menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ

Schoolnest: A place of wellbeing

Το έργο “Schoolnest” εστίασε σε ποιοτικές εκπαιδευτικές τεχνικές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βιωματική μάθηση στο νηπιαγωγείο. Πρόκειται για μια παιδαγωγική προσέγγιση που προάγει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία μέσω της άμεσης εμπειρίας, του πειραματισμού, της εξερεύνησης και της αλληλεπίδρασης τόσο με το περιβάλλον όσο και μεταξύ τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά ανταλλάσσουν απόψεις, βελτιώνουν τις μεταξύ τους σχέσεις και καλλιεργούν δεξιότητες συνεργασίας και ομαδικότητας.

Η βιωματική μάθηση καθίσταται πιο ουσιαστική όταν συνδέεται με την πραγματική ζωή, καθώς μετατρέπει τη θεωρία σε πράξη. Στο νηπιαγωγείο, συμβάλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ενισχύοντας την αυτενέργεια, την κριτική σκέψη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την αυτοπεποίθησή τους. Παράλληλα, προάγει τη γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη.

Ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η μάθηση μέσω της πράξης και της αισθητηριακής εξερεύνησης ενισχύει την κατανόηση, τη διατήρηση της γνώσης και την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων, συμβάλλοντας σε μια ποιοτική εκπαίδευση.

Οι μέθοδοι βιωματικής μάθησης που εφαρμόστηκαν στο συγκεκριμένο έργο συνδέθηκαν με τις τέσσερις εποχές του χρόνου, προτείνοντας μια διαφορετική προσέγγιση εστιασμένη στην αναζήτηση και κατανόηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Μέθοδοι

  • Έρευνα πεδίου (Project-Based Learning): Τα παιδιά διερευνούν ένα θέμα από το περιβάλλον που τους ενδιαφέρει, σχεδιάζουν και υλοποιούν δραστηριότητες, αναπτύσσοντας ερευνητικές και συνεργατικές δεξιότητες, καθώς και τις επικοινωνιακές τους ικανότητες.
  • Μέθοδος Φρενέ: Μέσα από τη δημιουργία μικρών βιβλίων, τα παιδιά εκφράζονται δημιουργικά και καλλιεργούν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.
  • Εισαγωγή της τέχνης στη μάθηση: Χρησιμοποιώντας την τεχνική Artful Thinking (See-Think-Wonder) και διάφορες ρουτίνες σκέψης, τα παιδιά μαθαίνουν να παρατηρούν, να αναλύουν και να ερμηνεύουν την τέχνη, ενισχύοντας τη δημιουργική και κριτική τους σκέψη.

Τεχνικές

  • Επαφή με τη φύση: Τα παιδιά εξερευνούν το φυσικό περιβάλλον μέσα από περιπάτους, παρατηρούν και αλληλεπιδρούν με αυτό, αναπτύσσοντας περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και οικολογική συνείδηση.
  • Παιχνίδι ρόλων (Role Playing) και αισθητηριακό παιχνίδι: Μέσα από την αναπαράσταση ρόλων και καταστάσεων, τα παιδιά καλλιεργούν κοινωνικές δεξιότητες και κατανοούν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους. Παράλληλα, μέσω του αισθητηριακού παιχνιδιού, βιώνουν εμπειρικά όσα έχουν μάθει.
  • Αφήγηση ιστοριών (Storytelling): Τα παιδιά δημιουργούν συνεργατικές ιστορίες, αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας τη φαντασία τους.
  • Πειράματα και κατασκευές: Μέσα από τον πειραματισμό με διάφορα υλικά και τη δημιουργία κατασκευών, τα παιδιά αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους.
  • Βιωματικά παιχνίδια: Περιλαμβάνουν τη μέθοδο Orff, τη μουσικοχορευτική τεχνική Zumba, παιχνίδια μυαλού και στρατηγικής, καθώς και παιχνίδια περιπέτειας (adventure games), που ενισχύουν τη σωματική έκφραση, τη συνεργασία και τη στρατηγική σκέψη.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας