menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Χαριστική Βιβλιοθήκη

Το συνεργατικό αυτό έργο βασίζεται στο βιβλίο των Παπαθεοδούλου και Χατζηπλή "Χαριστική βιβλιοθήκη", το οποίο μας προσέφερε την έμπνευση. Οι μαθητές/τριες έξι Νηπιαγωγείων και τριών Δημοτικών σχολείων από την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Βουλγαρία πέρασαν παρέα με τους ήρωες του βιβλίου, μια αρκούδα, έναν ακροβάτη, μία καμηλοπάρδαλη, έναν εξωγήινο, ένα τερατάκι, κι έναν ιππότη, όλη τη φετινή χρονιά. Κάθε ήρωας τους κέντρισε το ενδιαφέρον, τους χάρισε γνώσεις, τους ενέπλεξε σε πειράματα και περιπέτειες και βεβαίως τους αποκάλυψε τη χαρά και την απόλαυση που κρύβει ένα βιβλίο, που το ανακαλύπτεις σελίδα-σελίδα σε συνεργασία με μαθητές.τριες από άλλα σχολεία. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρόταση για τον Στόχο 4, Ποιοτική Εκπαίδευση, καθώς η συνεργασία σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο προσφέρει μια μοναδική διάσταση στη διαδικασία της γνώσης, που αποκτά περισσότερο νόημα καθώς βιώνεται μέσα από τα μάτια των συνεργαζόμενων μαθητών/τριών.

https://school-education.ec.europa.eu/el/etwinning/projects/stream-way-give-away/twinspace/pages/ 

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Φως παντού

Το «CONNECT» είναι ένα Erasmus+ KA2 έργο [GRANT AGREEMENT: 2020- 1-EL01-KA226- SCH-094578], το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο 2021 και στοχεύει στην προώθηση της ψηφιακής εκπαίδευσης στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τις Ξένες Γλώσσες στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών στις ψηφιακές τεχνολογίες. Χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του «Επιστήμη με και για την Κοινωνία» (SwafS). Οι μαθητές των τμημάτων της Ε τάξης συμμετείχαν στο πρόγραμμα αυτό υλοποιώντας ένα από τα προτεινόμενα σενάρια. 

Το πρόβλημα

Ο πλανήτης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διαφόρων ειδών. Συχνά, όμως, θα πρέπει να ξεκινάμε από τα απλά προβλήματα της κοινότητάς μας, ώστε να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις που θα έχουν διάρκεια. Με τον τρόπο αυτό, εξοικειωνόμαστε με την «κουλτούρα του ενεργού πολίτη», μαθαίνουμε να βρίσκουμε λύσεις, να τις εφαρμόζουμε, ενώ δείχνουμε έντονο ενδιαφέρον για τη γειτονιά μας. Κάθε γειτονιά έχει δικά της προβλήματα, τα οποία συχνά ισχύουν και για το ευρύτερο πλαίσιο της πόλης μας. 

Εκπαιδευτικό Σενάριο Επιστημονικής Δράσης

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις και ολοκληρώθηκε στο τέλος του σχολικού έτους

  1. Νοιάζομαι
  2. Μαθαίνω
  3. Δρω

Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επεκτείναμε τις γνώσεις μας γύρω από το φως, παίξαμε μαζί του και διασκεδάσαμε με τις δυνατότητές του,  και χρησιμοποιήσαμε τη φωτογραφική μηχανή ως εργαλείο ώστε να αποτυπώσουμε προβλήματα της εγγύτερης και ευρύτερης γειτονιάς μας. Στη συνέχεια, αφού αναζητήσαμε λύσεις, υλοποιήσαμε κάποιες από αυτές. Τέλος,προτείνουμε κάποιες άλλες μέσα από την κατασκευή ενός μοντέλου έξυπνης πόλης, μιας εφαρμογής για κινητό και ενός online περιοδικού, αναδεικύοντας, έτσι, τις προτάσεις μας με τη μορφή πολυτροπικών εφαρμογών (installation).

Αναλυτικότερα

1. Νοιάζομαι: Κάνοντας μια βόλτα στη γειτονιά μας οι μαθητές παρατήρησαν και κατέγραψαν ευκαιρίες και προβλήματα της τοπικής μας κοινότητας, επωφελούμενοι από την μάθηση στην ύπαιθρο. Έχοντας κατά νου τον συγκεκριμένο βιώσιμο στόχο (11) και εφοδιασμένοι με φύλλα παρατήρησης και φωτογραφικές μηχανές μπόρεσαν να αξιοποιήσουν με κριτική σκέψη τη δύναμη της φωτογραφίας. Στη συνέχεια ακολούθησε κατηγοριοποίηση των προβλημάτων και ταξινόμηση αυτών. 

2. Μαθαίνω: …για το φως και τον ρόλο του στη ζωή

Ήρθε η σειρά της Φυσικής. Στο πρώτο στάδιο μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα με τη βοήθεια και του υπέθυνου ΕΚΦΕ Σερρών, κ. Σωτήρη Μανδηλιώτη, καθώς επισκεφτήκαμε  το εργαστήριό του, κάναμε πειράματα οπτικής και πραγματικά ΜΑΘΑΜΕ, όσα μπορούσαμε περισσότερα. Τελικά όλα βγαίνουν στο ΦΩΣ!!  

Φυσικά δεν παραλείψαμε να απολαύσουμε και μια παράσταση θεάτρου σκιών από τον δικό μας καραγκιοζοπαίχτη! Το θέατρο Σκιών υπάρχει βέβαια χάρις στο φως!

Στη συνέχεια με τη βοήθεια του φωτογράφου, κ. Νίκου Μανδηλιώτη, προσεγγίσαμε το θέμα μας  από άλλη σκοπιά, εστιάζοντας στο πώς η φωτογραφία μπορεί να αποτελέσει μέσο καταγραφής και ανάδειξης των προβλημάτων ενός τόπου. Επίσης είδαμε πως μέσα από τη φωτογραφία ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός τόπου, οι αλλαγές και τελικά το αποτύπωμά μας στο χρόνο. 

Ακολούθησε μια από τις πιο ωραίες επισκέψεις: Μουσείο Κινηματογράφου! Πρώτα κάναμε ένα 3D ταξίδι στην ιστορία του κινηματογράφου και μετά ασχοληθήκαμε με παιχνιδοκατασκευές που εκμεταλλεύονται το μετείκασμα: θαυματοτρόπιο, ζωοτρόπιο, πραξινοσκόπιο. Περιηγηθήκαμε στους χώρους του Μουσείου, είδαμε ογκώδεις φωτογραφικές μηχανές και κάμερες και παρακολουθήσαμε ενδιαφέροντα αποσπάσματα από παλιές ιστορικές ταινίες. Τέλος, στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας την τεχνική της πράσινης οθόνης, γυρίσαμε τη δική μας ταινία, με τίτλο “Κατασκήνωση του τρόμου”! 

Στο Μουσείο φωτογραφίας είδαμε και σχολιάσαμε έργα του φωτογράφου Χρήστου Δικαιάκου. Ο καλλιτέχνης μέσα από τον φακό του,  καλεί τον θεατή να προβληματιστεί για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Μαζί του κι εμείς!

Τέλος, καλέσαμε τον κ.Δημήτρη Αντωνίου, ακτιβιστή και συγγραφέα,στο σχολείο μας για να μας μιλήσει για τις ανάγκες των ατόμων με κινητικά προβλήματα, για τα δικαιώματά τους και για την υποχρέωση που έχουμε απέναντί τους να ζουν σε μια πιο βιώσιμη και φιλική πόλη.

3. Δρω

- Συμβολική δενδροφύτεση. Μετά από συνεννόηση με τον Δήμο Σερρών, φυτέψαμε μία πλατανομουριά (Morus alba) και δύο μελικοκιές (Celtis australis) στο τριγωνικό παρκάκι μπροστά από το Σχολείο μας.

-Έξυπνες επιχειρηματικές ιδέες

Δύο ομάδες μαθητών, με τη βοήθεια του κ. Πεταλίδη προχώρησαν στο επιχειρηματικό τους σχέδιο. Η μία ομάδα ασχολείται με μια εφαρμογή για κινητό με την επωνυμία city points. Η εφαρμογή παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν προβλήματα της πόλης και μέσω της εφαρμογής να ενημερώνεται η Δημοτική αρχή της πόλης. Επιπλέον η εφαρμογή δίνει πόντους στους χρήστες για κάθε ενέργειά τους φιλική προς το περιβάλλον. Οι πόντοι θα μπορούν να μετατραπούν σε δωρεάν χρόνο πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης, ή σε μείωση των δημοτικών τελών. Η δεύτερη ομάδα θα προωθήσει τα πράσινα πλακάκια και τα πράσινα πάνελ. Είναι στοιχεία που παράγονται με τρισδιάστατους εκτυπωτές και προορίζονται για να καλύπτουν κάθετες εξωτερικές επιφάνειες στις οικοδομές. Η επωνυμία της επιχείρησης είναι Green tiles – Green panels.  Τα πράσινα πλακάκια, έχουν τρύπες, στις οποίες δέχονται χώμα και μετά την εφαρμογή τους σε τοίχο, μπορούν να φυτευτούν.  Διαθέτουν επίσης ενσωματωμένο διαγώνιο σωλήνα για αυτόματο πότισμα. Το όλο σύστημα θα μπορεί να συνδεθεί με αισθητήρες μέτρησης της υγρασίας, που θα ενεργοποιούν το πότισμα όταν χρειάζεται.

- online περιοδικό 

https://issuu.com/katerina.trag/docs/lights_on

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας μινιατούρες, "miniature photograpphy", ως κύριους ήρωες σε σουρεαλιστικά διοράματα τοπίων, δημιούργησαν το δικό τους ηλεκτρονικό περιοδικό "Lights on Serres_miniatures on patrol", το οποίο δημοσίευσαν προσπαθώντας να αξιοποιήσουν και τα μέσα κοινωνικής δικτυωσης για προβάλουν την ανάγκη τους να ζουν σε μια βιώσιμη πόλη. 

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Eco Heroes

Αρχικά οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και στη συνέχεια αποφάσισαν ότι θέλουν να ασχοληθούν εκτενέστερα με τον 13ο ο οποίος αφορά στην κλιματική αλλαγή. Και το ταξίδι άρχισε. Χωρίστηκαν σε 4 ομάδες κι αφού βρήκαν τα ονόματά τους ξεκίνησαν τη δράση. Αρχικά έπρεπε να αποσαφημνιστεί ο όρος κλιματική αλλαγή, να αναζητηθούν τα αίτια και οι συνέπειες και να σκεφτούν λύσεις. Όλα αυτά αποτυπώθηκααν σε ενα padlet που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν. Η συνέχεια ήταν μεγάλη και άκρως διασκεδαστική. Πάιξανε παιχνίδια on line αλλά και επιτραπέζια με αντίστοιχη θεματολογία, φυτέψανε φυτά στην τάξη αλλά και στην πλατεία του σχολείου, αφού ήρθαν σε επαφή με τον Δήμο και το Δασαρχείο, είδανε video και παίξανε κουιζ. Μάλιστα δημιουργήσανε κι αυτά ένα δικό τους. Αυτό που τους άρεσε περισσότερο ήταν όλα όσα δημιούργησαν και καλλιτέχνησαν μόνοι τους. Πιο συγκεκριμένα ζωγράφισαν τις δικές τους γελοιογραφίες, δημιούργησαν κόμικς, κατασκεύασαν ανεμόμυλους και άλλες δημιουργικές κατασκευές και τρόμασαν με το αποτέλεσμα όταν "πείραξαν" διάσημους πίνακες ζωγραφικής και τους απέδωσαν υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Άγριες Μέλισσες και άλλοι επικονιαστές στα λουλούδια του τόπου μου» και στη Σκυταλοδρομία «Running Out of Time» για την Κλιματική Αλλαγή που συντονίζει στην Ελλάδα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εκπρόσωπος του Foundation for Environmental Education, αφού πρώτα κατασκέυασαν όμορφες "οικολογικές" σκυτάλες. Τους άρεσε ιδιαίτερα, όταν συνδεθήκαμε ζωντανά με τον εξερευνητή Δρ. Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, ο οποίος συμμετέχει σε ωκεανογραφική αποστολή του National Geographic και του Ocean Exploration Trust με τίτλο: «Από την Ακτή ως την Άβυσσο: Εξερευνώντας την υδρόβια κληρονομιά και την ρύπανση από μικροπλαστικά στα κύρια νησιά της Χαβάης». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε μέσα από το εξερευνητικό πλοίο Nautilus και  αφορούσε  στο θέμα των μικροπλαστικών στους ωκεανούς, το οποίο αποτελεί μία από τις θεματικές ενότητες της αποστολής.Τέλος, γίναμε μέλη στο διεθνές δίκτυο eco schools και συμμετέχουμε στο ERASMUS + πρόγραμμα Connect, όπου μέσω ενός σεναρίου οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια βιώσιμη πόλη. Με τον τρόπο αυτό εξοικειωνόμαστε με την «κουλτούρα του ενεργού πολίτη», μαθαίνουμε να βρίσκουμε λύσεις, να τις εφαρμόζουμε και να δρούμε ως αληθινοί Eco Heroes. 

Περισσότερα για τη δράση αυτή μπορείτε να δείτε στο blog τη τάξης

https://blogs.sch.gr/tkaterina/ergastiria-dexiotiton/

https://blogs.sch.gr/tkaterina/programma-connect/

https://blogs.sch.gr/tkaterina/2022/11/20/agries-melisses-kai-alloi-epikoniastes-sta-loyloydia-toy-topoy-moy/

https://blogs.sch.gr/tkaterina/2022/11/06/running-out-of-time/

https://blogs.sch.gr/tkaterina/2022/10/04/enimerotiki-tilediaskepsi-gia-ta-mikroplastika-apo-symmetechonta-se-okeanografiki-apostoli-toy-national-geographic-ston-eiriniko-okeano/

και στους παρακάτω συνδέσμους

https://padlet.com/katerina_trag/eco-heroes-nq4lfut595d841v3

https://quizizz.com/join?gc=52773259

https://read.bookcreator.com/RIOsEyOTMjcmTevcqnZSUtvblae2/WC9POknSRSys_2MdUabAdw

https://read.bookcreator.com/RIOsEyOTMjcmTevcqnZSUtvblae2/jxnq3kXPSlydvrTo54pOrQ

 

 

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Μαζί σπάμε τη σιωπή

Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας και του ρόλου της, η ΔΕΠΙΣ και το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Σερρών διοργάνωσαν καμπάνια ευαισθητοποίησης "Μαζί σπάμε τη σιωπή" με συμμετοχή σχολείων όλων των βαθμίδων. Τα έργα που δημιουργήθηκαν εκτέθηκαν δημόσια και οι συμμετέχοντες βραβεύτηκαν στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκε. Οι μαθητές του Ε1 τμήματος συμμετείχαν στη δράση αυτή έχοντας δημιουργήσει το ΔΙΚΟ τους τραγούδι, το οποίο έντυσαν μουσικά με τη βοήθεια της μουσικού του σχολείου, κας Ελένης Ματινόγλου.  Οι μαθητές και μαθήτριες εκφράστηκαν δημιουργικά μέσω της τέχνης για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών αποτυπώνοντας τη δική τους ματιά σε αυτό το σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο. Στο παρακάτω video, το οποίο έχει ανέβει στο κανάλι του Δήμου Σερρών στο youtube, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σύνολο των καλλιτεχνικών δημιουργιών: https://www.youtube.com/watch?v=6uh6WtL9RTw

 
Το δικό μας τραγούδι παρουσιάζεται τρίτο. 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το δικό μας τραγούδι ξεχωριστά στον παρακάτω σύνδεσμο
 
 
 
 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας