menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΑΕΙΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΕΙΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ

Ζήτημα ΑΓΑΠΗΣ και ΖΩΗΣ

Είναι ζήτημα ΑΓΑΠΗΣ και ΖΩΗΣ. Το πρώτο μας εργαστήριο δεξιοτήτων εδώ και τρία χρόνια αφορά στις Πρώτες Βοήθειες γιατί έχοντας εντρυφήσει λίγο βαθύτερα στο αντικείμενο έχουμε πεισθεί ότι η εκμάθηση και η παροχή Πρώτων Βοηθειών δεν είναι μόνο ζήτημα ζωής αλλά και ανθρωπιάς... και αγάπης... Επομένως είναι ο καλύτερος τρόπος να διδάξουμε στους μαθητές μας την ανιδιοτελή αγάπη. Η κούκλα μασκότ του σχολείου μας (persona doll) o παππούς Πλάτωνας είναι η αφορμή για να ξεκινήσουμε την διερεύνηση των γνώσεών μας, καθώς ο ίδιος παθαίνει ένα ατύχημα και δεν λαμβάνει τις σωστές Πρώτες Βοήθειες. Έτσι οι μαθητές αναλαμβάνουν να τον διδάξουν όσα γνωρίζουν από την περσινή χρονιά οι παλιοί και όσα έχουν μάθει οι καινούριοι. Ο παππούς για να τους ευχαριστήσει συγγράφει τραγούδια (με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και του λογισμικού ilovesong.ai) που ανταποκρίνονται στα βασικά στάδια των Πρώτων Βοηθειών, την Αναγνώριση, την Αξιολόγηση και την παροχή Βοήθειας. Εμείς τα εμπλουτίσαμε με ηχογραφήσεις μουσικών οργάνων που παίξαμε μόνοι μας και φυσικά τα κάναμε βίντεο κλιπ επιστρατεύοντας το χιούμορ μας και προωθώντας έτσι απλές οδηγίες Πρώτων Βοηθειών. Χορεύουμε, τραγουδάμε και κάνουμε το μάθημα όχι μόνο ευχάριστο αλλά και βαθιά ανθρωπιστικό. Κατά την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ 3/12/25 ο Κωνσταντίνος Χατζηαβανίδης, εκπαιδευτικός ειδικής, μετέφρασε στη Νοηματική τις οδηγίες παροχής Πρώτων Βοηθειών σε 5 πιθανά σενάρια. Εμείς κάναμε την ηχογράφηση, χρησιμοποιήσαμε την περσινή μας δουλειά εικαστικής απεικόνισης των σεναρίων και ενσωματώσαμε τη Νοηματική, ώστε τα βασικά πρωτόκολλα Πρώτων Βοηθειών να είναι προσβάσιμα από όλους. ΕΔΩ βρίσκεται όλο το περιεχόμενο του προγράμματος.

ΑΕΙΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ

Φωτεινές Περιστροφές

To Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη και το 8ο Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ελευσίνας συντονίζουν το Δίκτυο νηπιαγωγείων με την ονομασία «Συνοδοιπόροι της Αγάπης». Την τρέχουσα σχολική χρονιά τους Συνοδοιπόρους αποτελούν 30 σχολεία Πανελλαδικά. Το έργο τους «Φωτεινές Περιστροφές» έχει ως στόχο την καλλιέργεια μιας συμπεριληπτικής στάσης ζωής για όλους τους συμμετέχοντες. Μέσω της αλληγορίας του Σπηλαίου του Πλάτωνα, το έργο αντιπαραθέτει την άγνοια και τη φωτεινότητα, τη σκιά και το φως, την αμάθεια και την παιδεία, με σκοπό την απελευθέρωση από τη σκοτεινιά της άγνοιας και την πορεία προς τη γνώση και την αυτογνωσία. Το δίκτυο ενσωματώνει συνεργατικές δράσεις μεταξύ των σχολείων, με στόχο την παραγωγή πολυαισθητηριακών φάρων, που συμβολίζουν τη διαφώτιση και τη δυνατότητα της προσωπικής και συλλογικής αλλαγής.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα», αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της συμπερίληψης και στην ανάπτυξη της ικανότητας διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών, μέσα από τη συνεργασία και τη δημιουργία θετικών, ενωτικών δράσεων. Οι μαθητές, καθώς και οι εκπαιδευτικοί, συμμετέχουν σε μια κοινή διαδρομή αναγνώρισης και κατανόησης του εαυτού τους, των συναισθημάτων τους, αλλά και των άλλων, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, συνεργασίας, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω μιας κούκλας –persona doll- τον παππού Πλάτωνα. Πρόκειται για  ένα πολύτιμο εργαλείο στο νηπιαγωγείο, καθώς επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνικές δεξιότητες. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την κούκλα, τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν διάφορα συναισθήματα, να μάθουν για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ικανότητά τους να λύουν προβλήματα και να εκφράζονται δημιουργικά. Η persona doll προσφέρει έναν ασφαλή και υποστηρικτικό τρόπο για τα παιδιά να διερευνήσουν καταστάσεις και να κατανοήσουν τις αξίες της συνεργασίας, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού.

Στάδια υλοποίησης με το μαθησιακό μοντέλο των 5Ε

Α΄ Φάση - Εξοικείωση: Ο παππούς Πλάτωνας συστήνεται στους μαθητές μέσω βίντεο (https://youtu.be/p2CLYgzSKrA) και τους καλεί να εκφράσουν την προσωπική τους ταυτότητα. . Ως αφετηρία του προγράμματος επιλέχθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς (21/1/25), ως συμβολισμός προς την αποδοχή και διερεύνηση των ψυχικών μας σκοταδιών , προκειμένου να φτάσουμε στο φως. Το κοινό σημείο αναφοράς για όλα τα σχολεία είναι ο ηλεκτρονικός τοίχος. https://padlet.com/s_petriki/padlet-2nvdtep92h6yf2oa

Β΄ Φάση - Επισκόπηση: Ο Πλάτωνας με ένα γράμμα (https://padlet.com/s_petriki/padlet-2nvdtep92h6yf2oa/wish/j40PQDXDw55zQvXB) εξηγεί την αλληγορία του Σπηλαίου μέσω βίντεο (https://youtu.be/e_IqRzL6Jvk)  και ενθαρρύνει τους μαθητές να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τις σκοτεινές πλευρές της σκέψης και των συναισθημάτων τους, ζωγραφίζοντας το δικό τους σπήλαιο.

Γ΄ Φάση - Επεξήγηση: Ο Πλάτωνας προτρέπει τους μαθητές να εργαστούν συνεργατικά με άλλα σχολεία, μεταφέροντας το «σπήλαιο» ενός άλλου σχολείου στο φως (https://padlet.com/s_petriki/padlet-2nvdtep92h6yf2oa/wish/MxrmZYkzbemYaGOq). Αυτή η διαδικασία αποσκοπεί στην αλληλεπίδραση και στην αναγνώριση κοινών προβληματισμών, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλοεκτίμηση.

Δ΄ Φάση - Εμπλουτισμός: Μετά την εξερεύνηση του σπηλαίου και του φωτός, ο Πλάτωνας αποκαλύπτει 15 αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις και τις αντίστοιχες θετικές τους, καλώντας τους μαθητές να τις ζωγραφίσουν αναθέτοντας μία σε κάθε σχολείο (https://youtu.be/AjbyKemBtbQ). Στη φάση αυτή, τα σχολεία καλούνται να δημιουργήσουν από κοινού έναν πολυαισθητηριακό φάρο, με στόχο την προώθηση της αισιοδοξίας και την αναγνώριση της δυνατότητας για θετική αλλαγή. Παράλληλα μια νέα κούκλα εισάγεται στο πρόγραμμα, ο παππούς Αισχύλος, ως φίλος του Πλάτωνα και από μία φιλοσοφική τους συζήτηση προκύπτει η ιδέα μετάδοσης του φωτός που αποκτήσαμε όλοι από αυτό το ταξίδι. Η μετάδοση αυτή προτείνεται να γίνει μέσω της δημιουργίας πολυαισθητηριακών φάρων (https://youtu.be/_y_1CMomQVk). Η δράση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά περιλαμβάνει και την ενεργό συμμετοχή των γονέων μέσω εργαστηρίων, ενδυναμώνοντας την κοινότητα και προάγοντας τη συμμετοχική διάσταση της εκπαίδευσης. Παράλληλα οι μαθητές αξιοποιούν το νέο εργαλείο του padlet, το sandbox και συνδημιουργούν ένα τραγούδι σχετικό με το σκοτάδι και το φως, το οποίο μελοποιούν με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (https://padlet.com/s_petriki/to-x72rwt9pef46wm43).

Ε’ Φάση-Εκτίμηση: Η δράση αυτή κορυφώθηκε με την έκθεση των δημιουργιών στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά, 1-5 Απριλίου. Η 5η Απριλίου επιλέχθηκε ως η λήξη της έκθεσης καθώς αποτελεί Διεθνή Ημέρα Συνείδησης. Οι μαθητές τραγούδησαν το κοινό τους τραγούδι και δώρισαν τους φάρους σε ενταξιακές δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, για να αξιοποιηθούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Η δράση αυτή αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της κοινωνικής ευθύνης, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να γίνουν φορείς θετικών αλλαγών στην κοινότητα και να συμβάλλουν σε ένα πιο ευαίσθητο και συμπεριληπτικό κοινωνικό σύνολο.

Επίσης μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν το πρόγραμμα οι πρώτοι με poll στο Canva, οι δεύτεροι με φόρμα google και οι τελευταίοι στο bookcreator, ώστε να εντοπιστούν τα προς βελτίωση σημεία.

ΑΕΙΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ ΧΑΝΙΩΝ

Η αγάπη είναι πράξη (Πλάτωνας)

Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης η 14η Δεκεμβρίου και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τον ετήσιο προγραμματισμό μας, όπως δεν λείπει η τελευταία χρόνια. Μια υπέροχη ευκαιρία να καλλιεργήσουμε τα φιλανθρωπικά μας συναισθήματα με πράξεις και να προωθήσουμε την αξία της επανάχρησης των υλικών. Ζητήσαμε λοιπόν από τους γονείς να φέρουν στο σχολείο, ρούχα, παιχνίδια και βιβλία που δεν χρησιμοποιούν πια αλλά είναι σε λειτουργική κατάσταση ώστε να τα δωρίσουμε σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων. Αφού φτιάξαμε ευχετήριες κάρτες, δημιουργήσαμε δωροπακέτα καταγράφοντας πάνω στο καθένα το περιεχόμενό του. Τα δώρα μας μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Κοινοτητας του Δήμου Πλατανιά και προωθήθηκαν σε ομάδες ανθρώπων που τα είχαν ανάγκη.  Αγάπη είναι οι δεσμοί ζωής μεταξύ των ανθρώπων που βοηθούν ο ένας τον άλλον να αλλάξει και να εξελιχθεί στην καλύτερη εκδοχή του, λέει ο Πλάτωνας... και τί καλύτερο από το να δίνεις από το περίσσευμά σου και να λαμβάνεις την χαρά της δημιουργίας θετικών συναισθημάτων σε άλλους ανθρώπους... Να είσαι η αιτία που κάποιοι χαμογελάνε.... Ευχαριστούμε τους γονείς του σχολείου μας που ανταποκρίθηκαν σε αυτή  την γεμάτη αγάπη δράση μας.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας