menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
1. Στάδιο Προετοιμασίας
2. Υλοποίηση της Δράσης
3. Αξιολόγηση & Ανατροφοδότηση
Η εργασία «Αυτόνομο Ενεργειακά Θερμοκήπιο & Εφαρμογή Smart Green House» αφορά την δημιουργία μιας μακέτας που υλοποιεί τη λειτουργία ενός ενεργειακά αυτόνομου θερμοκηπίου το οποίο ποτίζει τα φυτά με νερό βροχής και τροφοδοτείται αποκλειστικά από τον ήλιο και μιας εφαρμογής που ενημερώνεται άμεσα για το μικροκλίμα του θερμοκηπίου.
Ο προγραμματισμός του αυτοματισμού έγινε σε Arduino UNO R4 Wifi (πρόκειται για μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα η οποία περιέχει ενσωματωμένο μικροελεγκτή 32-bit και μονάδα ESP32-S3 Wi-Fi και διαθέτει εισόδους και εξόδους) αξιοποiώντας αρχικά το περιβάλλον προσομοίωσης Tinkercad (https://www.tinkercad.com/) και έπειτα το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) του Arduino, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι:
Επιπλέον για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν:
Τα δεδομένα των αισθητήρων θερμοκρασίας και υγρασίας του θερμοκηπίου στέλνονται μέσω της πλατφόρμας ThingSpeak (https://thingspeak.mathworks.com/) στην εφαρμογή για κινητά που προγραμματίστηκε στο περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού ΜΙΤ App Inventor (http://appinventor.mit.edu/). Επιπλέον η εφαρμογή έχει δυνατότητα αναγνώρισης 2 διαφορετικών κηπευτικών φυτών, μέσω Μοντέλου Μηχανικής Μάθησης, που εκπαιδεύτηκε με το διαδικτυακό εργαλείο Machine Learning for Kids (https://machinelearningforkids.co.uk/). Την επιμέλεια της εργασίας έχουν αναλάβει μαθητές/τριες του Ομίλου Ρομποτικής & Προγραμματισμού του σχολείου μας με απώτερο στόχο να αναπτύξουν τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και να υλοποιήσουν τις δικές τους καινοτόμες ιδέες.
Αυτοματισμοί θερμοκηπίου:
Στην οθόνη της εφαρμογής Smart Green House παρουσιάζονται:
Το βίντεο που παρουσιάζεται η εργασία «Αυτόνομο Ενεργειακά Θερμοκήπιο & Εφαρμογή Smart Green House» βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=flKSjA_mgq0.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον επίκουρο καθηγητή κ. Ζαμιούδη Χρήστο του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα για το ενδιαφέρον και τον χρόνο που αφιέρωσε στην ομάδα σε διαδικτυακή συνάντηση κατά την φάση βελτιώσεων και δοκιμών της εργασίας μας, όπως επίσης εκπαιδευτικό - γεωπόνο από το Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής και ιδιώτη γεωπόνο της πόλης για την πολύτιμη βοήθεια τους κατά την φάση σχεδίασης και ανάπτυξης του έργου.
Πολύτιμος και σημαντικός συνεργάτης ο κ. Μαργαρίτης Χουρμούζης, συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών του σχολείου.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]