menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Δημοτικό σχολείο Σοφικού Κορινθίας

Δημοτικό σχολείο Σοφικού Κορινθίας

Παρουσίαση Παραολυμπιακών Αθλημάτων : Η γιορτή της συμπερίληψης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Σκοπός της δράσης ήταν η επίτευξη συγκεκριμένων παιδαγωγικών στόχων, όπως η καλλιέργεια του "ευ αγωνίζεσθαι", της συνεργασίας, της ομαδικότητας, η κατανόηση της αξίας της συμπερίληψης με απώτερους στόχους τη μεγιστοποίηση της αποδοχής και της συμμετοχής, καθώς και την ψυχοκινητική ανάπτυξη των μαθητών με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των διακρίσεων. Στην τανία μικρού μήκους με τίτλο "Παρουσίαση Παραολυμπιακών Αθλημάτων : Η γιορτή της συμπερίληψης" συμμετείχαν 24 μαθητές Στ τάξης του Αριστοτέλειου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου και 26 μαθητές των τάξεων Ε και Στ του Δημοτικού Σχολείου Σοφικού Κορινθίας. Ειδικότερα, σε σχέση με τη μεταβλητή του φύλου, πρόκειται για 27 κορίτσια και 23 αγόρια. Επιπλέον, στη δράση συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης, Κωνσταντίνος Καραούζας αλλά και οι συντονιστές της δράσης. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο Σοφικό Κορινθίας, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δόθηκαν από Αθλητικού Ομίλους, φορείς και οργανισμούς ή κατασκευάστηκαν από τους μαθητές με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζονται αθλήματα από το πρόγραμμα Παραολυμπιακών Αγώνων (γκολμπολ, μπότσια, επιτραπέζια αντισφαίριση, σφαίρα, ακόντιο, 100 μ., ξιφασκία) στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές των δύο σχολείων. Στην αρχή του, γίνεται μια ιστορική αναδρομή των Παραολυμπιακών αγώνων από τους μαθητές ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια απόδοσης του νοήματος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 

Δημοτικό σχολείο Σοφικού Κορινθίας

"Η μεγάλη κατσαρόλα"-Παιδική μαγειρική/δημιουργική δράση (παιδικό masterchef)

Ένα μοντέλο συνεργατικής μάθησης, μέσω της καλλιέργειας δεξιοτήτων 21ου αιώνα που αναφέρθηκαν, υλοποιήθηκε στο Δημοτικό σχολείο Σοφικού στο πλήθος της σχολικής κοινότητας μέσα από ένα πρόγραμμα παιδικής μαγειρικής με τίτλο «Η μεγάλη κατσαρόλα». Η δράση αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο σχεδίου δράσης αξιολόγησης της σχολικής μονάδας στον άξονα σχέσεις μεταξύ μαθητών-μαθητριών και η ιδέα ξεκίνησε ύστερα από πρωτοβουλία της Διευθύντριας του σχολείου που την κοινοποίησε στην Ομάδα Δράσης, με αφορμή μια μαζική εκπομπή, αγαπητή από το σχολικό οργανισμό που προβάλλεται εδώ και χρόνια στις οθόνες μας. Σε όλες τις ομάδες δόθηκε κοινό υλικό το ζυμαρικό αστράκι και η κάθε τάξη συνεργάστηκε ώστε να σχεδιάσει την συνταγή που θα μαγειρέψει, να μετρήσει τα υλικά που θα χρειαστεί, να βρει το κατάλληλο όνομα της ομάδας της στο διαγωνισμό, να ασχοληθεί με τις ποδιές και τα καπέλα της. Οι εκπαιδευτικοί λειτούργησαν υποστηρικτικά στους μαθητές τους ενισχύοντας την κριτική σκέψη και την δημιουργικότητά τους. Η μουσικός της σχολικής μονάδας βοήθησε στην μουσική που θα πλαισίωνε την δράση. Οι ομάδες δημιούργησαν πραγματικά ευφάνταστα ονόματα όπως «αχτύπητα αυγά», «καμαρωτά καρότα», «περήφανα λαχανικά», «πολύχρωμες πιπεριές», «γελαστά κρεμμύδια», «χαρούμενα κολοκύθια». Η Διευθύντρια της σχολικής μονάδας συνεπικουρούσε τακτικά το έργο των εκπαιδευτικών και των ομάδων, έδινε λύσεις σε προβλήματα που δημιουργούνταν, συντόνιζε κάθε προσπάθεια. Βρήκε τους υλικούς πόρους και τα μέσα που χρειάστηκαν, επαγγελματίες που βοήθησαν στην βιντεοσκόπηση και το μοντάζ και συνέβαλε καθοριστικά στη διάχυση της δράσης τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Τέλος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών «Λέλα Ιατρίδη» υποστήριξε την υλοποίηση της δράσης διαθέτοντας τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως γκάζια, κατσαρόλες και τα υπόλοιπα σκεύη. Η δράση αυτή βιντεοσκοπήθηκε και διαχύθηκε με κάθε πρόσφορο τρόπο σε τοπικά αλλά και εθνικά μέσα. Αξιολογήθηκε από όλους τους εμπλεκομένους με τη μορφή των google docs ενώ διερευνήθηκαν επιστημονικά τα αποτελέσματά της. Η έρευνα ανέδειξε τρεις σημαντικούς παράγοντες του εκπαιδευτικού πλαισίου, οι οποίοι ευνοούν την υλοποίηση των συνεργατικών δράσεων και προωθούν την εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών: α) τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, β) την οικοδόμηση σχολικής κουλτούρας η οποία εντάσσει τις δράσεις αυτές στις πολιτικές και στον προγραμματισμό του σχολείου και γ) την ανάδειξη και διάχυση καλών πρακτικών τόσο στη σχολική κοινότητα όσο και στην κοινωνία.

Δημοτικό σχολείο Σοφικού Κορινθίας

"Είμαι παιδί...και έχω δικαιώματα"

Σε πρώτο στάδιο έγινε αφόρμηση με στόχο την προσέγγιση της έννοιας της διαφορετικότητας μέσα από ένα παραμύθι. Τα παραμύθια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη διδασκαλία μας και μας βοηθούν να εμφυσήσουμε αξίες στα μικρά παιδιά. Το γνωστό παραμύθι του Ντειβιντ Μακ Κι «Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας» πραγματεύεται την ουσία της διαφορετικότητας και την αξία της φιλίας. Με αφορμή αυτό το βιβλίο συζητήσαμε για τη διαφορετικότητα και την ομάδα, και κλείσαμε με μια κατασκευή. Συγκεκριμένα, μόνο με ανακυκλώσιμα υλικά, ένα πλαστικό μπουκάλι απορρυπαντικού και πολύχρωμα χαρτόνια κομμένα φτιάξαμε τον δικό μας Έλμερ !Έπειτα με τη μέθοδο της ιδεοθύελλας καταγράφηκαν σε χαρτάκια post-it οι ιδέες των μαθητών που συνδέονται με τα δικαιώματα των παιδιών. Κολλήθηκαν στον πίνακα και παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια. Έπειτα, έγινε ανάγνωση του βιβλίου της Ευγενίας Φακίνου με τίτλο «Ντενεκεδούπολη» και ακολούθησε δραστηριότητα αναστοχασμού με μια παραλλαγή της μεθόδου ΓΝΩΘΕ για ανάγνωση βιβλίων, όπου κάθε μαθητής συμπλήρωσε σε ένα έντυπο την αρχική υπόθεση, την αιτιολόγηση της υπόθεσης και την επιβεβαίωση ή διάψευση της υπόθεσης για το βιβλίο.

Σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό Θεατρικής Αγωγής και με τη βοήθειά της, έγινε δραματοποίηση της ιστορίας με τη μέθοδο ΡΑΦΤ. Δόθηκε ένα έντυπο το οποίο περιλάμβανε το Ρόλο, το Ακροατήριο, τη Φόρμα και τον Τίτλο. Δόθηκαν τόσες επιλογές όσοι και οι ήρωες του βιβλίου, και ο κάθε μαθητής επέλεξε ένα. Για την ενσάρκωση του ρόλου και με αφορμή τις απόκριες, φτιάχτηκαν οι μάσκες των ηρώων, για κάθε μαθητή που ανέλαβε ένα χαρακτήρα. Τέλος μοιράσαμε το έντυπο-βαλίτσα, όπου οι μαθητές αποτύπωσαν τι  πήραν μαζί τους φεύγοντας από το μάθημα και τι τους άρεσε περισσότερο στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Δημοτικό σχολείο Σοφικού Κορινθίας

"Το δάσος θα σώσω"

Κάθε χρονιά, κάθε καλοκαίρι, αγανακτούμε και πονάμε με την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλείται στα δάση από τις πυρκαγιές. Έτσι, αποφασίσαμε να μην μείνουμε άπραγοι αγανακτισμένοι αλλά να κάνουμε την θλίψη μας δράση για δημιουργία και συνεργασία, δράση για αλλαγή!
Γίναμε πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, μάθαμε να συνεργαζόμαστε για κοινό σκοπό, δημιουργήσαμε αφίσες, μοιράσαμε την γνώση μας στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία, καθαρίσαμε το δάσος μας, το δάσος της Σολυγείας και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις της αλλαγής! Νιώσαμε ότι δράσαμε για να διώξουμε το κακό... Αυτές οι στιγμές θα μας ακολουθούν!

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας