menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Bee alive for future life

Οι μαθητές με την τεχνική της ιδεοθύελλας δημιούργησαν μια αστεία ιστορία.Σε συνεργασία με τα νηπιαγωγεία 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας και 1ο Προσοτσάνης διαλέξαμε για ηρωίδα μια μέλισσα από αυτές που ζωγράφισαν τα παιδιά και κρατήσαμε από την αστεία ιστορία το χαρακτηριστικό της μέλισσας που είναι άτακτη , ζωηρή και σκανδαλιάρα . Θέλαμε όμως με την ταινία μας να προβληματίσουμε το κοινό για τους κινδύνους που διατρέχει η ζωή της μέλισσας και για τους οποίους τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρνει ο άνθρωπος . Αφού σε κάθε σχολείο έγινε μελέτη για τη σημασία της μέλισσας και το ρόλο που παίζει στην ύπαρξη της βιοποικιλότητας συμφωνήσαμε να φτιάξουμε μια ταινία που θα είναι το ερέθισμα για μια συζήτηση .

Οι μαθητές αφού επέλεξαν τις ηρωίδες της ταινίας τις ζωγράφισαν σε διαφορετικά προφίλ. Τα νηπιαγωγεία συνεργάζονται 3 χρόνια πάνω στη δημιουργία ταινίας με την τεχνική Stop Motion Animation ,οπότε κάθε σχολείο έχει τη δική του γωνία και οι μαθητές κάθε χρόνο εκπαιδευόνται σε αυτήν την τεχνική . Χρησιμοπιώντας και τα τρία νηπιαγωγεία τις ίδιες ζωγραφιές και αφού αναλάβαμε το κάθε σχολείο το δικό του κομμάτι προχωρήσαμε στη φωτογράφηση και στη συνέχεια στην επεξργασία .

1ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Όλα να τα θυμάμαι, τίποτα να μην ξεχνώ.

Με τη χρήση μίας κούκλας (persona doll) κινητοποιείται το ενδιαφέρον των παιδιών γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την αναγκαστική μετακίνηση/εγκατάσταση πληθυσμού από τις ακτές της Μικράς Ασίας προς το νησί της Λέσβου. Η κούκλα ενσαρκώνει μία γυναίκα από το Αϊβαλί… Διηγείται τα τραυματικά γεγονότα, που βίωσε όταν έπρεπε να φύγει από το σπίτι της και ζητά από τα παιδιά βοήθεια για να βρει την αγαπημένη της κόρη, που χάθηκε στο πλήθος καθώς προσπαθούσαν να σωθούν… Τα παιδιά χωρίζονται σε 4 ομάδες και συμμετέχουν σε επιμέρους δράσεις προκειμένου κάθε μία από αυτές να γνωρίσει σε βάθος μία πτυχή του θέματος (πως ζούσε η κούκλα - Φιλιώ στο Αϊβαλί, έθιμα-συνήθειες του τόπου/πατρίδας της, να εντοπίσουν/ονομάσουν τα συναισθήματα της στις αφηγήσεις της, να παρατηρήσουν ομοιότητες σε αντίστοιχες καταστάσεις, που συνδέονται με σύγχρονες καταστάσεις προσφυγικών εισροών στο νησί κ.α. ) με απώτερο σκοπό να συνθέσουν όλοι μαζί το νόημα/τα νοήματα που θα τους βοηθήσουν να δώσουν λύση στο πρόβλημά της. 

Οι δράσεις που οργανώθηκαν μέσα από την έρευνα ήταν:                                                                

Καταγραφή των αντικειμένων που έφερε μαζί της η Φιλιώ και η χρήση τους

Αφίσα με τα αντικείμενα που θα έπαιρναν μαζί τους τα παιδιά

Τα παιχνίδια και τα τραγούδια

Τα έθιμα (η κούνια)

Χοροί ,μουσικά όργανα

Συνταγές

Επίσκεψη στο προσφυγικό σπίτι.

                                                                    

Το νηπιαγωγείο μας, με το πρόγραμμα αυτό συμμετείχε στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό: "Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη..." 

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας