menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Act for forests

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό etwinning έργο όπου συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Ρουμανία. Σκοπός του η ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών σε σχέση με το δασικό οικοσύστημα. Μέσα από συνεργατικές παιγνιώδεις δράσεις στοχεύσαμε στη διδασκαλία της αξίας του δάσους, στην κατανόηση της εξάρτησης των ζωντανών οργανισμών από αυτό, στις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οικοσύστημα και στη ζωή μας. Οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν να εντοπίζουν συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον προτείνοντας πρακτικές για την προστασία του δάσους από πυρκαγιές. Έτσι συντείνουν ενεργά στην προστασία του, καλλιεργούν δεξιότητες μάθησης 4cs ως ενεργοί πολίτες που συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Επίσης εργάστηκαν διαδικτυακά αξιοποιώντας συνεργατικά εργαλεία web2, steam δραστηριότητες και παρήγαγαν κοινά έργα και πρωτότυπα μηνύματα που διέδωσαν και αλληλοεπίδρασαν στην τοπική κοινωνία Tο πρόγραμμα πραγματεύεται το επίκαιρο θέμα της βιωσιμότητας των δασών. Στόχοι του προγράμματος ήταν η εξοικείωση με την επιστήμη και την τεχνολογία, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η εφαρμογή και ανταλλαγή νέων πρακτικών διδασκαλίας και καινοτόμων μεθόδων (4c’s). Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μεταξύ των νηπίων. Συνεργάστηκαν σε μικρές ομάδες για την εκπόνηση των δημιουργικών τους έργων, διασχολικά με τηλεδιασκέψεις και τηλεσυναντήσεις μαθητών, συμμετείχαν σε ψηφοφορίες, online παιχνίδια, συνεργατική online ζωγραφική, όλα με στόχο την ανταλλαγή και την μεταξύ μας ανατροφοδότηση. Το πρόγραμμα συνδιαμορφωνόταν σε κάθε στάδιο αξιοποιώντας ιδέες εκπαιδευτικών και παιδιών. Η συμμετοχή μας στην εβδομάδα κώδικα αποτέλεσε ένα επιπλέον δυνατό σημείο του προγράμματος.

Εστιάζοντας στη μαθησιακή διαδικασία και λαμβάνοντας υπόψη τους τρόπους που μαθαίνουν τα παιδιά, ενισχύσαμε την έμφυτη ικανότητα τους για αυτόνομη μάθηση και ολιστική προσέγγιση της γνώσης βασισμένοι στις πρότερες γνώσεις τους μέσα από δραστηριότητες με παιχνιώδη χαρακτήρα, ομαδικές συζητήσεις και διαθεματική προσέγγιση των αντικειμένων.

Η εμπειρική μάθηση αξιοποιήθηκε με δραστηριότητες όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να προσομοιώνουν πραγματικές καταστάσεις (παιχνιδιών ρόλων). Η μάθηση με αφηγήσεις, με χρήση ιστοριών αλλά και δημιουργία νέων από τους μαθητές.

 Η χρήση μασκότ κατόπιν ψηφοφορίας ένωσε τα παιδιά των σχολείων από την αρχή, όπως και η αξιοποίηση ψηφιακών τεχνικών animation και βίντεο. Με κινητικά παιχνίδια, κουκλοθέατρο, εμψύχωση και μεθοδολογία επίλυσης προβλήματος εμπλέξαμε τα παιδιά ενεργητικά στο έργο. Αξιοποιώντας την εποικοδομητική θεωρία οι μαθητές ανέπτυξαν πρωτότυπη σκέψη, δημιουργικότητα και ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων βιωματικά μέσα στις τάξεις και συνεργατικά σε συνδυασμό με εργαλεία web 2.0, έρευνες, τηλεσυνδεσεις, δραματοποιήσεις.  Η σύνδεση με την επικαιρότητα ήταν εύλογη (πυρκαγιές) όπως και η σύνδεση με την τοπική κοινωνία. 

Α΄ ΣΤΑΔΙΟ (ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ)

Ο προγραμματισμός, οι συντονιστικές δραστηριότητες, η οργάνωση του χρονοδιαγράμματος του έργου επιτεύχθηκε μέσα από τηλεδιασκέψεις και συνομιλίες στο forum του twinspace αλλά και στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης whatsapp. Επίσης στη λήψη των κοινών αποφάσεων και των στρατηγικών συνεργασίας των εκπαιδευτικών αξιοποιήθηκαν τα συνεργατικά έγγραφα Google docs στα οποία καταγράφονταν οι προτάσεις των συνεργατών. Οι παραπάνω τακτικές είχαν ως αποτέλεσμα την ενδεδειγμένη οργάνωση δραστηριοτήτων για την επίτευξη των κοινών στόχων του προγράμματος, την πολύπτυχη μάθηση των παιδιών  και την ποικιλομορφία στους τρόπους αξιολόγησης του προγράμματος. 

 

 

Στο αρχικό στάδιο του προγράμματος  πραγματοποιήθηκε η γνωριμία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων καθώς και μια σύντομη περιγραφή από τα σχολεία που συμμετείχαν. Η αρχή έγινε με  την τοποθέτηση στίγματος των σχολείων εταίρων στο χάρτη με τη βοήθεια του Google maps.

Η δραστηριότητα γνωριμίας ολοκληρώθηκε με ένα διαδικτυακό συνεργατικό παιχνίδι με τις σημαίες των χωρών και είχε ως στόχο την ανάπτυξη διόδου αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους συμμετέχοντες  μαθητές και εκπαιδευτικούς, που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά και γεωγραφικά  περιβάλλοντα. Ακολούθησε  μια σύντομη περιγραφή των  σχολείων και των συμμετεχόντων χωρών στο έργο. Στη συνέχεια εκπαιδευτικοί και παιδιά κλήθηκαν  να παρουσιάσουν  τον εαυτό τους και οι αναρτήσεις συγκεντρώθηκαν σε τρεις συνεργατικούς πίνακες (padlet).

 

Πριν την έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που αφορούσαν στην ψηφιακή ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η δημιουργία ενός  βιβλίου με συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση ήταν το συνεργατικό προϊόν των δράσεων αυτών. Επίσης οι εταίροι του έργου κλήθηκαν να διαμορφώσουν συνεργατικά ένα νοητικό χάρτη που αφορούσε στον κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς  στο πρόγραμμα.

 

Β΄ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ)

      Το Β΄στάδιο αφορούσε τις συνεργατικές δραστηριότητες του έργου. Κάθε μήνα οι εταίροι εκπαιδευτικοί επικοινωνούσαν διαδικτυακά στην πλατφόρμα του eTwinning  για να οργανώσουν και να σχεδιάσουν τις συνεργατικές δράσεις του έργου. Παράλληλα σε όλη τη διάρκειά του οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να προτείνουν νέες ιδέες, αλλά και να δηλώνουν τα καθήκοντά τους σε συνεργατικό έγγραφο.

Αρχικά κάθε σχολείο πρότεινε μια μασκότ για την έναρξη του έργου, η οποία θα συντρόφευε τις δράσεις μας. Μέσα από τη διαδικτυακή ψηφοφορία που ακολούθησε οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία συνδιαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό το έργο. Με την ίδια τακτική συναποφασίστηκε και το logo του έργου.

Στη συνέχεια οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων χαρτογράφησαν τα κοντινά στα μέρη τους δάση και τα απεικόνισαν σε ένα νοητικό χάρτη. Παράλληλα πραγματοποίησαν δραστηριότητες σχετικές με τα δάση τις οποίες παρουσίασαν σε ένα πίνακα digipad και οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο φυσικό περιβάλλον. Μέσα από τις δράσεις αυτές έμαθαν πολλά πράγματα με βιωματικό τρόπο και η διδασκαλία πήρε μια διαφορετική χροιά έξω από τους τοίχους της τάξης. Τα συμμετέχοντα σχολεία πήραν μέρος στο Outdoor classroom day και αναδημιούργησαν το logo του έργου με φυσικά υλικά. Οι φωτογραφίες από τις δραστηριότητες αυτές αποτέλεσαν έναυσμα συζητήσεων και προβληματισμών για τα δάση, τα δέντρα τους, τους κατοίκους τους και το πόσο διαφορετικά είναι από περιοχή σε περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των εορτών τα παιδιά έδωσαν ευχές σε ένα συνεργατικό πίνακα- genially τραγουδώντας εορταστικά στα αγγλικά. Δημιούργησαν επίσης ένα συνεργατικό ημερολόγιο (canva) όπου κάθε σχολείο ανέλαβε να εικονογραφήσει από έναν μήνα, συνδιαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό το δικό τους ημερολόγιο για την καινούρια χρονιά.

Οι παραπάνω δραστηριότητες έδωσαν αφορμή για τη μελέτη των ζώων που ζουν στα δάση της Ευρώπης. Δημιουργήσαμε το λεξικό των ζώων όπου κάθε σχολείο ανέλαβε την έρευνα ενός ζώου και την παρουσίασή του. Ως εργαλείο συνεργασίας χρησιμοποιήσαμε το canva. Μέσα από τις δράσεις αυτές έγινε αισθητά κατανοητή στα παιδιά η σύνδεση μεταξύ όλων των όντων και της εξάρτησης που υπάρχει μεταξύ τους – τροφική αλυσίδα. Τα αίτια καταστροφής των δασών διερευνήθηκαν και οι μαθητές οδηγήθηκαν στη συνεργατική γραφή και εικονογράφηση μια ιστορίας με τίτλο «Η ιστορία ενός δέντρου». Οι εκπαιδευτικοί του έργου μαζί με τους μαθητές δημιούργησαν πολλά παιχνίδια μέσα από τα οποία οι τελευταίοι απέκτησαν νέες γνώσεις με ευχάριστο τρόπο. Ελέγξαμε όσα μάθαμε για τις πυρκαγιές παίζοντας στο Kahoot με τους μαθητές των άλλων σχολείων, δημιουργήσαμε συνεργατικά ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά διδάχθηκαν τον εξοπλισμό και τη δουλειά του πυροσβέστη. Αποστολή τους ήταν να βοηθήσουν τον πυροσβέστη να πάρει τον εξοπλισμό του και να πάει γρήγορα στο δάσος να σβήσει τη φωτιά, ένα παιχνίδι κώδικα και ρομποτικής με τη βοήθεια του beebot. Η διαδικτυακή τρίλιζα ενθουσίασε τα παιδιά και ακόνισε τη σκέψη τους. Δημιουργήθηκαν και άλλα παιχνίδια σε πλατφόρμες όπως το quizizz, το jigsaw planet, το match the memory που παίχθηκαν στις τάξεις μας  .

Όλοι οι εταίροι γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα δασών με δραστηριότητες και συνεργατική ζωγραφική. Τα παιδιά συνεργάστηκαν διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο για να ζωγραφίσουν στην εφαρμογή colorillo αφίσες για την προστασία των δασών.  Αποφασίσαμε να κάνουμε και μια πραγματική δράση, να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην προστασία της γης μας: φυτέψουμε δέντρα στις αυλές μας και όπου αλλού κάθε σχολείο είχε τη δυνατότητα.

Οι συχνές μας επισκέψεις στα κοντινά δασάκια ήταν αφορμή για να δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο με τις συμβουλές εκείνες που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος επισκέπτεται το δάσος: «Ο οδηγός του καλού επισκέπτη στο δάσος» . Οι υποδείξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και κάνουν φανερό ότι οι μικροί μαθητές διακρίνουν ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι.

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις τα παιδιά φάνηκαν να κατανοούν την αξία των δασών και αυτό έγινε αντιληπτό στο τελευταίο συνεργατικό έργο, μια διαδραστική αφίσα όπου τα παιδιά παρουσιάζουν τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή όλων των έμβιων όντων η εξαφάνιση των δασών. Περιγράφουν όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου υλοποιούνταν τουλάχιστον μια μηνιαία διαδικτυακή συνάντηση ανάμεσα στα συνεργαζόμενα σχολεία, ώστε να ενισχυθεί η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση και να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών για το πρόγραμμα. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνταν  μέσα από την πλατφόρμα του eTwinning και την πλατφόρμα zoom. Εκτός από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες το έργο εμπλουτίζονταν από τους εταίρους και  κατά τη διάρκειά του  με νέες δράσεις που προέκυπταν με αφορμή ενέργειες όπως η εβδομάδα κώδικα και ο εορτασμός της ημέρας eTwinning. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις συναντώνται στην ακόλουθη παρουσίαση https://digipad.app/p/807444/bde9937f37217

https://blogs.sch.gr/1niporaiok/etwinning-programmata/196-2/

 

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας