menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, οι μαθητές:
Τα παιδιά της Β’ τάξης έγιναν για λίγο εξερευνητές και εξερευνήτριες της φύσης. Στο πρότζεκτ που οργάνωσαν ασχολήθηκαν με την έννοια του δάσους και την μελέτησαν στις διάφορες πτυχές της. Στο πρότζεκτ συνδυάστηκαν γνωστικά αντικείμενα (Γλώσσα, Μαθηματικά, Εικαστικά, Αγγλικά) και οι γνωστικοί τους στόχοι επιτεύχθηκαν μέσα από το περιεχόμενο που επεξεργάστηκαν τα παιδιά πάνω στο θέμα. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με τις ειδικούς συνεργάτες του σχολείου (αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω) καθώς με έναν φορέα της τοπικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα:
Για το πρώτο σκέλος του πρότζεκτ, που αφορά τη γνωριμία με το δάσος, η ενότητα ξεκίνησε με παρουσιάσεις που ετοίμασαν τα παιδιά και έκαναν στην τάξη για τα αγαπημένα τους δέντρα.
Στη συνέχεια τα παιδιά μελέτησαν πληροφοριακά κείμενα, μέσα από τα οποία γνώρισαν τα διάφορα είδη δασών του κόσμου και της Ελλάδας, τα δέντρα που υπάρχουν μέσα σε αυτά, τα πλάσματα και τα φυτά που συμβιώνουν παράλληλα με τα δέντρα σε ένα δάσος, ενώ έδωσαν μεγάλη έμφαση και στη ζωή ενός δέντρου (μέρη του δέντρου, λειτουργίες, τι προσφέρει: καρπούς, οξυγόνο κλπ).
Σε εφαρμογή των παραπάνω έκαναν τις ακόλουθες δράσεις:
Έφτιαξαν τρισδιάστατους χάρτες με τα είδη δασών που συναντάμε σε όλο τον κόσμο.
Εκμεταλλεύτηκαν τον χώρο του campus της Σχολής και πραγματοποίησαν γευσιγνωσία καρπών που συνέλεξαν από δέντρα της (σε συνεργασία με τη διατροφολόγο του σχολείου).
Πραγματοποίησαν μια μίνι πεζοπορία στη Σχολή, παρατήρησαν τα δασικά δέντρα που υπάρχουν μέσα σε αυτή και τα κατέγραψαν, φτιάχνοντας σχετικές ταμπέλες.
Πραγματοποίησαν πειράματα STEAM (σε συνεργασία με την υπεύθυνη STEAM του σχολείου): παρατήρησαν φύλλα στο μικροσκόπιο, πήραν αποτυπώματα φύλλων και φλοιών, μελέτησαν την ηλικία των δέντρων παρατηρώντας τους κομμένους κορμούς τους, μελέτησαν τη συμμετρία των φύλλων και των δέντρων.
Εκμεταλλεύτηκαν τον χώρο του campus της Σχολής και ήρθαν σε επαφή με τη φύση διαβάζοντας έξω λογοτεχνικά βιβλία.
Διάβασαν λογοτεχνικά κείμενα για τη ζωή στο δάσος και μελέτησαν πιο αναλυτικά το λογοτεχνικό βιβλίο ‘Στο Ποντικοδάσος’ (Alice Melvin, εκδόσεις Διόπτρα), όπου παρατήρησαν την εναλλαγή των εποχών σε ένα δάσος και τις αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση και στα ζώα εξαιτίας αυτής της εναλλαγής.
Σε σύνδεση με το βιβλίο έφτιαξαν και τα δικά τους μανιταρόσπιτα (σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα του σχολείου) και ζωγράφισαν τα δέντρα στο δάσος μαζί με όλα τα φυτά και τα πλάσματα που φαντάζονταν ότι συμβιώνουν μαζί τους (σε σύνδεση με το μάθημα των Εικαστικών).
In English class students learned about how trees change through the seasons and all the different parts of the forest. The project ended with leaf hunting around campus to create a leaf creature craft.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, που σχετίζεται με την καταστροφή των δασών, τους παράγοντες κινδύνου και τις προτάσεις για την προστασία των δασών και τον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης δασικών πόρων τα παιδιά επεξεργάστηκαν υλικό (το οποίο προήλθε από βιβλία γνώσεων, άρθρα παιδικών εφημερίδων και περιοδικών, σχετικές ιστοσελίδες) και ενημερώθηκαν σχετικά.
Σε εφαρμογή των παραπάνω εδώ έγιναν οι παρακάτω δράσεις:
Έκαναν ένα πείραμα στο πεδίο της σχολής, για να δουν τι συμβαίνει σε ένα αποψιλωμένο δάσος σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης και γιατί προκαλούνται πλημμύρες, σε αντιδιαστολή με ένα υγιές δάσος.
Έφτιαξαν ανακυκλωμένο χαρτί, ως εναλλακτική βιώσιμη πρόταση διαχείρισης των πόρων.
Οργάνωσαν μια εξερευνητική πεζοπορία στο δάσος του Σέιχ Σου (σε συνεργασία με την υπεύθυνη πεζοπορικών εκδρομών του σχολείου), για να παρατηρήσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους. Πιο αναλυτικά:
Πριν την πεζοπορία: Προετοίμασαν το σακίδιο του εξερευνητή/της εξερευνήτριας με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα που έπρεπε να έχει για μια αποτελεσματική πεζοπορία και προετοιμάστηκαν κατάλληλα ως πεζοπόροι (τρόπος ένδυσης, ανάγνωση χάρτη με τη διαδρομή). Έφτιαξαν κριτσίνια (σε συνεργασία με τη διατροφολόγο του σχολείου), για να πάρουν μαζί τους ως θρεπτικό σνακ.
Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας: Καθάρισαν το μέρος που επισκέφτηκαν και τοποθέτησαν ετικέτες με τα ονόματα των δέντρων και των φυτών που συνάντησαν στη πεζοπορία σε συνεργασία με την Επιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου. Κράτησαν ημερολόγιο με τις παρατηρήσεις τους στο δάσος (χλωρίδα, πανίδα) και συνέλεξαν αντικείμενα προς μελέτη. και συμπλήρωσαν τα συμπεράσματά τους κάνοντας τον αναστοχασμό τους.
Μετά την πεζοπορία: Παρουσίασαν τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις τους ως εξερευνητές και εξερευνήτριες στην τάξη και πήραν το παράσημο του εξερευνητή και της εξερευνήτριας της φύσης.
Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, τα παιδιά ενεπλάκησαν σε μια σειρά από δράσεις, όπως:
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]