menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΗΣΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΗΣΙΟΥ

ΣΩΣΕ ΤΗ ΓΗ

Το ΄΄ Σώσε τη Γη ΄΄ είναι ένα διαδραστικό και εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης και παραγωγής, μαθαίνοντας μέσα απο την διασκέδαση. Μέσα απο τις θετικές και αρνητικές κάρτες , οι μαθητές ανακαλύπτουν πως οι καθημερινές επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον.

Στόχος του παιχνιδιού :

Οι παίκτες διασχίζουν το ταμπλό με στόχο να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής, ολοκληρώνοντας θετικές περιβαλλοντικές δράσεις και αποφεύγοντας τις αρνητικές.

Πώς παίζεται:

1. Κάθε παίκτης ρίχνει το ζάρι και προχωρά αντίστοιχα στο ταμπλό.

2. Αν σταματήσει σε πράσινο κουτάκι, τραβάει μια θετική κάρτα , που του επιτρέπει να προχωρήσει ή να κερδίσει έξτρα κινήσεις.

3. Αν σταματησει σε κόκκινο κουτάκι, τραβάει μια αρνητική κάρτα, που μπορεί να τον καθυστερήσει ή να του επιβάλει ποινές.

4. Ο πρώτος που φτάνει στο τέλος του ταμπλό είναι ο νικητής και ανακηρύσσεται ''Φίλος της Γης''

Μαθησιακά οφέλη:

  • Αναπτύσσει οικολογική συνείδηση μέσα από το παιχνίδι.
  • Βοηθάει στην κατανόηση της σημασίας των καθημερινών μας πράξεων για το περιβάλλον.
  • Καλλιεργεί την συνεργασία, τη στρατηγική σκέψη και την υπευθυνότητα.

Ένα παιχνίδι που κάνει τη μάθηση διασκεδαστική και διαδραστική, ενθαρρύνοντας τα παιδιά να γίνουν προστάτες του πλανήτη μας!

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΗΣΙΟΥ

Η Ζωοθεραπεία στο σχολείο ως μια Γέφυρα Επικοινωνίας και Αγάπης για τη μείωση της σχολικής βίας: Ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους!

Το πρόγραμμα ζωοθεραπείας στο σχολείο μας υλοποιείται με σκοπό τη μείωση της σχολικής βίας και την επανένταξη μαθητών Ρομά και μαθητών από άλλες χώρες που παρουσιάζουν συχνά διαρροή φοίτησης, μέσω της θεραπευτικής σχέσης με τα ζώα. Οι μαθητές συμμετέχουν σε οργανωμένες συνεδρίες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ζωοθεραπείας, που τους βοηθούν να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη, ενσυναίσθηση και κοινωνικές δεξιότητες. Το πρόγραμμα αυτό δημιουργεί μια μοναδική γέφυρα ανάμεσα σε δύο ευάλωτες ομάδες: τους αδέσποτους σκύλους, όπως υπήρξαν κάποτε η Διώνη, ο Πόθος και ο Άξελ που «υλοποιούν» αυτό το πρόγραμμα και που έχουν βιώσει κακοποίηση και εγκατάλειψη πριν διασωθούν και υιοθετηθούν από τη Διευθύντρια του σχολείου και τα παιδιά που συχνά νιώθουν στο περιθώριο, όπως οι μαθητές Ρομά και οι μαθητές που προέρχονται από άλλες χώρες αλλά και τα παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Όπως οι τρεις σκύλοι έχουν ξεπεράσει «το τραύμα» και τις δύσκολες συνθήκες της ζωής τους  και τώρα προσφέρουν αγάπη και αποδοχή, έτσι και αυτοί οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να βρουν μέσα από τη σχέση τους με τα ζώα έναν καθρέφτη της δικής τους δύναμης και ανθεκτικότητας. Η αλληλεπίδραση αυτή τους βοηθά να νιώσουν ότι δεν είναι μόνα και αβοήθητα, ότι αξίζουν αγάπη, αποδοχή και φροντίδα και ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να ξαναχτιστεί, ακόμα και όταν έχει χαθεί και ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος για όλους.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, οι σκύλοι ζωοθεραπείας βοηθούν τους μαθητές με διάφορους τρόπους: Μέσα από δραστηριότητες ανάγνωσης, οι μαθητές διαβάζουν δυνατά στους σκύλους, κάτι που μειώνει το άγχος και βελτιώνει την αυτοπεποίθησή τους. Οι σκύλοι είναι υπομονετικοί ακροατές και δεν κρίνουν, βοηθώντας ιδιαίτερα μαθητές που δυσκολεύονται καθώς δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Οι σκύλοι επίσης δεν «μιλούν» οπότε μπορεί να επικοινωνήσει κανείς μαζί τους με νοήματα και έτσι τα παιδιά αυτά κατανοούν πως έχουν έναν φίλο που μιλά μαζί τους την ίδια γλώσσα.

Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, αναπτύσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες και τα παιδιά μαθαίνουν πώς να επικοινωνούν με τους γύρω τους, να συνεργάζονται και να επικοινωνούν αποτελεσματικά. Μαθαίνουν επίσης τη σημασία της φροντίδας και της υπευθυνότητας απέναντι σε έναν σκύλο αλλά και την έννοια της ενσυναίσθησης.

Η σωματική επαφή με τους σκύλους (χάδια, αγκαλιές) βοηθά στη μείωση του άγχους και της επιθετικότητας, στη σωματική και συναισθηματική εκτόνωση, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Παράλληλα, μαθητές και μαθήτριες που δεν τους αρέσει η γυμναστική ή νιώθουν άβολα με το σώμα τους, παρέα με έναν σκύλο κινητοποιούνται και έτσι αποκτούν και σωματική ευεξία.

Οι μαθητές συμμετέχουν σε παιχνίδια συνεργασίας, όπως το να καθοδηγούν τον σκύλο σε μια διαδρομή με εμπόδια ή να φτιάχνουν ιστορίες για αυτόν τις οποίες και τις εικονογραφούν. Παράλληλα, εντάσσουν και τα άλλα ζώα της γειτονιάς στις ιστορίες τους. Αυτές οι δραστηριότητες ενισχύουν τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την ενσωμάτωση στην ομάδα.

Μέσω της ζωοθεραπείας με τους σκύλους, οι μαθητές μέσα από τη βιωματική μάθηση, διδάσκονται τη σημασία της καλοσύνης, της αποδοχής και του αλληλοσεβασμού, μεταφέροντας αυτές τις αξίες και στις ανθρώπινες σχέσεις τους.

Παράλληλα, διοργανώνονται στο σχολείο διαδραστικά εργαστήρια φιλοζωίας με τη συμμετοχή των μαθητών και των εκπαιδευτικών όπου η σχολική κοινότητα ενημερώνεται για τις επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν τους σκύλους, τα συναισθήματά τους και τους τρόπους που επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Σε αυτά τα εργαστήρια γίνονται εκπαιδευτικές συζητήσεις για την αξία της φροντίδας και του σεβασμού προς τα ζώα αλλά και εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτικοί στη δημιουργία εκπαιδευτικού φιλοζωικού υλικού, ώστε να ενταχθεί η φιλοζωία μέσα στην τάξη.

Εξαιρετικά σημαντική θέση σε αυτό το πρόγραμμα διαδραματίζουν οι γονείς των παιδιών καθώς υποστήριξαν από την αρχή τα σχέδια δράσης και στέκονται συνεχώς αρωγοί όλων των καινοτομιών που επιλέγει ο σύλλογος διδασκόντων σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες. 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας