menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Ρομποτικό Όχημα Ανίχνευσης Φωτιάς & Αυτόματης Πυρόσβεσης

Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι ένα επαναλαμβανόμενο και καταστροφικό φαινόμενο, που τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό παραγόντων όπως ο ζεστός, ξηρός καιρός, οι ισχυροί άνεμοι και η πυκνή μεσογειακή βλάστηση που χρησιμεύει ως ισχυρό καύσιμο. Κάθε χρόνο, αυτές οι πυρκαγιές προκαλούν όλεθρο στο ελληνικό τοπίο, καταστρέφοντας δάση και κατοικίες και απειλώντας ανθρώπινε ζωές και υποδομές. Ο αντίκτυπος αυτών των πυρκαγιών εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την άμεση καταστροφή που προκαλούν. Έχουν μακροχρόνιες οικολογικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική απειλή για τη φύση.

Ειδικότερα, στην περιοχή μας οι πυρκαγιές τον προηγούμενο Αύγουστο, με την μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς του νομού Έβρου και την ταυτόχρονη φωτιά σε χωριά στην οροσειρά της Ροδόπης, κατέκαψαν χιλιάδες στέμματα, προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές και μας τρόμαξαν όλους!

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν καθημερινά την δική τους μάχη για να ανακόψουν την πορεία της πύρινης λαίλαπας κι αυτή η προσπάθεια τους αποτέλεσε για μας την αφορμή για να ξεκινήσουμε το δική μας πρόταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει μια επιπλέον βοήθεια στην καταπολέμηση των πυρκαγιών και στον μετριασμό των επιπτώσεων τους.

Το  Ρομποτικού Οχήματος Ανίχνευσης Φωτιάς & Αυτόματης Πυρόσβεσης είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες που ανιχνεύουν την παρουσία φλόγας σε αρχικό στάδιο, διαθέτει αποθηκευτικό χώρο νερού και ειδική αντλία και κινείται άμεσα προς το χώρο της φωτιάς για την κατάσβεση της.

Σενάριο Λειτουργίας ρομποτικού οχήματος:

  1. Όταν κάποιος από τους πέντε αισθητήρες ανιχνεύσει φλόγα το όχημα κινείται προς την κατεύθυνση της πηγαίνοντας ευθεία ή στρίβοντας.  
  2. Ταυτόχρονα αναβοσβήνει το κόκκινο led και ηχεί το buzzer σε αυξομειούμενες συχνότητες.  
  3. Αφού έχει πλησιάσει στην φωτιά σταματά και ενεργοποιείται η αντλία νερού πραγματοποιώντας ψεκασμό.   
  4. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρις ότου δεν ανιχνεύεται πλέον φωτιά, οπότε σταματά η οπτική ένδειξη του led και ο ήχος στο buzzer. 

Η κατασκευή μας αποτελειται από:

  • 1 Arduino UNO R3
  • 1 μικρό breadboard
  • 1 Smart Robot Car 2WD (2 τροχών)
  • 1 Motor Drive Shield L293D
  • 1 αντλία νερού 3V
  • 1 διαφανής σωλήνωση PVC για αντλία νερού 15 εκ.
  • 1 μικρό δοχείο
  • 1 αισθητήρας φωτιάς 5 καναλιών 
  • 1 βομβητής ειδοποιήσεων (piezo buzzer)
  • 1 φωτοδίοδος LED κόκκινου χρώματος
  • 1 αντίσταση 220Ω
  • 1 transistor NPN type BC547  
  • Διάφορα καλώδια female -male, male-male, female-female

Ο μικροελεγκτής Arduino UNO R3 προγραμματίστηκε και συνεργάζεται με τους αισθητήρες φλόγας, την αντλία νερού, ένα κόκκινο led που αναβοσβήνει και ένα buzzer ηχητικών ειδοποιήσεων, όλα τοποθετημένα σε ένα ρομποτικό όχημα 2 τροχών.  

Η πρακτική εφαρμογή αυτής της πρότασης είναι η αξιοποίηση της σε περιβάλλοντα με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως δάση ή βιομηχανικοί χώροι. Το όχημα, σε αντίθεση με ένα drone που χρειάζεται ανθρώπινη υποστήριξη, θα μπορούσε να εκτελεί αυτόνομα αποστολές ανίχνευσης και άμεσης πυρόσβεσης σε καθορισμένες περιοχές. Επίσης θα μπορούσε να συνεργαστεί με τα συστήματα πυρανίχνευσης μεγάλων κλειστών χώρων π.χ. αποθήκης υλικών και να κινείται άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς στο σημείο που εκδηλώθηκε πριν επεκταθεί περισσότερο.  

Ευχαρισούμε πολύ την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής και την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την συνεργασία και τις προοπτικές και τις προτάσεις τους για τις βελτιώσεις που μπορούμε να κάνουμε στην κατασκευή μας.

Πολύτιμος και σημαντικός συνεργάτης ο κ. Μαργαρίτης Χουρμούζης, συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών του σχολείου.

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Reduce-Reuse-Upcycle-Recycle

Το Περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο: "Reduce-Reuse-Upcycle-Recycle" ξεκίνησε το σχολικό έτος 2022-23 και συνεχίζεται και φέτος με περισσότερους μαθητές/μαθήτριές και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ενεργά. Με τις δράσεις που οργανώσαμε θελήσαμε να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών/τριών, τόσο όσων εγγραφήκαν  στο πρόγραμμα όσο και των υπολοίπων του σχολείου μας, αλλά και άλλων σχολείων της πόλης μας. Στο πλαίσιο αυτό πέραν των δραστηριοτήτων όλοι οι μαθητές/τριες και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας συμμετέχουμε ενεργά στην ανακύκλωση υλικών χρησιμοποιώντας τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που έχουμε τοποθετήσει σε αίθουσες, γραφεία και διαδρόμους του σχολείου. 

Συγκεκριμένα μετά από συνεργασίες με φορείς στο σχολείο υπάρχουν:

  • 4 μπλε πλαστικοί κάδοι ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών και δίπλα τους καλαθάκια για τα καπάκια.
  • 7 μικροί πράσινοι κάδοι για ανακύκλωση χαρτιού και
  • 5 μικρούς πράσινοι κάδοι για ανακύκλωση πλαστικού
  • 1 κάδος ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
  • 1 μεγάλος μπλε κάδος με κίτρινο καπάκι για ανακύκλωση χαρτιών.
  • 1 κάδος ανακύκλωσης μπαταριών
  • 2 κάδοι ανακύκλωσης λαμπτήρων (μεγάλων & μικρών)
  • 1 κάδος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου λαδιού.

Στο πλαίσιο των δράσεων και των συνεργασιών μας τα δύο τελευταία σχολικά έτη:  

  1. συμμετείχαμε πέρσι στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 19-27/11/2022(EWWR 2022) με θεματική «Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα». Η εβδομάδα του Νοεμβρίου 2022 με τις δημιουργικές κατασκευές από παλιά ρούχα είχε μεγάλη ανταπόκριση, γι’ αυτό και οι δραστηριότητες μας συνεχίστηκαν και τον επόμενο μήνα. Μάλιστα η δράση με τίτλο: «Δημιουργική Επαναχρησιμοποίηση Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων (Upcycling)» βραβευτηκε και διακρίθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης – ΕΟΑΝ ως η καλύτερη στην κατηγορία: Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και συμμετείχε στην ελληνική αποστολή για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό EWWR 2022. Επίσης φέτος, παρουσιάστηκε, στις 6 Απριλίου 2024, στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη ως μέρος σπονδυλωτής με τον ευρύτερο τίτλο: «Το οικολογικό αποτύπωμα της γρήγορης μόδας και οι λύσεις του προβλήματος» σε συνεργασία με τους μαθητές του προγράμματος "Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον".
  2. συγκεντρώσαμε, την εβδομάδα 5-9 Δεκεμβρίου 2022, παλιές τηλεοράσεις, παλιές οθόνες υπολογιστών CRT και άλλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές του σχολείου, που δεν λειτουργούν και δεν χρησιμοποιούνται πλέον με σκοπό την ανακύκλωση τους σε συνεργασία με την Δ/νση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής.
  3. διοργανώσαμε ημερίδα (στις 10/2/2023) στο χώρο του σχολείου με τίτλο «Η Ανακύκλωση στην πόλη μου & Το Οικολογικό Αποτύπωνα των ρούχων» με προσκεκλημένους ομιλητές από τη Δ/νση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δι.Σ.Α.) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ) και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Δ/ση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού ΑΜΘ, στην οποία συμμετείχαν συνάδελφοι και μαθητές/τριες του Περιβαλλοντικού Προγράμματος κι άλλων συναφών Προγραμμάτων και Ομίλων του σχολείου μας.
  4. συμμετείχαμε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26/11/2023 (EWWR 2023) με θεματική «Σκέψου Αειφορία – Μείωσε Συσκευασία». Στις δράσεις μας οι μαθητές/τριες μας θέλησαν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν, με παιγνιώδη τρόπο, τους συμμαθητές τους αλλά και μικρότερους μαθητές στο 2ο , 3ο και 5ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής σε θέματα ανακύκλωσης συσκευασιών/υλικών και γενικότερα προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα δημιουργήσαμε και παρουσιάσαμε ένα διαδραστικό παιχνίδι ερωτήσεων σε web περιβάλλον, με το εργαλείο Kahoot για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συσκευασίας και τον τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο που έχουν στη ζωή μας. Επίσης κατασκευάσαμε και παρουσιάσαμε ένα πρωτότυπο παιχνίδι ερωτήσεων πάνω σε μία ρομποτική διάταξη με τον μικροελεγκτή Arduino UNO R3, με θέμα την ανακύκλωση των συσκευασιών, σε συνεργασία με τους μαθητές του Ομίλου Ρομποτικής & Προγραμματισμού του σχολείου μας. Παράλληλα αναρτήσαμε φωτογραφίες με υπερβολική ή περιττή συσκευασία στον ψηφιακό τοίχο: https://padlet.com/aberri/packages. Ο τίτλος των όλων δράσεων μας  για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων ήταν: “Βγες έξω από τη Συσκευασία
  5. συμμετείχαμε πέρσι και φέτος στο Σχολικό Μαραθώνιο Διαγωνισμό Ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ανακύκλωσης. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του δημοτικού προγράμματος Followgreen σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., τα Τηγανέλαια Θράκης Α.Ε και την ΑΦΗΣ Α.Ε., προσπαθήσαμε η ανακύκλωση να γίνει κομμάτι της καθημερινής ζωής όχι μόνο των μαθητών, αλλά και των γονέων και των εκπαιδευτικών.
  6. πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Μονάδες Ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Αλεξανδρούπολης (23/11/2023), για να γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών που προέρχονται από τους Μπλε Κάδους της γειτονιάς μας και στην Μονάδα Ανακύκλωσης μπαταριών Sunlight (6-12/2023), με σκοπό οι μαθητές/τριες να ενημερωθούν από τους υπευθύνους και να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία ανακύκλωσης μπαταριών και τη σημασία της για το περιβάλλον.
  7. πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ενεργειακό πάρκο της πολυτεχνικής σχολής του ΔΠΘ στα Κιμμέρια Ξάνθης σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας Ροδόπης (1/12/2023), το μοναδικό ενεργειακό πάρκο σε πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που έχει «καθετοποιήσει» την ενέργεια και τη έχει διοχετεύει ως θέρμανση και ψύξη ή και ηλεκτρική ενέργεια, σε κτίρια και δομές του πανεπιστημίου. Κατά την επίσκεψη οι μαθητές/τριες μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βιωματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωθερμική, ηλιακή , αιολική και να εκτιμήσουν την αξία τους για το ίδιο τους το μέλλον.
  8. οργανώσαμε ομιλίες-παρουσιάσεις από εκπροσώπους φορέων (ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε, ένα σύγχρονο συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού  στις 20/2/2024 και με την φοιτητική ομάδα SDG DUTh Hub του ΔΠΘ στις 11/11/2023)
  9. συμμετείχαμε σε εκπαιδευτικούς, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, περιπάτους στη φύση σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων Καβάλας (Απρίλιος 2023) και ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας Ξάνθης (Μάρτιος 2024)
  10. συμμετείχαμε στην πανελλαδική εθελοντική εκστρατεία Let’s do it Greece 2024, στις 14 Απριλίου, βοηθώντας και καθαρίζοντας τον πνεύμονα της πόλης της Κομοτηνής, το δάσος της Νυμφαίας μαζί με τον πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής.
  11. πραγματοποιήσαμε, πέρσι και φέτος, χριστουγεννιάτικο στολισμό στο σχολείο μας, με οικολογικά υλικά και πρωτότυπες κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.
  12. Θέλοντας να ζούμε σε έναν κόσμο αλληλεγγύης, τον Δεκέμβριου του 2023 συγκεντρώσαμε συσκευασμένα τρόφιμα και των είδη πρώτης ανάγκης για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και υποστηρίζονται από τον Εθελοντικό Οργανισμό για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Την μεταφορά ανέλαβε δωρεάν το ΚΤΕΛ Κομοτηνής. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, λίγες μέρες πριν τις ημέρες των Χριστουγέννων, παραδώσαμε σακούλες με ρούχα στο Κοινωνικό Δίκτυο Προσφοράς Χρηστικών Αντικειμένων του δήμου Κομοτηνής & της εκκλησίας Μαρώνειας-Κομοτηνής θέλοντας να περάσουν το μήνυμα «Το δικό σου παλιό μπορεί να γίνει καινούριο για κάποιον άλλο που το έχει ανάγκη».

Επίσης, δημιουργήσαμε με τους μαθητές/τριες

  1. φυτώριο στο χώρο του σχολείου με παραδοσιακές ποικίλες (ντοματίνια, πιπεριές, μελιτζάνες, ντοματοπιπεριές, βασιλικός, κατιφές) σε συνεργασία με τους «Σπορίτες» Ροδόπης (μέλος του δικτύου Σιτώ) και για τις 2 σχολικές χρονιές και συμμετείχαμε στην αντίστοιχη εκδήλωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες στην πόλη της Κομοτηνής τον Απρίλιο του 2023 και τον φετινό Απρίλιο.
  2. δημιουργικές κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά (ρούχα, καπάκια, χαρτιά, cd κ.α.). Συγκεκριμένα πέρσι δημιουργήσαμε ένα χαλάκι από λωρίδες υφασμάτων με αυτοσχέδιο αργαλειό, χριστουγεννιάτικά στολίδια, χριστουγεννιάτικο δέντρο, μαξιλάρι για αδέσποτα και μια υφασμάτινη φάλαινα με τίτλο «Η φάλαινα που τρέφεται με τα υπολείμματα της γρήγορης μόδας». Φέτος οι μαθητές/τριες έφτιαξαν μια πρωτότυπη μολυβοθήκη από χαρτί, στόλισαν κάδους ανακύκλωσης με καπάκια, και καλλιτέχνησαν ένα κάδρο με μία φάλαινα από καπάκια που θα στολίσει έναν κεντρικό τοίχο του σχολείου μας.

Τέλος το σχολείο μας εντάχθηκε για το σχολικό έτος 2022-23 στο Διεθνές Δίκτυο «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ».

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας