menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ '''ΜΠΟΙΚΟΣ. Β. -ΦΙΛΑΝΘΙΔΟΥ.Ε''

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ '''ΜΠΟΙΚΟΣ. Β. -ΦΙΛΑΝΘΙΔΟΥ.Ε''

’Όχι άλλη βία, μίλα τώρα!

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Σκοπός της συγκεκριμένης Θεματικής Προσέγγισης είναι τα παιδιά να  ευαισθητοποιηθούν  για ζητήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα τους στην  ευρύτερη κοινωνία όπως η ενδοσχολική βία και οι μορφές της. Επομένως, να αναπτύξουν αξίες όπως ενσυναίσθηση,  ευαισθησία, αλληλεγγύη, κριτική σκέψη. Αυτό θα επιτευχθεί  διαμέσου της  βιωματικής μάθησης, το παιχνίδι και τη χρήση Νέων Τεχνολογιών. Δημιουργώντας διαφοροποιημένες δραστηριότητες  ανάλογα με το μαθησιακό προφίλ των μαθητών μας θα εξασφαλισθεί η ενεργός συμμέτοχή όλων των παιδιών  και θα επιτευχθεί ο απώτερος στόχος της ευαισθητοποίησης τους σχετικά με κοινωνικά ζητήματα.

 

α) Εναλλακτικές (πρότερες) αντιλήψεις,  ιδέες και αναπαραστάσεις των μαθητών/τριών

  • Τα παιδιά γνωρίζουν ότι ορισμένες συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον και όχι μόνο, δεν είναι αποδεκτές.

 

 β)Πιθανές δυσκολίες της σκέψης τους σχετικά με τις έννοιες αυτές:

 

  • Τα παιδιά δεν γνωρίζουν όλες τις μορφές βίας, δε μπορούν να διακρίνουν την λεκτική ή την κοινωνική.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Α’ ΦΑΣΗ-ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ: Δραστηριότητα 1: ‘’ Μία απρόσμενη μελανιά’’

Ο περπατούλης είναι μια κούκλα περσόνα από το ομώνυμο παραμύθι ‘’Ο Περπατούλης στον πλανήτη των Ζουμ’’ της Έρη Παπαμιχαλοπούλου και είναι η μασκότ της τάξης μας. Σήμερα είναι πολύ στεναχωρημένος και μάλιστα έχει έναν μώλωπα στο μάγουλο του.

-Γιατί είναι άραγε λυπημένος; Τι του συνέβη; Είχε κάποιο ατύχημα;

Τα παιδιά με την τεχνική της ιδεοθύελλας  λένε οτιδήποτε τους έρχεται στο μυαλό σχετικό με το θέμα. Αφού διατυπώσουμε τις απόψεις μας ρωτάμε τον Περπατούλη τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; 

Ο Περπατούλης μας αφηγείται πως απέκτησε την μελανιά. Μια ομάδα παιδιών στην παιδική χαρά γελούσαν με το χρώμα των μαλλιών του και τον χτύπησαν.

Αναμένουμε τις απαντήσεις και τον προβληματισμό των παιδιών ...Ακολουθεί συζήτηση και με την τεχνική του καταιγισμού ιδεών,  οι μαθητές ανακαλούν τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους, αναφέρουν δικές τους εμπειρίες και με βάση τον εννοιολογικό πίνακα https://gitmind.com/app/docs/m102l5kd  τον οποίο δημιουργήσαμε στην αρχή της επεξεργασίας του θέματος  προβαίνουν στην  έκφραση ιδεών για το θέμα.

-Γιατί συμπεριφέρθηκαν έτσι τα παιδιά; Πώς ονομάζεται αυτή η συμπεριφορά; Τι ένιωσε ο Περπατούλης; Με την Ανακαλυπτική - Διερευνητική Μάθηση, τα παιδιά διατυπώνουν υποθέσεις και μπαίνοντας ‘’στα παπούτσια των άλλων’’ οδηγούνται  σε συμπεράσματα.

 

Β΄ ΦΑΣΗ-ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ:  Δραστηριότητα 1: ‘’Τι συναίσθημα σου προκαλεί;’’

Τις προηγούμενες μέρες επεξεργαστήκαμε στην τάξη μας το θέμα: ‘’Όχι στη βία, ναι στη φιλία’’ , όπου με τα παιδιά διαβάσαμε  παραμύθια όπως  ‘’ΜΙΛΑ!’’ , ‘’Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε’’  ‘’Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε’’  ‘’Τα χέρια δε χτυπάνε τα χέρια αγαπάνε’’ και  συζητήσαμε για την ενδοσχολική βία. Τα παιδιά προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και να εκφράσουν τα συναισθήματα που τους προκαλούν κάποιες εικόνες συμπεριφορών , με ένα παιχνίδι δραματοποίησης.  

Στην ολομέλεια τοποθετείται ένας καθρέφτης φωτιζόμενος όπου κάθε μαθητής με την σειρά καλείται μπροστά του να εκφράσει το συναίσθημα που του προκαλεί μια εικόνα που έχει διαλέξει τυχαία, χωρίς να δει. Το παιδί εξηγεί και με λόγια για το συναίσθημα του. Απέναντι του κάθεται ένας συμμαθητής του ο οποίος αφού παρατηρήσει το συναίσθημα που εκφράζει το παιδί μπροστά στον καθρέφτη, σηκώνει την  κάρτα με το ανάλογο συναίσθημα.  Την δραματοποίηση ξεκινά η νηπιαγωγός ώστε να ενθαρρύνει και τα πιο συνεσταλμένα παιδιά της ομάδας.

 

*Επειδή πρόκειται για ένα παιχνίδι ελεύθερης έκφρασης , σε περίπτωση που υπάρξει αναστάτωση στην ολομέλεια θα εφαρμοστούν παιχνίδια ηρεμίας όπως ‘’ο βασιλιάς της σιωπής’’ και ‘’η κλεψύδρα’’.

 

Γ΄ ΦΑΣΗ-ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Δραστηριότητα 1: ‘’ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!’’

 

Αποφασίζουμε με τα παιδιά να δώσουμε μια συμβουλή στον Περπατούλη αλλά και σε όποιον πέφτει θύμα ΒΙΑΣ. Τα παιδιά δημιουργούν το σύνθημα  ‘’ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ! ‘’, ακολουθούν ένα αλγόριθμο σωστής συμπεριφοράς (δραστηριότητα κωδικοποίησης) και παίζουν μαθαίνοντας για τα συναισθήματα.  Χωρίζονται σε 4 ομάδες διαφορετικών ικανοτήτων και ηλικιών, με βάση το μαθησιακό τους προφίλ και τα ενδιαφέροντα τους.

 

1Η ομάδα: ‘’ΜΙΛΑ’’ .Τα παιδιά σε χαρτί κάνσον όπου έχουν σχηματίσει με αυγοθήκες και τη βοήθεια της νηπιαγωγού την λέξη ‘’ΜΙΛΑ’’ , συνεργάζονται και αντιστοιχίζουν το χρώμα που υπάρχει στο κέντρο κάθε αυγοθήκης με το αντίστοιχο γκοφρέ μπαλάκι χαρτί.

 

2Η ομάδα: ΤΩΡΑ!   Τα παιδιά σε χαρτί κάνσον όπου έχουν σχηματίσει με αυγοθήκες και τη βοήθεια της νηπιαγωγού την λέξη ‘’ΤΩΡΑ’’ , συνεργάζονται, ακολουθούν  και αντιστοιχίζουν τον αριθμό που υπάρχει στο κέντρο κάθε αυγοθήκης με το αντίστοιχο γκοφρέ μπαλάκι χαρτί.

Λόγου χάριν, ο αριθμός 1 αντιστοιχεί στο μπλε χρώμα, το 2 στο κίτρινο κ.ο.κ .

 

 3Η ομάδα: ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ Τα παιδιά συνεργάζονται για να ακολουθήσουν την σωστή διαδρομή με τις αποδεκτές συμπεριφορές (No bulling) σε ένα πλέγμα διαδρομών σε χαρτί Α3.

 

4Η ομάδα : ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Στο τάμπλετ της τάξης δυο παιδιά συνεργάζονται για να παίξουν ένα παιχνίδι. Κάθε παιδί με την βοήθεια της κλεψύδρας έχει στη διάθεση του 5 λεπτά.  

ΚΟΥΙΖ      https://wordwall.net/resource/68592367/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b2%ce%b9%ce%b1

 

 

 

 

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ '''ΜΠΟΙΚΟΣ. Β. -ΦΙΛΑΝΘΙΔΟΥ.Ε''

‘’Παρέα με τον Περπατούλη δημιουργούμε ίσες ευκαιρίες για όλους’’

Τα παιδιά γνωρίζουν τον Περπατούλη μια κούκλα περσόνα η οποία γεννήθηκε διαφορετική από τους συνανθρώπους του στον πλανήτη ΖΟΥΜ.  Ο Περπατούλης  μας επισκέφτηκε για να γνωρίσει τον πλανήτη μας και να μάθει τρόπους ώστε να δημιουργήσει στον πλανήτη του μια πόλη φιλική για όλους. Τα παιδιά προβληματίζονται και ομαδοσυνεργατικά δημιουργούν μια μακέτα ''Μια πόλη φιλική για όλους'' όπου με την βοήθεια της μελισσούλας beebot θα οδηγήσουν τον Περπατούλη σε μια πόλη που έχει φανάρια, διαβάσεις πεζών,  πάρκιγκ αναπήρων, ράμπες σε σχολεία εστιατόρια κ.α. δρόμους όδευσης τυφλών και μια καινοτομία.. ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ με ετικέτες τροφίμων σε γραφή braille. 

Στη συνέχεια αφού χωριστούν σε ομάδες ανάλογα με το μαθησιακό προφίλ και τις ικανότητες τους, διαμέσου της διαφοροποιημένης διδακαλίας δημιουργούν ασανσέρ μια κατασκευή STEM με τουβλάκια, καρούλι, αλυσίδα και μια κεραία. Επιπλέον, αποκωδικοποιούν με τη βοήθεια των αριθμών και εντοπίζουν τη λέξη ΑΠΟΔΟΧΗ και οδηγούν ένα κορίτσι τυφλό  (playmobil) πάνω σε δρόμους όδευσης ώστε να φτάσει με ασφάλεια στο σχολείο της. 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ '''ΜΠΟΙΚΟΣ. Β. -ΦΙΛΑΝΘΙΔΟΥ.Ε''

Αποταμίευση για καλό σκοπό!

Στα πλαίσια των δράσεων μας για την Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης 31 Οκτωβρίου το Νηπιαγωγείο Καλυβίων Πέλλας και το Νηπιαγωγείο Λιποχωρίου σε συνεργασία με τους γονείς και τα παιδιά, αποταμιεύουν χρήματα και τα χρησιμοποιούν για έναν καλό σκοπό.  Υιοθετούμε λοιπόν, το 3ο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης Λάρισας, το οποίο υπέστη από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ανεπανόρθωτες ζημιές.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης συνέβαλαν οι γονείς οι οποίοι στάθηκαν ανώτεροι των προσδοκιών και έδωσαν οικειοθελώς  χρήματα αλλά  και τα παιδιά για την ευαισθητοποίηση να εξασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες στα παιδιά ενός άλλου σχολείου. Το Νηπιαγωγείο Γιάννουλης είχε ανάγκη από μια ηλεκτρική σκούπα ώστε να λειτουργεί εύρυθμα. Για το σκοπό αυτό η σκούπα έγινε δωρεά στο 3ο Νηπιαγωγείο Γιάννουλης. 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας