Φωτεινές Περιστροφές

menu
Συνεργατικά Προγράμματα
Είμαστε ένα πιστοποιημένο Αειφόρο και Οικολογικό Σχολείο που εντάσσεται στο δίκτυο ASPnet της Unesco. Έχουμε πάντα τις πόρτες μας ανοιχτές στη συνεργασία με τους γονείς αλλά και την τοπική και ευρύτερη κοινωνία και επιδιώκουμε τον πειραματισμό και την προσέγγιση νέων διδακτικών πρακτικών. Τα επίκαιρα παγκόσμια ζητήματα μας αφορούν άμεσα καθώς ο ετήσιος προγραμματισμός μας έχει ως βασικό του σκοπό την ανάλυση και εμβάθυνση στους 17ΣΒΑ. Μαθαίνουμε όλοι από όλους, σεβόμαστε όλοι όλους και προσπαθούμε για το καλύτερο του πλανήτη όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο...
ΣΟΦΙΑ ΠΕΤΡΙΚΗ
Επικοινωνία με σχολείοTo Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη και το 8ο Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ελευσίνας συντονίζουν το Δίκτυο νηπιαγωγείων με την ονομασία «Συνοδοιπόροι της Αγάπης». Την τρέχουσα σχολική χρονιά τους Συνοδοιπόρους αποτελούν 30 σχολεία Πανελλαδικά. Το έργο τους «Φωτεινές Περιστροφές» έχει ως στόχο την καλλιέργεια μιας συμπεριληπτικής στάσης ζωής για όλους τους συμμετέχοντες. Μέσω της αλληγορίας του Σπηλαίου του Πλάτωνα, το έργο αντιπαραθέτει την άγνοια και τη φωτεινότητα, τη σκιά και το φως, την αμάθεια και την παιδεία, με σκοπό την απελευθέρωση από τη σκοτεινιά της άγνοιας και την πορεία προς τη γνώση και την αυτογνωσία. Το δίκτυο ενσωματώνει συνεργατικές δράσεις μεταξύ των σχολείων, με στόχο την παραγωγή πολυαισθητηριακών φάρων, που συμβολίζουν τη διαφώτιση και τη δυνατότητα της προσωπικής και συλλογικής αλλαγής.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Εργαστήριο Δεξιοτήτων «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα», αποσκοπώντας στην καλλιέργεια της συμπερίληψης και στην ανάπτυξη της ικανότητας διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων, σκέψεων και συμπεριφορών, μέσα από τη συνεργασία και τη δημιουργία θετικών, ενωτικών δράσεων. Οι μαθητές, καθώς και οι εκπαιδευτικοί, συμμετέχουν σε μια κοινή διαδρομή αναγνώρισης και κατανόησης του εαυτού τους, των συναισθημάτων τους, αλλά και των άλλων, με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, συνεργασίας, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω μιας κούκλας –persona doll- τον παππού Πλάτωνα. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο στο νηπιαγωγείο, καθώς επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνικές δεξιότητες. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την κούκλα, τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν διάφορα συναισθήματα, να μάθουν για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα και να εκφράζονται δημιουργικά. Η persona doll προσφέρει έναν ασφαλή και υποστηρικτικό τρόπο για τα παιδιά να διερευνήσουν καταστάσεις και να κατανοήσουν τις αξίες της συνεργασίας, της ενσυναίσθησης και του σεβασμού.
Στάδια υλοποίησης με το μαθησιακό μοντέλο των 5Ε
Α΄ Φάση - Εξοικείωση: Ο παππούς Πλάτωνας συστήνεται στους μαθητές μέσω βίντεο (https://youtu.be/p2CLYgzSKrA) και τους καλεί να εκφράσουν την προσωπική τους ταυτότητα. . Ως αφετηρία του προγράμματος επιλέχθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς (21/1/25), ως συμβολισμός προς την αποδοχή και διερεύνηση των ψυχικών μας σκοταδιών , προκειμένου να φτάσουμε στο φως. Το κοινό σημείο αναφοράς για όλα τα σχολεία είναι ο ηλεκτρονικός τοίχος. https://padlet.com/s_petriki/padlet-2nvdtep92h6yf2oa
Β΄ Φάση - Επισκόπηση: Ο Πλάτωνας με ένα γράμμα (https://padlet.com/s_petriki/padlet-2nvdtep92h6yf2oa/wish/j40PQDXDw55zQvXB) εξηγεί την αλληγορία του Σπηλαίου μέσω βίντεο (https://youtu.be/e_IqRzL6Jvk) και ενθαρρύνει τους μαθητές να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τις σκοτεινές πλευρές της σκέψης και των συναισθημάτων τους, ζωγραφίζοντας το δικό τους σπήλαιο.
Γ΄ Φάση - Επεξήγηση: Ο Πλάτωνας προτρέπει τους μαθητές να εργαστούν συνεργατικά με άλλα σχολεία, μεταφέροντας το «σπήλαιο» ενός άλλου σχολείου στο φως (https://padlet.com/s_petriki/padlet-2nvdtep92h6yf2oa/wish/MxrmZYkzbemYaGOq). Αυτή η διαδικασία αποσκοπεί στην αλληλεπίδραση και στην αναγνώριση κοινών προβληματισμών, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλοεκτίμηση.
Δ΄ Φάση - Εμπλουτισμός: Μετά την εξερεύνηση του σπηλαίου και του φωτός, ο Πλάτωνας αποκαλύπτει 15 αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις και τις αντίστοιχες θετικές τους, καλώντας τους μαθητές να τις ζωγραφίσουν αναθέτοντας μία σε κάθε σχολείο (https://youtu.be/AjbyKemBtbQ). Στη φάση αυτή, τα σχολεία καλούνται να δημιουργήσουν από κοινού έναν πολυαισθητηριακό φάρο, με στόχο την προώθηση της αισιοδοξίας και την αναγνώριση της δυνατότητας για θετική αλλαγή. Παράλληλα μια νέα κούκλα εισάγεται στο πρόγραμμα, ο παππούς Αισχύλος, ως φίλος του Πλάτωνα και από μία φιλοσοφική τους συζήτηση προκύπτει η ιδέα μετάδοσης του φωτός που αποκτήσαμε όλοι από αυτό το ταξίδι. Η μετάδοση αυτή προτείνεται να γίνει μέσω της δημιουργίας πολυαισθητηριακών φάρων (https://youtu.be/_y_1CMomQVk). Η δράση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά περιλαμβάνει και την ενεργό συμμετοχή των γονέων μέσω εργαστηρίων, ενδυναμώνοντας την κοινότητα και προάγοντας τη συμμετοχική διάσταση της εκπαίδευσης. Παράλληλα οι μαθητές αξιοποιούν το νέο εργαλείο του padlet, το sandbox και συνδημιουργούν ένα τραγούδι σχετικό με το σκοτάδι και το φως, το οποίο μελοποιούν με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (https://padlet.com/s_petriki/to-x72rwt9pef46wm43).
Ε’ Φάση-Εκτίμηση: Η δράση αυτή κορυφώθηκε με την έκθεση των δημιουργιών στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά, 1-5 Απριλίου. Η 5η Απριλίου επιλέχθηκε ως η λήξη της έκθεσης καθώς αποτελεί Διεθνή Ημέρα Συνείδησης. Οι μαθητές τραγούδησαν το κοινό τους τραγούδι και δώρισαν τους φάρους σε ενταξιακές δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, για να αξιοποιηθούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Η δράση αυτή αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της κοινωνικής ευθύνης, ενθαρρύνοντας τους μαθητές να γίνουν φορείς θετικών αλλαγών στην κοινότητα και να συμβάλλουν σε ένα πιο ευαίσθητο και συμπεριληπτικό κοινωνικό σύνολο.
Επίσης μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αξιολόγησαν το πρόγραμμα οι πρώτοι με poll στο Canva, οι δεύτεροι με φόρμα google και οι τελευταίοι στο bookcreator, ώστε να εντοπιστούν τα προς βελτίωση σημεία.
Μαθητές που συνεργάζονται με σχολεία στην άλλη άκρη της Ελλάδας, γονείς που συμμετέχουν σε εργαστήρια δημιουργίας φάρων, φορείς που στηρίζουν την διερεύνηση των σκοταδιών μας και την προώθηση της συμπερίληψης, πλούτος δραστηριοτήτων από τα σχολεία με πληθώρα μεθολογικών προσεγγίσεων και τεχνικών, αμέτρητες ιδέες δημιουργίας μαθητών, απενεχοποίηση των αρνητικών πλευρών της ζωής και αξιοποίηση αυτών προς βελτίωση, γνώση μιας κομβικής ιστορικής μορφής της αρχαίας Ελλάδας, του Πλάτωνα και των ιδεών του, διάχυση με σκοπό την ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινωνίας και δωρεά των δημιουργιών για αξιοποίηση ως παιδαγωγικά εργαλεία. Όλα αυτά συνηγορούν σε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, βαθιά ανθρωπιστικό, καινοτόμο, με άρτια οργάνωση και ευφάνταστη υλοποίηση. Όπως άλλωστε υποστηρίζει και ο Πλάτωνας: «Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος» και αυτόν τον ήλιο επιδιώξαμε να σηκώσουμε ψηλά 118 εκπαιδευτικοί και 841 μαθητές.
Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη
Νηπιαγωγείο Σκινέ Φουρνέ
Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα
7ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Χανίων
29ο Νηπιαγωγείο Χανίων
1ο κ 2ο Νηπιαγωγείο Τσικαλαριών
1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Χανίων
1ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών
2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Χανίων
Νηπιαγωγείο Χωραφακίων
10ο Νηπιαγωγείο Χανίων, τμήμα 2
4ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών
5ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών
8ο Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ελευσίνας
1ο Νηπιαγωγείο Καισαριανής
1ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου
1ο Νηπιαγωγείο Μαγούλας
52ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου
2ο Νηπιαγωγείο Ν. Αγχίαλου
Νηπιαγωγείο Αραβησσού
Ειδικό Νηπιαγωγείο Αιγάλεω
3ο Νηπιαγωγείο Σκύρου
18ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς
4ο Νηπιαγωγείο Φερών Αερινού
Νηπιαγωγείο Σούρπης
1ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού
5ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού
1ο Νηπιαγωγείο Μεγαλόπολης
2ο Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ευξεινούπολης
2ο Νηπιαγωγείο Φιλιατρών
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]