menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Ρίζες στο Παρελθόν, Καρποί για το Μέλλον: Δημιουργώντας έναν Κήπο Παραδοσιακών Σπόρων

Οι μαθητές επικοινώνησαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Σπορίτες Έβρου» που σκοπό έχει τη διάσωση, διατήρηση και τη δωρεάν διάθεση παλαιών παραδοσιακών σπόρων. Έπειτα η δράση δημιουργίας του κήπου εκτυλίχθηκε μέσα από τα παρακάτω στάδια:

  1. Σχεδιασμός του Κήπου

Πριν ξεκινήσει η φύτευση, οι μαθητές επέλεξαν την τοποθεσία του θερμοκηπίου γιατί ο καιρός είχε αρχίσει να κρυώνει, τον χώρισαν σε παρτέρια, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τις ανάγκες των φυτών και αναζήτησαν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες που ταιριάζουν στο κλίμα της περιοχής.

  1. Προετοιμασία του Εδάφους

Για να αναπτυχθούν σωστά τα φυτά, οι μαθητές καθάρισαν το έδαφος από πέτρες και ζιζάνια, το εμπλούτισαν με φυσικά λιπάσματα (κοπριά και κομπόστ από τα υπολείμματα φρούτων)  και όργωσαν ελαφρά το χώμα για να γίνει αφράτο και έτοιμο για σπορά.

  1. Σπορά και Φύτευση

Οι μαθητές φύτεψαν σπόρους απευθείας στο χώμα, σε γραμμές ή μικρές ομάδες( άμεση σπορά) Για πιο ευαίσθητα φυτά, διάλεξαν την διαδικασία της σπορείας και φύτεψαν σπόρους σε μικρά γλαστράκια ή δίσκους για να τα μεταφυτέψουν αργότερα. Τέλος, όρισαν κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των φυτών για να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.

  1. Φροντίδα του Κήπου

Για την επιτυχία της καλλιέργειας, οι μαθητές φρόντισαν τον κήπο τους με τακτικό πότισμα, ειδικά τις ζεστές μέρες, αφαιρούσαν αγριόχορτα που εμπόδιζαν την ανάπτυξη των φυτών (ζιζανιοκτονία) και χρησιμοποίησαν οικολογικές μεθόδους για να απομακρύνουν έντομα και ασθένειες (πχ το δεντρολίβανο και το θυμάρι  διώχνουν κάμπιες και σκουλήκια.)

  1. Συγκομιδή και Συλλογή Σπόρων

Όταν τα φυτά έφτασαν στην ωρίμανση, οι μαθητές έκαναν συγκομιδή των καρπούς για να τους γευτούν, συνέλεξαν σπόρους από τα πιο δυνατά φυτά για μελλοντικές καλλιέργειες και αποθήκευσαν σωστά τους σπόρους σε χάρτινα φακελάκια για την επόμενη χρονιά.

  1. Διάχυση Γνώσης και Συμμετοχή στην Κοινότητα

Για να προωθήσουν την αξία των παραδοσιακών σπόρων, οι μαθητές συνεργάστηκαν με μαθητές από τη Σλοβενία (μέσω προγράμματος ERASMUS) και αντάλλαξαν σπόρους αρωματικών φυτών (λεβάντας, βασιλικού και ρίγανης) με σπόρους λαχανικών όπως ρόκα και σέσκουλο ενώ παράλληλα  κατέγραψαν την εμπειρία τους και ενημέρωσαν τη σχολική κοινότητα με ανάρτηση της δημιουργίας του κήπου στον ιστότοπο του σχολείου.

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Απλώνω Ευτυχία

Η δράση ξεκίνησε από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έφτιαξαν τα δικά τους μπλουζάκια γράφοντας τι σημαίνει ευτυχία για τους ίδιους. Τα μπλουζάκια τους τα "άπλωσαν" εσωτερικά στο σχολείο. Με στόχο τη διάχυση σε όλη την κοινότητα, υπήρχε σημείο στο σχολείο, όπου ο κάθε επισκέπτης, γονέας ή μη, μπορούσε να φτιάξει το δικό του μπλουζάκι με το δικό του μήνυμα ευτυχίας. Παράλληλα, οι μαθήτριες/τές συζήτησαν με τους δασκάλους-συμβούλους των τάξεων την έννοια της ευτυχίας και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είμαστε ευγνώμονες  και στη συνέχεια ζωγράφισαν με τους εικαστικούς πάνω στα μπλουζάκια τους συνθήματα ευτυχίας. Η δράση ολοκληρώθηκε με το "άπλωμα της μπουγάδας  της ευτυχίας  στο δάσος του σχολείου μας.Τέλος, όλοι, μικροί και μεγάλοι, πήγαμε στα γήπεδα ποδοσφαίρου, όπου οι μαθήτριες/τές σχημάτισαν με τα σώματά τους το σύνθημα "Απλώνω Ευτυχία" και φωτογραφήθηκαν από drone.Αλλάξαμε τους στίχους σε γνωστό τραγούδι και το τραγουδήσαμε στα γήπεδα του σχολείου μας.

Επιπλέον, τη δράση στήριξε και ενίσχυσε το παιδικό ραδιόφωνο Kids Radio 88.6. Από την Τετάρτη, 19 Μαρτίου έως και την Πέμπτη, 27 Μαρτίου  ακροατές του σταθμού και μαθήτριες/τες της 1ης και της 2ας τάξης, έστειλαν  τα ηχητικά τους μηνύματα, έτσι ώστε την ημέρα του "απλώματος ευτυχίας" ο "αέρας" του Kids Radio 88.6. γέμισε μηνύματα ευτυχίας. Οι μαθήτριες/τές μας άκουσαν τα μηνύματά τους live στις τάξεις.

Κάθε μαθήτρια/τής θα κρατήσει το δικό της/του μπλουζάκι προσφέροντας 10 ευρώ. 

Τα χρήματα από τη δράση μας θα προσφερθούν στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

 

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Food and Climate Change – What is the Connection? We Take Action!

Το Erasmus+ πρόγραμμα"Food in Schools and Climate Change – What is the Connection? We Take Action!" ✨ επικεντρώθηκε στη βιώσιμη διατροφή και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Το Δημοτικό Σχολείο του Κολλεγίου Αθηνών ήταν ένα από τα 10 Οικολογικά Σχολεία της Ελλάδας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Διαπολιτισμική συνεργασία:
Το Αγγλικό Τμήμα υποδέχτηκε τη Σλοβενική αποστολή, προωθώντας την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Παράλληλα, δύο εκπαιδευτικοί ταξίδεψαν στη Σλοβενία, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για τη βιώσιμη διατροφή.


Φιλοξενία Σλοβένων Εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

8 Οκτωβρίου 2024 – Υποδοχή 13 εκπαιδευτικών από τη Σλοβενία.

✅ Παρουσιάστηκαν δράσεις όπως:
✅Κομποστοποίηση
✅Καλλιέργεια λαχανικών
✅Βιώσιμη διατροφή στη σχολική τραπεζαρία
✅Πειράματα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους επικονιαστές


Δράσεις του Σχολείου μας κατά τη διάρκεια του προγράμματος

✅ Δημιουργία και συντήρηση σχολικού λαχανόκηπου
✅ Καλλιέργεια τοπικών βοτάνων (λεβάντα, ρίγανη κ.ά.)
✅ Συγκομιδή ελιών, παραγωγή ελαιολάδου & διάθεση στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar
✅ Εκμάθηση ισορροπημένης διατροφής μέσω Bento Boxes
✅Έρευνα για τη διατροφή και την υγεία & δημιουργία αφισών για τη βιώσιμη γεωργία
✅ Δράσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
✅Συλλογή και κομποστοποίηση υπολειμμάτων φρούτων μετά το γεύμα
✅ Κατανόηση του κύκλου ζωής των τροφίμων & παρουσίαση του κύκλου κομποστοποίησης
✅ Δημιουργία "Δέντρων-Λιχουδιών" για τη διατροφή ζώων και πουλιών
✅Μείωση απορριμμάτων από συσκευασίες & προώθηση οικολογικών σνακ
✅Καμπάνια κατά της σπατάλης τροφίμων
✅Σχεδίαση σουπλά και αφισών για την τραπεζαρία του σχολείου
✅ Δημιουργία μηνυμάτων ευαισθητοποίησης στα τραπέζια της τραπεζαρίας
✅ Δημιουργία μαγνητών ψυγείου για την ευαισθητοποίηση της οικογένειας
✅Ανάρτηση αφισών & συνθημάτων για το "Zero Food Waste" στους χώρους του Σχολείου


Κινητικότητα στη Σλοβενία

14-19 Μαρτίου 2025 

✅Παρουσίαση των δράσεών μας στη μεγαλύτερη έκθεση υγιεινής διατροφής στη Σλοβενία "Altermed Fair"
✅Επίσκεψη σε σχολεία & νηπιαγωγεία για ανταλλαγή καλών πρακτικών
✅Συμμετοχή σε βιωματικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα για τη διατροφή & τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος


Συμπέρασμα:
Το Erasmus+ έργο "Food in Schools and Climate Change – What is the Connection? We Take Action!" ενίσχυσε τη διαπολιτισμική συνεργασία και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησηΟι μαθητές/μαθήτριες απέκτησαν γνώσεις και ανέπτυξαν οικολογική συνείδηση.Οι εκπαιδευτικοί αντάλλαξαν εμπειρίες και πρακτικές για μια πιο βιώσιμη εκπαίδευση.

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Zero Food Waste

Οι μαθητές παρατήρησαν και φωτογράφισαν την ποσότητα τροφίμων που πετιέται καθημερινά στην τραπεζαρία του σχολείου. Ακολούθησε συζήτηση στην τάξη, όπου κατέγραψαν τις ιδέες τους για τους λόγους που συμβαίνει αυτό και τις επιπτώσεις του φαινομένου. Μέσα από καταιγισμό ιδεών, ανέπτυξαν προτάσεις για το πώς μπορούν να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού τόσο σε ατομικό όσο και σε σχολικό επίπεδο.

Δράσεις που υλοποιήθηκαν:

  • Δημιουργία αφίσας και stand ενημέρωσης στην τραπεζαρία

  • Κατασκευή STEAM ξύλινου έργου με μήνυμα κατά της σπατάλης

  • Σχεδιασμός και χρήση σουπλά με μηνύματα ευαισθητοποίησης

  • Δημιουργία εκπαιδευτικού video για τη διάχυση του μηνύματος στο σχολείο

  • Ενημερωτική επιστολή προς τους γονείς με συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης στο σπίτι

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας