menu

Σύνδεση | Εγγραφή

20o Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Η αυλή του σχολείου μας και το πάρκο της γειτονιάς μας...αλλιώς!

Η αυλή του σχολείου μας και το πάρκο της γειτονιάς μας...αλλιώς!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Αναδιαμόρφωση της σχολικής αυλής – δημιουργία μακέτας

Το 20ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς είναι ένα 11/θέσιο σχολείο που βρίσκεται σ’ ένα αρκετά πυκνοκατοικημένο πολεοδομικό συγκρότημα, με αποτέλεσμα ο χώρος της αυλής να είναι αρκετά περιορισμένος για το πλήθος των μαθητών. Αυτό όμως που κεντρίζει την προσοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σχετικά με τον αύλειο χώρο είναι οι καταστροφές που έχει υποστεί το δάπεδο της αυλής, λόγω καθιζήσεων, η απουσία ενός μαλακού τάπητα και οι ανωμαλίες του εδάφους (λακκούβες, τρύπες), στοιχεία που καθιστούν την αυλή επικίνδυνη έως ακατάλληλη. Σ’ αυτήν την εικόνα αξίζει να προσθέσουμε ότι σε όλη την έκταση της αυλής απουσιάζουν στοιχεία πρασίνου, πχ κάποιο σκάμμα όπου θα μπορούσαν οι μαθητές να ασχοληθούν με δενδροφυτεύσεις ή φύτευση εποχιακών φυτών και λαχανικών στο πλαίσιο προγράμματος οικολογικής συνείδησης.

Για τους μαθητές του Γ1 τμήματος του σχολείου τα προβλήματα αυτά είναι εμφανή, τους δυσκολεύουν στο καθημερινό παιχνίδι κι έτσι έγιναν αντικείμενο προβληματισμού, έρευνας και πρότασης κάποιων λύσεων για το πώς θα ήθελαν να είναι η αυλή τους. Αρχικά λοιπόν εισήχθη ο όρος της «βιώσιμης πόλης», ως μια έννοια που αναφέρεται σε μια πόλη που αναπτύσσεται με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες των κατοίκων της, χωρίς να καταστρέφει τους φυσικούς πόρους ή να περιορίζει τις δυνατότητες των επόμενων γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε μέσω παραδειγμάτων στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στη δημιουργία δηλαδή περιβαλλόντων που προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανακύκλωση, τη μείωση των αποβλήτων και την προστασία των φυσικών πόρων.

Στη συνέχεια οι μαθητές κατέγραψαν σε φύλλο εργασίας, δουλεύοντας ομαδικά, τα στοιχεία εκείνα που θεωρούσαν ότι χρειάζονται αλλαγή/βελτίωση στο δικό μας σχολικό περιβάλλον με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας. Έτσι κατέληξαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει περιμετρικά της αυλής σκαμμένος χώρος που να επιτρέπει την φύτευση διαφόρων φυτών και δέντρων, πράγμα που θα  συμβάλλει στη δημιουργία σκιερών και δροσερών σημείων κατά τους θερμούς θερινούς μήνες. Επιπλέον, προς την κατεύθυνση της χρήσης ανανεώσιμων υλικών, καθώς και της δημιουργίας χώρων ξεκούρασης και συγκέντρωσης παρέας μαθητών, θα μπορούσαν τα μεταλλικά παλιά παγκάκια να αντικατασταθούν από ένα μεγάλο ξύλινο κιόσκι με ξύλινο πάγκο και παγκάκια. Τέλος και πιο σημαντικό, να αντικατασταθεί το δάπεδο από χαλίκια με όλες τις σοβαρές ελλείψεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, από μαλακό τάπητα θα καλύπτει όλες τις ανωμαλίες του εδάφους και θα προστατεύει τους μαθητές από πιθανές πτώσεις.

Αφού λοιπόν καταγράφηκαν όλες αυτές οι προτάσεις-λύσεις ξεκίνησε ο σχεδιασμός της αναδιαμορφωμένης αυλής αρχικά σε χαρτόνια και στη συνέχεια περάσαμε στην τρισδιάστατη (3d) αποτύπωση σε χαρτί μακέτας. Οι μαθητές δούλεψαν ομαδικά κατασκευάζοντας οι ίδιοι όλα τα στοιχεία της μακέτας, όπως το σχολικό κτίριο, τους χώρους πρασίνου περιμετρικά της αυλής, το μαλακό δάπεδο με όψη από χρωματιστό πλακάκι, το ξύλινο κιόσκι, και τις δύο μπασκέτες σε γήπεδο μπάσκετ.

 

Αναδιαμόρφωση του πάρκου «Πασσαλίδη» / γειτονική παιδική χαρά – δημιουργία μακέτας

Παρομοίως, με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας που μελετήσαμε μία δεύτερη ομάδα μαθητών ασχολήθηκε με την καταγραφή των σημείων που χρειάζονται βελτίωση στο γειτονικό πάρκο του σχολείου και τη δημιουργία μιας πρότασης αναδιαμόρφωσης αυτού. Συγκεκριμένα, οι μαθητές εντόπισαν ότι και σε αυτό το πάρκο, όπως και στη σχολική αυλή, υπάρχει έλλειψη σε έκταση πρασίνου και υγρού στοιχείου, ανανεώσιμα/φυσικά υλικά και χώροι ξεκούρασης σε σκιερά σημεία. Αφού λοιπόν καταγράφηκαν πρώτα οι ιδέες/προτάσεις των μαθητών σε ομαδικό φύλλο εργασίας, στη συνέχεια περάσαμε στον σχεδιασμό σε δισδιάστατη μορφή και τέλος στη δημιουργία της τρισδιάστατης μακέτας, όπου οι μαθητές έκοψαν και κόλλησαν σε μορφή από πλακάκι μαλακό δάπεδο για το χώρο των παιχνιδιών της παιδικής χαράς, ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Επίσης, δημιούργησαν όλα τα παιχνίδια της παιδικής χαράς από χαρτόνι (κούνια, τσουλήθρα, τραμπάλα, τοίχο αναρρίχησης), χώρο πρασίνου με δέντρα, γκαζόν και ξύλινα παγκάκια και στη μέση του πάρκου υπήρξε η ιδέα για τη δημιουργία ενός μεγάλου συντριβανίου πάνω σε δάπεδο από μεγάλα λευκά και γκρι βότσαλα, ως ένα φυσικό υλικό.

 

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Φουντούκη Ευδοκία

Τμήμα

Γ1

Χρόνος υλοποίησης

Μάρτιος 2025


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Φουντούκη Ευδοκία

Στόχος δράσης

Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση στόχος ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν ενσυνείδητη στάση ως προς τη δημιουργία βιώσιμων περιβαλλόντων σε μέρη που επισκέπτονται και ζουν καθημερινά, όπως η σχολική μας αυλή και το πάρκο της γειτονιάς μας. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη πρόταση με βάσει τις αρχές της βιώσιμης πόλης (περισσότερο πράσινο και υγρό στοιχείο, χρήση υλικών φιλικών προς τα παιδιά, προσβασιμότητα από άτομα με κινητικές δυσκολίες) για την ανάπλαση και αναδιαμόρφωση της αυλής του σχολείου μας, του 20ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς όπου εμφανίζονται αρκετά προβλήματα που καθιστούν μη ευχάριστο και κυρίως επικίνδυνο το παιχνίδι των μαθητών. Παράλληλα στόχος ήταν να αναδειχθούν και οι ελλείψεις που εντοπίζονται σε παιδικές χαρές - πάρκα και μέσα από τη μελέτη, τις σκέψεις και τις ιδέες των μαθητών να προταθούν κάποιες λύσεις που θα καθιστούν αυτά προσβάσιμα και φιλικά σε όλους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 11



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας