menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 8o Δημοτικό Σχολείο Συκεών

8o Δημοτικό Σχολείο Συκεών

Σχεδιάζοντας μια οικονομική δράση για καλό σκοπό

Βήμα 1: Αφορμή γα τη διοργάνωση της δράσης αποτέλεσε η συζήτηση που αναπτύχθηκε στην τάξη στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών «΄Ολοι έχουμε χαρίσματα» της θεματικής ενότητας « Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί». Σε συνδυασμό με τους στόχους του προγράμματος προώθησης θετικών συμπεριφορών -ΠΡΟ.ΘΕ.ΣΥ-  που υλοποιείται στο σχολείο και την  προσπάθεια καλλιέργειας του αυτοσεβασμού τα παιδιά προσπάθησαν να εντοπίσουν τους εσωτερικούς τους πόρους, τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα τους, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους. Στο τέλος, προτάθηκε ως τρόπος αξιοποίησης των δικών τους πόρων  η  διοργάνωση μιας δράσης συγκέντρωσης χρημάτων, ενός παζαριού για καλό σκοπό.

Βήμα 2: Ακολούθησε η στοχοθέτηση της δράσης « Αξιοποιώντας τα χαρίσματά μου και τις δεξιότητές μου, τις επόμενες πέντε ημέρες,  θα δημιουργήσω κάτι για το παζάρι της τάξης μου διαθέτοντας μισή ώρα από τον ελεύθερό μου χρόνο το απόγευμα. Μπορώ, επίσης, να φέρω για μεταπώληση κάποια μεταχειρισμένα αντικείμενα, όπως βιβλία, παιχνίδια και μικροαντικείμενα.

Βήμα 3: Δημιουργήθηκε το πρόγραμμα δράσης, προγραμματίστηκε η ημερομηνία έναρξης και λήξης, οι ώρες και το μέρος, πωλητές ανά ημέρα και ανά διάλειμμα, διαφήμιση της δράσης «για καλό σκοπό» , ύστερα από συμφωνία όλων των συμμετεχόντων. Μοιράστηκαν αρμοδιότητες με βάση τις δεξιότητές τους-στήσιμο, τιμολόγηση αντικειμένων, ταμείο.

Βήμα 4:  Υλοποιήθηκε  η  δράση σύμφωνα με το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες

Βήμα 5: Συζήτηση στην τάξη για αξιοποίηση των χρημάτων. Γνωριμία με οργανισμούς και φορείς που προσφέρουν διαφορετικές μορφές εθελοντικής -αλληλέγγυας εργασίας. Συζήτηση για την προσφορά των φορέων αυτών, για τη σημαντικότητα του έργου τους, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι εθελοντές σε αυτές τις οργανώσεις, αν ζητούν χρηματική βοήθεια και από ποιους.  Αναπτύχθηκε συζήτηση για τον εθελοντισμό και την ενεργό πολιτειότητα . Κατόπιν ψηφοφορίας αποφασίστηκε η διάθεση των χρημάτων στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία..

Βήμα 6: Επικοινωνία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και υποστήριξη αυτής με δωρεά, ώστε να δώσουμε τόπο στα πουλιά και τη φύση Δημιουργία αφίσας και ζωγραφιών με μηνύματα. Αναμένουμε το υλικό που θα μας αποσταλεί, ώστε να ενημερωθούν πληρέστερα τα παιδιά για το φυσικό περιβάλλον κα τα άγρια πουλιά και να ευαισθητοποιηθούν περαιτέρω. Η δράση ευαισθητοποίησης θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

 

8o Δημοτικό Σχολείο Συκεών

Δημιουργούμε το δικό μας μουσείο των εθνών

Βήμα 1: Αφόρμηση για τη δημιουργία μουσειακού χώρου στο σχολείο αποτέλεσε η δραστηριότητα 5 « Ένα μουσείο στην τάξη»   του 5ου κεφαλαίου «Το κράτος και το έθνος» του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Ε΄Δημοτικού.

Βήμα 2: Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την πρόταση του βιβλίου και ομόφωνα συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία του μουσείου φέρνοντας ο καθένας αναμνηστικά από ταξίδια δικά του ή μελών της οικογένειάς του σε άλλες χώρες.

Βήμα 3: Μετά τη συγκέντρωση όλων των αντικειμένων, δημιουργήθηκε κατάλογος αυτών. Επειδή τα αντικείμενα ήταν αρκετά, οι μαθητές εκτός από τα δικά τους επέλεξαν, με βάση τα ενδιαφέροντά τους,  και άλλα αντικείμενα για τα οποία έπρεπε να αναζητήσουν πληροφορίες και να  τα παρουσιάσουν στους  συμμαθητές τους. Συνεργάστηκαν και δημιούργησαν αφίσες.  

Βήμα 4: Λόγω του πλήθους των αντικειμένων,  επιλέχτηκε ως χώρος για το στήσιμο του μουσείου το επίπεδο διοίκησης και όχι η τάξη.. Οι μαθητές συνεργάστηκαν, δημιούργησαν ετικέτες και ταξινόμησαν τα αντικείμενα. Αφού ετοιμάστηκε ο μουσειακός χώρος, οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στους συμμαθητές τους και όλοι εξερεύνησαν τα εκθέματα . Τα ίδια τα αντικείμενα αποτέλεσαν φορείς πληροφορίας. Διερευνήθηκαν στοιχεία που αφορούν στα ορατά τους χαρακτηριστικά,  τέθηκαν ερωτήματα, . αναπτύχθηκε διάλογος και συζήτηση.  Εντοπίστηκαν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των εθνών, έγιναν συσχετίσεις ανάμεσα στον πολιτισμό και την τεχνολογία, το παρελθόν το παρόν και το μέλλον.

Βήμα 5: Μετά το πέρας των παρουσιάσεων στους συμμαθητές τους, τα παιδιά έφτιαξαν  προσκλήσεις για να επισκεφτούν το μουσείο τα παιδιά των άλλων τάξεων. Χωρίστηκαν μόνοι τους σε ομάδες, ανέλαβαν αρμοδιότητες  και επικοινώνησαν με τους εκπαιδευτικούς των άλλων τάξεων για να καθορίσουν την ημέρα και ώρα των επισκέψεων. Τα παιδιά όλων των τάξεων ξεναγήθηκαν από τους μαθητές- μουσειοπαιδαγωγούς και αλληλεπίδρασαν μαζί τους και με τα εκθέματα.

Βήμα 6: Ανά ομάδες που καθορίζονταν από τα ίδια τα παιδιά , παρέμειναν εθελοντικά  στον μουσειακό χώρο την ώρα των διαλειμμάτων για τα παιδιά που θα ήθελαν να ξεναγηθούν  περαιτέρω. Αγάπησαν τόσο πολύ το δημιούργημά τους, που θυσίαζαν και το αγαπημένο τους διάλειμμα.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας