menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ

ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ

Συσκευή εντοπισμού ναρκών

Η πρόταση μας είναι η κατασκευή μιας  συσκευής εντοπισμού ναρκών μετά τη λήξη εχθροπραξιών. Είναι μια συσκευή που θα μπορεί να ενσωματωθεί στις νάρκες, στο στάδιο κατασκευής τους από τις κατασκευάστριες εταιρίες, και η οποία θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μετά τη λήξη ενός πολέμου. Η ενεργοποίηση της θα στέλνει σήμα μέσω δορυφόρου, σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών στο οποίο θα απεικονίζονται οι συντεταγμένες των θαμμένων ναρκών. Ταυτόχρονα θα σηκώνεται μια μπάρα για τον ευκολότερο εντοπισμό της όταν θα καταφθούνε οι υπηρεσίας απασφάλισης. Τέλος ένα λαμπάκι LED θα ανάβει για ακόμα ευκολότερο εντοπισμό.  Στο βίντεο που καταθέτουμε φαίνεται το πώς λειτουργεί. Αφού σκεφτήκαμε πώς να την υλοποιήσουμε απευθυνθήκαμε σε οργανισμούς για να βεβαιωθούμε ότι είναι χρήσιμη και πρωτότυπη η ιδέας μας.

Απευθυνθήκαμε στον ΟΒΙ Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας οποίος είναι «πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου – σύμβουλος του κράτους για θέματα πατεντών και καινοτομιών» ο οποίος με έγγραφο του (το καταθέτουμε στα «υποστηρικτικά έγγραφα») μας ανάφερε υπάρχουν συστήματα εντοπισμού θαμμένων ναρκών αλλά είναι πεπαλαιωμένα και ότι το δικό μας είναι καινοτόμο. Επίσης τον καλέσαμε στο σχολείο μας και μας έκανε ένα δίωρο σεμινάριο για να μάθουμε πως μπορούμε να ψάχνουμε στην παγκόσμια βάση πατεντών – καινοτομιών. Με τη βοήθεια της υπευθύνου ελέγχου πατεντών Δρ. Γλυνού ψάξαμε τη βάση και δεν βρήκαμε τίποτα παρόμοιο. Η βάση είναι η   https://worldwide.espacenet.com/ (free access to over 150 million patent documents) , στα δε «υποστηρικτικά έγγραφα» καταθέτουμε την πρώτη διαφάνεια από την παρουσία της στο σχολείο μας. Ακόμα απευθυνθήκαμε στην Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, αναφέροντας πόσο μπορεί να είναι υλοποιήσιμη η ιδέα μας και μας απάντησε, από την μόνιμη αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, ο 2ος γραμματέας της Πρεσβείας μας ο υπεύθυνος για την Ειρήνη και τους αφοπλισμούς:  «Η ιδέα σας είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακή και μάλιστα νομίζω ότι, εφόσον αναπτυχθεί ένα σύστημα εντοπισμού ναρκών όπως το περιγράφετε, θα έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα στο ελληνικό περιβάλλον, που απ' όσο γνωρίζω ακόμα και σήμερα, δεκαετίες μετά τη λήξη του Β' ΠΠ αντιμετωπίζει το πρόβλημα παρουσίας ξεχασμένων ναρκών, με ενίοτε δυσάρεστα αποτελέσματα. Τυγχάνει να έχω γνωρίσει και ανθρώπους που εργάζονται στην εξουδετέρωση ναρκών και μου έχουν περιγράψει τον απίστευτα αυξημένο βαθμό αυτής της ενασχόλησης, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Θα θέλαμε να μας κρατήσετε ενήμερους για την εξέλιξη της ιδέας σας, η οποία εάν ευοδωθεί θα μπορούσε να αποτελέσει και αντικείμενο παρουσίασης/έκθεσης στον ΟΗΕ, εν ευθέτω χρόνω, εάν συμφωνείτε». Έχουμε καταθέσει στα υποστηρικτικά έγγραφα την επιστολή.

Απόφαση μας είναι, να δωρίσουμε την συσκευή μας στον ΟΗΕ για να «πείσει» - «αναγκάσει» τις κατασκευάστριες εταιρίες ναρκών να ενσωματώνουν τη συσκευή μας στις νάρκες που κατασκευάζουν.   

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας