menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ο μικρός Ναυτίλος

ο μικρός Ναυτίλος

"Φύτεψε το μέλλον"

Στον μικρό Ναυτίλο, αναγνωρίζουμε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της δράσης. Μέσω του project "Φύτεψε το Μέλλον", οι μαθητές μας ενστερνίζονται τη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης και δρουν ενεργά για την ενίσχυση της κοινότητας και την προάσπιση του πλανήτη. Ο στόχος είναι ήδη από την παιδική ηλικία να δώσουμε όλα τα εφόδια στους ευσυνείδητους και ενεργούς πολίτες του αύριο.

Δράσεις:

  1. Δημιουργία Τραγουδιού "Φύτεψε το Μέλλον": Οι μαθητές μας έγραψαν και μελοποίησαν το τραγούδι "Φύτεψε το μέλλον" σε συνεργασία με το συγκρότημα Final Act και τον Χρήστο Νινιό, το οποίο παρουσίασαν και στη νοηματική γλώσσα, κάνοντας το μήνυμα προσβάσιμο και στην κοινότητα των κωφών, ενισχύοντας την ισότητα και την συμπερίληψη.
  2. Συλλογή Βρόχινου Νερού: Τοποθέτηση ενός δοχείου εξοικονόμησης βρόχινου νερού στο θερμοκήπιο του σχολείου μας, διακοσμημένο με τις ζωγραφιές των μαθητών του νηπιαγωγείου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για το πότισμα των λουλουδιών! Με τη συλλογή και χρήση βροχινού νερού για το πότισμα των φυτών, διδάσκουμε την αξία των φυσικών πόρων και τη σημασία της ανακύκλωσης υδάτινων πόρων.
  3. Ομαδική κατασκευή μακέτας: Αποτυπώσαμε τις δύο όψεις του πλανήτη μας: όταν τον φροντίζουμε διατηρώντας τον πράσινο και καθαρό και αντίθετα όταν τον ρυπαίνουμε.
  4. Φύτευση Ελιάς και Δημιουργία Παρτεριών: Στο κέντρο του σχολείου φυτέψαμε μια ελιά και κρεμάσαμε και τους 17 στόχους του ΟΗΕ. Η ελιά, ως σύμβολο ειρήνης και ελπίδας, αντιπροσωπεύει ιδανικά την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και συνύπαρξη με τη φύση. Οι μαθητές μέσω αυτής της συμβολικής κίνησης ενθαρρύνονται να συνδέσουν την έννοια της βιωσιμότητας με την καθημερινή ζωή και τις δράσεις τους, καθιστώντας τους στόχους πιο άμεσα αντιληπτούς και προσιτούς. Διαμορφώσαμε παρτέρια με λουλούδια, δημιουργώντας ένα πράσινο καταφύγιο που προωθεί τη βιοποικιλότητα, ομορφαίνει το σχολείο μας και φέρνει τα παιδιά ένα βήμα πιο νοντά με τη φύση.
  5. Εθελοντική προσφορά  των λουλουδιών που είχαμε φυτέψει στο Φάσμα , ένα Σωματείο Γονέων και Φίλων Παιδιών και Ατόμων με Αυτισμό Κορινθίας  για το πασχαλινό μπαζάρ που θα πραγματοποιηθεί.
  6. Επικοινωνία με τον Δήμαρχο: Έχουμε ενημερώσει τον δήμαρχο για τις δράσεις μας, ζητώντας την υποστήριξή του στην περαιτέρω ανάπτυξη πράσινων χώρων στην πόλη μας.
  7. Διαγωνισμός στο Instagram: Δημιουργήσαμε έναν διαγωνισμό στο Instagram με τίτλο "Φύτεψε το μέλλον" για να ενθαρρύνουμε και άλλους πολίτες να φυτέψουν λουλούδια, επεκτείνοντας το κίνημα και έξω από τα σύνορα του σχολείου μας για ένα πιο πράσινο μέλλον.

Με το project "Φύτεψε το Μέλλον", επιδιώξαμε να εμπνεύσουμε και να διδάξουμε μέσα από τη δράση και την ενεργό συμμετοχή. Είμαστε υπερήφανοι για τις προσπάθειες των μαθητών μας και ευγνώμονες για την ευκαιρία να μοιραστούμε την ιστορία μας με τη διεθνή κοινότητα στον διαγωνισμό Bravo Schools του ΟΗΕ.

 

ο μικρός Ναυτίλος

Βιωματική γιορτή 25ης Μαρτίου - Αφιέρωμα στον γέρο του Μοριά

Μέσα στο ίδιο το Φρούριο του Παλαμηδίου, οι μαθητές του μικρού Ναυτίλου ζωντάνεψαν τη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα.

Κρατώντας στα χέρια τους, τη γιορτινή φορεσιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την οποία μας παραχώρησε γενναιόδωρα η συγγενής του, Σταυρούλα Σολδάτου Παπαηλίου, οι μικροί μας ήρωες πέρασαν τις πύλες του Φρουρίου, μεταφέροντας μας στο πνεύμα μιας άλλης εποχής.

Στην εξαιρετικά σηματική, ιστορική και γραφική τοποθεσία του Κάστρου του Παλαμηδίου, το σχολείο μας αναβίωσε με ζωντάνια ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια της νεοελληνικής ιστορίας: τη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του δημήτριου Πλαπούτα. Η δράση μας έλαβε χώρα μπροστά από τη φυλακή όπου κρατήθηκε ο Κολοκοτρώνης, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στην εκδήλωση.

Οι μαθητές, ντυμένοι με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, ανέλαβαν τους ρόλους των κύριων προσώπων της δίκης, αναπαριστώντας τις κατηγορίες, την απολογία και την τελική καταδίκη του ηρώα. Το θεατρικό δρώμενο συνοδεύτηκε από απαγγελίες ποιημάτων και τραγουδιών που εξύμνησαν την πατριωτική θυσία και τον αγώνα για την ελευθερία.

Επιπλέον, οι παραδοσιακοί χοροί, εναρμονισμένοι με το κλίμα και τα ιστορικά γεγονότα,  αναβίωσαν τους χορούς που συχνά συνόδευαν τις λαϊκές συγκεντρώσεις της εποχής. Η εκδήλωση έληξε με έναν ισχυρό συμβολισμό της έννοιας της θυσίας και της αυτοθυσίας, αφήνοντας έντονα συναισθήματα και διδάγματα στους παρευρισκόμενους.

Την όμορφη αυτή εκδήλωσή μας παρακολούθησαν και οι γονείς του σχολείου, που με χαρά συνόδευσαν τα παιδιά σε αυτή τους τη δράση.

Τέλος, η τοπική κοινωνία της Αργολίδας και της Κορινθίας προέβαλαν τα δρώμενα που έλαβαν χώρα στο Φρούριο του Παλαμηδίου από τους μαθητές μας, σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαχέοντας έτσι τα αποτελέσματα και την απήχηση της δράσης μας.

Τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι Κορίνθου

Τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι Αργολίδας

ο μικρός Ναυτίλος

"Clean Water Challenge"

Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα "Clean Water Challenge".

Η πρώτη στάση αυτού του ταξιδιού μας ήταν στο φράγμα του Μαραθώνα, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να δουν από κοντά την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία ενός φράγματος. Εκεί, ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τους  μηχανισμούς διαχείρισης και καθαρισμού του νερού που εγγυώνται την παροχή καθαρού πόσιμου νερού στην πόλη της Αθήνας.

Συνεργαζόμενοι με την περιβαλλοντική ομάδα της Action Fun, οι μαθητές απέκτησαν πρακτική εμπειρία και γνώση σχετικά με την οικολογική σημασία των φραγμάτων στη διατήρηση των υδάτινων πόρων.

Η επόμενη στάση ήταν το χημικό εργαστήριο CheMa Laboratories, όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη χρησιμότητα του επαγγέλματος ενός χημικού και τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια Χημείας. Μέσα από συζητήσεις και παρουσιάσεις, τονίστηκαν οι τεχνικές και οι μέθοδοι καθαρισμού του νερού, αποκτώντας έτσι μια βαθύτερη κατανόηση των διαδικασιών που εξασφαλίζουν την ποιότητα του νερού που καταναλώνουμε.

Στη συνέχεια οι Χημικοί με τους οποίους συνεργαστήκαμε επισκέφθηκαν το σχολείο μας. Οι μαθητές μας ανέλαβαν οι ίδιοι τον ρόλο των χημικών και η αποστολή τους ήταν να κατασκευάσουν ένα αποτελεσματικό φίλτρο νερού με τη χρήση φυσικών υλικών. Χωριστήκαμε σε ομάδες. Αυτή η δραστηριότητα μετατράπηκε σε ένα πείραμα, με τους μαθητές να γίνονται "Ναυτιλοερευνητές", εξερευνώντας τις διαδικασίες φιλτραρίσματος και επεξεργασίας του νερού.

Τέλος, η επίσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών στο σχολείο μας σήμανε την κορύφωση αυτής της σειράς δραστηριοτήτων, με την παρουσίαση πειραμάτων στα οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά. Αυτή η διαδραστική προσέγγιση όχι μόνο ενίσχυσε την κατανόηση των μαθητών για τη χημεία πίσω από την επεξεργασία νερού, αλλά τους παρείχε και πολύτιμες γνώσεις για την επιστήμη που εμπλέκεται στην καθημερινή μας ζωή.

Η συμμετοχή των μαθητών στο "Clean Water Challenge" όχι μόνο ενίσχυσε τις γνώσεις τους στις Επιστήμες, αλλά και τους καλλιέργησε μια βαθύτερη συνείδηση για τη σημασία της περιβαλλοντικής διατήρησης και της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας