menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o & 2o NΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Δράσεις Ενεργού Πολίτη στο Νηπιαγωγείο: Καλλιεργώντας τη Συνείδηση της Μηδενικής Πείνας (SDG 2)

Δράσεις Ενεργού Πολίτη στο Νηπιαγωγείο: Καλλιεργώντας τη Συνείδηση της Μηδενικής Πείνας (SDG 2)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1o & 2o NΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ & ΑΕΙΦΟΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ


Διευθυντής Σχολείου

Mαρία Μπαϊλού

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο νηπιαγωγείο μας, η εκπαίδευση δεν περιορίζεται μόνο στη θεωρητική μάθηση, αλλά επεκτείνεται στην πράξη, ενισχύοντας την υπευθυνότητα και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στην κοινωνία. Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και του Στόχου 2 των Ηνωμένων Εθνών – Μηδενική Πείνα, υλοποιήσαμε μια σειρά δράσεων που βοήθησαν τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να κατανοήσουν την αξία της αυτάρκειας στην παραγωγή τροφίμων.

Συγκομιδή και Απόλαυση των Καρπών μας
Τα παιδιά μας έγιναν μικροί αγρότες, φροντίζοντας τον σχολικό μας κήπο και απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων τους.

Συγκεκριμένα:
• Μάζεψαν μανταρίνια από τα δέντρα του κήπου και τα γεύτηκαν, κατανοώντας την αξία της εποχικής κατανάλωσης φρούτων.

Επιπλέον, συγκέντρωσαν ελιές, από τα δέντρα της αυλής μας, τις οποίες επεξεργαστήκαμε στην τάξη, μαθαίνοντας τη διαδικασία της συντήρησής τους...

Δημιουργήσαμε όλοι μαζί συνταγή για Λεμονάτη Άλμη
Μία από τις σημαντικότερες δράσεις μας ήταν η παρασκευή άλμης για τη διατήρηση των ελιών. Τα παιδιά έγραψαν τη συνταγή για λεμονάτη άλμη και τη δημοσιεύσαμε στο περιοδικό Πράσινος Πλανήτης, στο τεύχος αρ. 17- Φεβρουάριος 2025, προωθώντας έτσι την οικολογική συνείδηση και τη διάδοση καλών πρακτικών διατροφής.

Στη συνέχεια, προσκαλέσαμε τον γεωπόνο της περιοχής μας στο νηπιαγωγείο και κατά την επίσκεψή του, μοιράστηκε μαζί μας πολύτιμες γνώσεις για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των φυτών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη φροντίδα του σχολικού μας κήπου, τις σωστές τεχνικές συντήρησης των φυτών και τη σημασία της σωστής φύτευσης. Μας συμβούλευσε επίσης για το πού μπορούμε να φυτέψουμε μια λεμονιά, μια πορτοκαλιά και μια ροδακινιά, ώστε να απολαμβάνουμε στο μέλλον ακόμη περισσότερους καρπούς από τον δικό μας κήπο!

Με αφορμή αυτή την επίσκεψή οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό και έμαθαν πώς να σπείρουν σπόρους, φύτεψαν σε μικρά δοχεία αλλά και στο παρτέρι μας και κατάλαβαν πως να φροντίζουν τα φυτά.  Η διαδικασία του φυτέματος ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή για τα παιδιά, καθώς δεν ήταν απλώς μια θεωρητική δραστηριότητα, αλλά μια ζωντανή εμπειρία, που τα βοήθησε να κατανοήσουν τη διαδικασία ανάπτυξης των φυτών και τη σημασία της σωστής φροντίδας τους.

Για να ενισχύσουμε τις γνώσεις μας, πειραματιστήκαμε με τη βλάστηση σπόρων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, εξετάζοντας πώς το νερό, το φως και η θερμοκρασία επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών.  Τέλος, πραγματοποιήσαμε ένα συναρπαστικό πείραμα για να κατανοήσουμε πώς τα δέντρα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του νερού της βροχής, αποτρέποντας τις πλημμύρες και μειώνοντας τη ρύπανση. Χρησιμοποιήσαμε γλάστρες με χώμα, η μία με φυτά και η άλλη χωρίς. Ρίχνοντας νερό στα δύο δοχεία, τα παιδιά παρατήρησαν ότι το δοχείο με τα φυτά συγκρατούσε καλύτερα το νερό, ενώ στο άλλο το νερό παρέσυρε το χώμα, δείχνοντας πώς τα δέντρα βοηθούν στη σταθεροποίηση του εδάφους και στη μείωση της διάβρωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες των συγκεκριμένων δράσεων μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου μας :

https://blogs.sch.gr/1nippalchan/2025/02/16/draseis-energoy-politi-sto-nipiagogeio-kalliergontas-ti-syneidisi-tis-midenikis-peinas-sdg-2/

https://blogs.sch.gr/1nippalchan/2025/03/20/episkepsi-geoponoy-sto-nipiagogeio-mas/#prettyPhoto


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από αυτές τις βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά:

  • Κατανόησαν την αξία της αυτοπαραγωγής τροφίμων.
  • Έμαθαν να εκτιμούν τη γη και τους φυσικούς πόρους.
  • Ανέπτυξαν αίσθημα ευθύνης και ενεργού πολιτειότητας. 
  • Συνειδητοποίησαν τη σημασία της βιώσιμης διατροφής και της αποφυγής σπατάλης.
  • Έμαθαν τη διαδικάσια οργώματος - σποράς καθώς και την σωστή περιποίηση των φυτών.
  • Ενίσχυσαν τη σύνδεση τους με τη φύση και την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος. 

Οι δράσεις αυτές όχι μόνο ενίσχυσαν τη γνώση των παιδιών αλλά και έδωσαν το παράδειγμα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τη γη και τη συνείδηση των μικρών μας μαθητών, γιατί η αλλαγή ξεκινάει από τα πρώτα βήματα στη ζωή τους!

Η γνώση που αποκτήθηκε θα μείνει για πάντα μαζί τους και θα ενισχύσει την αγάπη τους για τη φύση και το περιβάλλον.



Συνεργασίες

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ , ΚΕΠΕΑ ΒΑΜΟΥ

ΓΕΩΠΟΝΟΣ 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΜΗΤΡΟΥΣΚΑ ΙΩΑΝΝΑ, ΜΠΑΪΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΓΚΙΡΤΖΙΜΑΝΗ ΠΕΤΡΟΝΕΛΛΑ, ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΒΑΡΕΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΜΟΥΤΣΑΝΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗ ΒΑΡΔΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ

Στόχος δράσης

Να κατανοήσουν την αξία της αυτοπαραγωγής τροφίμων, να μάθουν να εκτιμούν τη γη και τους φυσικούς πόρους, να αναπτύξουν αίσθημα ευθύνης και ενεργού πολιτειότητας, να συνειδητοποίησουν τη σημασία της βιώσιμης διατροφής και της αποφυγής σπατάλης.

Χρόνος δράσης

3 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας