menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 8ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

8ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

«Η κυρά Διατροφή σε μυστική αποστολή»

Ανιχνεύτηκαν οι προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών και παρουσιάστηκαν  οι διατροφικές συνήθειές τους. Παίξαμε παιχνίδια προκειμένου τα παιδιά να αντιληφθούν ότι είναι απαραίτητο να τρώμε σωστά για να έχουμε «καύσιμα», για να λειτουργήσουμε. Αναφερθήκαμε στις ομάδες τροφίμων, ενδεικτικά τρόφιμα που περιλαμβάνει κάθε ομάδα,  κυρίαρχα θρεπτικά συστατικά των τροφών κάθε ομάδας και προσφορά τους στον οργανισμό μας. Τα νήπια είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής. Επισημάνθηκαν και οι ιδιαίτερες ανάγκες της παιδικής διατροφής, καθώς τα παιδιά είναι στην ανάπτυξη και έχουν διαφορετικές ανάγκες από τους ενήλικες. Τοποθέτησαν κάθε τρόφιμο στην ομάδα του και στο επίπεδο της διατροφικής πυραμίδας που ανήκει και έτσι κατανόησαν τη θρεπτική του αξία και πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεται.

Προσδιόρισαν την απόσταση από τον τόπο παραγωγής ως τον τόπο κατανάλωσης κάποιων τροφίμων (ρύζι, μπανάνες, μήλα) . Αντιλήφθηκαν έτσι ότι κάποια προϊόντα διανύουν πολλά «τροφοχιλιόµετρα». Οι μαθητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τα προβλήματα (ρύπανση εδάφους και νερού, καυσαέρια από τα εργοστάσια και τις μεταφορές, σκουπίδια) από τον κύκλο ζωής κάποιων προϊόντων. Τα παιδιά γνώρισαν  τα φρούτα που παράγονται στην Ελλάδα κάθε εποχή και είχαν τη δυνατότητα να αντιληφθούν την ανάγκη να προτιμούν φρούτα και λαχανικά φρέσκα, τοπικά, εποχικά. Οργανώσαμε παιχνίδι ρόλων η «Λαϊκή Αγορά». Τα νήπια ανέλαβαν ρόλους πωλητή και αγοραστή. Στην παρεούλα  συζητήσαμε με ποια επιχειρήματα θα πείσουν οι πωλητές και με ποια κριτήρια θα αγοράσουν οι καταναλωτές. Τα νήπια αποφάσισαν να φτιάξουν φρουτοσαλάτα για το δεκατιανό και τη γεύτηκαν σε ατομικά μπολ. Από τη συζήτηση στην ολομέλεια προέκυψαν τα κριτήρια επιλογής των τροφίμων (θρεπτικά συστατικά, αποφυγή πρόσθετων, ζάχαρης, αλατιού, λιπαρών) και η σημασία της υγιεινής διατροφής.

Τα παιδιά ανέφεραν τροφές, που είναι τα δώρα της θεάς Δήμητρας ή του Θεού Ποσειδώνα. Τέθηκε ο προβληματισμός «Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον;» Τα νήπια κλήθηκαν να αναζητήσουν λύσεις στα προβλήματα του περιβάλλοντος, ώστε οι θεοί να είναι ικανοποιημένοι και να συνεχίσουν να μας χαρίζουν απλόχερα τα δώρα τους. Από τη συζήτηση προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα (να χρησιμοποιούμε λιγότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα, να καταναλώνουμε τρόφιμα από το εγγύς περιβάλλον, να μη σπαταλάμε τους φυσικούς πόρους,  να μην πετάμε φαγητό). Κλείσαμε το ταξίδι μας ευχαριστώντας τους Θεούς και υποσχεθήκαμε ότι θα σεβόμαστε τα δώρα τους.

Τα παιδιά εξήγαγαν τα συμπεράσματά τους για την υγιεινή των δοντιών. Τα παιδιά ζωγράφισαν στη μια πλευρά του χαρτιού και γύρω από το χαρούμενο δόντι τους συμμάχους του και στην άλλη πλευρά γύρω από το λυπημένο δόντι τις τροφές που του προκαλούν λύπη. Ολοκληρώθηκε η ενασχόληση με το θέμα με ένα  παιχνίδι ρόλων, όπου τα παιδιά σε ζευγάρια υποδύθηκαν τους ρόλους του ασθενή και του οδοντίατρου, ακολουθώντας όλη τη διαδικασία (έλεγχος και φροντίδα δοντιών, οδηγίες για την προστασία και την υγιεινή των δοντιών, συνταγογράφηση, πληρωμή).

Επιδιώξαμε τα παιδιά να αντιληφθούν την αναγκαιότητα να εντάξουν τη σωματική άσκηση στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι μαθητές κλήθηκαν να παίξουν έντονα κινητικά παιχνίδια.

Τα παιδιά ενεπλάκησαν σε  ένα  δικό μας διαδραστικό εκπαιδευτικό λογισµικό. Χωρίστηκαν σε δύο οµάδες και κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποικίλες ερωτήσεις σχετικά µε τις διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες και τις συνέπειες στο περιβάλλον. Κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού, τα νήπια περιπλανώμενα στην «Τροφοχώρα», µπόρεσαν να αντιληφθούν ότι οι επιλογές µας επηρεάζουν τόσο την υγεία, όσο και το περιβάλλον.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας