menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1o & 2o NΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

1o & 2o NΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού – EU Code Week

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετείχε και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού – EU CODE WEEK (14/10-27/10), με συνολικά 10 δράσεις – συμμαχίες. Μέσα από αυτές τις δράσεις, οι μικροί μας μαθητές, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές αρχές του προγραμματισμού και να καλλιεργήσουν δεξιότητες που σχετίζονται με την υπολογιστική σκέψη με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις – συμμαχίες που συμμετείχαμε ήταν:

  1. Το beebot πάει στο νηπιαγωγείο της Νάνσυς Μαυρίδου. Προγραμματίσαμε το ρομποτάκι να φτάσει στο νηπιαγωγείο έχοντας συλλέξει όσα χρειάζεται.
  2. «Ο Τσέστερ, το ρακούν, χρειάζεται βοήθεια!» της Νάντιας Λουκά. Βοηθήσαμε τον Τσέστερ, το ρακούν, ( τον ήρωα του βιβλίου «Ένα φιλάκι στο χεράκι») να βρει το αγαπημένο του μολύβι που του χάρισε η μαμά του. Λύσαμε γρίφους που είχαν τη μορφή αινιγμάτων κρυμμένα σε QR CODES.
  3. Με το beebot οδηγό το αρχικό μου γράμμα ανακαλύπτω κι εγώ Με τα Beebots βοηθούς, ανακαλύψαμε το αρχικό γράμμα του ονόματός μας.
  4. BeeBot painters της Μαρίας Ιωαννίδου. Σχεδιάσαμε με το beebot και δημιουργήσαμε υπέροχους πίνακες ζωγραφικής!
  5. Κάνουμε τα ζώα χαρούμενα! Make the animals happyτης Γιαννούλας Κυριάκου. Φτιάξαμε ένα σχέδιο δράσης και οδηγήσαμε το Beebot στις κατάλληλες εικόνες για να βοηθήσουμε τα ζώα να γίνουν χαρούμενα!
  6. Ας ζωγραφίσουμε το ουράνιο τόξο της Μαρίας Πεδιαδίτη. Τα παιδιά, σε ένα ατομικό φύλλο χαρτιού ζωγράφισαν το ουράνιο τόξο ανάλογα με τα χρώματα και την σειρά που υποδηλώνει ο κώδικας.
  7. Η κωδικοποίηση είναι παντού της Άννας Μαγκιώση. Συμμετείχαμε με δική μας δραστηριότητα. Συνθέσαμε το παζλ της Διατροφικής Πυραμίδας με τη βοήθεια του Beebot.
  8. Code Fitness: move, jump, twist !!! της Δώρας Χουλιαρά. Κάναμε γυμναστική και χορέψαμε ακολουθώντας αλγόριθμους και μαθαίνοντας κωδικοποίηση.
  9. ΠΕΣ ΒΡΕΣ της Μαρίνας  Ζαχαρία με μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη φωνολογική ενημερότητα και τον προγραμματισμό.

Coding for Peace: A Flag-tastic Journey with Bee-Bot της Ευαγγελίας Τριανταφύλλου. Ταξιδέψαμε στην Ευρώπη και μεταφέραμε μήνυμα ειρήνης με την βοήθεια του Beebot !   

Μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας για να δείτε αναλυτικότερα κάθε δράση και συνεργασία μας :

https://blogs.sch.gr/1nippalchan/2024/10/31/symmetochi-stin-eyropaiki-evdomada-programmatismoy-eu-code-week/

1o & 2o NΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ - ΜΑΚΕ Α WISH

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής – Make a wish

Το Νηπιαγωγείο μας, ως μέλος της μεγάλης οικογένειας των “Αστερούληδων” συμμετέχει, για μια ακόμα χρονιά, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής . Θέλοντας να στείλουμε και το δικό μας μήνυμα συμπαράστασης, φιλοτεχνήσαμε την παρακάτω αφίσα και τη στείλαμε στο δημιουργικό διαγωνισμό Αστέρι της Ευχής 2024-25.

Οι μικροί μας μαθητές, με τη συνδρομή των γονιών τους, προμηθεύτηκαν “Αστέρια της Ευχής“ για να βοηθήσουν στην εκπλήρωση της ευχής κάποιου παιδιού που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και παλεύει για τη ζωή του. Με τα αστέρια που παραλάβαμε συνεισφέραμε στην εκπλήρωση της ευχής του μικρού Νικόλα.

Το αγαπημένο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα, φέτος πραγματεύεται την αναγκαιότητα της ενσυναίσθησης. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας συνδεόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους. Η ενσυναίσθηση αποτελεί την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων. Μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε όχι μόνο αυτά που βλέπουμε, αλλά και αυτά που δεν βλέπουμε, τα συναισθήματα και τις σκέψεις που βρίσκονται πίσω από τις πράξεις. Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοούμε τι νιώθουν οι άλλοι, να μπορούμε να δούμε τα πράγματα από τη δική τους οπτική και να φανταστούμε τον εαυτό μας στη θέση τους. Ειδικότερα για τα παιδιά, αποτελεί σημαντική δεξιότητα ζωής, καθώς είναι σημαντικό να κατανοήσουν από νωρίς ότι οι πράξεις τους μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους γύρω τους. Το σχολείο αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας μας. Με αφορμή λοιπόν το Αστέρι της Ευχής, ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τα παιδιά, με στόχο να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση. «Πλάθουμε» πολίτες με αγάπη για τον συνάνθρωπο, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της ισότητας και της αποδοχής. Το Αστέρι της Ευχής γίνεται ο «ταχυδρόμος» της αγάπης, της φιλίας και της αποδοχής. Ένας «ταχυδρόμος» με μια τσάντα γεμάτη ευχές, ευχές που θα φέρουν και πάλι το παιδί στις καρδιές όλων, έχοντας ως αφετηρία και προορισμό τα ίδια τα παιδιά. Με αυτό τον τρόπο γινόμαστε όλοι καλύτεροι, καθώς με το να έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης του άλλου έχουμε και πλήρη επίγνωση της δικής μας διαφορετικότητας και του δικού μας εαυτού.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την συγκεκριμένη ανάρτηση στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας :  https://blogs.sch.gr/1nippalchan/2025/02/25/ekpaideytiko-programma-asteri-tis-eychis-make-a-wish/

1o & 2o NΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Δράσεις Ενεργού Πολίτη στο Νηπιαγωγείο: Καλλιεργώντας τη Συνείδηση της Μηδενικής Πείνας (SDG 2)

Στο νηπιαγωγείο μας, η εκπαίδευση δεν περιορίζεται μόνο στη θεωρητική μάθηση, αλλά επεκτείνεται στην πράξη, ενισχύοντας την υπευθυνότητα και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στην κοινωνία. Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και του Στόχου 2 των Ηνωμένων Εθνών – Μηδενική Πείνα, υλοποιήσαμε μια σειρά δράσεων που βοήθησαν τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να κατανοήσουν την αξία της αυτάρκειας στην παραγωγή τροφίμων.

Συγκομιδή και Απόλαυση των Καρπών μας
Τα παιδιά μας έγιναν μικροί αγρότες, φροντίζοντας τον σχολικό μας κήπο και απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων τους.

Συγκεκριμένα:
• Μάζεψαν μανταρίνια από τα δέντρα του κήπου και τα γεύτηκαν, κατανοώντας την αξία της εποχικής κατανάλωσης φρούτων.

Επιπλέον, συγκέντρωσαν ελιές, από τα δέντρα της αυλής μας, τις οποίες επεξεργαστήκαμε στην τάξη, μαθαίνοντας τη διαδικασία της συντήρησής τους...

Δημιουργήσαμε όλοι μαζί συνταγή για Λεμονάτη Άλμη
Μία από τις σημαντικότερες δράσεις μας ήταν η παρασκευή άλμης για τη διατήρηση των ελιών. Τα παιδιά έγραψαν τη συνταγή για λεμονάτη άλμη και τη δημοσιεύσαμε στο περιοδικό Πράσινος Πλανήτης, στο τεύχος αρ. 17- Φεβρουάριος 2025, προωθώντας έτσι την οικολογική συνείδηση και τη διάδοση καλών πρακτικών διατροφής.

Στη συνέχεια, προσκαλέσαμε τον γεωπόνο της περιοχής μας στο νηπιαγωγείο και κατά την επίσκεψή του, μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμες γνώσεις για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των φυτών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη φροντίδα του σχολικού μας κήπου, τις σωστές τεχνικές συντήρησης των φυτών και τη σημασία της σωστής φύτευσης. Μας συμβούλευσε επίσης για το πού μπορούμε να φυτέψουμε μια λεμονιά, μια πορτοκαλιά και μια ροδακινιά, ώστε να απολαμβάνουμε στο μέλλον ακόμη περισσότερους καρπούς από τον δικό μας κήπο!

Με αφορμή αυτή την επίσκεψή οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό και έμαθαν πώς να σπείρουν σπόρους, φύτεψαν σε μικρά δοχεία αλλά και στο παρτέρι μας και κατάλαβαν πως να φροντίζουν τα φυτά.  Η διαδικασία του φυτέματος ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τα παιδιά, καθώς δεν ήταν απλώς μια θεωρητική δραστηριότητα, αλλά μια ζωντανή εμπειρία, που τα βοήθησε να κατανοήσουν τη διαδικασία ανάπτυξης των φυτών και τη σημασία της σωστής φροντίδας τους.

Για να ενισχύσουμε τις γνώσεις μας, πειραματιστήκαμε με τη βλάστηση σπόρων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, εξετάζοντας πώς το νερό, το φως και η θερμοκρασία επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.  Τέλος, πραγματοποιήσαμε ένα συναρπαστικό πείραμα για να κατανοήσουμε πώς τα δέντρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του νερού της βροχής, αποτρέποντας τις πλημμύρες και μειώνοντας τη ρύπανση. Χρησιμοποιήσαμε γλάστρες με χώμα, η μία με φυτά και η άλλη χωρίς. Ρίχνοντας νερό στα δύο δοχεία, τα παιδιά παρατήρησαν ότι το δοχείο με τα φυτά συγκρατούσε καλύτερα το νερό, ενώ στο άλλο το νερό παρέσυρε το χώμα, δείχνοντας πώς τα δέντρα βοηθούν στη σταθεροποίηση του εδάφους και στη μείωση της διάβρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες των συγκεκριμένων δράσεων μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μας :

https://blogs.sch.gr/1nippalchan/2025/02/16/draseis-energoy-politi-sto-nipiagogeio-kalliergontas-ti-syneidisi-tis-midenikis-peinas-sdg-2/

https://blogs.sch.gr/1nippalchan/2025/03/20/episkepsi-geoponoy-sto-nipiagogeio-mas/#prettyPhoto

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας