menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Parking με αυτοματισμούς και ειδική διαχείριση θέσης Ατόμων με Αναπηρία και κινητικά προβλήματα

Η πόλη της Κομοτηνής, πριν 2 χρόνια, έλαβε ειδική μνεία ως «η πόλη που αντιμετώπισε την προσβασιμότητα σαν ευκαιρία» καθώς κατάφερε να γίνει πιο προσιτή, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πληθυσμού της και να διασφαλίσει ότι όλοι – ανεξαρτήτως ηλικίας, κινητικότητας ή ικανότητας – έχουν ίση πρόσβαση στο αστικό περιβάλλον. Οι διαδρομές των ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο γίνονται ανεμπόδιστα με τα κατάλληλα πεζοδρόμια και τις ράμπες που υπάρχουν στους κεντρικούς δρόμους.

Ωστόσο το πρόβλημα στους χώρους στάθμευσης είναι υπαρκτό και ειδικά σε θέσεις οδηγών ΑμεΑ. Αντιλαμβανόμενοι την σημασία που πρέπει να δείχνουν όλοι οι οδηγοί για τις συγκεκριμένες θέσεις και θέλοντας να κάνουμε την δική μας πρόταση για να ενισχύσουμε της προσπάθεια της πόλης μας αρχίσαμε να σκεφτόμαστε  πως μπορεί να οργανωθεί αυτοματοποιημένα ένας χώρος παρκινγκ και πως να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση στις θέσεις για ΑμεΑ. 

Επισκεφθήκαμε το δημοτικό πάρκινγκ, περπατήσαμε στην πόλη εντοπίζοντας θέσεις στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία, μιλήσαμε με υπευθύνους του δήμου για την προσβασιμότητα και συναντήσαμε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο από το σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ».

Τελικά υλοποιήσαμε την πρόταση μας με μία μακέτα, ενδεικτικά 4 θέσεων και 1 θέσης ΑμεΑ, που παρουσιάζει ένα πάρκινγκ με αυτοματισμούς και ειδική διαχείριση θέσης στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρία, τον αυτοματισμό Arduino με τα περιφερειακά και το ηλεκτρονικό κύκλωμα του και το application για φορητές συσκευές android που διασφαλίζει ότι δεν θα μπορεί να σταθμεύσει κανένα όχημα χωρίς τον ειδικό κωδικό PIN.

Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε με την πρόταση μας είναι:  «Οδηγέ αν βρίσκεις βολική αυτή τη θέση, τότε φαντάσου πόσο εξυπηρετεί αυτόν που την έχει πραγματικά ανάγκη!»

Όσον αφορά το software, δηλαδή τα λογισμικά, που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση του Project αρχικά οι μαθητές/τριες ξεκινήσαν με το εικονικό περιβάλλον tinkercad, έτσι ώστε να γίνουν τις πρώτες δοκιμές ψηφιακά, προτού περάσουν στην κατασκευή του πάρκινγκ και μετά συνέχισαν με το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) του Arduino. Παράλληλα για τη δημιουργία της εφαρμογής για φορητές συσκευές android που θα ελέγχει την χρήση του παρκινγκ ΑμεΑ χρησιμοποιήθηκε το ΜΙΤ App Inventor, ένα περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού. Τέλος, για την επεξεργασία των εικόνων και τα γραφικά αξιοποιήθηκε το online λογισμικό canva.

Σχετικά με το hardware, στο project χρησιμοποιήθηκαν:

  • 1 Arduino UNO (που είναι μια μητρική πλακέτα ανοιχτού κώδικα η οποία περιέχει ένα ενσωματωμένο μικροελεγκτή)
  • 4 πλακέτες δοκιμών (breadboard) ​
  • 3 αισθητήρες Υπερήχων  για τον υπολογισμό απόστασης​ (τόσο για την είσοδο και έξοδο όσο και για τη θέση ΑμεΑ)
  • 2 σερβοκινητήρες για το αυτοματοποιημένο άνοιγμα και κλείσιμο της μπάρας της εισόδου και εξόδου του παρκινγκ
  • 2 οθόνες LCD  για την εμφάνιση μηνυμάτων στην είσοδο του παρκινγκ και στη θέση ΑμεΑ ​
  • 4 μικρές λυχνίες - leds για την είσοδο και έξοδο του πάρκινγκ ​
  • 1 βομβητή ειδοποιήσεων ( buzzer)​ σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης στη θέση ΑμεΑ
  • 1 Bluetooth Module ​για την επικοινωνία της κατασκευής με την εφαρμογή του AppInventor
  • Πολλά καλώδια 
  • χαρτόνια και φελιζόλ για τοίχους και διαχωριστικά ​
  • 2 καλαμάκια ως μπάρες​
  • 1 μαύρο μακετόχαρτο

Σενάριο λειτουργίας

Είσοδος

Στην είσοδο του πάρκινγκ είναι τοποθετημένη μια οθόνη LCD η οποία εμφανίζει τις συνολικές κενές θέσεις και τις θέσεις στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρία. Όταν όλες οι θέσεις είναι κατειλημμένες στην οθόνη εμφανίζονται κατάλληλα μηνύματα.  Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, κάθε φορά που μπαίνει ένα όχημα για να παρκάρει η κεντρική οθόνη LCD εμφανίζει μία κενή θέση λιγότερη. 

Όταν δεν υπάρχει όχημα στην είσοδο του πάρκινγκ το κόκκινο led της εισόδου είναι αναμμένο και η μπάρα κλειστή. Όταν εμφανιστεί όχημα και πλησιάσει την μπάρα σε προκαθορισμένη απόσταση, ανάβει το πράσινο led της εισόδου, σβήνει το κόκκινο και η μπάρα ανοίγει για να εισέλθει το όχημα με ασφάλεια. Μετά ανάβει το κόκκινο και η μπάρα αρχίζει να κλείνει. 

Θέση ΑμεΑ 

Όταν πλησιάζει όχημα στη θέση ΑμεΑ, ενεργοποιείται η οθόνη LCD του παρκινγκ ΑμεΑ και ζητά τον απαραίτητο κωδικό (PΙΝ). ​ 

Όταν δοθεί λάθος κωδικός ή αν δεν δοθεί κωδικός:​ ηχεί το buzzer  και εμφανίζεται στην οθόνη LCD μήνυμα απομάκρυνσης ενώ στην εφαρμογή του κινητού εμφανίζεται ανάλογο μήνυμα και ηχεί ήχος λάθους. Στη συνέχεια εμφανίζεται ξανά μήνυμα στην οθόνη LCD  και ζητείται και πάλι έγκυρος κωδικός.​ 

Όταν δοθεί σωστός κωδικός  μέσω της εφαρμογής: εμφανίζεται στην οθόνη LCD του παρκινγκ ΑμεΑ  η απόσταση για να διευκολύνει τον οδηγό να παρκάρει και ​στην εφαρμογή του κινητού ηχεί ήχος επιβεβαίωσης.

Η εφαρμογή επικοινωνεί με τον αυτοματισμό Arduino μέσω Bluetooth.

Έξοδος  

Η εξόδος απο το parking λειτουργεί όπως και η είσοδος. Όταν εμφανιστεί όχημα και πλησιάσει την μπάρα σε προκαθορισμένη απόσταση, ανάβει το πράσινο led, σβήνει το κόκκινο και η μπάρα ανοίγει για να βγει το όχημα με ασφάλεια. Τέλος, η κεντρική οθόνη LCD εμφανίζει μία κενή θέση περισσότερη. 

Οι μαθητές/τριες εργαστήκαμε αρμονικά και κάθε φορά που κρινόταν αναγκαίο εναλλάσσαν ρόλους  βοηθώντας ο ένας τον άλλο, καθώς η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα είναι απαραίτητα για την υλοποίηση τέτοιων project.

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Δημιουργική Επαναχρησιμοποίηση Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων (Upcycling)

Oι μαθητές / μαθήτριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας, sτο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022 με θέμα τα “Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα”, ανέλαβαν την ευθύνη για την συγκέντρωση και την διαλογή ρούχων.

Με δημιουργικότητα, έμπνευση και φαντασία σχεδίασαν στο χαρτί πατρόν ραπτικής, έκοψαν, έραψαν, κέντησαν και δημιουργήσαν:

  • Ένα χαλάκι από λωρίδες από παλιές μπλούζες χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο αργαλειό,
  • ένα μαξιλάρι/κρεβατάκι για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα (π.χ. σκυλάκια & γατάκια)
  • διάφορα μικρά παιχνίδια για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα (π.χ. σκυλάκια & γατάκια)
  • διάφορα χριστουγεννιάτικά στολίδια και μια οικολογική κατασκευή ως χριστουγεννιάτικο δέντρο την οποία στόλισαν στον τοίχο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του σχολείου, θέλοντας να ευχηθούν με το δικό στους τρόπο Καλή Χρονιά γεμάτη ελπίδα.
  • Τέλος θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022 έφτιαξαν μία τζιν υφασμάτινη φάλαινα γεμίζοντας το εσωτερικό της από υφάσματα που περίσσεψαν δίνοντας τον τίτλο: Η φάλαινα που τρέφεται με υπολείμματα γρήγορης μόδας….

 Ο χρόνος που αφιερώθηκε ήταν κυρίως εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά κάποιες φορές εργάστηκαν και μέσα στο σχολικό τους ωράριο.

Με τις δημιουργικές κατασκευές μας:

  • δεν αφήσαμε κανένα ίχνος απορρίμματος αφού δεν πετάχτηκε κανένα κομμάτι υφάσματος. Αντίθετα όλα χρησιμοποιήθηκαν ως γέμιση σε άλλες κατασκευές, όπως η φάλαινα, που αποτέλεσε και την μασκότ της δράσης μας, τα παιχνίδια για τα κατοικίδια και τα μαξιλάρια για σκύλους και αργότερα για τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια και στολίδια. Έτσι καταφέραμε και πετύχαμε μηδέν απορρίμματα κι αυτό μας κάνει πολύ υπερήφανους.  
  • ενισχύσαμε την οικολογική μας συνείδηση σχετικά με το αποτύπωμα που αφήνει η γρήγορη μόδα και ήρθαμε σε επαφή με την παραγωγή ενός κλωστοϋφαντουργικού προϊόντος, όπως το χαλάκι από λωρίδες υφασμάτων χρησιμοποιώντας έναν αυτοσχέδιο αργαλειό, το μαξιλάρι ή την φάλαινα "που τρέφεται με υπολείμματα γρήγορης μόδας…"
  • προσπαθήσαμε να ζεστάνουμε αδέσποτα ζώα της περιοχής του σχολείου.
  • τέλος, καταρρίφθηκαν τα έμφυλα στερεότυπα, αφού αγόρια και κορίτσια, αποδείχθηκε ότι είναι ικανοί να σχεδιάσουν πατρον στο χαρτί, να κόψουν, να ράψουν υφάσματα και να υφάνουν σε αργαλειό.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η πρόταση περιεχομένου της δράση έγινε από τους μαθητές/τριες όπως και η ίδια η δράση οργανώθηκε κατά μεγάλο βαθμό από τους ίδιους με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού κ. Βερρή και της διεύθυνσης του σχολείου μας.

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

H Fast fashion και το αποτύπωμά της στο περιβάλλον

Συνεργασία με το Αμερικάνικο Κολλέγιο SAC στην Κωνσταντινούπολη (SEV American College) στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού του Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», 2022-2023

Η πορεία της συνεργασίας περιελάμβανε τα εξής στάδια:

  1. γνωριμία μέσα από webex
  2. επιλογή θέματος συνεργασίας
  3. σύνταξη ερωτηματολογίου
  4. ενημέρωση των μαθητών της Κωνσταντινούπολης για τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου
  5. διενέργεια συνεντέυξεων και παραγωγή μικρών υποτιτλισμένων βίντεο
  6. ενημέρωση των μαθητών του 3ου Πειραματικού Λυκείου Κομοτηνής για την ανακύκλωση στον δήμο

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Πόσο εφικτή είναι η πρόσβαση στο σχολείο μας για έναν μαθητή με αμαξίδιο;

Το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα “Ιχνηλατώντας την προσβασιμότητα. Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;” Οι μαθητές κατέγραψαν μέσω ειδικής εφαρμογής τη διαδρομή απο το σπίτι τους μέχρι το σχολείο και φωτογράφησαν-σχολίασαν τα θετικά και αρνητικά σημεία αυτής. Στην συνέχεια μέσω του Maps Fields τα πέρασαν σε ψηφιακό χάρτη αποτυπώνοντας με κόκκινο τα αρνητικά και πράσινο τα θετικά σημεία πρόσβασης. Συμπληρωματικά πραγματοποιήσαμε και τη διαδρομή κέντρο πόλης-σχολείο σε συνεργασία με το σύλλογο “Περπατώ” ώστε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οιχ ρήστες αμαξιδίου. Τέλος συζητήσαμε τα συμπεράσματά μας.

Η πορεία της συνεργασίας περιελάμβανε τα εξής στάδια:

  1. Επιλογή θέματος
  2. Συνεργασία μαθητών με τη χρήση της ειδικής εφαρμογής
  3. Ψηφιακή καταγραφή των θετικών και αρνητικών σημείων πρόσβασης στη διαδρομή σπίτι-σχολείο
  4. Ψηφιακή απεικόνιση σε χάρτη Maps Field
  5. Γνωριμία-συνεργασία με το Σύλλογο “Περπατώ” και κοινή εξόρμηση στην πόλη
  6. Ρεαλιστική απεικόνιση της διαδρομής από το κέντρο της πόλης προς το σχολείο συνοδεία των μαθητών του προγράμματος, δύο μελών του “Περπατώ” που είναι χρήστες αμαξιδίου, ψυχολόγου και κοινωνικών λειτουργών
  7. Καταγραφή θετικών και αρνητικών σημείων
  8. Σύνοψη συμπερασμάτων

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας