menu

Σύνδεση | Εγγραφή

10ο Δ.Σ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Προστατεύοντας το νερό μας

Προστατεύοντας το νερό μας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

10ο Δ.Σ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το σχολείο μας είναι ένα 6θέσιο σχολείο στη Λιβαδειά, πρωτεύουσα της Βοιωτίας. Το σχολείο μας από την στιγμή της ίδρυσής του, προσπαθεί εντατικά να παρέχει στους μαθητές και τις μαθήτριες μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση, εκμεταλλευόμενο τις ποικίλες πτυχές που διαθέτει και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που προσφέρονται από το κράτος. Πέρα από τη διδασκαλία στην αίθουσα τάξης, οι εκπαιδευτικοί μας υλοποιούν καινοτόμα προγράμματα , εφαρμόζουν εθελοντικές πρωτοβουλίες και διάφορες δράσεις που στοχεύουν στην αυξημένη ευαισθητοποίηση έναντι σε διάφορα θέματα, και στη σύνδεση του σχολείου με την τοπική, ευρύτερη και ακόμη και ευρωπαϊκή κοινότητα. Επιπλέον, συμμετέχουν με τους μαθητές τους σε διάφορους διαγωνισμούς αποσπώντας μάλιστα διακρίσεις και βραβεία.


Διευθυντής Σχολείου

Γεωργιτζίκη Ναταλία Θεόκλεια

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το πρόγραμμα έχει στόχο  να εμπλέξει άμεσα τους μαθητές/τριες στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος που αφορά την προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω διεπιστημονικών STEM/STEAM προσεγγίσεων.

Αρχικά συζητήσαμε με τα παιδιά σχετικά με τη ρύπανση στις θάλασσες, ποτάμια και λίμνες και τα παιδιά μίλησαν για την κατάσταση του ποταμιού της Έρκυνας στην πόλη τους αλλά και για τις παραλίες που επισκέπτονται τα καλοκαίρια. Μίλησαν για τα απορρίματα που βρίσκουν και πόσο άσχημα αισθάνονται για αυτή την εικόνα που αντικρυζουν.

Στη συνέχεια, δόθηκαν στις ομάδες των παιδιών ένας μικροελεγκτής microbit και μία ταμπλέτα και ξεκίνησαν τη γνωριμία τους με το microbit και το προγραμματιστικό περιβάλλον makecode. Παρουσίασαν τα έργα τους στην ολομέλεια και ακολούθησε η παρουσίαση του αισθητήρα μέτρησης του ph του νερού και τι σημαίνουν οι διάφορες τιμές ph στο νερό για την ποιότητά του.

Μετά τον προγραμματισμό του microbit για να μετρά και να εμφανίζει την τιμή του ph στο νερό, πήγαμε με τα παιδιά στο ποτάμι και κάναμε επιτόπου μετρήσεις τόσο με τον αισθητήρα και το microbit όσο και με χάρτινες ταινίες και κάναμε συγκρίσεις. Παρατηρήσαμε την ποιότητα του νερού και της παράκτιας περιοχής και καταγράψαμε τα αποτελέσματα


Αποτελέσματα / επίδραση

Η συμμετοχή μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Προστατεύοντας το νερό μας" είχε σημαντικά αποτελέσματα και θετική επίδραση στους μαθητές/τριες της Ε’ τάξης. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και τη χρήση τεχνολογικών εργαλείων, τα παιδιά απέκτησαν ουσιαστική κατανόηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση των υδάτων. Η εξοικείωση με τον προγραμματισμό του microbit και τη μέτρηση του pH του νερού ενίσχυσε τις δεξιότητές τους στις STEM/STEAM προσεγγίσεις και ανέπτυξε την κριτική τους σκέψη. Επιπλέον, η επιτόπια έρευνα στο ποτάμι της Έρκυνας ενίσχυσε την περιβαλλοντική τους συνείδηση, καλλιεργώντας την ευαισθητοποίησή τους για την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος. Το πρόγραμμα ενθουσίασε τα παιδιά, τα κινητοποίησε να αναλάβουν δράση και τους έδωσε τα εφόδια να γίνουν πιο υπεύθυνοι και ενημερωμένοι πολίτες.

Μέσα από τη διερεύνηση της ρύπανσης στις θάλασσες, τα ποτάμια και τις λίμνες, καθώς και τη μέτρηση του pH του νερού με τη χρήση microbit, οι μαθητές και οι μαθήτριες κατανόησαν τη σημασία της διατήρησης καθαρού νερού για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Παράλληλα, ανέπτυξαν δεξιότητες που τους επιτρέπουν να συμβάλλουν ενεργά στην προστασία του νερού, ενισχύοντας τη συνειδητοποίηση ότι η πρόσβαση σε ασφαλές και καθαρό νερό είναι ζωτικής σημασίας για όλους.



Συνεργασίες

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την socialinnov


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ναταλία Θεόκλεια Γεωργιτζίκη, Μαρία Παπουτσή

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η διάχυση έγινε στον ιστοχώρο του σχολείου μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δείτε εδώ


Στόχος δράσης

• να γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον. • να γνωρίζουν τον υπολογιστή Micro:bit και να τον χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με αισθητήρες για τη λήψη μετρήσεων. • να συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσεων. • να εντοπίζουν τις επιδράσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στη δημιουργία αλλά και στη λύση των προβλημάτων. • να εξασκηθούν σε βασικές μεθόδους επιστημονικής έρευνας.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές/τριες

Χρόνος δράσης

Μάρτιος 2025

Τόπος Δράσης

Σχολείο, παράκτια περιοχή ποταμιού Έρκυνας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας