menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Το πρόγραμμα "Καλή Υγεία με Διατροφή για τη Φύση Φιλική" στο νηπιαγωγείο μας είχε στόχο να συνδέσει τη σωστή διατροφή με την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά έμαθαν για τις ομάδες τροφίμων, τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, το οικολογικό αποτύπωμα των τροφών και ανακαλύψαμε τη διαδρομή των τροφίμων από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Μέσα από πειράματα, παιχνίδια και εικαστικές δημιουργίες, καλλιεργήσαμε διατροφική παιδεία και οικολογική συνείδηση. Τα παιδιά κατανόησαν πως οι επιλογές τους επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και τον πλανήτη!
Θεματικές ενότητες:
1.Υγιεινή Διατροφή & Ισορροπημένες Επιλογές
2.Διατροφή & Περιβάλλον: Το Οικολογικό Αποτύπωμα των Τροφίμων
3.Από την Παραγωγή στην Κατανάλωση: Η Διαδρομή της Τροφής
Συγκεκριμένα:
Στο νηπιαγωγείο μας, με στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της περιβαλλοντικής συνείδησης, συνδυάσαμε τη διατροφή με τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε οι καθημερινές μας επιλογές να είναι πιο φιλικές προς τη φύση. Ως πρώτο βήμα, φυτέψαμε μια ελιά, σύμβολο ειρήνης και υγιεινής διατροφής, που αποτέλεσε αφετηρία για τη συνεργασία και την ανάληψη ευθυνών σχετικά με τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες, τα παιδιά γνώρισαν τις πέντε βασικές διατροφικές ομάδες (φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά και δημητριακά) και τη συμβολή τους στην υγεία. Δημιούργησαν πίνακα καταγραφής τροφών, σχεδίασαν το αγαπημένο τους πιάτο και συζήτησαν τις διατροφικές τους συνήθειες. Εστιάσαμε στον 3ο Παγκόσμιο Στόχο (Καλή Υγεία & Ευημερία), διαβάζοντας βιβλία όπως Ο ωραίος Δαρείος και αναλύοντας τη σχέση της διατροφής με την υγεία. Τα παιδιά πρότειναν διατροφικές συμβουλές, συνεργάστηκαν στη δημιουργία ενός υγιεινού μενού και κατανόησαν τις τροφές μέσα από ένα "Φανάρι Διατροφής" (με πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες κατηγορίες τροφών). Παράλληλα, εξερευνήσαμε το οικολογικό αποτύπωμα των τροφών, συγκρίνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις διαφορετικών διατροφικών επιλογών, όπως τα τοπικά και εποχιακά προϊόντα έναντι των εισαγόμενων και τα φυτικά έναντι των ζωικών τροφίμων. Στο πλαίσιο της δράσης "Αλλάζω σελίδα στη διατροφή μου", τα παιδιά κατέγραψαν τις αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για πιο υγιεινές και οικολογικές διατροφικές συνήθειες. Μέσα από το παραμύθι Ένας κόκκος ρυζιού λέει την ιστορία του (WWF Ελλάς), αποτύπωσαν το ταξίδι ενός σπόρου από τη φύτευση μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Συζητήσαμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων των τροφών, παρατηρώντας τις διαφορές μεταξύ τυποποιημένων προϊόντων και φρέσκων φρούτων, και κατανοήσαμε πως οι συσκευασίες επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ τα οργανικά υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν ως λίπασμα. Μέσα από βιωματική σύγκριση βιολογικών και συμβατικών μήλων, τα παιδιά γνώρισαν τις διαφορές στη γεύση, την υφή και τη μυρωδιά, κατανοώντας τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας. Συνεργαστήκαμε με τους γονείς για τη δημιουργία ενός Βιβλίου Συνταγών με υγιεινές επιλογές, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής. Οργανώσαμε δράση κυκλικής οικονομίας που τη συνδέσαμε με το φαγητό και μέσα από παιχνίδι ρόλων δώσαμε "δεύτερη ευκαιρία" στα τρόφιμα. Παράλληλα, μέσα από κινητικές δραστηριότητες με εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής, τα παιδιά έμαθαν τη σημασία ενός δραστήριου τρόπου ζωής για την ευεξία τους. Τέλος, καταθέσαμε αίτημα προς την Υπηρεσία Ανακύκλωσης και Πρασίνου του δήμου για την τοποθέτηση κάδου κομποστοποίησης στο σχολείο μας, ενισχύοντας την προσπάθειά μας για τη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης του σχολικού μας δικτύου για την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), υλοποιήσαμε μια πολυδιάστατη προσέγγιση, αξιοποιώντας εικαστικές, λογοτεχνικές και γλωσσικές δραστηριότητες με στόχο την προώθηση της φιλίας, της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών. Η δράση ξεκίνησε με τη δημιουργία συνθημάτων όπως «Όχι στη βία, ναι στη φιλία» και «Μίλα τώρα», τα οποία αποτυπώθηκαν σε καρδιές μέσα από εικαστικές τεχνικές. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες, αναπτύσσοντας δεξιότητες συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και συλλογικής δημιουργίας. Στη συνέχεια, μέσα από παιχνίδια ρόλων και την αξιοποίηση της παιδικής λογοτεχνίας, διερεύνησαν τη διάκριση μεταξύ αποδεκτών και μη αποδεκτών συμπεριφορών, ενισχύοντας έτσι τη συνειδητοποίηση της σημασίας του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής. Σε επίπεδο γλωσσικής καλλιέργειας, οι μαθητές συνέταξαν προτάσεις-συμβουλές για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Στη συνέχεια, μέσω δημιουργικών γλωσσικών παιχνιδιών, επεξεργάστηκαν και τροποποίησαν τις προτάσεις τους, αναζητώντας ομοιοκατάληκτες λέξεις, γεγονός που οδήγησε στη σύνθεση ενός ποιήματος αποτελούμενου από δύο τετράστιχα. Αξιοποιώντας την τεχνολογία, και συγκεκριμένα την εφαρμογή Suno AI, τα παιδιά πειραματίστηκαν με τη μελοποίηση του ποιήματος, καταλήγοντας συλλογικά στη δημιουργία ενός πρωτότυπου τραγουδιού-συνθήματος κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Το τραγούδι αυτό παρουσιάστηκε δημόσια σε εκδήλωση με την παρουσία γονέων και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου. Είναι αυτό που πλαισιώνει το βίντεο της δράσης μας. Η συγκεκριμένη δράση συνδύασε πολυτροπικές προσεγγίσεις, προάγοντας τη συνεργατική μάθηση, τη γλωσσική καλλιέργεια και την καλλιτεχνική έκφραση, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση στάσεων και αξιών που ενισχύουν ένα σχολικό περιβάλλον απαλλαγμένο από φαινόμενα βίας και αποκλεισμού.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]