menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΟΜΙΛΟΣ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ"

Ένας όμιλος όπως ο «Δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς φόβο» μπορεί να λειτουργήσει ως μικρός πυρήνας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο σχολείο και έξω από αυτό. Η υπεράσπιση δεν είναι μόνο θεωρητική – γίνεται πράξη μέσα από δημιουργικές, βιωματικές και συμμετοχικές δράσεις.

  • Συμμετοχή στην Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη». Συμμετείχαν μαθητές των τμημάτων τυπικής ανάπτυξης και του τμήματος ένταξης του Πειραματικού Γυμνασίου στο διαδικτυακό συνέδριο (13-15/12).
    • Στα πλαίσια του πιλοτικού εκπαιδευτικού πρόγραμματος με τίτλο «Παιδικές Φωνές στον Χρόνο: Ατομικές και Συλλογικές Ιστορίες Μνήμης» το 1o Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας έχει υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Συνεδριακό/Ερευνητικό Κέντρο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ(ΟΑΚ) και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών, σε συνεργασία με τη Συναγωγή Ετς Χαγίμ των Χανίων και το Δίκτυο «Νέοι Πολίτες του Κόσμου». Το πρόγραμμα αυτό αξιοποιεί τις προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν τη φρικαλεότητα στα τοπικά ή διεθνή περιβάλλοντα άλλοτε ως πρωταγωνιστές κι άλλοτε ως έμμεσα συμμετέχοντες (απόγονοι).Βασικός σκοπός του Προγράμματος είναι η γνώση και η κατανόηση ιστορικών γεγονότων, όπως του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, της Γενοκτονίας-Ολοκαυτώματος των Ρομά, της Γενοκτονίας των Μικρασιατών και των Ποντίων -των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, η αναγνώριση των μακροχρόνιων προκαταλήψεων που οδηγούν σε συστηματικούς αποκλεισμούς καθώς και η σύνδεση όλων αυτών με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις προκλήσεις που οι μαθητές/τριες καλούνται να διαχειριστούν.
    • eTwinning project: «Discovering the Beauty and Culture of my place». Ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών για τον πολιτισμό, το φαγητό, τα έθιμα και τη θρησκεία των συμμετεχόντων. Εξερευνούνται η πλούσια ιστορία και ο φυσικός πλούτος της Λάρισας, της Καλύμνου και των χωρών Αρμενίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας και Ιταλίας.Το πρόγραμμα «Discovering the Beauty and Culture of My Place» είναι μια υπέροχη αφορμή για να προωθηθεί η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου, να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα των μαθητών/τριών και να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές/τριες την αξία της διαφορετικότητας.

    • «Καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές εφαρμογές για την προώθηση της συνεκπαίδευσης μαθητών/τριών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο» σε συνεργασία με τη συνάδελφο του τμήματος ένταξης. Στόχος του υλικού είναι να παρουσιάσει με τρόπο συνοπτικό θέματα οργάνωσης μαθησιακού περιβάλλοντος, παραδείγματα διδακτικών προσεγγίσεων και πρακτικών, που μπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί για το σχεδιασμό της διδασκαλίας, ώστε να ανταποκρίνεται στην ανομοιογένεια του μαθητικού πληθυσμού με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπροσθέτως,οι μαθητές/τριες τυπικής ανάπτυξης να μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα και να ευαισθητοποιούνται σε θέματα ειδικής αγωγής. Οι μαθητές/τριες να μαθαίνουν επί του πρακτέου, την έννοια της ίσης αξίας και των ίσων δικαιωμάτων. Η καινοτόμος δράση μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της μονάδας, τόσο στον άξονα 1 ( καινοτόμες διδακτικές πρακτικές), 3 (Σχέσεις μαθητών) και 4 (Σχέσεις μαθητών και εκπαιδευτικών) όσο και στον άξονα 5 (Σχέσεις σχολείου και γονέων), καθώς ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, κάνει τους γονείς συμμέτοχους των δράσεων του σχολείου. Τέλος, σχετίζεται άμεσα με τον άξονα 7 που αφορά τα δίκτυα σχολείων, την εξωστρέφεια και τη διάχυση και επιπλέον με τον άξονα 8 που αφορά την ενδοσχολική επιμόρφωση. Να σημειωθεί,οτι ως επιμορφώτρια της διαφοροποιημένης διδασκαλίας δημιούργησα διδακτικό υλικό για τη συνεκαπαίδευση ατόμων με και χωρίς ΕΕΑ, το οποίο αξιολογήθηκε από την ομάδα Επιμορφωτών Α’. Κατόπιν της θετικής ανατροφοδότησης, η προτεινόμενη δράση έχει ως σκοπό τον εμπλουτισμό του υλικού και την αξιοποίησή του και εφαρμογή του στην τάξη με απώτερο σκοπό τη δημοσίευσή του στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΠΕΚ.
      Πιο συγκεκριμένα, κάποιες από τις δραστηριότητες του ομίλου:
    • Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού (20/11) οργανώθηκαν από τον όμιλο "Δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς φόβο" δράσεις για τη διασφάλιση της ευημερίας και της προστασίας των παιδιών από την κακοποίηση με προσκεκλημένη την υπεύθυνη ψυχολόγο του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης Θεσσαλίας του "Χαμόγελου του Παιδιού".
    • Ενημέρωση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,συγκεκριμένα των προσφύγων και το διακαίωμα τους στην εκπαίδευση από τη Συντονίστρια προσφύγων κ.Σουλτάνα Αβέλλα. (2/12)Μας μίλησε για τη διάκριση, που υπάρχει μεταξύ των όρων "Πρόσφυγας-Μετανάστης" και μέσω της ιστορίας του Σαμίρ έγινε κατανοητό, ότι η εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων. Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης, του αισθήματος αλληλεγγύης και της αξίας του εθελοντισμού.
    • Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (3/12) οργανώθηκε από τον όμιλο "Δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς φόβο" εκδήλωση για συζήτηση, που τονίζει τη σημασία της συμπερίληψης και του σεβασμού της διαφορετικότητας.Την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας, μας τίμησαν με την παρουσία τους στο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας η Αντιπεριφερειάρχης κ.Ανδριάνα Κομήτσα και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων κ. Τάσος Κουρδής. Οι μαθητές των τμημάτων Α3 ΚΑΙ Α4 και ο όμιλος "Δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς φόβο" συμμετείχαν στη συζήτηση για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Το προσωπικό βίωμα του κ.Κουρδή, μας υπενθύμισε την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των ανθρώπων στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή, στον αθλητισμό και γενικά στη χαρά της ζωής. Η Αντιπεριφερειάρχης κ.Ανδριάνα Κομήτσα ένωσε τη φωνή της με τους μαθητές/τριες και έστειλαν ένα μήνυμα ενότητας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης.
    • Με αφορμή την έκθεση «Άννα Φρανκ» που διοργάνωσε το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας, το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας και η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Κατσίγρα, ο όμιλος επισκέφτηκε την έκθεση και προβληματίστηκε σχετικά με την ταυτότητα,την προκατάληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    • Με αφορμή την 27η Ιανουαρίου –Διεθνή ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και στις 17/2/25 ο κ. Σαλτής Μωυσής, συνταξιούχος μαθηματικός, καθηγητής ως τη συνταξιοδότησή του στο σχολείο μας, απόγονος πρώτης γενιάς των επιζώντων του Ολοκαυτώματος των Εβραίων μας μίλησε για την προσωπική ιστορία της μητέρας του Εσθήρ Αβραάμ - επιζήσασας από το στρατόπεδο του Άουσβιτς- και του πατέρα του Λάζαρου Μωυσή.
    • Ο Προσκοπισμός είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που στοχεύει στην ανάπτυξη των νέων μέσα από την υπαίθρια ζωή, την κοινωνική δράση και τις αρχές της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στις -3/2/25- επισκέφτηκαν ο Έφορος Ανάπτυξης Προσκόπων Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και ο κ.Πιτένης Θόδωρος, Αεροπρόσκοπος από το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Λάρισας το Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας.
  • Μια συνεργατική δράση των ομίλων "Δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς φόβο"και του ομίλου "Μετεωρολογία και Αστρονομία" του Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας.Το ερώτημα που τέθηκε στην εκπαιδεύτρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ.Χριστίνα Γιώτσα ήταν: " Πώς τα φυσικά φαινόμενα επηρεάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα;"
  • Εκδήλωση για την ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στα σχολεία.
    Σχολικός Εκφοβισμός: "Καρφί" ή Σωστή Ενημέρωση;
    Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που επηρεάζει πολλούς μαθητές/τριες. Πολλές φορές, όσοι τον βιώνουν φοβούνται να μιλήσουν, γιατί σκέφτονται: «Αν το πω, μήπως με πουν καρφί;». Όμως, είναι πραγματικά το ίδιο το να ενημερώσεις έναν/μία καθηγητή/τρια ή έναν ενήλικα με το να «καρφώσεις» κάποιον/α; Το παραπάνω θέμα πραγματευτήκαμε στον όμιλο «Δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς φόβο» και οι απορίες των μαθητών/τριών ήταν πολλές.
  • Συμμετοχή μαθητού του ομίλου στο διαγωνισμό των ΓΑΚ Λάρισας με θέμα:
    “Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν… τους αγώνες των λαών για Ελευθερία και την Ειρήνη”. (Ο μαθητής πήρε το πρώτο βραβείο διηγήματος)



Στα πλαίσια του ομίλου έχουν προγραμματιστεί ακόμη διάφορες δράσεις:

• Έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των μαθητών/τριών του ομίλου από απόγονο επιζώντων του Ολοκαυτώματος από το Δομένικο Ελασσόνας.
• Έχει προγραμματιστεί επίσκεψη από την Τάνια Αβέλλα για παρουσίαση του βιβλίου της. "Οι Ρόμικες ιστορίες σ’ ένα πλάνο" περιέχουν αποσπασματικές εικόνες από τη ζωή των Τσιγγάνων-Ρομά και των ανθρώπων που συναντούν στο δρόμο τους κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στην επαρχιακή Ελλάδα.
• Έχει προγραμματιστεί παρουσίαση του βιβλίου « Προίκες: Σε 5 πρόσωπα και 45 πράξεις» της Ι. Γιαννακοπούλου.
• Συμμετοχή του ομίλου στο πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το ίδρυμα Μ.Βαρδινογιάννη.
• Συμμετοχή του ομίλου σε φεστιβάλ σχολείων για τα δικαιώματα του παιδιού (Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο για το θέατρο σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ).

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας