menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Αναδιαμόρφωση της σχολικής αυλής – δημιουργία μακέτας
Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς είναι ένα 11/θέσιο σχολείο που βρίσκεται σ’ ένα αρκετά πυκνοκατοικημένο πολεοδομικό συγκρότημα, με αποτέλεσμα ο χώρος της αυλής να είναι αρκετά περιορισμένος για το πλήθος των μαθητών. Αυτό όμως που κεντρίζει την προσοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σχετικά με τον αύλειο χώρο είναι οι καταστροφές που έχει υποστεί το δάπεδο της αυλής, λόγω καθιζήσεων, η απουσία ενός μαλακού τάπητα και οι ανωμαλίες του εδάφους (λακκούβες, τρύπες), στοιχεία που καθιστούν την αυλή επικίνδυνη έως ακατάλληλη. Σ’ αυτήν την εικόνα αξίζει να προσθέσουμε ότι σε όλη την έκταση της αυλής απουσιάζουν στοιχεία πρασίνου, πχ κάποιο σκάμμα όπου θα μπορούσαν οι μαθητές να ασχοληθούν με δενδροφυτεύσεις ή φύτευση εποχιακών φυτών και λαχανικών στο πλαίσιο προγράμματος οικολογικής συνείδησης.
Για τους μαθητές του Γ1 τμήματος του σχολείου τα προβλήματα αυτά είναι εμφανή, τους δυσκολεύουν στο καθημερινό παιχνίδι κι έτσι έγιναν αντικείμενο προβληματισμού, έρευνας και πρότασης κάποιων λύσεων για το πώς θα ήθελαν να είναι η αυλή τους. Αρχικά λοιπόν εισήχθη ο όρος της «βιώσιμης πόλης», ως μια έννοια που αναφέρεται σε μια πόλη που αναπτύσσεται με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων της, χωρίς να καταστρέφει τους φυσικούς πόρους ή να περιορίζει τις δυνατότητες των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε μέσω παραδειγμάτων στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στη δημιουργία δηλαδή περιβαλλόντων που προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανακύκλωση, τη μείωση των αποβλήτων και την προστασία των φυσικών πόρων.
Στη συνέχεια οι μαθητές κατέγραψαν σε φύλλο εργασίας, δουλεύοντας ομαδικά, τα στοιχεία εκείνα που θεωρούσαν ότι χρειάζονται αλλαγή/βελτίωση στο δικό μας σχολικό περιβάλλον με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας. Έτσι κατέληξαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει περιμετρικά της αυλής σκαμμένος χώρος που να επιτρέπει την φύτευση διαφόρων φυτών και δέντρων, πράγμα που θα συμβάλλει στη δημιουργία σκιερών και δροσερών σημείων κατά τους θερμούς θερινούς μήνες. Επιπλέον, προς την κατεύθυνση της χρήσης ανανεώσιμων υλικών, καθώς και της δημιουργίας χώρων ξεκούρασης και συγκέντρωσης παρέας μαθητών, θα μπορούσαν τα μεταλλικά παλιά παγκάκια να αντικατασταθούν από ένα μεγάλο ξύλινο κιόσκι με ξύλινο πάγκο και παγκάκια. Τέλος και πιο σημαντικό, να αντικατασταθεί το δάπεδο από χαλίκια με όλες τις σοβαρές ελλείψεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, από μαλακό τάπητα θα καλύπτει όλες τις ανωμαλίες του εδάφους και θα προστατεύει τους μαθητές από πιθανές πτώσεις.
Αφού λοιπόν καταγράφηκαν όλες αυτές οι προτάσεις-λύσεις ξεκίνησε ο σχεδιασμός της αναδιαμορφωμένης αυλής αρχικά σε χαρτόνια και στη συνέχεια περάσαμε στην τρισδιάστατη (3d) αποτύπωση σε χαρτί μακέτας. Οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά κατασκευάζοντας οι ίδιοι όλα τα στοιχεία της μακέτας, όπως το σχολικό κτίριο, τους χώρους πρασίνου περιμετρικά της αυλής, το μαλακό δάπεδο με όψη από χρωματιστό πλακάκι, το ξύλινο κιόσκι, και τις δύο μπασκέτες σε γήπεδο μπάσκετ.
Αναδιαμόρφωση του πάρκου «Πασσαλίδη» / γειτονική παιδική χαρά – δημιουργία μακέτας
Παρομοίως, με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας που μελετήσαμε μία δεύτερη ομάδα μαθητών ασχολήθηκε με την καταγραφή των σημείων που χρειάζονται βελτίωση στο γειτονικό πάρκο του σχολείου και τη δημιουργία μιας πρότασης αναδιαμόρφωσης αυτού. Συγκεκριμένα, οι μαθητές εντόπισαν ότι και σε αυτό το πάρκο, όπως και στη σχολική αυλή, υπάρχει έλλειψη σε έκταση πρασίνου και υγρού στοιχείου, ανανεώσιμα/φυσικά υλικά και χώροι ξεκούρασης σε σκιερά σημεία. Αφού λοιπόν καταγράφηκαν πρώτα οι ιδέες/προτάσεις των μαθητών σε ομαδικό φύλλο εργασίας, στη συνέχεια περάσαμε στον σχεδιασμό σε δισδιάστατη μορφή και τέλος στη δημιουργία της τρισδιάστατης μακέτας, όπου οι μαθητές έκοψαν και κόλλησαν σε μορφή από πλακάκι μαλακό δάπεδο για το χώρο των παιχνιδιών της παιδικής χαράς, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Επίσης, δημιούργησαν όλα τα παιχνίδια της παιδικής χαράς από χαρτόνι (κούνια, τσουλήθρα, τραμπάλα, τοίχο αναρρίχησης), χώρο πρασίνου με δέντρα, γκαζόν και ξύλινα παγκάκια και στη μέση του πάρκου υπήρξε η ιδέα για τη δημιουργία ενός μεγάλου συντριβανίου πάνω σε δάπεδο από μεγάλα λευκά και γκρι βότσαλα, ως ένα φυσικό υλικό.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός
Φουντούκη Ευδοκία
Τμήμα
Γ1
Χρόνος υλοποίησης
Μάρτιος 2025
Πρόκειται για ένα έργο Erasmus+ KA122, το οποίο αξιοποίησε την πλατφόρμα eTwinning για να διευκολύνει και να αυξήσει τις ευκαιρίες συνεργασίας όλων των μαθητών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν συμμετείχαν στις ομαδικές μετακινήσεις. Περιελάμβανε τη συνεργασία τεσσάρων ευρωπαϊκών σχολείων (από την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα). Συμμετείχαν συνολικά 37 εκπαιδευτικοί και 156 μαθητές. Από το σχολείο μας συμμετείχαν 9 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων ενισχύοντας την διαθεματική προσέγγιση.
Το έργο ξεκίνησε με τις απαραίτητες συστάσεις των μελών χρησιμοποιώντας avatar maker και padlet. Δημιουργήθηκε συνεργατική παρουσίαση “Project Netiquette” και συνεργατικό παιχνίδι “Interactive Stories Game” (με χρήση Google Forms) σχετικό με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και διαδραστικό βίντεο που παρουσιάζει την Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη και το σχολείο μας. Δείτε εδώ.
Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε με την ανάγνωση και ανάλυση της ιστορίας "Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Antoine de Saint-Exupéry, εστιάζοντας σε θέματα που σχετίζονται με τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Δημιουργήθηκε συνεργατικό ψηφιακό βιβλίο “The Little Prince reworked from an environmental perspective” όπου οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των τμημάτων Ε’ και Στ’ τάξεων, έγραψαν περιλήψεις για τα κεφάλαια που τους ανατέθηκαν και εικονογράφησαν τις σελίδες με τις ζωγραφιές τους. Δουλεύοντας διαθεματικά, στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας μεταφράστηκαν τα κείμενα στα αγγλικά.
Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, πραγματοποιήθηκε job shadowing στα συνεργαζόμενα σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να αποκτήσουν νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Το σχολείο μας φιλοξένησε 9 εκπαιδευτικούς και 15 μαθητές, ενισχύοντας τη διαπολιτισμική συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων.
Κάθε σχολείο ανέλαβε να εργαστεί πάνω σε ένα συγκεκριμένο υπόθεμα του έργου. Τα υποθέματα ήταν: “Let’s take care of the plants”, “Let’s take care of the animals”, “Let’s take care of others” και “Let’s take care of the Earth”.
Το δικό μας σχολείο επικεντρώθηκε στο υπόθεμα “Let's take care of the animals”, αναπτύσσοντας δράσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στόχευαν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μας κατά την εβδομάδα φιλοξενίας στο σχολείο μας, και στα πλαίσια του στόχου "ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών" δημιούργησαν και δίδαξαν μαθήματα με τη μέθοδο CLIL (Content and Language Integrated Learning – Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Περιεχομένου και Γλώσσας) για τους μαθητές μας μαζί με τους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς: Pollution-Causes and Solutions”, “Animal Species losing their habitat” “The Effect of Humans on Animals Through the Ages” “Threats to Wildlife”, “How to Save Energy in order to Protect Endangered Animals”, “Animal Sounds in Nature”, και "Save energy with microbits;"
Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκε μάθημα CLIL: "Greek Culture - Learning through Games and Dances" στα πλαίσια του στόχου "ενίσχυσης της διαπολιτισμικής κατανόησης". Παρουσιάστηκε ένα ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι (Μήλα) το οποίο έπαιξαν τα παιδιά όλων των χωρών και παραδοσιακά παιχνίδια των άλλων χωρών. Δημιουργήθηκε το συνεργατικό ψηφιακό βιβλίο "Traditional Games" και έγινε εκμάθηση των βημάτων του Ελληνικού χορού “Συρτάκι”.
Δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό για να χρησιμοποιηθεί από την ευρύτερη ομάδα των συνεργατών στα μαθήματα τους.
Πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις, των εκπαιδευτικών για την οργάνωση των δραστηριοτήτων, αλλά και των μαθητών για την υλοποίηση δραστηριοτήτων.
Ακολούθησαν διάφορες συνεργατικές δραστηριότητες με χρήση εργαλείων τεχνολογίας (Web 2.0 tools) στην πλατφόρμα του eTwinning.
Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναλάβουν δράση ως φορείς αλλαγής στο μέλλον, ενισχύοντας την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία. Η όλη διαδικασία τούς βοήθησε να αναπτύξουν ψηφιακές, γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και να καλλιεργήσουν σεβασμό για τον πολιτισμό και τον πλανήτη.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]