Πώς ένα πιατάκι έγινε ...παγκάκι

menu
Μαθητικές δημιουργίες
Το όραμα του σχολείου είναι να αποτελεί έναν ανοιχτό, δημοκρατικό και ανθρώπινο χώρο μάθησης, όπου κάθε παιδί, χωρίς αποκλεισμούς, έχει την ευκαιρία να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια για να εξελιχθεί σε έναν μορφωμένο και ολοκληρωμένο άνθρωπο. Ένα σχολείο που καλλιεργεί τη χαρά της μάθησης, ενθαρρύνει τη συμμετοχή και προάγει την αποδοχή, δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα της παιδικής ηλικίας. Κεντρικοί στόχοι αυτού του οράματος είναι η ανάπτυξη της προσωπικότητας και η ενίσχυση σημαντικών δεξιοτήτων ζωής, όπως η δημιουργικότητα, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός. Παράλληλα, το σχολείο διαμορφώνει περιβαλλοντική συνείδηση και προάγει τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, θέτοντας τις βάσεις για μια κοινωνία δικαιοσύνης και σεβασμού.
Γεώργιος Τζιουμάκης
Επικοινωνία με σχολείοΟι μαθητές του ολοήμερου σχολείου, ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα και με έντονη την επιθυμία να συμβάλουν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του σχολείου μας, αποφάσισαν να δράσουν. Παρατηρώντας την καθημερινή συσσώρευση πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης στο χώρο του σχολείου, κυρίως λόγω της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», συνειδητοποίησαν την ανάγκη εύρεσης βιώσιμων λύσεων για τη διαχείριση αυτών των απορριμμάτων.
Έτσι, ξεκίνησαν με τη διερεύνηση του προβλήματος, αναζητώντας τρόπους με τους οποίους οι πλαστικές συσκευασίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ξανά, αντί να καταλήγουν άσκοπα στους κάδους απορριμμάτων. Με δημιουργικότητα και περιβαλλοντική συνείδηση, αποφάσισαν να δώσουν μια δεύτερη ζωή στα πλαστικά δοχεία, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμες κατασκευές.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οργανώθηκε ένα σύστημα καθημερινής διαλογής των απορριμμάτων από τους μαθητές που παρέμεναν στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου. Μια ομάδα μαθητών αναλάμβανε να διαχωρίζει τα πλαστικά από τα υπόλοιπα σκουπίδια, τοποθετώντας τα ανακυκλώσιμα υλικά στους αντίστοιχους κάδους. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα φρόντιζε να καθαρίζει τα πλαστικά δοχεία μιας χρήσης, προκειμένου να είναι έτοιμα για επαναχρησιμοποίηση.
Η συλλογική αυτή προσπάθεια κορυφώθηκε με τη δημιουργία μιας εξαιρετικής κατασκευής: από τις 3.000 πλαστικές συσκευασίες που συγκέντρωσαν και επεξεργάστηκαν, κατάφεραν να κατασκευάσουν τρία μικρά, αλλά ανθεκτικά και λειτουργικά καθίσματα, τα οποία τοποθετήθηκαν στο διάδρομο του σχολείου. Με αυτή τη δράση, οι μαθητές δεν απέδειξαν μόνο ότι τα «σκουπίδια» μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα αντικείμενα, αλλά έστειλαν και ένα ισχυρό μήνυμα σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα: το πλαστικό δεν είναι απαραίτητα ένα υλικό προς απόρριψη, αλλά μπορεί να αποκτήσει μια νέα ζωή μέσα από δημιουργικές πρωτοβουλίες.
Μέσα από αυτή την εμπειρία, οι μαθητές έμαθαν να μην αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική ρύπανση με αδιαφορία και απάθεια, αλλά να αναζητούν λύσεις με φαντασία και υπευθυνότητα. Συνειδητοποίησαν ότι κάθε μικρή πράξη μπορεί να κάνει τη διαφορά και ότι η επαναχρησιμοποίηση των υλικών δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά μια αναγκαία πρακτική για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Με αυτό τον τρόπο, καλλιέργησαν στάσεις και αξίες που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή, ενισχύοντας το σεβασμό προς το περιβάλλον και την αγάπη για την υπεύθυνη δημιουργία.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]