ΟΜΙΛΟΣ "ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ"

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Ένας όμιλος όπως ο «Δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς φόβο» μπορεί να λειτουργήσει ως μικρός πυρήνας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο σχολείο και έξω από αυτό. Η υπεράσπιση δεν είναι μόνο θεωρητική – γίνεται πράξη μέσα από δημιουργικές, βιωματικές και συμμετοχικές δράσεις.
Στα πλαίσια του ομίλου έχουν προγραμματιστεί ακόμη διάφορες δράσεις:
• Έχει προγραμματιστεί ενημέρωση των μαθητών/τριών του ομίλου από απόγονο επιζώντων του Ολοκαυτώματος από το Δομένικο Ελασσόνας.
• Έχει προγραμματιστεί επίσκεψη από την Τάνια Αβέλλα για παρουσίαση του βιβλίου της. "Οι Ρόμικες ιστορίες σ’ ένα πλάνο" περιέχουν αποσπασματικές εικόνες από τη ζωή των Τσιγγάνων-Ρομά και των ανθρώπων που συναντούν στο δρόμο τους κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα στην επαρχιακή Ελλάδα.
• Έχει προγραμματιστεί παρουσίαση του βιβλίου « Προίκες: Σε 5 πρόσωπα και 45 πράξεις» της Ι. Γιαννακοπούλου.
• Συμμετοχή του ομίλου στο πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το ίδρυμα Μ.Βαρδινογιάννη.
• Συμμετοχή του ομίλου σε φεστιβάλ σχολείων για τα δικαιώματα του παιδιού (Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο για το θέατρο σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ).
Κατανόηση και Εσωτερίκευση των Δικαιωμάτων
Οι μαθητές γνωρίζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα εκείνα που αφορούν τα παιδιά και τις ευάλωτες ομάδες.
Μαθαίνουν να αναγνωρίζουν παραβιάσεις δικαιωμάτων και να κατανοούν τις κοινωνικές τους προεκτάσεις.
Ενίσχυση Κριτικής και Δημιουργικής Σκέψης
Μέσα από συζητήσεις, αναλύσεις περιπτώσεων και θεατρικά δρώμενα, τα παιδιά αναπτύσσουν κριτική ματιά απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα.
Καλλιεργούν την ικανότητα να επινοούν λύσεις, επιχειρήματα και παρεμβάσεις με κοινωνικό αντίκτυπο.
Καλλιέργεια Λόγου και Έκφρασης
Εμπλέκονται σε παρουσιάσεις, γράφουν κείμενα, εκφωνούν ομιλίες ή δημιουργούν αφίσες, εξασκώντας έτσι τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
Συνεργατική Μάθηση και Διαθεματική Σύνδεση
Συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες, βιωματικά εργαστήρια και project, που διασυνδέουν γνώσεις από Ιστορία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Γλώσσα, Εικαστικά.
Καλλιέργεια Ενσυναίσθησης και Αλληλεγγύης
Οι μαθητές γίνονται πιο ευαίσθητοι απέναντι στον πόνο και τις ανάγκες των άλλων.
Αποκτούν στάσεις αποδοχής, μη διάκρισης και συμπερίληψης.
Ενίσχυση Αυτογνωσίας και Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και αφηγήσεις ζωής, τα παιδιά αναγνωρίζουν τις προσωπικές τους αξίες, τα όριά τους και τη δύναμή τους.
Εξασκούνται στο να εκφράζουν απόψεις με σεβασμό και να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες.
Δημιουργία Ασφαλούς Σχολικού Κλίματος
Τα ίδια τα παιδιά δρουν ως φορείς ειρηνικής συνύπαρξης, μεταφέροντας αξίες εντός της τάξης και του σχολείου.
Μειώνονται φαινόμενα αποκλεισμού και ενισχύεται το αίσθημα του "ανήκειν".
Ενδυνάμωση της Μαθητικής Φωνής και Ενεργής Πολιτότητας
Τα μέλη του ομίλου αποκτούν εμπειρίες συμμετοχής σε δράσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων.
Μαθαίνουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν δίκαια, ειρηνικά και αποτελεσματικά, διαμορφώνοντας κουλτούρα πολιτειότητας.
Οι δράσεις των μαθητών (θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, εκδηλώσεις, καμπάνιες) προκαλούν διάλογο για ζητήματα που συχνά αποσιωπούνται (κακοποίηση, ρατσισμός, φτώχεια, προσφυγιά).
Ενήλικες και γονείς εκτίθενται σε λόγο νεανικό, αληθινό και διεκδικητικό, και αναστοχάζονται τις δικές τους στάσεις.
Ο όμιλος γίνεται γέφυρα επικοινωνίας με τοπικούς κοινωνικούς φορείς, ΜΚΟ και οργανώσεις για τα δικαιώματα.
Προκύπτουν συνεργασίες, κοινές εκδηλώσεις, εθελοντικές δράσεις με άμεσο κοινωνικό όφελος (π.χ. συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για ευάλωτες ομάδες).
Τα παιδιά μεταφέρουν στο σπίτι και στη γειτονιά όσα μαθαίνουν: γίνονται φορείς αλλαγής μέσα στον μικρόκοσμό τους.
Η κοινωνία βλέπει ότι το σχολείο παράγει πολίτες με αξίες, γνώση και κοινωνική συνείδηση.
Το παράδειγμα του σχολείου λειτουργεί αντιπροσωπευτικά και συμβολικά: εκπέμπει ένα μήνυμα ότι η παιδεία μπορεί και πρέπει να αγκαλιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ενθαρρύνει άλλους εκπαιδευτικούς χώρους και φορείς να ακολουθήσουν – να «μιλήσουν» και να δράσουν.
Μέσα από τις δράσεις, φέρνονται στο προσκήνιο ιστορίες και πρόσωπα που η κοινωνία συχνά αγνοεί ή περιθωριοποιεί.
Καλλιεργείται ένας λόγος ανθρωπιάς, αποδοχής και κατανόησης, που αντιστέκεται στον στιγματισμό.
Στα πλαίσια του πιλοτικού εκπαιδευτικού πρόγραμματος με τίτλο «Παιδικές Φωνές στον Χρόνο: Ατομικές και Συλλογικές Ιστορίες Μνήμης» το 1o Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας έχει υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Συνεδριακό/Ερευνητικό Κέντρο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ(ΟΑΚ) και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Δευτεροβάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών, σε συνεργασία με τη Συναγωγή Ετς Χαγίμ των Χανίων και το Δίκτυο «Νέοι Πολίτες του Κόσμου». Το πρόγραμμα αυτό αξιοποιεί τις προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν τη φρικαλεότητα στα τοπικά ή διεθνή περιβάλλοντα άλλοτε ως πρωταγωνιστές κι άλλοτε ως έμμεσα συμμετέχοντες (απόγονοι).Βασικός σκοπός του Προγράμματος είναι η γνώση και η κατανόηση ιστορικών γεγονότων, όπως του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, της Γενοκτονίας-Ολοκαυτώματος των Ρομά, της Γενοκτονίας των Μικρασιατών και των Ποντίων -των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, η αναγνώριση των μακροχρόνιων προκαταλήψεων που οδηγούν σε συστηματικούς αποκλεισμούς καθώς και η σύνδεση όλων αυτών με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις προκλήσεις που οι μαθητές/τριες καλούνται να διαχειριστούν.
• eTwinning project: «Discovering the Beauty and Culture of my place». Ανταλλαγή ιδεών και πληροφοριών για τον πολιτισμό, το φαγητό, τα έθιμα και τη θρησκεία των συμμετεχόντων. Εξερευνούνται η πλούσια ιστορία και ο φυσικός πλούτος της Λάρισας, της Καλύμνου και των χωρών Αρμενίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας και Ιταλίας.
Συνεργασία με τον όμιλο Δημιουργικής γραφής του Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας.
Συνεργασία με τον όμιλο"Μετεωρολογία και Αστρονομία" του Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας.
Ενημέρωση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,συγκεκριμένα των προσφύγων και το διακαίωμα τους στην εκπαίδευση από τη Συντονίστρια προσφύγων κ.Σουλτάνα Αβέλλα. (2/12)
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (3/12) οργανώθηκε από τον όμιλο "Δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς φόβο" εκδήλωση για συζήτηση, που τονίζει τη σημασία της συμπερίληψης και του σεβασμού της διαφορετικότητας.Μας τίμησαν με την παρουσία τους στο Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας η Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας, κ.Ανδριάνα Κομήτσα και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λαρισαίων κ. Τάσος Κουρδής.
Ο κ. Σαλτής Μωυσής, συνταξιούχος μαθηματικός, καθηγητής ως τη συνταξιοδότησή του στο σχολείο μας, απόγονος πρώτης γενιάς των επιζώντων του Ολοκαυτώματος των Εβραίων μας μίλησε για την προσωπική ιστορία της μητέρας του Εσθήρ Αβραάμ - επιζήσασας από το στρατόπεδο του Άουσβιτς- και του πατέρα του Λάζαρου Μωυσή.
Στις -3/2/25- επισκέφτηκαν ο Έφορος Ανάπτυξης Προσκόπων Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας και ο κ.Πιτένης Θόδωρος, Αεροπρόσκοπος από το 3ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Λάρισας.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]