menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 13ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων "Γιώργος Σεφέρης"

13ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων "Γιώργος Σεφέρης"

Let’s become friends

Αυτό το Ευρωπαϊκό eTwinning έργο σχεδιάστηκε για να φέρει σε επαφή μαθητές και μαθήτριες από διάφορες χώρες και πολιτισμούς προκειμένου –μέσω της καλλιέργειας της διαπολιτισμικής επίγνωσης και της αποδοχής κι εκτίμησης της διαφορετικότητας– να προωθήσει την αξία της φιλίας μεταξύ των λαών ως αντίδοτο σε κάθε μορφή βίας, ως θεμέλιο λίθο μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας και ως βασικό πυλώνα για την αρμονική συνύπαρξη και ειρηνική συμπόρευση των εθνών. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες που προωθούν τις πολιτισμικές ανταλλαγές, τη συνεργατικότητα, την αλληλεπίδραση και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων με ψηφοφορίες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία  να εκτιμήσουν τη σημασία της συνεισφοράς του κάθε μέλους στην πραγματοποίηση κοινών επιδιώξεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες που ζούμε, καθώς καλλιεργεί τον αμοιβαίο σεβασμό, γεφυρώνει διαφορές και θέτει τα θεμέλια του Πολιτισμού της Ειρήνης. Παράλληλα προάγει κοινωνικές δεξιότητες και καλλιεργεί το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, θέτοντας τις βάσεις ώστε οι μελλοντικοί πολίτες να είναι όχι μόνο ενεργοί αλλά να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά για την επίτευξη κοινών στόχων, όπως οι 17 παγκόσμιοι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς αυτοί αποτελούν τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις.

Το σχολείο μας συμμετείχε με 5 τμήματα.

Οι μαθητές, όπως και οι εκπαιδευτικοί,  συστήθηκαν μέσα από avatars, παρουσίασαν την πόλη τους, εστιάζοντας στα γεωγραφικά στοιχεία, στα μνημεία, στα πολιτιστικά δρώμενα, στην κουζίνα και στην ψυχαγωγία. Αντάλλαξαν κάρτες και χειροτεχνίες με ευχές για τα Χριστούγεννα,  παρουσίασαν τις γιορτινές τους παραδόσεις, αλλά επικοινώνησαν και δια ζώσης για να γνωριστούν καλύτερα, να συνομιλήσουν, να τραγουδήσουν ο ένας στον άλλο τόσο στα αγγλικά όσο και στη μητρική τους γλώσσα και να εκφράσουν τη σημασία της γιορτής γι’ αυτούς, αποτυπώνοντάς την σε ένα συννεφόλεξο. Συνεργάστηκαν σε διακρατικές ομάδες για τη δημιουργία λογότυπων  και ψήφισαν όλοι ξεχωριστά (καθώς και οι γονείς τους) για να επιλέξουν το πιο αντιπροσωπευτικό. Συνέγραψαν από κοινού κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και ηθικής δεοντολογίας στο διαδίκτυο και, ψηφίζοντας και πάλι τους πιο σημαντικούς, δημιούργησαν διακρατικά τον δεκάλογο του ασφαλούς διαδικτύου. ‘Ύμνησαν τη φιλία γράφοντας και εικονογραφώντας διάφορους τύπους ποιημάτων σε μια κοινή ανθολογία και χρησιμοποίησαν τη μητρική τους γλώσσα για να συνθέσουν τραγούδι-ύμνο για τη φιλία μεταξύ των λαών που έχει ως εφαλτήριο το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Συνεργάστηκαν με τους συμμετέχοντες όλων των σχολείων για τη δημιουργία μιας ιστορίας στην οποία η δύναμη της φιλίας υπερνικά τα εμπόδια και βοηθά τους ανθρώπους να ενωθούν, αφήνοντας τις νότες της φιλίας να συνθέσουν τη μελωδία της ζωής τους. Παράλληλα εικονογράφησαν την ιστορία, δίνοντας κατάλληλες προτροπές σε εργαλείο παραγωγής εικόνων τεχνητής νοημοσύνης. Ξανασυναντήθηκαν διαδικτυακά πριν τη λήξη του προγράμματος για να μοιραστούν βιώματα από το πρόγραμμα, να απαγγείλουν τα ποιήματά τους, να τραγουδήσουν το τραγούδι της φιλίας και να στείλουν ευχές ο ένας στον άλλον. Τέλος, αξιολόγησαν το έργο τους  συνολικά, αλλά και ανά δραστηριότητα, τόσο ποσοτικά μέσα από διαδικτυακή φόρμα, όσο και ποιοτικά μέσα από σχόλια στη φόρμα και συζήτηση στην τάξη, καταδεικνύοντας τη σημασία της βιωματικής προσέγγισης και της επικοινωνίας σε αυθεντικές περιστάσεις για την επιτυχία της μαθησιακής διαδικασίας.

Για την επίτευξη όλων αυτών χρησιμοποιήθηκε μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία τα οποία βοήθησαν τους μαθητές να καλλιεργήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες:

  • Pixton & avatar maker για σχεδίαση avatar,
  • Padlet για παρουσίαση εταίρων/χειροτεχνιών/εθίμων/πόλεων,
  • ThingLink για την τοποθέτηση των αξιοθεάτων στο διαδραστικό χάρτη και την καταγραφή πληροφοριών γι’ αυτά.
  • GoogleMeet για τις online συναντήσεις,
  • GoogleForms για τις ψηφοφορίες και την τελική αξιολόγηση,
  • Mentimeter για δημοσκόπηση και δημιουργία συννεφόλεξου,
  • Jamboard για συνεργατική συγγραφή κανόνων διαδικτύου,
  • Canva, για τη σχεδίαση του λογότυπου, την ανάρτηση ποιημάτων και δημιουργιών για τη φιλία, τη συγγραφή τελικού προϊόντος και τη σχεδίαση εικόνων AI,
  • Heyzine για τη μετατροπή της συνεργατικής ποιητικής ανθολογίας σε flipbook,
  • Google Docs για την κατανομή εργασιών,
  • e-me content-Image Hotspots για την ανάρτηση τραγουδιών/χειροτεχνιών.

Η διάχυση του έργου γινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέσω αναρτήσεων στο ιστολόγιο και στη γωνιά eTwinning του σχολείου μας. Μετά την ολοκλήρωσή του, διοργανώθηκε παρουσίαση του έργου στη σχολική κοινότητα και έγινε ανάρτησή του στη σελίδα του facebook τόσο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας όσο και του eTwinning Greece.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας