menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Ρίζες στο Παρελθόν, Καρποί για το Μέλλον: Δημιουργώντας έναν Κήπο Παραδοσιακών Σπόρων

Ρίζες στο Παρελθόν, Καρποί για το Μέλλον: Δημιουργώντας έναν Κήπο Παραδοσιακών Σπόρων
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Οι μαθητές επικοινώνησαν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Σπορίτες Έβρου» που σκοπό έχει τη διάσωση, διατήρηση και τη δωρεάν διάθεση παλαιών παραδοσιακών σπόρων. Έπειτα η δράση δημιουργίας του κήπου εκτυλίχθηκε μέσα από τα παρακάτω στάδια:

  1. Σχεδιασμός του Κήπου

Πριν ξεκινήσει η φύτευση, οι μαθητές επέλεξαν την τοποθεσία του θερμοκηπίου γιατί ο καιρός είχε αρχίσει να κρυώνει, τον χώρισαν σε παρτέρια, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και τις ανάγκες των φυτών και αναζήτησαν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες που ταιριάζουν στο κλίμα της περιοχής.

  1. Προετοιμασία του Εδάφους

Για να αναπτυχθούν σωστά τα φυτά, οι μαθητές καθάρισαν το έδαφος από πέτρες και ζιζάνια, το εμπλούτισαν με φυσικά λιπάσματα (κοπριά και κομπόστ από τα υπολείμματα φρούτων)  και όργωσαν ελαφρά το χώμα για να γίνει αφράτο και έτοιμο για σπορά.

  1. Σπορά και Φύτευση

Οι μαθητές φύτεψαν σπόρους απευθείας στο χώμα, σε γραμμές ή μικρές ομάδες( άμεση σπορά) Για πιο ευαίσθητα φυτά, διάλεξαν την διαδικασία της σπορείας και φύτεψαν σπόρους σε μικρά γλαστράκια ή δίσκους για να τα μεταφυτέψουν αργότερα. Τέλος, όρισαν κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των φυτών για να έχουν χώρο να αναπτυχθούν.

  1. Φροντίδα του Κήπου

Για την επιτυχία της καλλιέργειας, οι μαθητές φρόντισαν τον κήπο τους με τακτικό πότισμα, ειδικά τις ζεστές μέρες, αφαιρούσαν αγριόχορτα που εμπόδιζαν την ανάπτυξη των φυτών (ζιζανιοκτονία) και χρησιμοποίησαν οικολογικές μεθόδους για να απομακρύνουν έντομα και ασθένειες (πχ το δεντρολίβανο και το θυμάρι  διώχνουν κάμπιες και σκουλήκια.)

  1. Συγκομιδή και Συλλογή Σπόρων

Όταν τα φυτά έφτασαν στην ωρίμανση, οι μαθητές έκαναν συγκομιδή των καρπούς για να τους γευτούν, συνέλεξαν σπόρους από τα πιο δυνατά φυτά για μελλοντικές καλλιέργειες και αποθήκευσαν σωστά τους σπόρους σε χάρτινα φακελάκια για την επόμενη χρονιά.

  1. Διάχυση Γνώσης και Συμμετοχή στην Κοινότητα

Για να προωθήσουν την αξία των παραδοσιακών σπόρων, οι μαθητές συνεργάστηκαν με μαθητές από τη Σλοβενία (μέσω προγράμματος ERASMUS) και αντάλλαξαν σπόρους αρωματικών φυτών (λεβάντας, βασιλικού και ρίγανης) με σπόρους λαχανικών όπως ρόκα και σέσκουλο ενώ παράλληλα  κατέγραψαν την εμπειρία τους και ενημέρωσαν τη σχολική κοινότητα με ανάρτηση της δημιουργίας του κήπου στον ιστότοπο του σχολείου.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαριάνθη Γιαννακοπούλου (ΠΕ06), Παναγιώτης Φινές (ΠΕ70)

Στόχος δράσης

Η δημιουργία ενός κήπου για τη διάσωση παραδοσιακών σπόρων από μαθητές της 6ης Δημοτικού εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς μαθησιακούς στόχους. Σε επίπεδο γνώσης και κατανόησης, οι μαθητές αντιλαμβάνονται τη σημασία της βιοποικιλότητας στη διατροφή και την υγεία μας, την αξία των παραδοσιακών ποικιλιών και την σημασίας της διατήρησής τους. Παράλληλα, γνωρίζουν τον κύκλο ζωής των φυτών και τα στάδια ανάπτυξης τους, από τον σπόρο μέχρι την καρποφορία καθώς εξοικειώνονται με τις βασικές αρχές καλλιέργειας και αποκτούν γνώσεις για το έδαφος, το νερό, τον ήλιο και τη φυσική λίπανση. Σε επίπεδο δεξιοτήτων, οι μαθητές κάνουν πρακτική εφαρμογή των όσων έμαθαν με φύτευση, περιποίηση και συγκομιδή φυτών ενώ ταυτόχρονα εργάζονται ομαδοσυνεργατικά και παρατηρούν και καταγράφουν την ανάπτυξη των φυτών και πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους καλλιέργειας. Τέλος αποκτούν στάσεις και αξίες ενός ενεργού πολίτη, όπως αυτή της περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσα από τον σεβασμό προς τη φύση και τη βιοποικιλότητα, της αειφορίας και αυτάρκειας αφού κατανοούν τη σημασία της βιώσιμης καλλιέργειας αλλά και αναγνωρίζουν την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών, αλλά και το άνοιγμα στην ευρύτερη κοινωνία με τη φύτευση των σπόρων που μοιράστηκαν μαζί μας μαθητές από τη Σλοβενία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας