• (+30) 210 6898593
  • info@qualitynet.gr

menu

Σύνδεση | Εγγραφή

13ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων "Γιώργος Σεφέρης"

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Let’s become friends

Let’s become friends
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

13ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων "Γιώργος Σεφέρης"

Το όραμα του σχολείου μας εστιάζει στη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεργατικού μαθησιακού περιβάλλοντος με έμφαση όχι μόνο στη γνωστική ανάπτυξη των μαθητών και μαθητριών, αλλά και στην καλλιέργεια αξιών, δεξιοτήτων και στάσεων ζωής που θα διαμορφώσουν κριτικά σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες σε έναν κόσμο ειρηνικό που προοδεύει χάρη στην αρμονική συμβίωση, συνεργασία και σύμπραξη όλων. Προωθούμε την αξία της ασφάλειας, για να εξασφαλιστεί η ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στη μάθηση, την αξία της υπευθυνότητας, που συμβάλλει στην αυτονομία και αυτορρύθμιση των μαθητών και την αξία του σεβασμού για την αποδοχή της ετερότητας, την αναγνώριση της αξίας του κάθε ανθρώπου και την ενίσχυση της συμπερίληψης και της δημοκρατικής λειτουργίας. Παράλληλα το σχολείο μας ενθαρρύνει την ευρύτερη συνεργασία μέσω προγραμμάτων eTwinning, με στόχους όπως η ενεργή πολιτειότητα, η διαπολιτισμική κατανόηση και η βιώσιμη ανάπτυξη, τα οποία καλλιεργούν τις ψηφιακές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και εξελίσσουν τη δημιουργικότητά τους, εμπλουτίζοντας τη σχολική τους εμπειρία και συμβάλλοντας στην προσωπική ανάπτυξή τους προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Με αυτόν τον τρόπο το σχολείο μας γίνεται χώρος εξέλιξης, προσφέροντας όχι μόνο γνώση, αλλά και τα εφόδια για ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες στους αυριανούς πολίτες που θα αισθάνονται έτοιμοι να αναλάβουν δράση και να επιφέρουν ένα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.


Διευθυντής Σχολείου

Αδάμου Ελένη - Αναπληρώτρια Διευθύντρια

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Αυτό το Ευρωπαϊκό eTwinning έργο σχεδιάστηκε για να φέρει σε επαφή μαθητές και μαθήτριες από διάφορες χώρες και πολιτισμούς προκειμένου –μέσω της καλλιέργειας της διαπολιτισμικής επίγνωσης και της αποδοχής κι εκτίμησης της διαφορετικότητας– να προωθήσει την αξία της φιλίας μεταξύ των λαών ως αντίδοτο σε κάθε μορφή βίας, ως θεμέλιο λίθο μιας συμπεριληπτικής κοινωνίας και ως βασικό πυλώνα για την αρμονική συνύπαρξη και ειρηνική συμπόρευση των εθνών. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες που προωθούν τις πολιτισμικές ανταλλαγές, τη συνεργατικότητα, την αλληλεπίδραση και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων με ψηφοφορίες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία  να εκτιμήσουν τη σημασία της συνεισφοράς του κάθε μέλους στην πραγματοποίηση κοινών επιδιώξεων. Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες που ζούμε, καθώς καλλιεργεί τον αμοιβαίο σεβασμό, γεφυρώνει διαφορές και θέτει τα θεμέλια του Πολιτισμού της Ειρήνης. Παράλληλα προάγει κοινωνικές δεξιότητες και καλλιεργεί το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, θέτοντας τις βάσεις ώστε οι μελλοντικοί πολίτες να είναι όχι μόνο ενεργοί αλλά να μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά για την επίτευξη κοινών στόχων, όπως οι 17 παγκόσμιοι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς αυτοί αποτελούν τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις.

Το σχολείο μας συμμετείχε με 5 τμήματα.

Οι μαθητές, όπως και οι εκπαιδευτικοί,  συστήθηκαν μέσα από avatars, παρουσίασαν την πόλη τους, εστιάζοντας στα γεωγραφικά στοιχεία, στα μνημεία, στα πολιτιστικά δρώμενα, στην κουζίνα και στην ψυχαγωγία. Αντάλλαξαν κάρτες και χειροτεχνίες με ευχές για τα Χριστούγεννα,  παρουσίασαν τις γιορτινές τους παραδόσεις, αλλά επικοινώνησαν και δια ζώσης για να γνωριστούν καλύτερα, να συνομιλήσουν, να τραγουδήσουν ο ένας στον άλλο τόσο στα αγγλικά όσο και στη μητρική τους γλώσσα και να εκφράσουν τη σημασία της γιορτής γι’ αυτούς, αποτυπώνοντάς την σε ένα συννεφόλεξο. Συνεργάστηκαν σε διακρατικές ομάδες για τη δημιουργία λογότυπων  και ψήφισαν όλοι ξεχωριστά (καθώς και οι γονείς τους) για να επιλέξουν το πιο αντιπροσωπευτικό. Συνέγραψαν από κοινού κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και ηθικής δεοντολογίας στο διαδίκτυο και, ψηφίζοντας και πάλι τους πιο σημαντικούς, δημιούργησαν διακρατικά τον δεκάλογο του ασφαλούς διαδικτύου. ‘Ύμνησαν τη φιλία γράφοντας και εικονογραφώντας διάφορους τύπους ποιημάτων σε μια κοινή ανθολογία και χρησιμοποίησαν τη μητρική τους γλώσσα για να συνθέσουν τραγούδι-ύμνο για τη φιλία μεταξύ των λαών που έχει ως εφαλτήριο το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Συνεργάστηκαν με τους συμμετέχοντες όλων των σχολείων για τη δημιουργία μιας ιστορίας στην οποία η δύναμη της φιλίας υπερνικά τα εμπόδια και βοηθά τους ανθρώπους να ενωθούν, αφήνοντας τις νότες της φιλίας να συνθέσουν τη μελωδία της ζωής τους. Παράλληλα εικονογράφησαν την ιστορία, δίνοντας κατάλληλες προτροπές σε εργαλείο παραγωγής εικόνων τεχνητής νοημοσύνης. Ξανασυναντήθηκαν διαδικτυακά πριν τη λήξη του προγράμματος για να μοιραστούν βιώματα από το πρόγραμμα, να απαγγείλουν τα ποιήματά τους, να τραγουδήσουν το τραγούδι της φιλίας και να στείλουν ευχές ο ένας στον άλλον. Τέλος, αξιολόγησαν το έργο τους  συνολικά, αλλά και ανά δραστηριότητα, τόσο ποσοτικά μέσα από διαδικτυακή φόρμα, όσο και ποιοτικά μέσα από σχόλια στη φόρμα και συζήτηση στην τάξη, καταδεικνύοντας τη σημασία της βιωματικής προσέγγισης και της επικοινωνίας σε αυθεντικές περιστάσεις για την επιτυχία της μαθησιακής διαδικασίας.

Για την επίτευξη όλων αυτών χρησιμοποιήθηκε μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία τα οποία βοήθησαν τους μαθητές να καλλιεργήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες:

  • Pixton & avatar maker για σχεδίαση avatar,
  • Padlet για παρουσίαση εταίρων/χειροτεχνιών/εθίμων/πόλεων,
  • ThingLink για την τοποθέτηση των αξιοθεάτων στο διαδραστικό χάρτη και την καταγραφή πληροφοριών γι’ αυτά.
  • GoogleMeet για τις online συναντήσεις,
  • GoogleForms για τις ψηφοφορίες και την τελική αξιολόγηση,
  • Mentimeter για δημοσκόπηση και δημιουργία συννεφόλεξου,
  • Jamboard για συνεργατική συγγραφή κανόνων διαδικτύου,
  • Canva, για τη σχεδίαση του λογότυπου, την ανάρτηση ποιημάτων και δημιουργιών για τη φιλία, τη συγγραφή τελικού προϊόντος και τη σχεδίαση εικόνων AI,
  • Heyzine για τη μετατροπή της συνεργατικής ποιητικής ανθολογίας σε flipbook,
  • Google Docs για την κατανομή εργασιών,
  • e-me content-Image Hotspots για την ανάρτηση τραγουδιών/χειροτεχνιών.

Η διάχυση του έργου γινόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μέσω αναρτήσεων στο ιστολόγιο και στη γωνιά eTwinning του σχολείου μας. Μετά την ολοκλήρωσή του, διοργανώθηκε παρουσίαση του έργου στη σχολική κοινότητα και έγινε ανάρτησή του στη σελίδα του facebook τόσο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας όσο και του eTwinning Greece.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές κατάφεραν να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν με ουσιαστικό τρόπο, εξασκώντας την κριτική τους σκέψη και αξιοποιώντας τη δημιουργικότητά τους.  Μέσα από αυτή τη διαδικασία, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέες φιλίες, αλληλεπιδρώντας με συνομηλίκους από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, αναπτύσσοντας αλληλοκατανόηση, σεβασμό προς τη διαφορετικότητα και ανοχή απέναντι σε ποικίλες απόψεις και αξίες. Παράλληλα, έμαθαν  να διαχειρίζονται συγκρούσεις και να επιλύουν διαφωνίες με ειρηνικό τρόπο, αποκτώντας πολύτιμες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, καθώς και να λειτουργούν δημοκρατικά μέσα από ψηφοφορίες. Επιπλέον, το πρόγραμμα συνεισέφερε σημαντικά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και του αισθήματος ικανοποίησης των μαθητών,  επειδή μέσα από τη συμμετοχή τους σε διακρατικές συνεργατικές ομάδες έμαθαν να αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και να αποκτούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους, καθώς έβλεπαν την αξία της προσπάθειάς τους να μεταφράζεται σε απτά αποτελέσματα που χτίζονταν σταδιακά με τη συμβολή όλων. Έτσι το πρόγραμμα καλλιέργησε την έννοια της συλλογικότητας, κάτι που  ενίσχυσε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας και το αίσθημα του «ανήκειν» σε μια ευρύτερη ομάδα. Όλα αυτά συμβάλλουν σταδιακά στη διαμόρφωση υπεύθυνων και ενεργών πολιτών, ικανών να συνδιαμορφώνουν κοινά οράματα και να συνεργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον και έναν ειρηνικό κόσμο.

Συνεπώς, πέρα από τη βασική σύνδεσή του με τον 16ο Στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, το έργο παράλληλα βοήθησε και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών αναφορικά με τον 17ο στόχο, καθώς συνειδητοποίησαν τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη κοινών επιδιώξεων.

Τόσο τα ποσοτικά αποτελέσματα της αξιολόγησης του έργου μέσω του ερωτηματολογίου όσο και τα ποιοτικά μέσα από τα σχόλια και τη συζήτηση με τους μαθητές κατέδειξαν την επιτυχία του προγράμματος για τους συμμετέχοντες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απόδοση 11 εθνικών και 11 ευρωπαϊκών ετικετών ποιότητας (από τις οποίες οι 6 από την κάθε κατηγορία αφορούν τη συνεισφορά του σχολείου μας).



Συνεργασίες

Οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν  με μαθητές από την Ιταλία (ICS "V. Vivaldi, Catanzaro), την Πορτογαλία (Agrupamento de Escolas Martim de Freitas, Coimbra), την Τουρκία (Banaz Bilim ve Sanat Merkezi, Uşak) και την Ελλάδα (Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας Λάρισας).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

13ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης: Αδάμου Ελένη, Γραμματικοπούλου Μαρία, Ιατροπούλου Θεοφανή, Καλαϊτζή Αλεξάνδρα, Κωνσταντινίδου Αναστασία, Μουτσίδου Μαρία, Πανώρια Μαρία. Δημοτικό σχολείο Νίκαιας Λάρισας: Αρμυρούλη Ευανθία, Χριστοδούλου Πατρούλα.

Στόχος δράσης

•Προώθηση της αξίας της φιλίας μεταξύ των λαών ως το θεμέλιο για την ειρηνική συμβίωση • Καλλιέργεια δεξιοτήτων πρόσληψης και παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου στη γλώσσα-στόχο (αγγλική) αλλά και ενθάρρυνση της πολυγλωσσίας σε κάποιες δραστηριότητες στις διαδικτυακές συναντήσεις, • Ενίσχυση του ψηφιακού γραμματισμού με τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών και εργαλείων, • Καλλιέργεια των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα), • Διαμόρφωση διαπολιτισμικής συνείδησης, κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων του πολίτη, προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν οικουμενική οπτική, • Ανάπτυξη μεταγνωστικών δεξιοτήτων μέσα από τον αναστοχασμό και την αξιολόγηση του έργου, • Ενδυνάμωση του ρόλου των μαθητών ως παραγόντων αλλαγής που μπορούν να εργαστούν όλοι από κοινού με γνώμονα την ειρηνική συνύπαρξη των κοινωνιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα.

Χρόνος δράσης

Σχολικό έτος 2023-2024 (Οκτώβριος 2023-Ιούνιος 2024)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email education@qualitynet.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας