menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Οι μαθητές του Λυκείου του μουσικού συνόλου «Μιούζικαλ και Μουσικής Κινηματογράφου» του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, με αφορμή τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκομίζουν από το μάθημα των μουσικών συνόλων Μουσικής Έκφρασης και Δημιουργίας (μάθημα στο Λύκειο), θέλησαν να εξερευνήσουν δημιουργικούς τρόπους σύνδεσης της μουσικής τους παιδείας με τους έντονους κοινωνικούς προβληματισμούς που τους απασχολούν. Ένας βαθύτερος προβληματισμός τους αφορούσε, επίσης, πώς μπορεί η σημερινή σύγχρονη εκπαίδευση να αποτελέσει έναν ουσιαστικό οδηγό, ικανό να καλλιεργήσει δεξιότητες, όχι μόνον σε επίπεδο γνώσεων, αλλά και στην ευρύτερη ανάπτυξη και ενίσχυση της συναισθηματικής και κοινωνικής τους νοημοσύνης λαμβάνοντας σαφή ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Με αυτόν τον κοινό προβληματισμό ως αφετηρία, οι μαθητές ανέπτυξαν μια σειρά από πρωτότυπες δράσεις, χρησιμοποιώντας τη Μουσική ως το βασικό τους «όχημα». Μέσα από αυτές τις δράσεις, επιδίωξαν να αναδείξουν τη μοναδική δύναμη της μουσικής στην προσέγγιση, την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η «σπίθα» που αποτέλεσε το αρχικό ερέθισμα και κινητοποίησε τη δημιουργικότητα της ομάδας ήταν μια ζωηρή συζήτηση για την ουσία της «συμπερίληψης». Με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, αυτή η έννοια έγινε το έναυσμα για έναν δυναμικό καταιγισμό ιδεών. Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί των μαθητών πήραν μορφή μέσα από τη δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της συνεργατικής διαδικτυακής πλατφόρμας με το συνεργατικό web.2 εργαλείο Coggle.
Ψηφιακό υλικό που παρήχθη
Αναπτύχθηκε με αυτόν τον τρόπο ένα πλούσιο και ιδιαίτερα ευρύ φάσμα εννοιών και αξιών που θεωρούνται θεμελιώδεις για τη σύγχρονη κοινωνία. Στη συνέχεια, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους και ακολούθησαν γόνιμες συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνδεθούν οι δικαιολογημένοι τους προβληματισμοί με αυτούς τους παγκόσμιους στόχους.
Στο αμέσως επόμενο στάδιο, στράφηκαν στην αναζήτηση δημιουργικών τρόπων προσέγγισης αυτών των εννοιών, αξιοποιώντας τη μουσική και τις τέχνες ως ισχυρά μέσα έκφρασης και επικοινωνίας. Αυτή η προσέγγιση στόχευε στην αναβάθμιση της μαθησιακής εμπειρίας, προσδίδοντάς της μεγαλύτερη ποιότητα και ουσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, και ακολουθώντας τη λογική τους σκέψη, οι μαθητές ανέπτυξαν μια σειρά δράσεων για την επίτευξη των στόχων τους για τους οποίους εργάστηκαν με αφοσίωση, ομαδικό και διερευνητικό πνεύμα. Η κάθε ολοκληρωμένη δράση αποτυπώθηκε στη συνέχεια στον εννοιολογικό χάρτη εμπλουτίζοντάς τον διαρκώς.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στηρίχτηκε σε ένα αλληλεπιδραστικό πλαίσιο μάθησης και περιλάμβανε:
ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
https://drive.google.com/file/d/1B65ZgnJsfkhGlSJsqIF7VFJ3ZbHWAZ4I/view?usp=drive_link
Οι μαθητές του συνόλου Μιούζικαλ και Μουσικής Κινηματογράφου αναζήτησαν, ερμήνευσαν και χορογράφησαν μουσικά έργα τα οποία αναδείκνυαν τη βασική έννοια που πραγματεύεται το κείμενο: την έννοια της «Συμπερίληψης». Ζητούμενο ήταν η αναγκαιότητα της ομαλής και εύρυθμης συνύπαρξης όλων των μελών του κοινωνικού συνόλου δίχως διακρίσεις, με πυξίδα τον αλληλοσεβασμό και την ενσυναίσθηση. Μέσα από το μουσικό αυτό ταξίδι, οι μαθητές του συνόλου απέδειξαν πως τα άτομα με σωματική αδυναμία μπορούν «να ξαναγράψουν τ’ αστέρια», χαράσσοντας την δική τους ιστορία. Είναι αναγκαίο να μην υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες και να αποδεχόμαστε την αξία και τη μοναδικότητα κάθε ατόμου δίχως βαρίδια αποκλεισμών. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα το οποίο αναδείχθηκε από τη συγκεκριμένη δράση είναι η ελευθερία στην επιλογή της επαγγελματικής μας πορείας, χωρίς έμφυλα στερεότυπα διατηρώντας, παράλληλα, αλώβητα τα όνειρά μας. (Σύνδεση με τους στόχους: Ισότητα των φύλων, 10. Λιγότερες ανισότητες)στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]