menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Στο πλαίσιο του έργου μας, σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ένα αυτόνομο ρομποτικό λεωφορείο, το οποίο έχει ως στόχο να μεταφέρει με ασφάλεια επιβάτες και προμήθειες σε μια μελλοντική αποικία στον Άρη. Το λεωφορείο χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες ρομποτικής και αυτοματισμών για να λειτουργεί σε ακραίες συνθήκες, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Το σύστημα ενσωματώνει δύο βασικούς αυτοματισμούς:
???? Αυτοματισμός Ε1 – Το λεωφορείο ακολουθεί μια καθορισμένη διαδρομή χρησιμοποιώντας αισθητήρες γραμμής, διασφαλίζοντας έτσι την ακρίβεια στην κίνησή του.
???? Αυτοματισμός Ε2 – Ο αισθητήρας απόστασης επιτρέπει στο λεωφορείο να ανιχνεύει εμπόδια και να σταματά αυτόματα, ενώ ένας σερβοκινητήρας ελέγχει το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών για την επιβίβαση των επιβατών.
Η καινοτομία του έργου βασίζεται στη χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων ελέγχου, που προσομοιώνουν τεχνολογίες αυτόνομης μετακίνησης, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε έξυπνα οχήματα και σύγχρονες υποδομές.
Μέσα από αυτή την κατασκευή, οι μαθητές εφαρμόζουν έννοιες STEM, αποκτούν γνώσεις προγραμματισμού και ρομποτικής, ενώ ταυτόχρονα συνδέουν το έργο με τον Στόχο 9 της Βιώσιμης Ανάπτυξης (Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές), προωθώντας τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα
Το πρόγραμμα έχει στόχο να εμπλέξει άμεσα τους μαθητές/τριες στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος που αφορά την προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω διεπιστημονικών STEM/STEAM προσεγγίσεων.
Αρχικά συζητήσαμε με τα παιδιά σχετικά με τη ρύπανση στις θάλασσες, ποτάμια και λίμνες και τα παιδιά μίλησαν για την κατάσταση του ποταμιού της Έρκυνας στην πόλη τους αλλά και για τις παραλίες που επισκέπτονται τα καλοκαίρια. Μίλησαν για τα απορρίματα που βρίσκουν και πόσο άσχημα αισθάνονται για αυτή την εικόνα που αντικρυζουν.
Στη συνέχεια, δόθηκαν στις ομάδες των παιδιών ένας μικροελεγκτής microbit και μία ταμπλέτα και ξεκίνησαν τη γνωριμία τους με το microbit και το προγραμματιστικό περιβάλλον makecode. Παρουσίασαν τα έργα τους στην ολομέλεια και ακολούθησε η παρουσίαση του αισθητήρα μέτρησης του ph του νερού και τι σημαίνουν οι διάφορες τιμές ph στο νερό για την ποιότητά του.
Μετά τον προγραμματισμό του microbit για να μετρά και να εμφανίζει την τιμή του ph στο νερό, πήγαμε με τα παιδιά στο ποτάμι και κάναμε επιτόπου μετρήσεις τόσο με τον αισθητήρα και το microbit όσο και με χάρτινες ταινίες και κάναμε συγκρίσεις. Παρατηρήσαμε την ποιότητα του νερού και της παράκτιας περιοχής και καταγράψαμε τα αποτελέσματα
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]