menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Η HELMEPA, ως Εθνικός Συντονιστής για 34η συνεχή χρονιά, συντονίζει τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών στη χώρα μας, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός αυτού του είδους, με τη συμμετοχή πάνω από 18 εκατομμυρίων εθελοντών σε όλον τον κόσμο! Η πρωτοβουλία αυτή διοργανώνεται παγκοσμίως από την Ocean Conservancy, και στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.
Φάσεις Υλοποίησης Δράσης
Διερεύνηση: (2 διδακτικές ώρες)
Η πρόσκληση της Ένωσης γονέων Καλαμαριάς για την ενεργή συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας Καλαμαριάς σε δράσεις με στόχο την προστασία του Πρώην στρατοπέδου Κόδρα, ως χώρο πράσινου, ως αρχαιολογικό μνημείο που ανήκει στους πολίτες, ήταν η αφόρμηση της δράσης μας ως 3ο νηπιαγωγείο Καλαμαριάς. Αποδεχτήκαμε την πρόσκληση και συμμετείχαμε με τους υπόλοιπους συλλόγους που αγκάλιασαν την εκδήλωση σε προκαταρκτική συνάντηση για να συζητήσουμε τις ιδέες που θα πλαισίωναν την Δράση μας στο Κόδρα (πως θα υποδεχόμασταν μικρούς και μεγάλους, πως θα απασχολούνταν δημιουργικά μέσα από παιχνίδια που θα προωθούσαν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αλλά και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας ως ενεργών πολιτών στην περιοχή αυτή).
Έτσι ξεκίνησε η διερεύνηση του θέματος για τα παιδιά και των δύο τμημάτων η οποία κράτησε δυο μέρες και έγιναν οι ακόλουθες δραστηριότητες:
-Κινητικό παιχνίδι με φωτογραφίες του Κόδρα, διάσπαρτες στον χώρο. Ομαδοποίηση των παιδιών γύρω από συγκεκριμένες φωτογραφίες και ομαδοσυνεργατική για την παρουσίαση της κάθε φωτογραφίας στην ολομέλεια. Κάθε ομάδα είπε όσα πίστευε ότι βλέπει στην φωτογραφία της, ενώ κάποια παιδιά αναγνώρισαν τον χώρο που πηγαίνουν τις Κυριακές για παιχνίδι με την οικογένειά τους (Ρουτίνα σκέψης: ΒΛΕΠΩ- ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ – ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ).
-Κινητικά παιχνίδια με ζωάκια του δάσους. Ποια ζώα μπορεί να ζουν στο Κόδρα; Δημοσιεύματα για αγριογούρουνα και προσωπικά βιώματα για χελώνες, γάτες , σκυλιά.
-Διάγραμμα KWLH και συμπλήρωση των δύο πρώτων στηλών μέσα από τα βιώματα των παιδιών.
-Ψάξαμε την επόμενη μέρα για βίντεο και άλλες φωτογραφίες και πληροφορίες για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, τις οποίες παρακολουθήσαμε και θέσαμε για πρώτη φορά τον στόχο της δράσης μας (Να παραμείνει αποκλειστικός χώρος πράσινου, χωρίς δόμηση και την κυριότητα του χώρου να έχει ο δήμος Καλαμαριάς και κατ’ επέκταση οι πολίτες της περιοχής, αλλά και όλης της Θεσσαλονίκης). Συμφωνήσαμε να διαδώσουμε το μήνυμα στις οικογένειές μας και να πάρουμε κι εμείς μέρος στην όμορφη εκδήλωση, όχι μόνο για να περάσουμε καλά, αλλά και για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ως ενεργοί πολίτες.
-Ζωγραφίσαμε το Κόδρα όπως το φανταζόμαστε μέσα από το υλικό που βρήκαμε στο διαδίκτυο και παρουσιάσαμε τις ζωγραφιές μας στην ολομέλεια.
Προετοιμασία/Σχεδιασμός: (τρεις σχολικές μέρες)
-Επανασυνάντηση με τους φορείς που συμμετείχαν στην δράση και παρουσίαση όσων είχαμε καταφέρει, αλλά και συνεργασίες που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα στο Κόδρα. Εμείς ως σχολείο καταφέραμε να φέρουμε στην εκδήλωση τους Think Beeg για να μιλήσουν για την σημασία του πράσινου στον κύκλο ζωής της μέλισσας και της επικονίασης, αλλά και να παίξουν κινητικά παιχνίδια με τα παιδιά στον χώρο του Κόδρα.
-Εκτυπώσαμε αφίσες για την εκδήλωση, τις οποίες τοποθετήσαμε στους εξωτερικούς χώρους γνωστοποιώντας την δράση την τοπική κοινωνία. Στείλαμε μήνυμα στους γονείς των παιδιών για την σημασία του σκοπού και την ανάγκη στήριξης και ενεργής συμμετοχής την μέρα της εκδήλωσης. Επικοινωνήσαμε και προφορικά τους λόγους της συμμετοχής μας και την ανάδειξη της ενεργής πολιτειότητας , αρχής γενομένης από το Νηπιαγωγείο, όταν οι γονείς ήρθαν να πάρουν τα παιδιά τους , στον αύλειο χώρο του σχολείου. Ανεβάσαμε το κάλεσμα στην ιστοσελίδα του σχολείου.
-Φτιάξαμε αφίσα με φωτογραφίες του Κόδρα, αλλά αυτή την φορά γράψαμε όλα όσα θέλουμε και ονειρευόμαστε γι’ αυτό.
-Κατασκευάσαμε με άχρηστα υλικά δέντρα (ομαδοσυνεργατική) , ώστε να στηριχτούν τα πανό με τις ζωγραφιές μας.
-Ζωγραφίσαμε ατομικά έργα για το Κόδρα που ονειρευόμαστε. Συναρμολογήθηκε η κατασκευή με τα δέντρα και τις ζωγραφιές.
Τέλος φόρμας
ΤΖΟΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ [ΒΑΣΩ], ΦΩΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ», «Αγαπώ το περιβάλλον, Για να γίνει η γη μας ένας καλύτερος τόπος να ζούμε, MOORE-MALLINOS JENNIFER».
Υλοποίηση:(από τις 10:00 έως τις 18:00μμ, 06/10/2024 στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου)
-Συγκεντρωθήκαμε αρχικά οι εκπαιδευτικοί το πρωί της ίδιας μέρας για να διαμορφώσουμε τον χώρο και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιούνταν εκείνη την μέρα, αλλά και για να τοποθετήσουμε τα καλλιτεχνήματα των παιδιών στον χώρο της έκθεσης.
-Τα παιδιά και οι γονείς άρχισαν να έρχονται τμηματικά και στρώσαμε κουβέρτες πικ νικ σαν σχολείο για να περάσουμε όλη την μέρα μας, συμμετέχοντας στα εργαστήρια. Η συμμετοχή ήταν υψηλή.
-Τα παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήρια κηπευτικής, ζωγραφικής, εικαστικών κατασκευών, συνθημάτων, γνωριμίας με τον κόσμο της μέλισσας, γνωριμία με το ΕΚΑΒ και τις πρώτες βοήθειες, δραστηριότητες κρυμμένου θησαυρού, πεζοπορίας μέσα στον χώρο του Κόδρα, εικαστικής δημιουργίας με υλικά της φύσης και την σκιά των δέντρων, μουσικά και κινητικά παιχνίδια. Στο τέλος συμμετείχαμε όλοι στον καθαρισμό του χώρου, υποσχόμενοι να τον φροντίζουμε και να πηγαίνουμε συχνά για εκδρομές. Το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα, έγινε το δικό μας πάρκο.
Βλέπουμε βίντεο από το προτεινόμενο υλικό της HELMEPA για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας κι ανακαλύπτουμε σιγά σιγά τον σημαντικό ρόλο που παίζουν στη διατήρηση της ζωής. Ανακαλύπτοντας τα θαλάσσια είδη που ζουν προστατευμένα στα λιβάδια αυτά παίζουμε ένα κινητικό παιχνίδι με καρέκλες (που υποκαθιστούν τις ποσειδωνίες) και κινούμαστε ανάμεσα σαν φώκιες, δελφίνια, ψάρια, θαλάσσιες χελώνες, ιππόκαμποι, καβούρια κ.α.
Χωριζόμαστε σε ομάδες και ψάχνουμε περισσότερο υλικό με βίντεο και εικόνες για τις Ποσειδωνίες στο διαδίκτυο , μαθαίνοντας για τους εχθρούς των λιβαδιών και τους κινδύνους που απειλούν τις θάλασσες και το περιβάλλον, αν οι Ποσειδωνίες εξαφανιστούν. Φτιάχνουμε στις μικρές μας ομάδες (έως 10 παιδιά) , ομαδικά έργα ζωγραφικής σε μεγάλα χαρτόνια, προσεγγίζοντας το θέμα διαφοροποιημένα , με ποικιλία υλικών και τεχνικών. Γίνεται η παρουσίαση των έργων στην ολομέλεια, βρίσκοντας συνθήματα που εκφράζουν τα έργα μας, ενώ τα εκθέτουμε στον χώρο πολλαπλών χρήσεων του σχολείου.
Διαβάζουμε τον Τριγωνοψαρούλη και μιλούμε για τα προσωπικά μας βιώματα με τις ποσειδωνίες που τυχόν έχουμε συναντήσει στις θάλασσες που κολυμπάμε το Καλοκαίρι. Θυμόμαστε και βλέπουμε φωτογραφίες από τον καθαρισμό της κοντινής στο σχολείο ακτής της Νέας Κρήνης και καταλήγουμε σε συμπεράσματα για το πως εμείς θα μπορούσαμε να προστατέψουμε τις Ποσειδωνίες και το περιβάλλον.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]