menu

Σύνδεση | Εγγραφή

20o Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Ο Μικρός Πρίγκιπας - Ας φροντίσουμε το περιβάλλον που ζούμε!

Ο Μικρός Πρίγκιπας - Ας φροντίσουμε το περιβάλλον που ζούμε!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

1. Εισαγωγή και Συμμετέχοντες

Πρόκειται για ένα έργο Erasmus+ KA122, το οποίο αξιοποίησε την πλατφόρμα eTwinning για να διευκολύνει και να αυξήσει τις ευκαιρίες συνεργασίας όλων των μαθητών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν συμμετείχαν στις ομαδικές μετακινήσεις. Περιελάμβανε τη συνεργασία τεσσάρων ευρωπαϊκών σχολείων (από την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα). Συμμετείχαν συνολικά 37 εκπαιδευτικοί και 156 μαθητές. Από το σχολείο μας συμμετείχαν 9 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων ενισχύοντας την διαθεματική προσέγγιση.

2. Πρώτα Βήματα και Γνωριμία

Το έργο ξεκίνησε με τις απαραίτητες συστάσεις των μελών χρησιμοποιώντας avatar maker και padlet. Δημιουργήθηκε συνεργατική παρουσίαση “Project Netiquette” και συνεργατικό παιχνίδι “Interactive Stories Game (με χρήση Google Forms) σχετικό με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και διαδραστικό βίντεο που παρουσιάζει την Ελλάδα, την Θεσσαλονίκη και το σχολείο μας. Δείτε εδώ.

3. Εμβάθυνση μέσω του «Μικρού Πρίγκιπα»

Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε με την ανάγνωση και ανάλυση της ιστορίας "Ο Μικρός Πρίγκιπας" του Antoine de Saint-Exupéry, εστιάζοντας σε θέματα που σχετίζονται με τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Δημιουργήθηκε συνεργατικό ψηφιακό βιβλίο “The Little Prince reworked from an environmental perspective” όπου οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών των τμημάτων Ε’ και Στ’ τάξεων, έγραψαν περιλήψεις για τα κεφάλαια που τους ανατέθηκαν και εικονογράφησαν τις σελίδες με τις ζωγραφιές τους. Δουλεύοντας διαθεματικά, στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας μεταφράστηκαν τα κείμενα στα αγγλικά. 

4. Διαπολιτισμική Ανταλλαγή: Job Shadowing και Φιλοξενία

Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, πραγματοποιήθηκε job shadowing στα συνεργαζόμενα σχολεία, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να αποκτήσουν νέες παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Το σχολείο μας φιλοξένησε 9 εκπαιδευτικούς και 15 μαθητές, ενισχύοντας τη διαπολιτισμική συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων. 

5. Υποθέματα του Έργου και Εστίαση στο “Let’s take care of the animals”

Κάθε σχολείο ανέλαβε να εργαστεί πάνω σε ένα συγκεκριμένο υπόθεμα του έργου. Τα υποθέματα ήταν: “Let’s take care of the plants”, “Let’s take care of the animals”, “Let’s take care of others”  και “Let’s take care of the Earth”.

Το δικό μας σχολείο επικεντρώθηκε στο υπόθεμα “Let's take care of the animals”, αναπτύσσοντας δράσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που στόχευαν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών.

6. CLIL Μαθήματα και Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

 Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί μας κατά την εβδομάδα φιλοξενίας στο σχολείο μας, και στα πλαίσια του στόχου "ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών" δημιούργησαν και δίδαξαν μαθήματα με τη μέθοδο CLIL (Content and Language Integrated Learning – Ολοκληρωμένη Εκμάθηση Περιεχομένου και Γλώσσας) για τους μαθητές μας μαζί με τους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς: Pollution-Causes and Solutions”, “Animal Species losing their habitat” “The Effect of Humans on Animals Through the Ages” “Threats to Wildlife”, “How to Save Energy in order to Protect Endangered Animals”,  “Animal Sounds in Nature”, και "Save energy with microbits;"

7. Ελληνικός Πολιτισμός και Διαπολιτισμική Κατανόηση

Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκε μάθημα CLIL: "Greek Culture - Learning through Games and Dances"   στα πλαίσια του στόχου "ενίσχυσης της διαπολιτισμικής κατανόησης". Παρουσιάστηκε ένα ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι (Μήλα) το οποίο έπαιξαν τα παιδιά όλων των χωρών και παραδοσιακά παιχνίδια των  άλλων χωρών. Δημιουργήθηκε το συνεργατικό ψηφιακό βιβλίο "Traditional Games" και έγινε εκμάθηση των βημάτων του Ελληνικού χορού “Συρτάκι”.

8. Εκπαιδευτικό Υλικό και Τεχνολογικά Εργαλεία

Δημιουργήθηκε εκπαιδευτικό υλικό για να χρησιμοποιηθεί από την ευρύτερη ομάδα των συνεργατών στα μαθήματα τους.

  • Βίντεο “Energy Use by Little Prince” και “e-Waste
  • Βήμα προς βήμα οδηγός (tutorial) για την δημιουργία του ηλεκτρονικού παιχνιδιού "Save The animals"

9. Διαδικτυακές Συναντήσεις και Συνεργατικές Δραστηριότητες 

Πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις, των εκπαιδευτικών για την οργάνωση των δραστηριοτήτων, αλλά και των μαθητών για την υλοποίηση δραστηριοτήτων. 

Ακολούθησαν διάφορες συνεργατικές δραστηριότητες με χρήση εργαλείων τεχνολογίας (Web 2.0 tools) στην πλατφόρμα του eTwinning.

10. Ενεργοί Πολίτες του Μέλλοντος

Μέσα από τη συμμετοχή τους, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναλάβουν δράση ως φορείς αλλαγής στο μέλλον, ενισχύοντας την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία. Η όλη διαδικασία τούς βοήθησε να αναπτύξουν ψηφιακές, γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και να καλλιεργήσουν σεβασμό για τον πολιτισμό και τον πλανήτη.


Αποτελέσματα / επίδραση

1. Ενδυνάμωση Δεξιοτήτων και Παιδαγωγικών Πρακτικών

Μέσω του έργου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ανέπτυξαν μια σειρά από δεξιότητες, όπως η επικοινωνία, η συνεργασία, η κριτική σκέψη και η δημιουργικότητα. Παράλληλα, οι παιδαγωγικές πρακτικές ανανεώθηκαν και ενισχύθηκαν μέσα από τη διάχυση καλών πρακτικών, γεγονός που βελτίωσε την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία.

2. Πολυδιάστατες Προσεγγίσεις και Παιχνιδοποίηση

Ένα σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας του έργου οφείλεται στην πολυδιάστατη και βιωματική προσέγγιση που εφαρμόστηκε, συνδυάζοντας διαθεματικότητα, συνεργατική μάθηση και στοιχεία παιχνιδοποίησης (gamification). Αυτές οι μέθοδοι αποδείχθηκαν καθοριστικές για τη διατήρηση του ενδιαφέροντος των μαθητών, την καλλιέργεια της δημιουργικότητάς τους και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Ενδεικτικά παραδείγματα:

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά, εξάσκησαν κριτική σκέψη και ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας, γεγονός που οδήγησε σε ενισχυμένα μαθησιακά αποτελέσματα και ισχυρότερη σύνδεση με τους στόχους του έργου.

3. Πολύγλωσση και Διαπολιτισμική Διάσταση

Η αγγλική γλώσσα αποτέλεσε βασικό μέσο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των σχολείων, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να ενισχύσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους από διαφορετικές χώρες. Στη συνεργατική ψηφιακή εφημερίδα “The Little Prince’s Eco Journalists”, εξέφρασαν τα συναισθήματα, τις απόψεις και τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια του έργου. Επίσης, οι μαθητές μας ανέβασαν παράσταση διαδκευής του θεατρικού έργου "The Little Prince with a Green Twist" στην αγγλική γλώσσα για τους φιλοξενούμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την διάρκεια της εβδομάδας φιλοξενίας τους στο σχολείο μας. Η διασκευή δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του έργου. Παρ' όλα αυτά, η γλωσσική επικοινωνία ήταν μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία που συνέβαλαν στην επιτυχία του προγράμματος.

4. Ψηφιακά Εργαλεία και Καινοτομία

Η υλοποίηση του έργου βασίστηκε στη χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων, όπως η πλατφόρμα eTwinning, το Avatar Maker, το Padlet, το Curipod, το Canva, το Kahoot, το Liveworksheets, το Storyjumper, τα Google Forms, το Genially, το Mentimeter, το YouTube και άλλα. Αυτά τα εργαλεία προσέφεραν στους μαθητές μια διαδραστική και δημιουργική προσέγγιση στη μάθηση, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους στον ψηφιακό εγγραμματισμό και στη συνεργατική μάθηση.

5. Προώθηση Περιβαλλοντικής και Διαπολιτισμικής Συνείδησης

Το έργο συνέβαλε στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της διαπολιτισμικής κατανόησης, προωθώντας δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως η κοινωνική συνεργασία, η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων, ενώ οι εκπαιδευτικοί ενσωμάτωσαν νέες παιδαγωγικές μεθόδους και καλές πρακτικές στην καθημερινή τους διδασκαλία.

6. Ευρωπαϊκή Διάσταση και Συνεργασίες

Επιπλέον, το έργο προσέφερε ευκαιρίες διεθνούς συνεργασίας, καλλιεργώντας τη διαπολιτισμική κατανόηση και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ταυτότητα των μαθητών. Μέσω της ανταλλαγής ιδεών, της διασύνδεσης των σχολείων και των κοινών δραστηριοτήτων, οι μαθητές απέκτησαν σημαντικές εμπειρίες που τους προετοιμάζουν για τον ενεργό ρόλο τους ως μελλοντικοί πολίτες του κόσμου.

7. Πολλαπλά Οφέλη για Όλα τα Εμπλεκόμενα Μέρη

Για τους Μαθητές

Το έργο συνέβαλε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (δημιουργικότητα, κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, ψηφιακές δεξιότητες) και ενίσχυσε τόσο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όσο και τη διαπολιτισμική κατανόηση των μαθητών. Η εμπειρία αυτή αύξησε την αυτοπεποίθησή τους στη χρήση της αγγλικής γλώσσας και βελτίωσε τον ψηφιακό τους εγγραμματισμό.

Για τους Εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί επωφελήθηκαν από ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης, αποκτώντας γνώσεις σε καινοτόμες διδακτικές πρακτικές (π.χ. Τεχνητή νοημοσύνη - Curipod και CLIL) αλλά και διαπολιτισμικές εκπαιδευτικές μεθόδους. Παράλληλα, το έργο εμπλούτισε την κατανόησή τους για διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και ενίσχυσε τη διαπολιτισμική τους επάρκεια.

Για τα Σχολεία

Τα σχολεία που συμμετείχαν ενίσχυσαν τη διεθνοποίησή τους, χτίζοντας  ισχυρές συνεργασίες και ενσωματώνοντας νέες εκπαιδευτικές πρακτικές στα προγράμματά τους. Οι συνεργασίες αυτές έθεσαν τις βάσεις για μελλοντικά έργα και διαρκή διεθνή συνεργασία.

8. Διάχυση, Αξιολόγηση και Βραβεία

Για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου, δημιουργήθηκε ειδική  Παρουσίαση για διαδικτυακή συνάντηση, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις, τα επιτεύγματα και η συνολική επίδραση του προγράμματος. Επιπλέον:

  • Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν μέσω ερωτηματολογίων (Στόχος 1, Στόχος 2, Στόχος 3) που απάντησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

  • Πέντε εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, οι οποίοι συμμετείχαν στο έργο, βραβεύτηκαν αρχικά με εθνική και στη συνέχεια με ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας eTwinning.

  • Το σχολείο μας διακρίθηκε περαιτέρω, λαμβάνοντας την eTwinning School Label 2025-2026.

Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου, αφήνοντας μια διαρκή θετική επίδραση στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.



Συνεργασίες

1. Αφετηρία και Εταίροι του Έργου

Η συνεργασία ξεκίνησε από τη γέννηση της ιδέας, η οποία προήλθε από ένα προϋπάρχον έργο eTwinning. Οι τέσσερις εταίροι που συνιδρύσαμε το έργο είναι:

Από κοινού αποφασίσαμε τον τύπο του Erasmus+ έργου και συνδιαμορφώσαμε το κύριο θέμα, τα υποθέματα, τους στόχους και τις δραστηριότητες μέσω καταιγισμού ιδεών (brainstorming) σε ένα συνεργατικό έγγραφο Google και διαδικτυακής συνάντησης. Αυτό λειτούργησε ως γενικό πλάνο υλοποίησης.

2. Οργάνωση και Επικοινωνία

Για την αποτελεσματική συνεργασία μας:

  • Δημιουργήσαμε συνεργατικό έγγραφο Google για τον σχεδιασμό των κινητικοτήτων Erasmus+.
  •  Επικοινωνούσαμε καθημερινά μέσω ομάδων Messenger (μία για τους συντονιστές του έργου και μία για όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν).
  • Δημιουργήσαμε τη σελίδα "Ποιος κάνει τι" στο TwinSpace, ώστε να είναι σαφείς οι ρόλοι των εκπαιδευτικών.
  • Πραγματοποιήσαμε τακτικές διαδικτυακές συναντήσεις για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων και την πρόοδο του έργου.

3. Συνεργασία Μαθητών

Οι μαθητές από τις τέσσερις χώρες συμμετείχαν σε διαδικτυακές συναντήσεις μέσω Google Meet, προετοιμάζοντας δύο σημαντικές δράσεις:

  1. Διαδικτυακή συνάντηση πριν τα Χριστούγεννα: “Christmas Online Meeting 2023”) για να συστηθούν οι μαθητές και να παρουσιάσουν μερικά από τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και παραδόσεις της χώρας τους.
  2. Διαδικτυακή συνάντηση με θέμα "Talking about Ρollution and Ways to Reduce it" αφορούσε το θέμα της ρύπανσης και τρόποι μείωσής του.  Ένα λεπτομερές και δομημένο σχέδιο συζήτησης μοιράστηκε σε όλα τα σχολεία πριν από την υλοποίηση, διασφαλίζοντας ίση συμμετοχή σε όλες τις πτυχές για κάθε σχολείο, εξασφαλίζοντας μια ομαλή και επιτυχημένη διαδικτυακή εκδήλωση.

Πέρα από τις συζητήσεις, οι μαθητές συνεργάστηκαν σε εθνικές και διεθνικές ομάδες για τη δημιουργία ψηφιακών έργων, όπως:

  • eBook: Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Storyjumper, οι μαθητές αναδιαμόρφωσαν την ιστορία Ο Μικρός Πρίγκιπας από περιβαλλοντική σκοπιά. Κάθε σχολείο ανέλαβε συγκεκριμένα κεφάλαια, και οι μαθητές συνδύασαν κείμενο, εικόνες και περιβαλλοντικά μηνύματα για το τελικό ψηφιακό βιβλίο:“The Little Prince reworked from an environmental perspective
  • e-Newspaper: Οι μαθητές έγραψαν άρθρα, για τις δραστηριότητες, τις  εμπειρίες και τα συναισθήματα που βίωσαν κατά την υλοποίηση του έργου. Τα άρθρα αξιολογήθηκαν και δημοσιεύθηκαν από άλλους μαθητές-συντάκτες μέσω Canva. “The Little Prince’s Eco Journalists” 
  • e-Dictionary: Δημιουργία συνεργατικού ψηφιακού λεξικού με περιβαλλοντικούς όρους από διεθνικές ομάδες μαθητών. Εκπαιδευτικοί λειτούργησαν ως καθοδηγητές-συντονιστές. 
  •  
  • e-Αφίσες: Ψηφιακές συνεργατικές αφίσες με μηνύματα ευαισθητοποίησης στην πλατφόρμα eTwinning, χειροποίητες συνεργατικές αφίσες on-site και δημιουργία ταϊστρών για τα πουλιά
  • Time Capsules - Δημιουργία χρονοκάψουλων με εθνικά αντικείμενα και περιβαλλοντικά μηνύματα
  • Συνεργατικό Padlet "If animals could speak..."
  • Συνεργατικό τραγούδι: Μαθητές από την Ιταλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα έμαθαν και ηχογράφησαν το τραγούδι με θέμα το περιβάλλον “Sing for the Climate”. Η καθηγήτρια μουσικής του σχολείου μας ανέλαβε τη μίξη και την επεξεργασία όλων των ηχογραφήσεων. Αυτή η μουσική συνεργασία έχει πλέον συνδυαστεί με τις αφίσες που σχεδίασαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Κινητικότητας στην Ελλάδα. Οι πράσινες αφίσες, μαζί με το τραγούδι "Sing for the Climate," κάνουν τα μηνύματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας ευαισθητοποίησης ακόμη πιο ξεκάθαρα.
  • Μαθητές και εκπαιδευτικοί μέλη του έργου συνεργαστήκαμε για το σχεδιασμό, τη συγγραφή και την κατασκευή Hλεκτρονικού Xάρτη της πόλης μας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τους εταίρους μας καθόλη τη διάρκεια της διαμονής τους στην πόλη μας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί γενικότερα και από κάθε επισκέπτη της πόλης μας. Οι χάρτες περιλαμβάνουν QR codes και έχουν εκδοθεί με ISBN

4. Εξωτερικές Συνεργασίες

Το έργο εμπλουτίστηκε με τη συμβολή του Λιμενικού Σώματος Ακτοφυλακής Ελλάδας, το οποίο πραγματοποίησε ενημερωτική παρουσίαση για τη σημασία της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τον ρόλο του στην επιτήρηση και διατήρηση της καθαρότητας των υδάτων.

5. Συμπερασματικά Οφέλη για τους Μαθητές

Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι μαθητές εργάστηκαν διεθνώς και συνεργατικά, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία για τη συν-δημιουργία περιεχομένου και την ανταλλαγή ιδεών. Παράλληλα, ανέπτυξαν περιβαλλοντική συνείδηση με δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο, αντιλαμβανόμενοι ότι μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο ως μελλοντικοί πολίτες του κόσμου.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αγορίτσα Μήττα, Στεργιανή Αγιομαμίτου, Φιλανθή Μπάμπαλη, Ιωάννης Δούρβας, Μαρία Κασιώρα, Ιωάννα Λασκαρίδου, Άνγκελα Κλάουσνιτσερ, Αικατερίνη Λιόλιου, Δέσποινα Κτενίδου

Στόχος δράσης

Το έργο είχε ως βασικούς μαθησιακούς στόχους την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την ευρωπαϊκή ταυτότητα του πολίτη και τη διαπολιτισμική κατανόηση, ενώ παράλληλα συνδύαζε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Ειδικότερα, το έργο σχετίστηκε με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) 15: Ζωή στη Στεριά, για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για τη σημασία της προστασίας των χερσαίων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Παράλληλα, το έργο στόχευσε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως: Ψηφιακή παιδεία, επικοινωνιακές δεξιότητες, δημιουργικότητα, συνεργασία και ομαδικότητα, κριτική σκέψη, ενεργός πολιτειότητα. Επιπλέον στόχος ήταν η ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας της σχολικής μονάδας, καθώς και η καλλιέργεια της πολυπολιτισμικής συνείδησης, μέσω της αλληλεπίδρασης με μαθητές και εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες.

Χρόνος δράσης

Από 15/09/2023 έως 14/02/2025. Συνολικής διάρκειας 17 μήνες.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 17


Videos 4

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας