menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Το σχολείο μας συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2024-25, στην Ανοικτή Κατηγορία (Γ’-ΣΤ’ τάξεις Δημοτικού), “Can we survive on Mars? ”. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, η ομάδα μας ανέπτυξε μια καινοτόμο λύση που συνδυάζει τεχνολογίες υδροπονίας και ρομποτικής αυτοματοποίησης. Συγκεκριμένα, σχεδιάσαμε ένα θερμοκήπιο υδροπονίας, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη φυτών χωρίς τη χρήση εδάφους, καθώς και ένα ρομποτικό όχημα ποτίσματος, το οποίο ελέγχει και διαχειρίζεται τη σωστή υγρασία των φυτών μέσω αισθητήρων και προγραμματισμένων λειτουργιών, αναλαμβάνοντας το πότισμα των φυτών, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός βιώσιμου οικοσυστήματος σε ακραίες συνθήκες όπως το αφιλόξενο περιβάλλον του Άρη.
Αρχικά, οι μαθητές παρακολούθησαν ένα βίντεο που παρουσίαζε τις προκλήσεις του αποικισμού στον Άρη, εστιάζοντας στις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες του πλανήτη, όπως η έλλειψη οξυγόνου, το μη θρεπτικό έδαφος και οι περιορισμένοι υδάτινοι πόροι. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε δραστηριότητες που αφορούσαν την παρατήρηση της ανάπτυξης φυτών υπό διαφορετικές συνθήκες φωτός και νερού, κατανοώντας τη σημασία αυτών των παραμέτρων για τη φωτοσύνθεση.
Παράλληλα, γνώρισαν τη λειτουργία του υδροπονικού θερμοκηπίου και τον τρόπο με τον οποίο αυτή η καινοτόμος τεχνολογία επιτρέπει την καλλιέργεια φυτών χωρίς έδαφος, χρησιμοποιώντας νερό εμπλουτισμένο με θρεπτικά στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, δημιούργησαν μια μακέτα υδροπονικού θερμοκηπίου, αναδεικνύοντας τη βιωσιμότητα αυτής της μεθόδου για μελλοντικές διαστημικές αποικίες και κατασκεύασαν ένα ρομποτικό σύστημα ποτίσματος, εφαρμόζοντας STEM αρχές για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση λύσεων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την καλλιέργεια φυτών σε περιορισμένα περιβάλλοντα, όπως αυτό του Άρη.
Συγκεκριμένα το έργο μας αποτελείται από δύο βασικά μέρη:
Σχεδιάστηκε ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη φυτών χωρίς τη χρήση εδάφους, αξιοποιώντας θρεπτικά διαλύματα.
Για την κατασκευή της μακέτας και του ρομποτικού οχήματος αυτόματου ποτίσματος χρησιμοποιήσαμε τα εξής:
(Στο σημείο αυτό γίνεται χειροκίνητα αλλαγή κινητήρα στο Hub, γιατί δεν είναι δυνατή η σύνδεση δύο Hub στο ίδιο laptop και δεν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης δεύτερης συσκευής).
(Στο σημείο αυτό γίνεται χειροκίνητα αλλαγή κινητήρα στο Hub, γιατί δεν είναι δυνατή η σύνδεση δύο Hub στο ίδιο laptop και δεν υπήρχε η δυνατότητα χρήσης δεύτερης συσκευής).
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]