Act for forests

menu
Συνεργατικά Προγράμματα
Είμαστε ένα μικρό διθέσιο νηπιαγωγείο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, δύο τμήματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Τμήμα Ένταξης. Η ηλικία των μαθητών μας είναι 4-6 ετών. Στο σχολείο μας υπηρετούν εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής. Μέσα από τις δραστηριότητες μας προωθούμε την καινοτομία στην εκπαίδευση δίνοντας «φωνή» στους μαθητές μας, ενισχύοντας την κριτική τους ικανότητα, ενθαρρύνοντας τη συμπερίληψη, τον σεβασμό και την αποδοχή. Συμμετέχουμε ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμματα καλλιεργώντας τη συνεργασία και εξελισσόμαστε μέσα από αυτά καθώς ερχόμαστε σε επαφή με καινούριες εκπαιδευτικές μεθόδους διδασκαλίες. Εργαζόμαστε για ένα ανοιχτό σχολείο προς την κοινωνία και εμπλέκουμε στις δράσεις μας τους γονείς των μαθητών μας καθώς τους θεωρούμε βοηθούς και συνοδοιπόρους μας.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΡΑΒΑΝΗ
Επικοινωνία με σχολείοΠρόκειται για ένα ευρωπαϊκό etwinning έργο όπου συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Ρουμανία. Σκοπός του η ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών σε σχέση με το δασικό οικοσύστημα. Μέσα από συνεργατικές παιγνιώδεις δράσεις στοχεύσαμε στη διδασκαλία της αξίας του δάσους, στην κατανόηση της εξάρτησης των ζωντανών οργανισμών από αυτό, στις συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στο οικοσύστημα και στη ζωή μας. Οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν να εντοπίζουν συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον προτείνοντας πρακτικές για την προστασία του δάσους από πυρκαγιές. Έτσι συντείνουν ενεργά στην προστασία του, καλλιεργούν δεξιότητες μάθησης 4cs ως ενεργοί πολίτες που συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον. Επίσης εργάστηκαν διαδικτυακά αξιοποιώντας συνεργατικά εργαλεία web2, steam δραστηριότητες και παρήγαγαν κοινά έργα και πρωτότυπα μηνύματα που διέδωσαν και αλληλοεπίδρασαν στην τοπική κοινωνία Tο πρόγραμμα πραγματεύεται το επίκαιρο θέμα της βιωσιμότητας των δασών. Στόχοι του προγράμματος ήταν η εξοικείωση με την επιστήμη και την τεχνολογία, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, η εφαρμογή και ανταλλαγή νέων πρακτικών διδασκαλίας και καινοτόμων μεθόδων (4c’s). Δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στην αλληλεπίδραση και την επικοινωνία μεταξύ των νηπίων. Συνεργάστηκαν σε μικρές ομάδες για την εκπόνηση των δημιουργικών τους έργων, διασχολικά με τηλεδιασκέψεις και τηλεσυναντήσεις μαθητών, συμμετείχαν σε ψηφοφορίες, online παιχνίδια, συνεργατική online ζωγραφική, όλα με στόχο την ανταλλαγή και την μεταξύ μας ανατροφοδότηση. Το πρόγραμμα συνδιαμορφωνόταν σε κάθε στάδιο αξιοποιώντας ιδέες εκπαιδευτικών και παιδιών. Η συμμετοχή μας στην εβδομάδα κώδικα αποτέλεσε ένα επιπλέον δυνατό σημείο του προγράμματος.
Εστιάζοντας στη μαθησιακή διαδικασία και λαμβάνοντας υπόψη τους τρόπους που μαθαίνουν τα παιδιά, ενισχύσαμε την έμφυτη ικανότητα τους για αυτόνομη μάθηση και ολιστική προσέγγιση της γνώσης βασισμένοι στις πρότερες γνώσεις τους μέσα από δραστηριότητες με παιχνιώδη χαρακτήρα, ομαδικές συζητήσεις και διαθεματική προσέγγιση των αντικειμένων.
Η εμπειρική μάθηση αξιοποιήθηκε με δραστηριότητες όπου οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να προσομοιώνουν πραγματικές καταστάσεις (παιχνιδιών ρόλων). Η μάθηση με αφηγήσεις, με χρήση ιστοριών αλλά και δημιουργία νέων από τους μαθητές.
Η χρήση μασκότ κατόπιν ψηφοφορίας ένωσε τα παιδιά των σχολείων από την αρχή, όπως και η αξιοποίηση ψηφιακών τεχνικών animation και βίντεο. Με κινητικά παιχνίδια, κουκλοθέατρο, εμψύχωση και μεθοδολογία επίλυσης προβλήματος εμπλέξαμε τα παιδιά ενεργητικά στο έργο. Αξιοποιώντας την εποικοδομητική θεωρία οι μαθητές ανέπτυξαν πρωτότυπη σκέψη, δημιουργικότητα και ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων βιωματικά μέσα στις τάξεις και συνεργατικά σε συνδυασμό με εργαλεία web 2.0, έρευνες, τηλεσυνδεσεις, δραματοποιήσεις. Η σύνδεση με την επικαιρότητα ήταν εύλογη (πυρκαγιές) όπως και η σύνδεση με την τοπική κοινωνία.
Α΄ ΣΤΑΔΙΟ (ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΩΝ)
Ο προγραμματισμός, οι συντονιστικές δραστηριότητες, η οργάνωση του χρονοδιαγράμματος του έργου επιτεύχθηκε μέσα από τηλεδιασκέψεις και συνομιλίες στο forum του twinspace αλλά και στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης whatsapp. Επίσης στη λήψη των κοινών αποφάσεων και των στρατηγικών συνεργασίας των εκπαιδευτικών αξιοποιήθηκαν τα συνεργατικά έγγραφα Google docs στα οποία καταγράφονταν οι προτάσεις των συνεργατών. Οι παραπάνω τακτικές είχαν ως αποτέλεσμα την ενδεδειγμένη οργάνωση δραστηριοτήτων για την επίτευξη των κοινών στόχων του προγράμματος, την πολύπτυχη μάθηση των παιδιών και την ποικιλομορφία στους τρόπους αξιολόγησης του προγράμματος.
Στο αρχικό στάδιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η γνωριμία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων καθώς και μια σύντομη περιγραφή από τα σχολεία που συμμετείχαν. Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση στίγματος των σχολείων εταίρων στο χάρτη με τη βοήθεια του Google maps.
Η δραστηριότητα γνωριμίας ολοκληρώθηκε με ένα διαδικτυακό συνεργατικό παιχνίδι με τις σημαίες των χωρών και είχε ως στόχο την ανάπτυξη διόδου αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς, που προέρχονται από διαφορετικά πολιτισμικά και γεωγραφικά περιβάλλοντα. Ακολούθησε μια σύντομη περιγραφή των σχολείων και των συμμετεχόντων χωρών στο έργο. Στη συνέχεια εκπαιδευτικοί και παιδιά κλήθηκαν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και οι αναρτήσεις συγκεντρώθηκαν σε τρεις συνεργατικούς πίνακες (padlet).
Πριν την έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που αφορούσαν στην ψηφιακή ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η δημιουργία ενός βιβλίου με συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση ήταν το συνεργατικό προϊόν των δράσεων αυτών. Επίσης οι εταίροι του έργου κλήθηκαν να διαμορφώσουν συνεργατικά ένα νοητικό χάρτη που αφορούσε στον κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς στο πρόγραμμα.
Β΄ ΣΤΑΔΙΟ (ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ, ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ)
Το Β΄στάδιο αφορούσε τις συνεργατικές δραστηριότητες του έργου. Κάθε μήνα οι εταίροι εκπαιδευτικοί επικοινωνούσαν διαδικτυακά στην πλατφόρμα του eTwinning για να οργανώσουν και να σχεδιάσουν τις συνεργατικές δράσεις του έργου. Παράλληλα σε όλη τη διάρκειά του οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να προτείνουν νέες ιδέες, αλλά και να δηλώνουν τα καθήκοντά τους σε συνεργατικό έγγραφο.
Αρχικά κάθε σχολείο πρότεινε μια μασκότ για την έναρξη του έργου, η οποία θα συντρόφευε τις δράσεις μας. Μέσα από τη διαδικτυακή ψηφοφορία που ακολούθησε οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη δημοκρατική διαδικασία συνδιαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό το έργο. Με την ίδια τακτική συναποφασίστηκε και το logo του έργου.
Στη συνέχεια οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων χαρτογράφησαν τα κοντινά στα μέρη τους δάση και τα απεικόνισαν σε ένα νοητικό χάρτη. Παράλληλα πραγματοποίησαν δραστηριότητες σχετικές με τα δάση τις οποίες παρουσίασαν σε ένα πίνακα digipad και οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στο φυσικό περιβάλλον. Μέσα από τις δράσεις αυτές έμαθαν πολλά πράγματα με βιωματικό τρόπο και η διδασκαλία πήρε μια διαφορετική χροιά έξω από τους τοίχους της τάξης. Τα συμμετέχοντα σχολεία πήραν μέρος στο Outdoor classroom day και αναδημιούργησαν το logo του έργου με φυσικά υλικά. Οι φωτογραφίες από τις δραστηριότητες αυτές αποτέλεσαν έναυσμα συζητήσεων και προβληματισμών για τα δάση, τα δέντρα τους, τους κατοίκους τους και το πόσο διαφορετικά είναι από περιοχή σε περιοχή.
Κατά τη διάρκεια των εορτών τα παιδιά έδωσαν ευχές σε ένα συνεργατικό πίνακα- genially τραγουδώντας εορταστικά στα αγγλικά. Δημιούργησαν επίσης ένα συνεργατικό ημερολόγιο (canva) όπου κάθε σχολείο ανέλαβε να εικονογραφήσει από έναν μήνα, συνδιαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό το δικό τους ημερολόγιο για την καινούρια χρονιά.
Οι παραπάνω δραστηριότητες έδωσαν αφορμή για τη μελέτη των ζώων που ζουν στα δάση της Ευρώπης. Δημιουργήσαμε το λεξικό των ζώων όπου κάθε σχολείο ανέλαβε την έρευνα ενός ζώου και την παρουσίασή του. Ως εργαλείο συνεργασίας χρησιμοποιήσαμε το canva. Μέσα από τις δράσεις αυτές έγινε αισθητά κατανοητή στα παιδιά η σύνδεση μεταξύ όλων των όντων και της εξάρτησης που υπάρχει μεταξύ τους – τροφική αλυσίδα. Τα αίτια καταστροφής των δασών διερευνήθηκαν και οι μαθητές οδηγήθηκαν στη συνεργατική γραφή και εικονογράφηση μια ιστορίας με τίτλο «Η ιστορία ενός δέντρου». Οι εκπαιδευτικοί του έργου μαζί με τους μαθητές δημιούργησαν πολλά παιχνίδια μέσα από τα οποία οι τελευταίοι απέκτησαν νέες γνώσεις με ευχάριστο τρόπο. Ελέγξαμε όσα μάθαμε για τις πυρκαγιές παίζοντας στο Kahoot με τους μαθητές των άλλων σχολείων, δημιουργήσαμε συνεργατικά ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά διδάχθηκαν τον εξοπλισμό και τη δουλειά του πυροσβέστη. Αποστολή τους ήταν να βοηθήσουν τον πυροσβέστη να πάρει τον εξοπλισμό του και να πάει γρήγορα στο δάσος να σβήσει τη φωτιά, ένα παιχνίδι κώδικα και ρομποτικής με τη βοήθεια του beebot. Η διαδικτυακή τρίλιζα ενθουσίασε τα παιδιά και ακόνισε τη σκέψη τους. Δημιουργήθηκαν και άλλα παιχνίδια σε πλατφόρμες όπως το quizizz, το jigsaw planet, το match the memory που παίχθηκαν στις τάξεις μας .
Όλοι οι εταίροι γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα δασών με δραστηριότητες και συνεργατική ζωγραφική. Τα παιδιά συνεργάστηκαν διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο για να ζωγραφίσουν στην εφαρμογή colorillo αφίσες για την προστασία των δασών. Αποφασίσαμε να κάνουμε και μια πραγματική δράση, να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην προστασία της γης μας: φυτέψουμε δέντρα στις αυλές μας και όπου αλλού κάθε σχολείο είχε τη δυνατότητα.
Οι συχνές μας επισκέψεις στα κοντινά δασάκια ήταν αφορμή για να δημιουργηθεί ένα εγχειρίδιο με τις συμβουλές εκείνες που θα πρέπει να ακολουθεί όποιος επισκέπτεται το δάσος: «Ο οδηγός του καλού επισκέπτη στο δάσος» . Οι υποδείξεις αυτές είναι πολύ σημαντικές και κάνουν φανερό ότι οι μικροί μαθητές διακρίνουν ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές και ποιες όχι.
Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις τα παιδιά φάνηκαν να κατανοούν την αξία των δασών και αυτό έγινε αντιληπτό στο τελευταίο συνεργατικό έργο, μια διαδραστική αφίσα όπου τα παιδιά παρουσιάζουν τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή όλων των έμβιων όντων η εξαφάνιση των δασών. Περιγράφουν όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου υλοποιούνταν τουλάχιστον μια μηνιαία διαδικτυακή συνάντηση ανάμεσα στα συνεργαζόμενα σχολεία, ώστε να ενισχυθεί η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση και να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών για το πρόγραμμα. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνταν μέσα από την πλατφόρμα του eTwinning και την πλατφόρμα zoom. Εκτός από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες το έργο εμπλουτίζονταν από τους εταίρους και κατά τη διάρκειά του με νέες δράσεις που προέκυπταν με αφορμή ενέργειες όπως η εβδομάδα κώδικα και ο εορτασμός της ημέρας eTwinning. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις συναντώνται στην ακόλουθη παρουσίαση https://digipad.app/p/807444/bde9937f37217
https://blogs.sch.gr/1niporaiok/etwinning-programmata/196-2/
Το έργο με ολιστική προσέγγιση ενθάρρυνε παιδιά και εκπαιδευτικούς των συνεργαζόμενων σχολείων να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν μέσω ΤΠΕ, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν, αποκτώντας εκπαιδευτικές εμπειρίες και να αναπτύξουν δεξιότητες νοητικές, κοινωνικές, σωματικές, συναισθηματικές. Η συνεχής συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων συνέβαλε στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών, στην ανάληψη ενεργητικών ρόλων με στόχο την ευαισθητοποίηση του δασικού οικοσυστήματος και συμπεριφορές που το θέτουν σε κίνδυνο αλλά και τρόπους προστασίας από πυρκαγιές (π.χ Οι σωστοί κανόνες του καλού κατασκηνωτή). Οι δράσεις του έργου εντάχθηκαν με επιτυχία στο αναλυτικό πρόγραμμα και συνδέθηκαν διαθεματικά με τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα αλλά κυρίως με τα ενδιαφέροντα των παιδιών (παιχνίδι με το beebot για να μάθουν τα εργαλεία του πυροσβέστη) καθώς η ενεργή εμπλοκή τους αποτελεί το σημαντικότερο μέσο για τη επιτυχή ολοκλήρωση των στόχων του.
Το έργο εμπλούτισε με νέα στοιχεία την εκπαιδευτική μας εμπειρία, συνέβαλε στη βελτίωση της διδακτικής πράξης προσφέροντας μας γνώση και εμπειρία. Η αλληλεπίδραση και συνεργασία των νηπίων και εκπαιδευτικών όλων των σχολείων, στο πλαίσιο ανάπτυξης του έργου, προώθησε το διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών, υλικού, και τεχνογνωσίας αναδεικνύοντας την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, καθώς παρουσιάζεται και από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του έργου με φόρμες google , που εκπονήθηκε σε τρία επίπεδα (νήπια, εκπαιδευτικοί, γονείς) με ανάλυση των αποτελεσμάτων του.
Το έργο αξιολογήθηκε από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές μέσω ηλεκτρονικών φορμών. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων καθιστούν σαφές πως τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά, κινητοποιήθηκαν να αυτενεργήσουν και να εμπλακούν στη διαδικασία μάθησης αποδεικνύοντας ότι όσο πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον των παιδιών τόσο πιο έντονη θα είναι η κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή. Όταν μέσα από τη σχολική εκπαίδευση καλλιεργούνται δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και λήψης αποφάσεων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθούν ενεργοί πολίτες που θα αποτελέσουν παράγοντα αλλαγής σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Η εκπαίδευση αυτή δε θα συμβάλει μόνο στην επίλυση των ήδη υπάρχοντων περιβαλλοντικών θεμάτων αλλά κυρίως αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της δημιουργίας νέων περιβαλλοντικών ζητημάτων.
Η διάχυση του έργου έγινε τόσο ηλεκτρονικά (ιστοσελίδες σχολείων, προγράμματος και εκπαιδευτικών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης), όσο και με φυσικό τρόπο στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Μέσα από συνεργατικές δράσεις, οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με ενδιαφέρουσες εμπειρίες μάθησης, αναπτύσσοντας με τον καλύτερο τρόπο όλες τις απαραίτητες για την ηλικία τους δεξιότητες και συνάμα καλλιέργησαν προηγμένες επικοινωνιακές ικανότητες. Με παιγνιώδεις προκλήσεις τα παιδιά κλήθηκαν να λειτουργήσουν ως μικροί ενεργοί πολίτες, προτείνοντας λύσεις για την αποφυγή των πυρκαγιών και για τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς στα δάση αναπτύσσοντας στάσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές που τα εφοδίασαν κατάλληλα για τις τρέχουσες προκλήσεις και μελλοντικές ανάγκες.
Οι εκπαιδευτικοί μέσα από την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την αλληλεπίδραση με τους εταίρους, πέτυχαν την εξέλιξη των επαγγελματικών τους ικανοτήτων και τον εμπλουτισμό των γνώσεών τους. Είχαν όλοι ενεργό λόγο στη διαμόρφωση του προγράμματος καθώς το αξιολογούσαν σε κάθε βήμα του και συνδιαμόρφωναν τις δραστηριότητες. Με την παρουσίαση και διάχυση των δράσεων στο ευρύτερο σχολικό πλαίσιο, στις οικογένειες και στην τοπική κοινότητα έγιναν σημαντικά βήματα προς την ευαισθητοποίηση όλων για τα δάση και τη σημασία τους στη ζωή των ζωντανών οργανισμών.
Το έργο έδωσε την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να αλληλεπιδράσουν δημιουργικά και να συνεργαστούν με στόχο τη μετάδοση αξιών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δημιουργήθηκε μια ετερογενής ομάδα, με διαφορετικό πολιτισμικό πλαίσιο και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όπου όλοι μπόρεσαν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να απολαύσουν ικανοποίηση από τη συμμετοχή αυτή.
Εν κατακλείδι η ανάπτυξη της αντίληψης στα παιδιά ότι οποιαδήποτε ενέργειά τους ασκεί επίδραση στο περιβάλλον είναι πολύ σημαντική στην προσχολική ηλικία καθώς γνώσεις και αξίες που καλλιεργούνται σε αυτήν την χρονική περίοδο συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή και ασκούν μακροχρόνια θετική επίδραση στη μετέπειτα ζωή και την ευημερία του ανθρώπου.
Η συνεργασία της ομάδας των εκπαιδευτικών επιτεύχθηκε μέσα από διαδικτυακές συναντήσεις, συζητήσεις σε forum, poll, χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης - πλατφόρμα whatsapp. Χρησιμοποιήθηκαν ποικίλα συνεργατικά εργαλεία ΤΠΕ με σκοπό την επίτευξη της ομαδικής δουλειάς. Αξιοποιήθηκαν τα συνεργατικά έγγραφα της google για διατύπωση προτάσεων και για καταμερισμό εργασιών. Στο mural συναποφασίστηκε η netiquette του προγράμματός όπου κάθε συνεργάτης επισήμανε τους κανόνες της σωστής επικοινωνίας στο διαδίκτυο και στο πρόγραμμά μας. Στο google maps οργανώθηκε ο χάρτης των σχολείων. Γνωριστήκαμε μέσα από το παιχνίδι των σημαιών στο genially. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολεία αυτοπαρουσιάστηκαν στο padlet. Όλα τα σχολεία δημιούργησαν μία μασκότ και η ψηφοφορία για την καλύτερη έγινε στο google forms. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργήσαμε logo για το πρόγραμμα μας και ψηφίσαμε αυτό που μας αντιπροσώπευε περισσότερο στο mentimeter. Οργανώθηκαν δραστηριότητες για τα δάση και παρουσιάστηκαν στον διαδικτυακό πίνακα digipad και στον online νοητικό χάρτη coggle. Δραστηριότητες για το codeweek πλαισίωσαν τις δράσεις μας -εισάγωντας την ρομποτική στους μαθητές και τις μαθήτριες μας και αναρτήθηκαν στο wakelet. Το λογισμικό canva χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση των outdoorm classroom activities, για τη δημιουργία του λεξικού των ζώων, του ημερολογίου του 2024 και της αφίσας με για την εξαφάνιση των δασών. Στο λογισμικό genially συγκεντρώθηκαν οι ευχές για το νέο έτος και οι συμβουλές του καλού επισκέπτη του δάσους. Στο storyjumper δημιουργήθηκε η ιστορία ενός δέντρου. Αξιοποιήθηκαν τα λογισμικά Kahoot, match the memory, quizizz, jigsawplanet, google παρουσιάσεις για τη δημιουργία παιχνιδιών που υποστήριξαν τόσο τη συνεργασία όσο και την παιγνιώδη μάθηση. Στο colorillo ζωγραφίσαμε συνεργατικά και χρησιμοποιήθηκε το chatterpix για να δώσει φωνή στη μασκότ που κινητοποιούσε τους μαθητές μας. Οι δράσεις του προγράμματος συγκεντρώθηκαν σε ένα digipad. Η διάχυση του προγράμματος επιτεύχθηκε μέσω παρουσιάσεων, ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, μέσω των ιστολογίων των εκπαιδευτικών και του ιστολογίου του έργου που έγινε στο blogger. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν τα λογισμικά Leonardo.ai και wordart στις τηλεσυναντήσεις των μαθητών. Τέλος τα ερωτηματολόγια της αξιολόγησης του έργου έγιναν στα google forms και typeform.com
Προτείναμε και αξιοποιήσαμε εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση και την προστασία προσωπικών δεδομένων και δημιουργήσαμε βιβλίο με σχετικό θέμα στο storyjumper. Εξασφαλίστηκε η γραπτή συγκατάθεση των γονέων για την συμμετοχή των μαθητών και καλύφθηκαν τα πρόσωπά τους.
Συνεργαστήκαμε με τη Διεύθυνση ΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας μέρος στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Φυτεύω και Υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη" που διοργανώνεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
https://digipad.app/p/807444/bde9937f37217
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]