menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εισάγει τους μαθητές-τριες στον κόσμο του ρεμπέτικου μέσα από βιωματικές και διαθεματικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά διερευνούν τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους, παρακολουθούν ντοκιμαντέρ, ακούν ρεμπέτικα τραγούδια και μαθαίνουν τα μουσικά όργανα που συνδέονται με το ρεμπέτικο. Συγκρίνουν το ρεμπέτικο με τη ραπ, αναλύουν στίχους και δημιουργούν κόμικ με βάση τις καθημερινές συνήθειες των ρεμπετών. Παράλληλα, συμπληρώνουν βιογραφίες ρεμπετών, γράφουν ποιήματα και δημιουργούν αφίσες στα ελληνικά και στα αγγλικά. Παίρνουν συνεντεύξεις από καλλιτέχνες του ρεμπέτικου και της ραπ, συμμετέχουν σε σεμινάρια φωτογραφίας και εικαστικές δραστηριότητες, δημιουργούν stop motion animation. Οι μαθητές-τριες επισκέπτονται το Μουσείο Κινηματογράφου, παρακολουθούν σκηνές από ταινίες, μαθαίνουν τεχνικές παραγωγής ταινιών μικρού μήκους και δημιουργούν τη δική τους ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο: “Αρχίζουμε σε Ρε Μινόρε” με την προβολή της οποίας έγινε η έναρξη του 3ου Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον. Επισκέπτονται μνημεία που συνδέονται με το ρεμπέτικο και την ιστορία του, αντλούν πληροφορίες και τις χρησιμοποιούν σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές δράσεις, κάνοντας χρήση των τεχνικών φωτογραφίας απαθανατίζουν τοπόσημα και αναπαριστούν σκηνές από ρεμπέτικες κομπανίες, καταγράφουν περιβαλλοντικά προβλήματα των μνημείων και δημιουργούν αφίσες ευαισθητοποίησης, κάνοντας προτάσεις για την επίλυσή τους. Οι μαθητές-τριες συμμετέχουν σε έκθεση φωτογραφίας του δικτύου “ Κλικ Προστάτευσέ Το” και παρουσιάζουν τις δράσεις του προγράμματος στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Μαθαίνουν να χορεύουν ρεμπέτικους χορούς, δημιουργούν πολυτροπικά κείμενα, φωτοκόμικ με ρεμπέτικους στίχους, podcasts και ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα την ιστορία και την εξέλιξη του ρεμπέτικου, ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς αφιερωμένες στο ρεμπέτικο.
Οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου, ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα και με έντονη την επιθυμία να συμβάλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του σχολείου μας, αποφάσισαν να δράσουν. Παρατηρώντας την καθημερινή συσσώρευση πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης στο χώρο του σχολείου, κυρίως λόγω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», συνειδητοποίησαν την ανάγκη εύρεσης βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση αυτών των απορριμμάτων.
Έτσι, ξεκίνησαν με τη διερεύνηση του προβλήματος, αναζητώντας τρόπους με τους οποίους οι πλαστικές συσκευασίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ξανά, αντί να καταλήγουν άσκοπα στους κάδους απορριμμάτων. Με δημιουργικότητα και περιβαλλοντική συνείδηση, αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη ζωή στα πλαστικά δοχεία, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμες κατασκευές.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οργανώθηκε ένα σύστημα καθημερινής διαλογής των απορριμμάτων από τους μαθητές που παρέμεναν στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου. Μια ομάδα μαθητών αναλάμβανε να διαχωρίζει τα πλαστικά από τα υπόλοιπα σκουπίδια, τοποθετώντας τα ανακυκλώσιμα υλικά στους αντίστοιχους κάδους. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα φρόντιζε να καθαρίζει τα πλαστικά δοχεία μιας χρήσης, προκειμένου να είναι έτοιμα για επαναχρησιμοποίηση.
Η συλλογική αυτή προσπάθεια κορυφώθηκε με τη δημιουργία μιας εξαιρετικής κατασκευής: από τις 3.000 πλαστικές συσκευασίες που συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν, κατάφεραν να κατασκευάσουν τρία μικρά, αλλά ανθεκτικά και λειτουργικά καθίσματα, τα οποία τοποθετήθηκαν στο διάδρομο του σχολείου. Με αυτή τη δράση, οι μαθητές δεν απέδειξαν μόνο ότι τα «σκουπίδια» μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα αντικείμενα, αλλά έστειλαν και ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα: το πλαστικό δεν είναι απαραίτητα ένα υλικό προς απόρριψη, αλλά μπορεί να αποκτήσει μια νέα ζωή μέσα από δημιουργικές πρωτοβουλίες.
Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι μαθητές έμαθαν να μην αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση με αδιαφορία και απάθεια, αλλά να αναζητούν λύσεις με φαντασία και υπευθυνότητα. Συνειδητοποίησαν ότι κάθε μικρή πράξη μπορεί να κάνει τη διαφορά και ότι η επαναχρησιμοποίηση των υλικών δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαία πρακτική για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο, καλλιέργησαν στάσεις και αξίες που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή, ενισχύοντας το σεβασμό προς το περιβάλλον και την αγάπη για την υπεύθυνη δημιουργία.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]