menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ

SDBs στο νηπιαγωγείο: «ζωή μέσα στο νερό, ας την προστατεύσουμε».

Ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε με βοηθό το πρόγραμμα της παιδικής HELMEPA «η Θάλασσα είναι ζωή», εντάχθηκε στα εργαστήρια δραστηριοτήτων  και οργανώθηκε προωθώντας τον παγκόσμιο στόχο 14:ζωή στο νερό.

Ξεκινώντας  το  πρόγραμμα γνωρίσαμε την έννοια του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενές) και καθορίσαμε την σχέση εξάρτησης και επίδρασης μας μέσα σε αυτό. Πιο στοχευμένα μελετήσαμε το νερό ως ζωτικό φυσικό στοιχείο για τον άνθρωπο και όλα τους έμβιους οργανισμούς. Δώσαμε ένα διερευνητικό ερωτηματολόγιο για να ανιχνεύσουμε τις γνώσεις του για το νερό γενικά και ιδιαίτερα για την ζωή μέσα στους ωκεανούς και το νερό. Αναζητήσαμε το νερό στο περιβάλλον, στο σώμα μας, γνωρίσαμε τον κύκλο του νερού,  τις ιδιότητες, τις μορφές του, γίναμε Νερό-Επιστήμονες γνωρίζοντας   την διαλυτότητα, την πλεύση και την βύθιση, την άνωση, την απορροφητικότητα, μέσω βιωματικών πειραμάτων και των ΤΠΕ. 

Στην συνέχεια, γνωρίσαμε τους ωκεανούς, την έκταση τους, τα ονόματα τους παίζοντας. Τις υδάτινες ζώνες των ωκεανών (τις αποτυπώσαμε με εικαστικό τρόπο), την σημασία του φωτός στην κατανομή  της  βιοποικιλότητας, τον απέραντο πλούτο τους και το μεγαλύτερο ίσως  δώρο  τους την παραγωγή οξυγόνου και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Αντιληφθήκαμε την σημασία της βιοποικιλότητας, όταν «βρήκαμε» τον άνθρωπο μέσα στην τροφική αλυσίδα. Μάθαμε για σπουδαίες φυσικές διεργασίες των ωκεανών, όπως «τα ωκεάνια ρεύματα» το ψυχρό και το θερμό και την επίδραση τους στο κλίμα, την εναλλαγή των  εποχών  και την θερμοκρασία. Και φυσικά όλα αυτά μέσα από τα  πειράματα και την εικαστική τους αποτύπωση.

Θαλάσσιες μεταφορές, ναυτιλία, ενέργεια (καθαρή και μη), αναψυχή-τουρισμός, αλιεία τα δώρα των ωκεανών και είναι πάρα πολλά. Τα νήπια γνώρισαν  τα πολλά και σπουδαία  οφέλη που έχει ο άνθρωπός από τους ωκεανούς, αλλά και αντιλήφθηκαν την άμυαλή και μερικές φορές επικίνδυνη χρήση τους από τον άνθρωπο. Μάθαμε για την ελλιπή συντήρηση των βυτιοφόρων και πόσο δύσκολο είναι να καθαριστεί μια πετρελαιοκηλίδα (πείραμα). Γνωρίσαμε τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και τους  κυματοποιητές, τους προτιμούμε από τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αεριού. Γράψαμε επιστολή (εικονόλεξο) στους αγαπημένους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την  χώρας μας, αλλά συζητήσαμε και δραματοποιήσαμε και την δική μας συμπεριφορά ως τουρίστες. Ο Γλάρος της Ηelmepa μας έδωσε τις υπέροχες συμβουλές του.

 Πολύτιμοι βοηθοί η εξαιρετική παιδική λογοτεχνία και τα βιβλία γνώσεων που αποτέλεσαν πόλο έλξης και συζητήσεων στην βιβλιοθήκη όπου και παρέμειναν και μετά το τέλος του προγράμματος.  

Ωκεανοί σε κίνδυνο. Πλαστική απειλή, μόλυνση, κλιματική αλλαγή. Μάθαμε για το τεράστιο σκουπιδονήσι των δέκα πέντε χιλιομέτρων, την μόλυνση των ωκεανών με πολλούς και διαφορετικούς  τρόπους, την υπεραλίευση  και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής (παίζοντας).  Πόσο επηρεάζει η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών την βιοποικιλότητα την εξαφάνιση/ απειλή θαλάσσιων ζώων, το μέλλον των ωκεανών. Βοηθούς είχαμε και τους γονείς όπου ανέλαβαν να βρουν πληροφορίες για τα απειλούμενα ζώα και να μας φτιάξουν την ταυτότητα τους. Ποια η δική μας ευθύνη σε όλο αυτό, Μήπως είμαστε μικροί; Δυστυχώς όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης αλλά υπάρχουν και λύσεις.

Τις λύσεις αυτές διερευνήσαμε: συνετή κατανάλωση, προσοχή στην χρήση του νερού και της ενέργειας, της συμπεριφοράς μας γενικότερα σε σχέση με το υδάτινο περιβάλλον.  Στο σημείο αυτό αναφερθήκαμε στην βιώσιμη ανάπτυξη και το νερό, απλά σχηματικά κατανοητά γι αυτή την ηλικία. Υπερκατανάλωση/σπατάλη  +υπερβολική παραγωγή αγαθών= λυπημένη σταγόνα. Συνετή κατανάλωση, λιγότερη παραγωγή= χαρούμενη σταγόνα. Στην συνέχεια το αποτυπώσαμε στο χαρτί.

Και για να τα θυμόμαστε και όλα αυτά το  κάναμε τραγούδι με εικόνες και μουσική από το παραδοσιακό τραγούδι «ένα νερό κ. Βαγγελιώ». Να το ακούσουν οι γονείς μας, οι συντοπίτες μας, ο κόσμος όλος, γιατί η αλλαγή είναι στα χέρια των παιδιών μας,

στα χέρια των πολιτών  όχι του αύριο αλλά του σήμερα.

.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας