη δράση «Δέντρο – λιχουδιά για ζωάκια και πουλιά» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εθνικός χειριστής του διεθνούς δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Οικοσυστήματα και τα Δάση» και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Συγκεκριμένα, οι μαθητές κλήθηκαν να στολίσουν με τους εκπαιδευτικούς τους αλλιώτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα-με βρώσιμες λιχουδιές για πουλιά-στην αυλή του σχολείου τους.
Η παραπάνω δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια διαφόρων περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εκπονούνται φέτος στο σχολείο μας και συνδυάστηκε με το πρόγραμμα «Σχολικής Διαμεσολάβησης» και τις δράσεις του «Ενεργού Πολίτη» ενώ παράλληλα εντάχθηκε στο πρόγραμμα eTwinning “From waste to Wonder”: The recycling Journey”.
Αρχικά, έγινε συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τα διάφορα είδη πτηνών που ζουν στην περιοχή του σχολείου μας και πώς αυτά προσαρμόζονται στο αστικό περιβάλλον. Συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως την έλλειψη τροφής και την καταστροφή των φυσικών οικοτόπων τους. Επιπλέον, οι μαθητές παρατήρησαν φωτογραφίες και παρακολούθησαν βίντεο για τα πτηνά, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τα είδη που θα βοηθούσαν.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί φτιάξαμε έναν οδηγό σχετικά με το ποια υλικά είναι ασφαλή να χρησιμοποιήσουμε στην κατασκευή των βρώσιμων στολιδιών και συζητήσαμε ιδέες για τον τρόπο κατασκευής αυτών.
Συζητήσαμε με τους μαθητές την έννοια του ενεργού πολίτη και τη σημασία του να υπερασπιζόμαστε το περιβάλλον. Επιπλέον, παρουσιάσαμε παραδείγματα ενεργών πολιτών που προστατεύουν το περιβάλλον ή συμβάλλουν στην ευημερία των ζώων.
Συζητήσαμε με τους μαθητές πώς και πού θα τοποθετηθούν τα στολίδια στα δέντρα. Κάθε μαθητής πρότεινε σημεία στον χώρο όπου τα πτηνά κατά τη γνώμη του θα ήταν πιο ευπρόσδεκτα.
Οι μαθητές και οι δάσκαλοι συγκέντρωσαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα απαραίτητα τρόφιμα και υλικά, όπως σπόρια, ταχίνι, σουσάμι, ριζογκοφρέτες, σταφίδες κ.α.
Οι μαθητές κατασκεύασαν ταΐστρες και διάφορα στολίδια όπως:
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ανακυκλώσιμα.
Αφού ετοιμάσαμε τα στολίδια μας, ήρθε η ώρα να τα τοποθετήσουμε στα δέντρα! Οι εκπαιδευτικοί έδειξαν στους μαθητές πώς να τοποθετούν τα βρώσιμα στολίδια στα δέντρα, ώστε να είναι ασφαλή για τα πτηνά και να παραμείνουν σταθερά.
Το επόμενο χρονικό διάστημα οι μαθητές παρατηρούσαν τα πουλάκια που επισκέπτονταν τα σημεία με τις ταΐστρες και τα βρώσιμα στολίδια. Επιπλέον, κατασκευάσαμε φωλιά η οποία τοποθετήθηκε σε κατάλληλο σημείο στην αυλή μας.
link βίντεο παρουσίασης: https://shorturl.at/rz8tq
Η δράση αυτή συνδυάζει τη δημιουργικότητα και την οικολογική συνείδηση, δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να μάθουν για την ανάγκη προστασίας των άγριων ζώων και των πουλιών, καθώς και να συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός οικολογικού και βιώσιμου σχολικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, μέσω αυτής της δραστηριότητας, ενισχύσαμε το αίσθημα της αλληλεγγύης προς τη φύση και την ανάγκη να προωθούμε δράσεις που ωφελούν τον πλανήτη μας συνδυάζοντας δεξιότητες ενεργού πολιτειότητας, συνεργασίας και ενσυναίσθησης.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε μεγάλη αποδοχή από τη σχολική κοινότητα και αποτέλεσε μια ευχάριστη και εποικοδομητική εμπειρία για όλους, ενισχύοντας τις σχέσεις των μαθητών με τη φύση και τη σημασία της βιωσιμότητας, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών.
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εθνικός χειριστής του διεθνούς δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Οικοσυστήματα και τα Δάση» και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]