Αυτόνομο Ενεργειακά Θερμοκήπιο & Εφαρμογή " Smart Green House"

menu
Μαθητικές δημιουργίες
Το σχολείο μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Γενικά Λύκεια της πόλης και έχει μαθητικό δυναμικό που κάποιες χρονιές ξεπέρασε τους 400 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς. Το σχολικό έτος 2022-23 χαρακτηρίστηκε και λειτουργεί ως 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής. Κάθε σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν και υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα, υγείας, εθελοντισμού, αιμοδοσίας, πρώτων βοηθειών αλλά και πολιτισμού, ασφάλειας στο διαδίκτυο και περιβάλλοντος. Επίσης εκπονούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και ενθαρρύνονται οι μαθητές να συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια. Τα προηγούμενα έτη (2020, 2021, 2023 και 2024) το σχολείο εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, διαδίδοντας στην τοπική κοινωνία τα μηνύματα για τη Δημιουργία ενός Kαλύτερου Kόσμου! Φέτος στο σχολείο λειτουργούν 7 Όμιλοι Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. 1.Όμιλος: Γαλλικό Θέατρο a la grecque 2.Όμιλος: Εικαστικές Τέχνες και Ελεύθερη Έκφραση | Arts Club 3.Όμιλος: Λογοτεχνία και Κινηματογράφος | NarrateFlix Club 4.Όμιλος: Ρομποτικής & Προγραμματισμού 5.Όμιλος Φιλαναγνωσίας & Δημιουργικής Γραφής 6.Όμιλος: Φυσική Άσκηση και Βιολογικά Συστήματα του Οργανισμού 7.Όμιλος Wellness | Σωματική Ευεξία & Ψυχική Υγεία Στην ιστοσελίδα: https://3lyk-komot.rod.sch.gr/ μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις μας, ενώ στην http://3lyk-komot-old.rod.sch.gr/3gel/ για όλες τις δράσεις των προηγούμενων ετών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.
Παρασκευά Ευσταθία
Επικοινωνία με σχολείοΗ εργασία «Αυτόνομο Ενεργειακά Θερμοκήπιο & Εφαρμογή Smart Green House» αφορά την δημιουργία μιας μακέτας που υλοποιεί τη λειτουργία ενός ενεργειακά αυτόνομου θερμοκηπίου το οποίο ποτίζει τα φυτά με νερό βροχής και τροφοδοτείται αποκλειστικά από τον ήλιο και μιας εφαρμογής που ενημερώνεται άμεσα για το μικροκλίμα του θερμοκηπίου.
Ο προγραμματισμός του αυτοματισμού έγινε σε Arduino UNO R4 Wifi (πρόκειται για μητρική πλακέτα ανοικτού κώδικα η οποία περιέχει ενσωματωμένο μικροελεγκτή 32-bit και μονάδα ESP32-S3 Wi-Fi και διαθέτει εισόδους και εξόδους) αξιοποiώντας αρχικά το περιβάλλον προσομοίωσης Tinkercad (https://www.tinkercad.com/) και έπειτα το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) του Arduino, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι:
Επιπλέον για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν:
Τα δεδομένα των αισθητήρων θερμοκρασίας και υγρασίας του θερμοκηπίου στέλνονται μέσω της πλατφόρμας ThingSpeak (https://thingspeak.mathworks.com/) στην εφαρμογή για κινητά που προγραμματίστηκε στο περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού ΜΙΤ App Inventor (http://appinventor.mit.edu/). Επιπλέον η εφαρμογή έχει δυνατότητα αναγνώρισης 2 διαφορετικών κηπευτικών φυτών, μέσω Μοντέλου Μηχανικής Μάθησης, που εκπαιδεύτηκε με το διαδικτυακό εργαλείο Machine Learning for Kids (https://machinelearningforkids.co.uk/). Την επιμέλεια της εργασίας έχουν αναλάβει μαθητές/τριες του Ομίλου Ρομποτικής & Προγραμματισμού του σχολείου μας με απώτερο στόχο να αναπτύξουν τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και να υλοποιήσουν τις δικές τους καινοτόμες ιδέες.
Αυτοματισμοί θερμοκηπίου:
Στην οθόνη της εφαρμογής Smart Green House παρουσιάζονται:
Το βίντεο που παρουσιάζεται η εργασία «Αυτόνομο Ενεργειακά Θερμοκήπιο & Εφαρμογή Smart Green House» βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=flKSjA_mgq0.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον επίκουρο καθηγητή κ. Ζαμιούδη Χρήστο του τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα για το ενδιαφέρον και τον χρόνο που αφιέρωσε στην ομάδα σε διαδικτυακή συνάντηση κατά την φάση βελτιώσεων και δοκιμών της εργασίας μας, όπως επίσης εκπαιδευτικό - γεωπόνο από το Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής και ιδιώτη γεωπόνο της πόλης για την πολύτιμη βοήθεια τους κατά την φάση σχεδίασης και ανάπτυξης του έργου.
Πολύτιμος και σημαντικός συνεργάτης ο κ. Μαργαρίτης Χουρμούζης, συνταξιούχος καθηγητής Μαθηματικών του σχολείου.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]