menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Η αφόρμηση για τη συνεργασία του 1ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου Λασιθίου με το ΓΕΛ Νεάπολης Λασιθίου δόθηκε από την προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ και την εξιστόρηση της διάσωσης πέντε μικρών ελλήνων εβραιόπουλων κατά τα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής. Οικογένειες Χριστιανών μετουσίωσαν σε πράξη τη ρήση «Αγαπάτε αλλήλους» και αψηφώντας κινδύνους, με γνώμονα το συλλογικό καλό και τον Άνθρωπο, έκρυψαν στις εστίες τους τα κυνηγημένα παιδιά και απέτρεψαν τη βέβαιη κατάληξή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι τίτλοι τέλους έγιναν η απαρχή της συνεργασίας των δύο σχολείων. Οραματιστήκαμε να γεφυρώσουμε το παρελθόν των υπό διωγμών εβραιόπουλων με το παρόν και τους διασωθέντες του Ολοκαυτώματος. Βαθιά μέσα μας επιθυμούσαμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν τις πολλαπλές εκδοχές του Ολοκαυτώματος, να αποκωδικοποιήσουν τα συμβάντα όχι με τρόπο συμβατικό αλλά με ενσώματους τρόπους, με αναπαράσταση του ψυχικού κόσμου των εμπλεκομένων, δραματοποίηση και βιωματική δράση.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου μπήκαν στο πετσί του ρόλου των κρυμμένων εβραιόπουλων που αδυνατούν να γνωρίζουν "τι τέξεται η επιούσα για αυτά". Αποκομμένα κοινωνικά από την υπόλοιπη κοινότητα, κινούμενες σκιές μέσα στα φιλοξενούμενα σπίτια, γράφουν επιστολές στον ενήλικα εαυτό τους είτε για να ξορκίσουν το κακό που μαίνεται γύρω τους είτε με την κρυφή ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν και δεκαετίες αργότερα θα διαβάζουν – ελεύθεροι πλέον – αυτές τις σκέψεις που τους κράτησαν στη ζωή. Οι μαθήτριες του Λυκείου υποδύθηκαν τον ρόλο του επιζήσαντα εαυτού που χρόνια μετά απαντούν στην επιστολή του παιδικού τους εαυτού και εξομολογούνται πώς επιβίωσαν αλλά καταγράφουν και τις απώλειες, την ψυχική φθορά, την ευγνωμοσύνη αλλά και τη νοσταλγία για ό, τι απώλεσαν.
Κατασκευάστηκε ένα ξύλινο μπαουλάκι διακοσμημένο με εικόνες από το Ολοκαύτωμα. Μέσα σε αυτό τοποθετήθηκαν οι επιστολές του Γυμνασίου, του παιδικού δηλαδή εαυτού, υπογεγραμμένες με εβραϊκά ονόματα. Μέσα στο μπαουλάκι, δίπλα στις επιστολές με μορφή πάπυρου, μπήκαν και ξύλινα παιχνίδια, αγαπημένα παιδικά αντικείμενα. Το μπαουλάκι στάλθηκε στο Λύκειο όπου οι μαθήτριες επέλεξαν τυχαία μία επιστολή και απάντησαν ως επιζήσαντες εαυτοί. Οι επιστολές τους τοποθετήθηκαν και αυτές μέσα στο μπαουλάκι.
Μέσα στην άνοιξη πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο ομάδων στον Δημοτικό Κήπο της Νεάπολης Λασιθίου. Ήρθαν σε επαφή ο παιδικός και ο ενήλικας εαυτός και ανά ζεύγη ανέγνωσαν τις είκοσι τέσσερις επιστολές τους. Ακολούθησε μία μίνι δράση που συμπεριλάμβανε συζήτηση, αναστοχασμό πάνω στην ανταλλαγή των επιστολών και καταγραφή μηνυμάτων απέναντι σε φαινόμενα ολοκληρωτισμού, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τον ανθρώπινο αγώνα για αξιοπρέπεια και εξάλειψη της μισαλλοδοξίας.
Τέλος, δημιουργήθηκε ένα βίντεο με αποσπάσματα των επιστολών καθώς και με φωτογραφίες από την υλοποιημένη δράση.
Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης δράσης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2024. Αρχικά κατατέθηκε πρόταση - εισήγηση της διευθύντριας Δασκαλογιαννάκη Καλλιόπης και της εκπαιδευτικού Χριστίνας Τσιτιρίδου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη και το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και την προϊσταμένη του κ. Μαρία Μωϋσάκη, για τη χρηματοδότηση της έκδοσης ενός παραμυθιού με τίτλο «Μια σταγόνα … αίμα για το Ρουμπινάκι» με θεματικό πυλώνα την εθελοντική αιμοδοσία. Απώτερος στόχος υπήρξε η διανομή του παραμυθιού στην Ε΄και ΣΤ΄τάξη των δημοτικών σχολείων και στην Α΄και Β΄Γυμνασίου όλων των σχολικών μονάδων του Νομού Λασιθίου καθώς και η οργάνωση εκδήλωσης ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας μαζί με την παρουσίαση του παραμυθιού. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.
Ακολούθησε η εφαρμογή εντός της Α΄τάξης διδακτικού σεναρίου με αφόρμηση το παραμύθι που δημιούργησε η διδάσκουσα της Γλωσσικής Διδασκαλίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Σχεδιάστηκαν και διανεμήθηκαν φύλλα εργασίας ερωτημάτων σχετικά με το περιεχόμενο και τη δομή της ιστορίας, αποτυπώθηκε εικονογραφικά η πλοκή του παραμυθιού από δύο μαθήτριες και υλοποιήθηκαν τεχνικές θεατρικού δρώμενου όπως αναπαράσταση κομβικών σημείων του παραμυθιού και εξωτερίκευση των συναισθημάτων μέσω παιχνιδιού με παγωμένη εικόνα των συμμετεχόντων/ουσών.
Μετά την έκδοση του παραμυθιού, διοργανώθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Και αν είσαι εσύ η επόμενη ιστορία;» σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης του Αγίου Νικολάου με προσκεκλημένους ομιλητές: τον κύριο Μιχάλη Διαλυνά, Διευθυντή του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με θέμα: «Εθελοντική Αιμοδοσία», τον κύριο Θεόδωρο Κατάσο, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστή Διευθυντή ΕΣΥ, Διευθυντή Μ/Γ κλινικής ΓΕΝ Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με θέμα: «Δωρεά μυελού των οστών και ομφαλοπλακουντιακού αίματος» και εκπρόσωπος του Συλλόγου Αιμοδοτών εργαζομένων των “Τουριστικών Επιχειρήσεων Ιωάννας Μαμιδάκη Bluegr” ο οποίος μίλησε στο κοινό για τη χαρά της εθελοντικής προσφοράς.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε ο διαμοιρασμός του παραμυθιού στους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης όλων των Δημοτικών σχολείων και Α΄ και Β΄ τάξης όλων των Γυμνασίων του νομού Λασιθίου. και όπως προαναφέρθηκε η έκδοση των αντίτυπων υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]