Δημιουργούμε το δικό μας μουσείο των εθνών

menu
Μαθητικές δημιουργίες
Βήμα 1: Αφόρμηση για τη δημιουργία μουσειακού χώρου στο σχολείο αποτέλεσε η δραστηριότητα 5 « Ένα μουσείο στην τάξη» του 5ου κεφαλαίου «Το κράτος και το έθνος» του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Ε΄Δημοτικού.
Βήμα 2: Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την πρόταση του βιβλίου και ομόφωνα συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία του μουσείου φέρνοντας ο καθένας αναμνηστικά από ταξίδια δικά του ή μελών της οικογένειάς του σε άλλες χώρες.
Βήμα 3: Μετά τη συγκέντρωση όλων των αντικειμένων, δημιουργήθηκε κατάλογος αυτών. Επειδή τα αντικείμενα ήταν αρκετά, οι μαθητές εκτός από τα δικά τους επέλεξαν, με βάση τα ενδιαφέροντά τους, και άλλα αντικείμενα για τα οποία έπρεπε να αναζητήσουν πληροφορίες και να τα παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους. Συνεργάστηκαν και δημιούργησαν αφίσες.
Βήμα 4: Λόγω του πλήθους των αντικειμένων, επιλέχτηκε ως χώρος για το στήσιμο του μουσείου το επίπεδο διοίκησης και όχι η τάξη.. Οι μαθητές συνεργάστηκαν, δημιούργησαν ετικέτες και ταξινόμησαν τα αντικείμενα. Αφού ετοιμάστηκε ο μουσειακός χώρος, οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στους συμμαθητές τους και όλοι εξερεύνησαν τα εκθέματα . Τα ίδια τα αντικείμενα αποτέλεσαν φορείς πληροφορίας. Διερευνήθηκαν στοιχεία που αφορούν στα ορατά τους χαρακτηριστικά, τέθηκαν ερωτήματα, . αναπτύχθηκε διάλογος και συζήτηση. Εντοπίστηκαν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των εθνών, έγιναν συσχετίσεις ανάμεσα στον πολιτισμό και την τεχνολογία, το παρελθόν το παρόν και το μέλλον.
Βήμα 5: Μετά το πέρας των παρουσιάσεων στους συμμαθητές τους, τα παιδιά έφτιαξαν προσκλήσεις για να επισκεφτούν το μουσείο τα παιδιά των άλλων τάξεων. Χωρίστηκαν μόνοι τους σε ομάδες, ανέλαβαν αρμοδιότητες και επικοινώνησαν με τους εκπαιδευτικούς των άλλων τάξεων για να καθορίσουν την ημέρα και ώρα των επισκέψεων. Τα παιδιά όλων των τάξεων ξεναγήθηκαν από τους μαθητές- μουσειοπαιδαγωγούς και αλληλεπίδρασαν μαζί τους και με τα εκθέματα.
Βήμα 6: Ανά ομάδες που καθορίζονταν από τα ίδια τα παιδιά , παρέμειναν εθελοντικά στον μουσειακό χώρο την ώρα των διαλειμμάτων για τα παιδιά που θα ήθελαν να ξεναγηθούν περαιτέρω. Αγάπησαν τόσο πολύ το δημιούργημά τους, που θυσίαζαν και το αγαπημένο τους διάλειμμα.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]