menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Η Συνοικία Μας

Οι μαθήτριες & οι μαθητές:
  • Κατέγραψαν τα βήματα που θα ακολουθούσαν, για να φτιάξουν μια δικιά τους συνοικία, όπως επίσης και τα υλικά που θα χρειαζόταν.
  • Όρισαν τον χρόνο κατασκευής της.
  • Συζήτησαν για τη δομή της συνοικίας, έφτιαξαν την κάτοψη, χώρισαν τις υπηρεσίες που θα αναλάμβανε κάθε τμήμα.
  • Παρακολούθησαν ομιλία από τον Αντιδήμαρχο Αμαρουσίου με θέμα «e-συνοικία» και ενημερώθηκαν για τον τρόπο που ο συγκεκριμένος Δήμος υλοποίησε το e-πάρκο και για τα σχέδιά του για μια βιώσιμη πόλη.
  • Συζήτησαν στην τάξη τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πετύχουμε μια βιώσιμη πόλη, κατέγραψαν ιδέες που μπορούν να εφαρμόσουν στη δική τους συνοικία και συζήτησαν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως κάτοικοι μιας συνοικίας.
  • Πρόσθεσαν στη συνοικία τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλατόδρομους, ράμπες για άτομα με αναπηρία, ηλιακά πάνελ στις οροφές των σπιτιών. Κατασκεύασαν με πλαστελίνη παιδικές χαρές με λίμνες, φανάρια που λειτουργούν με ηλιακούς συλλέκτες και ηλιακά παγκάκια.
 

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

BIOECONOMY eTWINNING PROJECT "RESOURCE DON"T GO!"

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning “Resource Don’t Go” πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με σχολεία και οργανισμούς από την Σουηδία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία. Συγκεκριμένα, υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη της κας Μαριάνθης Γιαννακοπούλου οι μαθητές της 6ης δημοτικού του τμήματος της,
συνομίλησαν με τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στην Αγγλική Γλώσσα,
ενημερώθηκαν σχετικά με τις έννοιες της βιοοικονομίας με το κατάλληλο για την ηλικία τους εκπαιδευτικό υλικό
συνδημιούργησαν τις κάρτες για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι σχετικά με την βιο-οικονομία.
αντάλλαξαν τις κάρτες που δημιούργησαν και έπαιξαν διαδραστικά το παιχνίδι.
Την επιστημονική επιμέλεια του έργου έχει το Universität Hohenheim Germany Stuttgart το οποίο συμμετείχε με έκθεση των μαθητικών δημιουργιών στο Φεστιβαλ Βιοοικονομίας στις Βρυξέλλες (17.3.24).

https://school-education.ec.europa.eu/en/networking/projects/161606
https://www.linkedin.com/posts/bioeconomy-office-hohenheim_greece-spain-sweden-activity-7138044401930473472-O9jF?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
https://www.biobeo.eu/festival/

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Δασικές Πυρκαγιές και Κλιματική Αλλαγή

Το συγκεκριμένο project του τμήματος της 6ης δημοτικού ξεκίνησε με καταιγισμό ιδεών και αφόρμηση μέσω βίντεο με θέμα την κλιματική αλλαγή. Ακολούθησε συζήτηση και έρευνα για το πως οι δασικές πυρκαγιές - που είναι όλο και πιο συχνές σε παγκόσμιο επίπεδο - συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος κλήθηκαν να επιλέξουν έναν τρόπο έκφρασης των σκέψεων, των συναισθημάτων και του προβληματισμού τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης μαθητικής κοινότητας του σχολείου μας. Κάποιοι δημιούργησαν αφίσες ενημέρωσης και κινητοποίησης, ενώ άλλοι δημιούργησαν τα δικά τους βίντεο. Οι 2 συγκεκριμένοι μαθητές επέλεξαν να εκφραστούν αλλά και να στείλουν ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης μέσω της συγκεκριμένης ζωγραφιάς που δημιούργησαν και ολοκλήρωσαν μέσα στον χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια της δράσης, τα παιδιά φύτεψαν δέντρα στο δάσος του σχολείου μας, προσπαθώντας να περάσουν το μήνυμα πως ακόμα κι ένα δέντρο μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συμβάλλει στην ανατροπή της κλιματικής αλλαγής. Στο τέλος της δράσης, όλα τα παιδιά κατέγραψαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους πάνω στο θέμα και δημιούργησαν ένα POWERPOINT το οποίο παρουσίασαν στη μαθητική κοινότητα. Καλεσμένος στην παρουσίαση ήταν και ο Ανθυποπυραγός του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αττικής, κος Λαιμοδέτης, ο οποίος μίλησε στα παιδιά για τις δασικές πυρκαγιές και την επίδρασή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Κατόπιν, παρουσίασαν τη δράση τους και στους γονείς, στους οποίους δώρισαν από ένα μικρό δενδρύλλιο, με σκοπό να τους παρακινήσουν να συμβάλλουν κι εκείνοι με τον τρόπο τους στην προσπάθεια. Το μήνυμά τους ήταν "Όλοι Μαζί Μπορούμε" - "Together We Can". Όλες οι δράσεις των παιδιών αναρτήθηκαν και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας αλλά και στα social media, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και της ευρύτερης κοινότητας, πέραν του σχολικού περιβάλλοντος.

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Μαζί για ένα καλύτερο αύριο - Global Goals, Local Actions

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024, η σχολική μας κοινότητα ανέπτυξε μια σειρά δράσεων που αντανακλούν τη δέσμευσή της για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Με πρωτοβουλίες όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση της ευαισθητοποίησης πάνω σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, συμμετοχή σε διαγωνισμούς, εθελοντικές δράσεις και συνεργασία με τοπικούς αλλά και διεθνείς οργανισμούς, επιδεικνύουμε τη δύναμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης προς την επίτευξη ενός βιώσιμου και δίκαιου κόσμου. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

  • Συγκεντρώσαμε & Αποστείλαμε 16 τόνους Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

  • Οι Εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας αγοράσαμε και γεμίσαμε με γραφική ύλη 85 σχολικές τσάντες για τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου του χωριού Παλαμά στην πληγείσα από τις πλημμύρες Θεσσαλία.

  • Τα παιδιά της Μαθητικής μας Κοινότητας επισκέφτηκαν τις αποθήκες του "Μαζί για το Παιδί". Εκεί βοήθησαν με μεγάλη προθυμία να καταμετρηθούν και να συσκευαστούν τρόφιμα ώστε να δοθούν σε ευπαθείς οικογένειες και σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.
  • Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί ετοίμασαν γιορτινά Breakfast Boxes σε συνεργασία με το “Μαζί για το Παιδί”. Τα πολύτιμα κουτιά τους χάρισαν χαρά σε πολλούς συνανθρώπους μας.
  • Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί επισκεφτήκαμε την Κοινωνική Κουζίνα “Ο Άλλος Άνθρωπος” όπου μαγειρέψαμε και προσφέραμε μερίδες φαγητού σε συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
  • Συμμετείχαμε στη δράση Book Wave που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρία Library4all. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας συγκέντρωσαν βιβλία τα οποία απεστάλησαν σε σχολεία σε κάθε γωνιά της Ελλαδας. Προσφέραμε έτσι και σε άλλα παιδιά τη χαρά της ανάγνωσης και της γνώσης.
  • Στο πλαίσιο του εορτασμού του Halloween, το Αγγλικό Τμήμα οργάνωσε Bake Sale σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων, για τη στήριξη του Προγράμματος Υποτροφιών του Κολλεγίου.
  • Συμμετείχαμε στη δράση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και στολίσαμε ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο «Δέντρο-Λιχουδιά για τα ζωάκια και τα πουλιά». Τα στολίδια αυτού του δέντρου ήταν λαχταριστές, θρεπτικές λιχουδιές για τους μικρούς μας φίλους.
  • Παιδιά και εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε Χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα πουλήσαμε στο Χριστουγεννιάτικο μας Bazaar για να στηρίξουμε το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Σχολείου μας.
  • Οι μαθητές του Ομίλου Περιβάλλοντος και Κηπουρικής με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς μάζεψαν τις ελιές του σχολείου μας με πολύ κέφι και ενθουσιασμό. Οι ελιές μεταφέρθησαν σε τοπικό ελαιοτριβείο. Οι μαθητές του Ομίλου εμφιάλωσαν το ελαιόλαδο προκειμένου να διατεθεί για πώληση στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Σχολείου μας!
  • Η Χορωδία Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών και ο Όμιλος «Ανακαλύπτω τη φωνή μου και τραγουδώ», πλαισίωσαν μουσικά το Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Σωματείου «Ελπίδα- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», προσφέροντας απλόχερα συγκίνηση και τις καλύτερες ευχές τους σε κάθε παιδί.
  • Συμμετείχαμε στο Διεθνή Διαγωνισμού Young Reporters for the Environment. Μαθητές και μαθήτριες της 6ης έκαναν έρευνα με θέμα τις δασικές πυρκαγιές και την επίδρασή τους στην κλιματική αλλαγή. Τα παιδιά δημιούργησαν αφίσες και μία παρουσίαση με τις δικές τους ιδέες και σκέψεις για την καταστροφή του πλανήτη. Οι μαθητές φύτεψαν δέντρα στο δάσος του Σχολείου μας και παρουσίασαν τη δράση τους στα υπόλοιπα τμήματα της 6ης τάξης, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμμαθητών τους πάνω σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που αφορά στο μέλλον του πλανήτη μας. Το μήνυμά τους ήταν πως "Ακόμα και ένα δέντρο μετράει" αν θέλουμε να ανατρέψουμε την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές της συνέπειες για το περιβάλλον.
  • Καλέσαμε τους Ειδικούς για να μας Ενημερώσουν: Ο Δρ. Γ. Νάκος, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και ψυχολόγος, συζήτησε με σαφή τρόπο με τα παιδιά τον ασφαλή τρόπο χρήσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας γενικότερα. Ο Ανθυποπυραγός του 12ου Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Λαιμοδέτης, μίλησε στα παιδιά της 6ης για τις δασικές αλλά και τις οικιακές πυρκαγιές. Ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Υπεύθυνος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, ενημέρωσε τα παιδιά της 2ας τάξης για τις ενέργειες που κάνει ένας Δήμος για να είναι η πόλη βιώσιμη. Ο Δρ. Σπύρος Πολλάλης, President του Κολλεγίου Αθηνών, μοιράστηκε με τα παιδιά της 6ης τις εμπειρίες του από την ενασχόληση του με τη δημιουργία των ΣΒΑ ως εθελοντής στα Ηνωμένα Έθνη. 

  • Φυτέψαμε δέντρα και λουλούδια και καλλιεργήσαμε λαχανικά.
  • Παιδιά του Ομίλου Unesco του Σχολείου μας συνεργάστηκαν με παιδιά από τους υπόλοιπους Ομίλους Unesco των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων μας. Εργάστηκαν σε ομάδες, συζήτησαν και κατέγραψαν κρίσιμες παρατηρήσεις γύρω από την Ειρήνη. Τα παιδιά του Δημοτικού μας παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο για την ειρήνη και τον πόλεμο στο Συμπόσιο με θέμα "Χτίζοντας την ειρήνη" στην 20ή συνάντηση των Ομίλων Unesco.
  •  Eκπαιδευτικοί του Αγγλικού Τμήματος διοργάνωσαν, συντόνισαν και υλοποίησαν εργαστήριο με θέμα «How to Give Your Lessons A Sustainability Twist» , όπου παρουσίασαν τρόπους ένταξης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στη διδασκαλία των Αγγλικών, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή «Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Εκπαίδευση» Διδασκαλία, Διά Βίου Μάθηση, Συμπερίληψη και Καινοτομία για την Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, που πραματοποιήθηκε στην Καστοριά από 29/09 έως 01/10/2023. 
  •  Συνεργαστήκαμε με Σχολεία & Πανεπιστήμιατου Εξωτερικού στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και eTwinning. Συγκεκριμένα: Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, Φιλοξενήσαμε εκπαιδευτικούς από τη Σουηδία και την Ισπανία και ανταλλάξαμε καλές πρακτικές σχετικά με το πως εντάσσουμε στη διδασκαλία μας τους ΣΒΑ. Μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης, εθνικού χειριστή του δικτύου “Οικολογικά Σχολεία” επισκεφτήκαμε τη συντονίστρια χώρα του προγράμματος Σλοβενία. Η επίσκεψη είχε σκοπό την ενημέρωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών με σχολικές μονάδες της Σλοβενίας στο θέμα της βιώσιμης διατροφής στα σχολεία. Συνεργαστήκαμε με το ιδιωτικό σχολείο Acibadem της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, ανταλλάξαμε δράσεις σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση του νερού αλλά και μιλήσαμε για την ανάγκη να έχουν καθαρό νερό όλοι οι άνθρωποι στη Γη. Στόχος του έργου μας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Συνεργαστήκαμε με σχολεία από χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Γεωργία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Φινλανδία και γιορτάσαμε την πολιτιστική ποικιλομορφία και τις εορταστικές παραδόσεις σε όλη την Ευρώπη. Ανταλλάξαμε κάρτες και παρουσιάσεις για τα έθιμα μας και μάθαμε να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα, να σεβόμαστε τις διαφορές και να εκτιμούμε το πλούσιο μωσαϊκό των πολιτισμών που κάνουν τον κόσμο μας μοναδικό. Συνεργαστήκαμε με σχολεία και οργανισμούς από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα από δραστηριότητες όπως συζητήσεις σε αγγλική γλώσσα και σχεδιασμός logo, αφίσας & επιτραπέζιου παιχνιδιού για τη βιοοικονομία, ενθαρρύναμε τη δημιουργικότητα και την ομαδική εργασία των μαθητών της 6ης τάξης μας. Η επιστημονική υποστήριξη από το Universität Hohenheim της Γερμανίας, καθώς και το φεστιβάλ βιοοικονομίας που διοργανώθηκε και συμπεριέλαβε τις δημιουργίες των μαθητών μας ανέδειξαν τη σημασία του έργου μας στην προώθηση της βιώσιμης δράσης και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας. 
  • Συμμετείχαμε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της 2ας Δημοτικού στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων που διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Συγκεντρώσαμε όλα τα σκουπίδια από τα τρόφιμα που καταναλώσαμε μέσα σε 1 εβδομάδα και τα καταγράψαμε. Παρατηρήσαμε την αύξηση στον όγκο τους μέρα με τη μέρα και προτείναμε εναλλακτικές λύσεις, όπως το να φέρνουμε το φαγητό μας σε ταπεράκι χωρίς περιττά περιτυλίγματα.
  • Συμμετείχαμε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της 1ης & 2ας Τάξης στη δράση “Απλώνω Eυτυχία”. Συζητήσαμε για την ευτυχία και ζωγραφίσαμε σε μπλουζάκια συνθήματα ευτυχίας. Απλώσαμε τη μπουγάδα της ευτυχίας μας στο δάσος και τραγουδήσαμε όλοι μαζί. Τα έσοδα της δράσης μας διατέθηκαν στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “η Φλόγα”.
  • Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του Ομίλου Κηπουρικής & Περιβάλλοντος συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα του νέου εκπαιδευτικού υλικού «Μειώνω το οικολογικό μου αποτύπωμα στο σπίτι και στο σχολείο» που απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς καθώς και στους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών των σχολείων που συμμετέχουν στο Δίκτυο Οικολογικά Σχολεία. Το νέο υλικό περιλαμβάνει δύο οδηγούς με δραστηριότητες για τις θεματικές ενότητες: Νερό-Ενέργεια-Απορρίμματα-Κατανάλωση-Διατροφή-Μεταφορές/Μετακινήσεις-Θάλασσες και Ακτές.
  • Οι μαθητές του Ομίλου Ορθολογισμών του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών επισκέφθηκαν το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας, τους μίλησε για την κλιματική αλλαγή. Υπό την επίβλέψη της ομάδας του, οι μαθητές πήραν μέρος σε πειράματα και ανακάλυψαν πώς η επιλογή υλικών φιλικών προς το περιβάλλον σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και τις βιώσιμες πόλεις.
  • Ο Όμιλος Unesco του Δημοτικού Κολλεγίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Όμιλο Unesco του Δημοτικού Κολλεγίου Ψυχικού υποδέχτηκαν στο Θέατρο του Λατσείου εκπροσώπους της φυλής Arhuaco από την Κολομβία. Οι Arhuaco είναι αυτόχθονας λαός με έντονα και ξεχωριστά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και έντονη αγάπη και σεβασμό για το περιβάλλον και τον πλανήτη μας.
  • Με πρωτοβουλία του Ομίλου Περιβάλλοντος & Κηπουρικής, κινητοποιήσαμε όλη τη Σχολική Κοινότητα και συγκεντρώσαμε χρήματα για να χτίσουμε ένα σχολείο στο χωριό Keyreben 2 της Γκάνας. Με τη βοήθεια της εθελόντριας Στέφανη Γρηγορίου, η οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει αυτό που οραματίστηκαν τα παιδιά, κατασκευάσαμε τρεις επιπλέον αίθουσες και ένα γραφείο εκπαιδευτικών στο υπάρχον σχολείο ώστε να εξασφαλιστεί η φοίτηση όλων των παιδιών του χωριού στο σχολείο.
  • Μαθητές και μαθήτριες της 6ης Δημοτικού συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα έρευνας για τη διατροφή και την υγεία, αναλύοντας την ιστορία της διατροφής, πειραματιζόμενοι με εναλλακτικές μεθόδους καλλιέργειας και δημιουργώντας παρουσιάσεις. Το τελικό προϊόν της έρευνας τους, η αφίσα με τον τίτλο "KEEP THE FOOD RUNNING- DON’T BURN IT OUT!", βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό "Βιώσιμη Τροφή- Βιώσιμος Πλανήτης" που οργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “Ορίζοντες”.
  • Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης επιβράβευσε τις άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και μαθητών του Ομίλου Κηπουρικής & Περιβάλλοντος αλλά και των εκπαιδευτικών του Αγγλικού Τμήματος και βράβευσε το σχολείο μας για 5η φορά με την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας